Kontakt informacije

SPECIJALNA BOLNICA AKSIS
za neurokirurgiju i ortopediju
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: Specijalna bolnica AKSIS

Inozemni pacijenti:
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: AXIS Specialty hospital

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Ne komentiram pisane nalaze slikovnih pretraga! Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi.

1.585 komentara na objavu “Kontakt informacije

 1. AvatarAdi

  Poštovani Doktore,
  Prije 6 mjeseci sam operisao diskus herniju nivoa L5 S1 endoskopski. Bila je ekstruzija diska sa sekvestracijom
  Uradio sam kontrolni MRI i navedeno je sljedeće
  “desno u lateralnom foraminalnom recesusu u masnom tkivu vidljive post operativne ožiljne promjene smještene oko korijena S1. Desno intraforaminalno u nivou artikularne zone vidljiv rest diska. Prisutna manja kompresija na radiks S1 desno. U disku nivoa L5 S1 edem sa edemom pripadajućih pokrovnih ploha – stanje nakon radiofrekv. anuloplastike.
  U nivou L4 L5 ranije verificirana hernija diska sa anularnim rascjepom diska smještena dorzomedijalno lijevo i dovodi do radikularne kompresije sa lijeve strane kao i do umjerene kompresije na duralni sakus. ”
  E sada, ja i dalje imam neke bolove pogotovo u jutarnjim satima i izrazenije su kad je sjedenje duze ili stajanje u donjem dijelu leđa, a nemam niz nogu. Imam često kao neko žiganje u nožnim prstima.
  Pa me zanima da li naprijed opisani MRI nalaz odgovara mojoj kliničkoj slici koju sam opisao i kako bi se trebao dalje ponašati.
  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru..
  Pozdrav,

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Kako sam Vam već ranije i pisao, trebali biste se javiti Vašem operateru. On najbolje zna kakvu operaciju je učinio i može Vas najbolje posavjetovati o Vašem trenutnom stanju jer u njega ima direktan uvid. U slučaju da želite moje mišljenje morati ćete doći na pregled s novim MRI i RTG snimkama (RTG obavezno standardni i dinamički, stojeći). Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 2. AvatarAlen Azur

  Poštovani doktore,

  Zamolio bih Vas za Vaše mišljenje.

  Imam 24 godine, prvi put sam imao skroz blage trnce na lijevoj ruci (mali prst i prstenjak), to je bilo u Julu ove godine, pojavilo se nakon treninga u teretani i trajalo je par dana. Drugi put su mi se pojavili trnci početkom Novembra, međutim sada su trnci trajali 10+ dana i bili su malo jači. Prvo sam mislio da je od spavnaja, sjedenja za kompjuterom, jer obično provodim po 10h dnevno itd, i nisam na to obraćao pažnju, malo istegnem ruku, prođe na par minuta pa se opet vrati, i onda sam odlučio da se javim doktoru , kada sam primjetio da ne mogu zaključati bravu na vratima, dobio sam uputnicu za neurologa koji je uradio pregled i indicirano je bilo uraditi MR mozga i vrata (indicirano uraditi MR, s obzirom na dob te na živahne MTR).

  Uradio sam MR, MR mozga pokazuje sve uredno uz lako naglašenu cisternu magnu (neurlog mi reče da je to sve uredu), međutim MR vrata pokazuje sljedeće: (pišem samo ono što je napisano da je uredno)

  Ispravljena cervikalna lordoza sa blagim kifotskim zakirvljenjem na C4-5 nivou.
  Degeneretativne spodilotične, spondiloartrotične i unkartrotiče promjene, izraženije na C% i C6 ,
  Desikativno degenersisani iv diskovi.
  Na C2-3 neuralni kanal inicijalno sužen deg. artrotičnim promjenama
  C3-4 anularno proširen iv disk superponiran retrokorpalnim ostefitima relativno stenozuira vertebralni kanal (AP dijamtar 10mm) i lijevi neuralni kanal. Inicijalno sužen desni neuralni kanal deg. artrotičnim promjenama.
  C4-5 Manja dorzalna protuzija iv diska sa laterizacijom u desno i inicijalnom desnom formainalnom propagacijom relativno stenozira vertreblani kanal (AP dijametar 9,5mm) i desni neuralni kanal. Lijevi neuralni kanal inicijalno sužen.
  C5-6 diskreno reducirana visina iv prostora. Manja cirkumferentana protuzija iv diska dijelom superponirana osteofitima relativno stenozira vertrebralni kanal (AP dijametar 9mm). Desni neuralni kanal stenoziran deg. artrotičnim promjenama u sumaciji sa navedenom protuzijom. Lijevi neuralni očuvan.
  C6-7 diskreno reducirana visina iv prostora. Lijeva dorzalan i foraminalna protuzija iv diska u sumaciji sa retrokorpalnim osteofitima relativno stenzoria vertrebralni kanal (AP dijametar 9mm), uz deg. artrotične promjene stenozira lijevi neuralni kanal. Desni neuralni kanal očuvan.

  Zaključak: 1. Deg. spondilotične i artrotične promjene. 2. Vertebralni kanal relativno stenoziran anularnim proširenjem na C3-4 i manjim protuzijama iv diskusa na c4-5, c5-6 i c6-7 nivoima dijelom superponirani retrokorpalnim osteofitima. 3. Neuralni kanali suženi multifaktorijalno, značajnije desno na C4-5 i C5-6, te lijevo na C3-4 i C6-7 nivoima.

  Trenutno sam naručen za EMNG. A moje trenutno stanje je sljedeće:
  Bolove nemam u vratu, nisam ni imao, ili sam imao ali jako blage po par dana. Lijeva ruka me ne boli, ali zna se desiti da dok tipkam (npr sad) osjetim kao blago žarenje kroz ruku, pa moram je malo ispružiti i protrest. Trnci su mi prošli, jedino što mi je i dalje na malom prstu i prstenjaku neki blagi neobični osjećaj.
  Trenutno radim razne vježbe za vrat i šaku i izgleda mi kao da ima efekta.

  Ono što me zanima je znači Vaše mišljenje, da li je ovo nešto opasno, da li se mogu oporaviti, da li je za operaciju i slično.

  Hvala Vam unaprijed,
  Svako dobro želim

  Odgovori
 3. AvatarMirje

  Poštovani dr.Saftić
  Unazad godinu dana živim sa svakodnevnim bolovima na nivou L4/L5 .Unutra mi škljoca konstantno ,te me blokira i narušava mi svakodnevni život.Imam 28god
  Rađen je PLDD 2012 u Vinogradskoj,iscurio mi je kompletan disk ,sada su mi oštećeni uz crni disk i fasetni zglobovi.
  Radila sam u Splitu u Poliklinici Korak RF neuroablaciju ,3x ESI ništa mi ne pomaže isto tako niti tablete ..Molim Vas za pomoć i da li ima kraja ovim bolovima te nemogu voditi normalan zivot.
  Hvala i lp

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Draga Mirje, potrebno je učiniti nove MRI snimke i javiti se na pregled. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 4. AvatarValentina Milačić

  Poštovani,
  Hvala Vam na odgovoru. Javiću se.
  Srdačan pozdrav
  Valentina M.

  Odgovori
 5. AvatarValentina Milačić

  Poštovani,
  Prije šest godina sam bila kod Vas na pregledu, preporuka je bila za operaciju vratne kralježnice. Nisam se odlučila i bili ste u pravu da će moje tegobe trajati…Svake godine imam bolnu epizodu, ali ova je posebno teška i traje već tri mjeseca, prošla fizikalni tretman, poboljšanje pa pogoršanje… Čekam da me pozovu zs mr vratne( imam klaustrofobiju), radjen je ct( polidiskopadija sa disksartrozom, masivni dorzokorporni osteofiti trupova C5, C6 i C 7 koji deprimiraju duralnu vreću). Emng isto čekam, (prije šest godina pokazivao vrlo blage hronične lezije C6 i C7)…u Banjaluci nema spinalnog neurohirurga za vratnu kralježnicu te je hirurg pogledao CD CT vratne k.i rekao da nije za operaciju i da idem opet na banjsko liječenje. Tegobe su loše, bol u vratu, niz ruke i organičenost gornjih ekstremiteta…Mogu li Vam poslati nalaze kad se završe pregledi i da li možete nešto kratko da mi napišete u vezi mog obraćanja i navedenog CT nalaza, tegoba?
  Problem je što moram u sedaciju u vezi Mr, a to se mora čekati. Srdačan pozdrav Valentina M.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Svakako se javite kada obavite MRI snimanje. CT može biti od pomoći, ali nije adekvatan za pouzdanu dijagnostiku. U kontaktu smo…… Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 6. AvatarIgor

  Pozdrav doktore Saftiću. Zanima me vaše mišljenje o injekcijama ozona u disk. U pitanju je hernija diska vratne kraljeznice i imam jednu prijateljicu koja je prije par godina rjesila problem sa tim injekcijama,pa me zanima sto mislite o takvoj terapiji?

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Već dugi niz godina u mojoj bolnici radi se intradiskalna terapija ozonom. Dobra metoda kod dobre indikacije……

   Odgovori
 7. AvatarPozgaj

  Postovani dr Saftic,
  Imam neprestane bolove u lijevoj strani glave,vrata,potiljku,ispod lijeve lopatice koji se refkektuju duz nadlaktice i traju vec 3 god.Bol glave me paralise.Bila sam kod Vas na pregledu prije godinu dana sa nalazom MRI cervikalnog dijela
  Vas nalaz:Na MRI vidi se spondiloza sa foraminalnom stenozom na C5/6 lijevo.Preporucili ste dekompresiju,medjutim nije dala nikakve rezultate kao ni sva medikamentozna ter.i FT.Radjena je I dijagnosticka blokada TON lijevo bez rezultata kod dr Kvesic kao i ESI na nivouCVI/VII dr Radoš u Osijeku ,takoder bez rezultata.Ne mogu vise da trpim I zivim sa bolovima te Vas molim za savjet.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Bilo bi dobro da dođete na kontrolni pregled s novom dokumentacijom uključujući i nove MRI slike. Za dogovor molim nazvati 013877413. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 8. AvatarAmina

  Lijep pozdrav, iskreno bi cijenila Vase misljenje, u februaru 2020. godine sam operisana, sa dijagnozama spina biffida, tethered cord, fillum terminale, agenezija kokcigienalne kosti, bile su prisutne 3 ciste na LS kicmi. Imala sam komplikacije, likovor je dva puta procurio na ranu. Operacija se trebala ponoviti, ali iz meni nepoznatih razloga nije. Prije operacije stopalo lijeve noge mi je padalo, i taj problem nije riješen. Trenutno mi je stanje znatno gore u odnosu na ono prije operacije.
  Na kontrolnom MRI nalazu izveden je zakljucak
  “Nalaz ukazuje na stanje nakon laminektomije L4 L5; L5 S1, uz degeneraciju diskova i deformiranu duralnu vrecicu na tom nivou. Vidljiv tethered cord uz vidljivu i dijastematomijeliju na nivou L1, dok u distalnom dijelu torakolumbalne medule spinalis vidljiv
  sirings.
  Rascjep lukova u području sakruma. Vidljiva ovalna zona povisenog signala na T2 omjera 17×10 intenziteta signala tečnosti koja se nalazi subkokcigealno, i nije u komunikaciji sa vanjskom sredim.”
  Zanima me Vase misljenje, sta mi je dalje ciniti?
  Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

  Odgovori
 9. AvatarFarzet

  Poštovani dr. Saftić. Prije godinu i 7 mjeseci bol u lumbalnom dijelu kičme koja se naredni dan širi u nogu s prednje strane, niz kvadriceps sam osjetio kontrakciju kao elektro šok. U prednjem i medijalnom dijelu potkoljenice još uvijek djelimičan gubitak osjeta i blago trnjenje samo kada sam na nogama, kada hodam. Osim navedenog gubitka osjeta i blagog trnjenja nemam drugih tegoba, ako izuzmem blage tegobe jutrom poslije ustajanja, prije razgibavanja. Inače redovno radim vježbe ekstenzije i jačanja leđnih i trbušnih mišića. Nalaz MRI koji sam radio neposredno poslije nastanka problema pokazao je ekstruziju diska nivoa l4/l5 udesno te protruziju diska l3/l4 također udesno. Većina struke mi je savjetovala konzervativni pristup problemu, dakle nisam operisan. Moje pitanje je: da li je po vama ovo blago trnjenje u pokretu i djel. gubitak osjeta rezultat razaranja živčanog tkiva u momentu ekstruzije, odnosno teško popravljiva šteta ili je to još uvijek blaga iritacija živca. Molim Vas da mi pokušate dati najbliži odgovor jer znam da je najbolji odgovor ponovni MRI. Inače, kada bih morao na operaciju, mišljenja sam da minimalno invazivne operacije koje izvodite nemaju alternativu kod ovakvih problema.

  S poštovanjem,

  Farzet

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Najbolji odgovor je novi MRI i EMNG. Nakon toga možemo porazgovarati nakon što vidim nalaze i slike. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 10. AvatarMaden Š.

  Poštovani dr. Saftić,
  molim Vas ako možete pomoći oko nalaza MR -a CERVIKALNE KRALJEŽNICE,

  MR cERvTKALNE KRALJEZnTcT
  MR cervikalne kraljeZnice (Tl,T2 i STIR u sagitalnoj ravnini, T1 iT2 u
  transverzalnoj ravnini) pokazuje trupove cerv-ikarnih krariesika primSErene visine, poloiaja i intenziteta signara, odrianu dorzarnu interkorp-orar”; i;u;; hipolordozu.
  Intervertebralni diskovi c5-c6 i c6-c7 segmenata su blago sniiene visine i
  promijenjenog intenziteta signala u smislu degenerativni6 promlena. Intervertebralni diskovi ostalih segmenata ceirikalne kraljeznice su oorzane visine ipromijenjenog intenziteta signara u smisru oeg”ndratirnin p.ii:”nu.
  u c5-c6 segmentu diskdiskretno 12 mm) protrudira lorroruiiiirio-i oistretno reducira prednji epiduralni prostor. Lateralni recesusi su slobodni, neuralni otvori su primjereno Siroki.
  u c6-c7 segmentu obostrano preforaminalno nalazi se podetni dorzalni osteofit c6 kralje5ka i diskretna sirokobazna protruzija diska (2.s ,rj [oji-[Jr.i.u prednji epid.uralni prostor. Lateralni recesusi iu slobodni, n”rratnl’otroii ,, primjereno Siroki.
  U razini osta_lih segmenata ne nalazi se hernije diskova, a neuralni otvori su primjereno 5iroki.
  Spinalni kanal je primjereno Sirok.
  Kraljeinidna mozdina je primjerene morfologije, uzevii u obzir arterfakte na T2 sekvenci u sagitalnoj ravnini, primjerenih je-intenziteta signara. Kraniocervikalni prijelaz je primjerenog izgteOa.
  Primjeren je izgled paravertebralne muskulature.

  Hvala

  lp,

  Mladen Š.

  Odgovori
 11. AvatarTajana

  Pozdrav doktore, zadnji moj nalaz MR cerv. kralježnice pokazao je minimalnu protruziju na c4/c5,na c5/c6 paracentralnu protruziju spondilofit_disk kompleksa desno,i na c6/c7 širokobaznu centralnu i bilateralnu paracentralnu protruziju spondilofit/disk kompleksa.Značajno je reduciran prednji subarahnoidalni prostor,kaudalna migracija diska,stenoza neuralnog foramena i kompresija desnog radiksa c7 u foramenu i u lateralnom recesusu.
  Trajanje tegoba je desetak godina,zadnje 2 bolovi su svakodnevni,srednje jaki ali konstantni.Terapije nisu dale rezultate,tablete ne pomazu baš puno.
  Imam li opcija osim operacije?

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Teško mi je reći bez MRI slika i detaljnijeg uvida u Vaše simptome. Pokušajte s dekompresijskom terapijom ako već niste. Ukoliko ne bude bolje javite se neurokirurzu. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 12. AvatarSavo Jovicic

  Poštovani… 29.01.ove godine dobio sam odgovor od vašeg kolege. Dr Houre, po dostavljenoj dokumentaciji, doktor je inicirao endoskopsku operaciju na razini l1 l2… Borba još traje ja pokušavam da izbegnem operaciju.. Bolovi su isti od predela kuka do kolena uvek isto i konstantno… Urađen mi je jos jedan MR na kome se vidi povećana zapremina ekstudiralnog diska koji je u kaudalnoj migracije na nivou l1 l2.. Cak sam dobio pre 6 meseci periradukularnu blakadu koja nije dala nikakve rezultate u smislu smanjenja bola. Dobio sam je u l5 nerva desno. I dalje imam konstantan bol kao što sam naveo od ne baš u kičmi mogu reci vise desno pa od butine do kolena… Bolje više tup ponekad oštar.. Ovo predugo traje pokušao sam i fizikalnim terapijama.. Prosto sam počeo živeti sa ovim bolom koji remeti sve uslove života.. Hteo sam doći u Zagreb kod vas pošto imam odnosno čuo sam jako pozitivna mišljenja o vama kao stručnjak.. Ima ih naravno i u Beogradu.. Moji prijatelji i rođaci iz Zagreba su me uputili na vas pa. Vidim da dolazite I u BG pa bi vas rado posetio ili u Zagrebu kad ovo prodje stanje u vezi covida.. Samo jedno pitanje dali ovo može proći bez intervencije operacije sobzirom da dugo vreme i oboje ja i pošto sve ovo izgleda kao da je ovaj bol ovakav ni veći ni manji.. Pa mi možda daje lažnu nadu da će se ovo ipak malo povući.. Ili može dovesti do još gorih bolova.. Neznam malo sam otišao u širinu al mislim nadam se rekoh dugo boli preko 1 godinu te velim popustice al za sada neće… Sta mi je činiti??? Izvinite na opsirnosti.. I svako dobro.. Da preguramo ovo trenutno stanje… Čuvaj te se…

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Dragi Savo, ako je moj kolega prof. Houra indicirao operaciju – onda je ona potrebna….. indicirana operacija se u pravilu ne treba odgađati. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 13. AvatarMario

  Poštovani profesore Saftić, probleme s kralježnicom imam oko 2 godine. Zadnjih 5 mjeseci je neizdrživo. Magnetska rezonancija pokazala je ekstruziju diska L4-L5, te mi neurokirurzi u Splitu savjetuju mikrodiscektomiju. Pokušao sam i sve vrste fizikalnih terapija, ekstenzije…….. Molim savjet što mi je činiti??????

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Ukoliko konzervativna terapija nije dala rezultate, operacija je vjerojatno indicirana. Ja sam mikrodiscektomiju kao metodu izbora prestao primjenjivati prije više od 10 godina. Danas su puno bolje opcije endoskopske i mikro-endoskopske operacije koje se izvode u minimalno-invazivnoj tehnici i najčešće u lokalnoj anesteziji. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 14. AvatarNebojša

  Srdačan pozdrav doktore Saftić,
  Nadam se da Vi lično čitate ove Kontakt informacije,
  Naime , poslao sam Vam prije tri dana MRI kičme, na “Drugo mišljenje”, sa nadom da ćete bar prokomentarisati na neki način. Dobio sam odgovor da ne kometarišete starije snimke, te da trebam napraviri novi snimak MRI.
  Iskreno se nadam , da to niste Vi odgovorili, možda neko od Vaših saradnika. Naravno da ću napraviti novi MRI i da ću čim budem mogao doći do Vas , ali zar sad u ovom trenutku, niste mogli bar prokomentarisati MRI, da mi kažete vidite li kakav problem koji bi mogao biti uzrok mojih tegoba.
  Imao sam vrlo visoko mišljenje o Vama , imam i sad, pa se nadam da to niste Vi napisali.
  Imao sam kontakt sa nekim doktorima iz Zagreba i bio sam veoma pozitivno iznenađen njihovim odnosom, pa se nadam da i ovaj naš kontakt ne mora biti formalistički i strogo proceduralni.
  Hvala Vam , nadam se da ćete bar odgovoriti na ovu moju molbu.
  Srdačan pozdrav,
  S poštovanjem, Nebojša

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Dragi Nebojša,
   Postoje valjani i opravdani razlozi zašto neurokirurzi ne gledaju stare MR snimke (bez novih snimki), zašto ne komentiraju pisane nalaze slikovnih pretraga, i još mnogo toga. Cijeli moj tim se ponaša sukladno mojim naputcima i pravilima, a sve u najboljem interesu svakog pacijenta. Neracionalno je i neprofesionalno gledati i komentirati stare MR snimke koje nama neurokirurzima ne pomažu u procjeni slučaja i temeljem njih mi ne možemo indicirati daljnje liječenje, niti možemo na osnovu starih snimki napraviti korelaciju između Vaših simptoma i istih tih (starih) snimki. Rado ću pogledati Vašu novu MR snimku kada ju pošaljete, nije nužno neophodno da radi toga dolazite u Zagreb i tako si stvarate dodatne troškove.
   Lijep pozdrav,
   dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarNebojša

    Dragi doktore,
    Ja sam već četiri puta radio MRI kičme, ovaj što sam Vama poslao je zadnji.
    Sad trenutno u ovoj situaciji nisam u mogućnosti raditi novi MRI, pa sam se nadao da ćete bar pogledati,
    Razočarao sam se , četiri godine tražim nekog ko će htjeti zainteresovati se za moj slučaj , koji je jako kompleksan, i vjerujem da su mnogi napravili propuste samo zato što ih nije interesovalo.
    Nije problem, Vi imate svoja pravila, hvala Vam.
    Pozdrav, Nebojša

    Odgovori
    1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

     Ja sam pogledao Vaše MR snimke, no kao što sam već rekao – na osnovu njih Vas ne mogu posavjetovati niti indicirati bilo kakvo liječenje. I sami kažete da je Vaš problem kompleksan (više razina i segmenata), stoga biste trebali biti svjesni da su nove snimke od iznimne važnost. Pretpostavljam da ne želite još propusta u procesu Vašeg liječenja! Slobodno se javite s novom MR snimkom.

     Odgovori
     1. AvatarNebojša

      Hvala Vam , što ste pogledali snimke MR, i hvala Vam na savjetu,
      Javiću se kad uradim MR.
      Pozdrav, Nebojša

 15. AvatarElvira

  Poštovani,

  pisem Vam u ime moje 84 godisnje majke. Molim Vas za pomoc, kako da joj olaksam veliku bol koju trpi. Bol pocinje u donjem dijelu ledja i spusta se niz cijelu lijevu nogu, u nozi osjeca trnce i hladnoću. Vodili smo je ortopedu, koji je uradio snimak kicme i kukova i tom prilikom uspostavio dijagnozu:

  RTG: znaci deg. promjena i skolioze L sa suzenjem L1S1.

  THSpondylosis vert.L.Scolliosis vert.L.

  Discopathia L1L5.

  TH: raptenduo 2×1, kobalamin 2×1, apaurin 5mg 2×1, abc flasteri.

  Propisana terapija nije dala rezultate, morali smo je obustaviti iz razloga sto je majka jako tesko podnosila ( bolovi u zeludcu, proljev, omamljenost, smusenost…).

  Molim Vas za odgovor/pomoć , da li se kod nje moze primjeniti neka procedura kojom bi uklonili bol?
  S obzirom da je rijec o starijoj osobi, losijeg zdravlja , ona ne moze podnijeti silne pretrage, kao i fizikalne tretmane. Zbog trenutne situacije sa pandemijom, obracam Vam se putem maila i jos jednom molim za savjet.

  Unaprijed zahvalna.

  Odgovori
 16. AvatarTanja

  Postovani zakljucak MR-a je sledeci :levostrana ekstruzija sa snaznom kompromitacijom radiksa,bulging diska l3 i l4,hemangiom velicine 2 cm na l3,sta predlazete,hvala.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Klinički pregled, te ovisno o nalazu minimalno-invazivnu operaciju u lokalnoj anesteziji. Lp

   Odgovori
 17. AvatarZoran Martinović

  Cijenjeni doktore!
  Imamo troje djece od kojih dvoje imaju DM 1. Naš stariji sin Luka (16 god.) dobio je dijabetes u siječnju ove godine.
  Prije tri mjeseca počeo se žaliti na povremene i rijetke bolove u lumbalnom dijelu leđa. Mi smo to povezivali s vožnjom bicikla, previše mobitela, sjedenja…
  Prošli petak smo napravili RTG leđa po naputku obiteljskoga liječnika i dobili žurnu uputnicu za MR.
  Privatno smo protekle subote napravili MR s kontrastom (PHILIPS INGENIA 3.0T) donjeg dijela leđa.
  Zaključak snimanja
  U razini L2/L3 desikacija, fisura unutarnjih niti anulusa i manje dorzolateralne dijelom intraforaminalne protruzije diska obostrano.
  U razini L3/L4 bulging diska.
  U razini L4/L5 plića dorzomedijalna protruzija diska.
  U razini L5/S1 fisura unutarnjih niti anulusa i dorzomedijalna protruzija diska na široj osnovi i manja intraforminalna protruzija diska lijevo.
  Izravnat leđnoslabinski prijelaz i izravnata fiziološka lordoza slabinske kralježnice.
  Stanje po Mb. Scheuermann (blaža forma).
  Luka je visok 171 cm i težak 58 kg, mišićavog tijela. Otkako je (prije dvije godine) krenuo u gimnaziju, prestao je trenirati nogomet – nije bilo udarca u kralježnicu. Ponaša se kao i većina njegovih pasivnih, pametnotelefonskih ovisnika vršnjaka. Bol u leđima se javlja ponekad – pri izvođenju dubokog čučnja s ispruženim rukama i pri podizanju teškog tereta.
  Molimo Vas Vaše mišljenje i savjet što trebamo činiti dalje. Bi li naš dolazak k Vama bio preuranjen?

  S poštovanjem ,
  Ivona i Zoran Martinović

  Odgovori
 18. AvatarMišo Pejić

  Poštovani, tegobe s kralježnicom imam od 2007 kada je utvrđena hernija diska L5/S1 desno. Uz fizikalne terapije u početku do unazad 2-3 mjeseca je sve bilo u redu. Novi MRI pokazuje evidentnu mehaničku kompresiju na spinalni korijen S1 desno. Predložena mi je epiduralna steroidna injekcija TF pristupom na spinalni korijen. Možete li savjetovati taj korak prije operacije ? Lijep pozdrav!

  Odgovori
 19. AvatarBoba

  Bok,
  molim Vaše mišljenje. Nalaz CT – u koštanom prozoru vidljive su spondilodeg. promjene završnog segmenta torakalne kralješnice i cijele slabinske kralješnice, najizraženije L5-S1 segmenta, a dodatno je vidljiva i anterolisteza trupa L4 kralješka u odnosu na trup L5 kralješka I stupnja ( za oko 5 mm ) uz plinsku degeneraciju pripadajućeg i.v. diska. Umjerena hipertrofija malih zglobova, interspinozna artroza slabinske kralješnice.
  Što mi je činiti? Unaprijed zahvaljujem! Lp Boba

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Svakako učiniti MRI snimanje, te standardni i dinamički RTG stojeći… potom se javiti neurokirurgu. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarBoba

    Molim Vas, možete li mi reći koji dio kralježnice trebam snimiti – lumbalni ili ??? i trebam li dobiti kontrast? Hvala unaprijed! Lp Boba

    Odgovori
 20. AvatarNenad

  Bok,

  Kratko pitanje: Ima li operacija SED ograničen “životni vijek” od 5-10 godina ili je to netočno?

  Hvala!

  Odgovori
   1. AvatarIvan Zubović

    Bok, 2012 izvršena mi je prednja endoskopska disketomija c5/c6. Operaciju je besprijekorno izveo mr.Martin Knight. Nažalost određena doza bolova i dalje je prisutna naročito u predjelu lijevog tricepsa. Od tada tegobe više manje uspješno reguliram analgeticima. (Tramadol, Buprenorfin, Oksikodonhidroklorid/nalokson naizmjence u relativno niskim i srednjim dozama)Nedavno sam boravio u toplicama te su tegobe donekle ublažene tegobe no problem je u upornosti bolova koji su prerasli u kronične. Postoji li neki tretman da me barem na neko vrijeme oslobodi bolova a samim tim i od opijatskih analgetika od kojih mi je već muka posebice jer oklijevam od dizanja doza za koje znam da će se razviti tolerancija a što neminovno ima za posljedicu i pogoršanje pshičkog stanja te opetovanu pojavu depresije. Inače MR rađen 2017 na 3T aparatu pokazuje da nema znakova nikakvih novih eventualnih kompresija te je stanje vratne kralježnice u skladu s godinama (48) l.p

    Odgovori
    1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

     Dragi Ivane, svakako prvo učiniti novo MRI snimanje… pa ćemo vidjeti kakva je situacija sada. Lijep pozdrav, dr. Saftić

     Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *