Kontakt informacije

SPECIJALNA BOLNICA AKSIS
za neurokirurgiju i ortopediju
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: Specijalna bolnica AKSIS

Inozemni pacijenti:
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: AXIS Specialty hospital

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Ne komentiram pisane nalaze slikovnih pretraga! Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi.

1.644 komentara na objavu “Kontakt informacije

 1. AvatarSandra

  Poštovani dr. Saftić,

  Možete li mi pomoći oko nezaobilaznog pitanja, dali je nužna operacija iz nalaza MR-a koje prilažem niže dolje.
  MR L-S segmenta pokazuje spondilolistezu L4-L5 razine sa antepozijom trupa L4 na L5 za cca 5mm (1.stupanj).
  Postoji rubna osteofitoza s ventralne strane sa Modic 2 reaktivnim promjenama pokrovnih ploha.
  Prikazuje se cirkularna hernijacija disk-osteofit kompleksa sa stenozom oba neuralna foramena,uz nešto kraće pedikale i opsežnije artroske promjene na apofizarnim zglobovima.
  Na razinama L1-L2, L2-L3 i L3-L4 bez hernije diska.
  Na L5-S1 plitka dorzolatelarno desno položena protruzija sa preforaminalnom fisurom oko 9mm poprečnog promjera.
  Konus je smješten na razini trupa L1kralješka, uz homogen izgled medule.
  Segmentalno suženje spinalnog kanala na razini spondilosteze.
  Ne vide se intraspinalne tumorske tvorbe.

  Unaprijed se zahvljaujem na odgovoru.

  Srdačan pozdrav!

  Odgovori
 2. AvatarMartin

  Dobro vecer,Zanima me dali postoji kakva operacija za mojeg sina ili nesto slicno.
  Ovako dijete je nastradalo u prometnoj nesreci prije 2 godine i dogodilo se to da je imao unatarnje krvarenje i borbom za zivot.
  sve se super oporavilo ALI DOGODILO SE TO DA JE IZGUBIO OSJETE U DOLJEN DIO OD TH11 prema dolje znaci nije kraljeznica niti puknuta niti nista isto tako niti ledna mozida nego doslo do toga soka sto je ostao dijete bez krvi.,
  i Sada je paraliziran od kuzice prema dolje nema osjetila.
  Recite mi dali postoji kakva ustonova da moze nas problem rijesiti ili vani spreman sam cjelu dokumentaciju poslat od dijeteta.

  Trebam strucno misljene, za rijesavanje mojeg dijetovog problema SPREMAN SAM PLATIT KOLIKO JE POTREBNO novci nisu upiti. HVALA Lp Martin

  KONTAKT BROJ; 099 505 0104

  Odgovori
  1. Robert SafticRobert Saftic

   …Postovani, mislim da ne jer je došlo do propadanja stanica leđne moždine…TO se ne može operirati a ako se nakon dvije godine nije oporavilo šanse da se sada oporavi su jako male. Još uvijek u svijetu ne postoji način ya regeneraciju i prespajanje živčanih stanica, na žalost….
   LP

   Odgovori
 3. AvatarEnisa Kavazovic

  Postovani, imam 37 godina, planiram trudnocu pa ne znam da li se smijem usuditi na to s ovim nalazom. Molim za Vase misljenje. Moj nalaz glasi ovako:
  Na ucinjenim MRI presjecima L/S kicme vidljivo je da je ista u polozaju ispravljene lumbalne lordoze i diskretne siniskrokonveksne skolioze. Trupovi prikazanih kraljezaka su primjerene visine sa mjestimicno vidljivim manjim rubnim osteofitima. Uz pokrovne plohe L5 i S1 kraljeska vidljive su manje rubne zone izmjenjenog intenziteta signala koji odgovara degenerativnim promjenama po tipu Modic II. Snizen je intenzitet signala diska u nivou L4L5 i L5S1 po tipu desekacionih promjena. Iv prostor L5S1 je reducirane visine. Conus medularis je u nivou L1 kraljeska.
  Na nivou L4L5 vidljivo je siroko degenerativno izbocenje diska,dominantno dorzomedijalno koje diskretno napinje prednji aspekt duralne vrece. I.v forameni su ekstraneuralno suzeni,izrazitije lijevo.
  Na nivou L5S1 vidljiva je manja protruzija diska dorzomedijalno i dorzolateralno lijevo koja diskretno napinje prednji aspekt duralne vrece. I.v forameni su suzeni disk osteofit kompleksima,izrazitije lijevo gdje postoji i manji diskoradikularni kontakt.

  Molim za Vas odgovor, da li je s ovim nalazom moguce iznijeti trudnocu? Prije par godina imala sam bolove koji su udarali u lijevu nogu, sad se to smirilo i nemam nekih tegoba. Unaprijed hvala na odgovoru i oprostite na ovako iscrpnom tekstu, jer sam u velikoj brizi. L.p. 🙂

  Odgovori
  1. Robert SafticRobert Saftic

   Postovana, teško je reći sta ce se sa vašom kralježnicom desavati u trudnoći….No načelno zasto ne….
   Uz uvijet naravno kontrole težine a ako budu bolovi…ležanje…
   LP

   Odgovori
 4. AvatarVinko

  Molim za misljenje. Trenutno nenam nekih velikih bolova posto ne radim nista fizicki zahtjevno.

  Na seriji sagitalnih i transverzalnih MR presjeka kroz područje lumbosakralnog vertebralnog kanala vidi se
  uredna visina, oblik i struktura prikazanih trupova kralješaka. Blaže desikacijske promjene i.v.diska u vislni i.v. prostora L2-L3 i LS-S1. Blaža ventralna i dorzalna osteofitoza u visini segmenta LS-S1.
  Degenerativne promjene pokrovnih ploha trupova kralješaka u visini segmenta L5-51- Modic II. Politopne pliće Schmorllove hernije prikazanih trupova kralejšaka.

  Prikazana torakolumbalna medula fiziološkog je intenziteta signala. Konus medularis u visini trupa kralješka L1.
  U visini i. v. prostora Th11-Th12, L1-L2 i L2-L3 vidi se plići dorzomedijalni bulging i.v.diska bez znakova
  diskredikularnog konflikta.

  U visini i.v. prostora L5-S1 vidi se dorzomedijaina I lijevostrana dorzolateralna protruzija i.v.diska s lezijom anulusa fibrozusa koja prominira prema kanalu za 5,5 mm, imprimira ventralnu konturu duralne vreće paramedljalno lijevo, reducira lijevi lateralni recesus i u kontaktu je s lijevim spinalnim korijenom S1.
  Puno hvala i lp.

  Odgovori
 5. AvatarValentino

  Nalaz RTG:
  Dvostruka S-skolioza te hipolordoza vratnog dijela.
  Def. Spondiloze te dorzalnim spondilofitima u segm. C3-C6 koji prominiraju u spinalni kanal.

  Odgovori
  1. Robert SafticRobert Saftic

   Obzirom na navedeno potrebno je napraviti otpuštanje s predne strane i fuziju od C3 do T1 a potom u drugom aktu korekciju S krivulje i hipolordote te C2 do T3 transpedikularnu fiksaciju…..Eto…

   Odgovori
 6. AvatarLjiljana Vukšić

  C5-C6 medijalna i desna paramedijana protruzija i.v.diska
  Zakazana operacija, klasična.
  Postoji li jednostavnije rješenje problema?

  Odgovori
 7. AvatarLjiljana

  Postovani doktore, rijec je o mojoj kceri 25 g. Magnet torakalne kraljeznice je pokazao da je u razini Th 8-Th9 segmenta disk diskretno, za oko 2,4 mm u ap smjeru, izbočen paramedijalno desno pri čemu reducira prednji epiduralni prostor. Fizikalne terapije nisu pomogle. Vec godinu dana je prisutna lagana bol. Da li se moze jos nesto napraviti da bi zivjela bez boli.
  Unaprijed hvala na odgovoru.

  Odgovori
 8. AvatarMona Vobornik

  Poštovani doktore,

  molila bih za mišljenje, radi se o 3D CT L/S nalazu kičme. U pitanju je 23-godišnja djevojka.
  Blago izravnata lordoza L/S kičme.
  Redukcija visine i.v. L5 – S1.
  Baldžing diska i.v. L4 – L5 .
  Ekstruzija diska i.v. L5 – S1 u potpunosti ispunjavavertebralni kanal i ponaša se izrazito kompresivno.
  Preporučuje se hitna konsultacija neurohirurga.

  Odgovori
 9. AvatarMelida Okanovic

  Postovani doktore,
  Moj 15.godisnji sin ima dijagnostifikovanu bilateralnu spondilolizu na nivou L5/S1 od marta 2018. Lijecio se kozervativnim putem ( prvo mirovanje pa vezbe sa fizioterapeutom). Bavi se fudbalom na visokom nivou u Norveskoj.
  Kako nije imao simptoma vratio se na teren u avgustu 2018. Posle 2mjeseca treninga i utakmica, opet je zadobio iste simptome.
  Kontrolni MR i CT du pokazali da nije doslo do zarastanja fraktura ni sa jedne strane pars interarticularisa L5. Nema, niti je imao povrede nerva, spinalni kanal normalne velicine,nema prokliznuca (spondilolisteze) ,diskovi normalni, nesto nizi disk na nivou l5/s1 ali nepromenjen od marta 2018.
  On nema nikakvih bolova dok miruje. Bol se.javlja pri vecem opterecenju, kod teskih i dugotrajnih treninga fudbala, utakmice ili trcanja sa sprintom i naglom promjenom pravaca.
  S obzirom na to da nije doslo do zarastanja stress preloma, i da mu konservativne metode ljecenja nisu pomogle i bol se vraca pri opterecenju, doktori su poceli razmisljati o operaciji.
  Mene zanima kojom metodom hirurskog zahvata se kod Vas ljece ovakve povrede, s obzirom na to da se moj sin zeli vratiti na fudbalski teren.
  Unapjred hvala.

  Odgovori
 10. AvatarIra

  Postovani
  ako mi mozete malo pomoci oko nalaza. Patim od jakih vrtoglavica, gubitka ravnoteze slabine i bolova u vratu, ljeva ruka mi je utrnuta. Nalaz Mr vratne kraljeznice spinalna stenoza na predjelu c5-c6 8.8 mm ,manja protuzija diskova c5-c6,c6-c7 i t1-t2. Fizikalna terapija ne pomaze, pstoji li jos nesto srto mogu napraviti od prrgleda? Unaprijed hvala

  Odgovori
   1. AvatarIrena Mušec

    Poštovani!zanima me dali je normalno da mi se nakon 10 dana od operacije diska l4 l5 javila jaka zatezajuča bol u lijevoj nozi te utrnulost prstiju lijevog stopala?prvih nekoliko dana je sve bilo u redu i onda nako 10 dana bol koja je toliko jaka da nemogu hodat dok ne počnu djelovat tablete protiv bolova.unaprijed hvala

    Odgovori
 11. AvatarGoran Vručinić

  Poštovani, “…C5C6 /C6C7 -cirkularna subligamentalna hernijacija i.v. diska koja se dorzomedijalno subtotalno utiskuje u prednji subarahnoidalni prostor i obostrano intraforaminalno kompromitira n.radiks C6 …”
  Kako ne mogu dobiti odgovor kod fizijatra da li je to uzrok mojih poteškoća ( zamagljen vid, bolni vratni mišići, nešto poput nestabilnosti u glavi ) , zamolio bih Vas za mišljenje , te preporuku šta mi je raditi?
  Zahvaljujem Vam na odgovoru, lijepi pozdrav , Goran Vručinić

  Odgovori
 12. AvatarMelisa

  Poštovani, zbog dugotrajnih jakih bolova vrata i glave, s trncima i ukočenošću od predjela iznad lopatica do vrha tjemena i povremene utrnutosti usana, urađen je MRI. 43 su mi godine i stalni bolovi mi predstavljaju veliki problem u svakodnevnom životu i radu. Je li ovo stanje koje se rješava/održava samo fizikalnim tretmanom (nakon 2×10 tretmana stujom, ultrazvukom i vježbama nije postignuto poboljšanje) ili Vi imate prijedlog za neki drugi postupak u Vašoj klinici? U centru Arni u Banjaluci sam čula da rade terapiju dekompresije kičme po Vašim uputama. Je li to nešto što bi pomoglo u umanjenju bola i poboljšanju stanja ili je samo privremenog karaktera?
  Hvala Vam i pozdrav iz Banjaluke!

  „MRI cervikalne kičme: Ispravljena lordoza cervikalnog dijela kičme. Nema bitnije skolioze. Kontinuitet interkorporalne linije segmenata očuvan. Na rubovima terminalnih ploha i donjih C segmenata vide se početne degenerativne promjene spondilotičkog tipa.
  U unutrašnjim koštanim strukturama pršljenskih tijela nema nema grubljih promjena. I.v. prostor C5-6 snižen, a ostali očuvane visine. Nema traumatskih prekida kontinuiteta koštanih rubova i struktura.
  U nivou C4-5 diska postoji lijeva dorzolateralna manja protruzija koja parcijalno stenozira prednji dio lijevog foramena. U nivou C5-6 diska minorna dorzalna i desna paramedijalna protruzija koja redukuje prednji likvorni prostor, ali nema lateralnog širenja do foramena niti njegove stenoze. Spinalni kanal u svim nivoima urednih dijametara. Mijelon je uredne morfologije, bez kompresivne mijelopatije ili drugih fokusa patološke alteracije intenziteta signala. Izlazišta brahijalnih pleksusa bez patoloških formacija. U kraniocervikalnom i cervikotorakalnom prelazu nema patoloških promjena. Prikazani gornji torakalni segmenti i diskovi su bez patomorfoloških promjena.“

  Odgovori
 13. AvatarLIDIJA BRNJIĆ

  DEKSTROSKOLIOZA LS PRIJEAZA.
  FIZ.LORDOZA.
  DEF.SPONDILOZA
  SPINA BIFFIDA MEDIANA S1.

  ZAHVALJUJEM UNAPRIJED!

  Odgovori
 14. AvatarSasa

  Postovani doktore, da li jos dolazite u Sarajevo? Mozete li mi reci sta mi je raditi, imam hemangiom na trupu kraljeska L3? Da li to zahtijeva neki zahvat ili je bolje nista ne dirati. Hvala unapred na odgovoru

  Odgovori
 15. AvatarJoško Peran

  Molio bih vas savjet u visini i.v prostora C4/C5iC5C6 vidi se plici dorzomediijalni bulging. Politopne schmorllove hernije.Th4 vidi se sirnikis duljine 1.6cm sirine 4.1 mm.Th7/Th8 desnostrani dorzolateralna protruzija.Th8/Th9 desnostrani dorzolatealni disk.impirira konturu duralne vrece.Th9/Th10 ljevostrani dorzolateralni disk reducira ljevi lateralni recesus.Th10/Th11 dorzokonveksan disk reducira oba lateralna recesusa izrazeniji lijevi .S2 S3 nekoliko perineuralnih cista od 1.4 cm. Conus medularis u visini L1 kraljeska .L5/S1 dorzomedijalna lijevostrana protruzija impirira konturu duralne vreće . U kontaktu lijevim spinalnim korjenom S1

  Odgovori
 16. AvatarJurica Roso

  MRI Mozga rađen 2011god i očitava se pinealna cista veličine 11mm nema kompresije na okolne strukture. U rasponu od 2011 do 2018god radio sam četiri magneta mozga pinealna cista je iste veličine 11mm nema kompresije na okolne strukture mozga. Nemam nikakvih simptoma. Čerina doktor kaže da je okey da netrebam više snimati. Vaše mišljenje. Lp.

  Odgovori
   1. AvatarBore

    Da li ste vi doktor ili?
    Kakav je to odgovor, ne prilici jednom lijekaru koji je nadam se polozio zakletvu, citam i ne mogu da vjerujem.
    Zar nije ljudski reci ne bavim se bolešću glave, potražite misljenje tog i tog

    Odgovori
 17. AvatarNina

  Sirokobazna dorzomedijalna protruzija inzerv.diska L3-L4, anteroposteriornog dijametra preko 3,5 mm, sa suzenjem prednjeg subarahnoidalnog prostora oba lntervertebralna otvora i radikularnim kontaktom na korijenove spinalnih zivaca obostrano. Ovo je dio MR lumbal.dijela kralježnice. Inače tnjenje duž čitave desne noge i stopala već duže vrijeme. Molim komentar s mišljenjem.

  Odgovori
 18. AvatardANKO šKARE

  Poštovani dr. Saftiću,
  Dio postavljene skeletalne dijagnoze (PET/CT) uključuje, citiram:
  “Na prik azanim dijelovima skeleta vidi se litička lezija trupa L4 kralješka s mekoaktivnom komponentom projera
  27 mm. Također se vidi i ltička lezija u području desne ilijačne kosti supraacetabularno koja mjeri 31 mm u promjeru”.
  Molm Vas detaljnije “očitanje” nalaza. Moze li se to srediti operacijom? Minimalno invezivnom ili drukčije?
  Unaprjed hvala na odgovoru.
  Lijepi pozdravi, Danko Škare

  Odgovori
 19. AvatarTamara Djeric

  Poštovani doktore,
  Zovem se Djeric Tamara, poslala sam Vam na e-mail svoj MRI, i sve potrebno. Volela bih da dobijem Vaš odgovor, pa me zanima da li ste stigli da pogledate.

  Pozdrav

  Odgovori
  1. AvatarDamir Matulj

   Postovanje Dr. Robert,

   Moje ime je Damir Matulj 57 godina, bio sam u vasoj poluklinici u dva navrata sa suprogom Veranda Matulj. Sada vam se javljam zbog moga problema sa kraljeznicom. Prije par dana sam napravio MR lumbalnog dijela kraljeznice i ovo je nalaz mog MR-a. Molio bih vas da mi kao strucna osoba koju sam ujedno i upoznao sugerirate sto mi je dalje ciniti da se stanje ne pogorsa. Bol nije konstantna nego povremena i obicno osjecan bol u denom dijelu donjeg segmenta kraljeznice, kada sam u lezecem polozaju bol nestaje, takodjer se iskrivim na jednu stranu.
   Nalaz msgnrtske rezonance:
   Kod Mr L-S kraljeznice primjenom razlicitih tehnika snimanja, na ucinjenim transvezalnim i sagitalnim presjecima vide se trupovi kraljezaka koji su primjerene visine, ostro ocrtanih kontura.
   Hipolordoza uz rotiranu dekstrokonveksnu dkoliozu, te odrzanu straznju interkorporalnu liniju.
   Umjereno naznacena rubna spondilofitoza uz parcijalnu desikaciju iv. diskova u svim segmentima kao i blaze reduciranu sirinu.
   iv. prostora u segmentima L4-L5, L5-S1 kao i izrazenu subhondralnu sklerozaciju pokrovnih ploha.
   Spondilartrotske promjene malih artikulacija uz hipertrofiju ligg.flava.
   Kostani dio spinalnog kanala je apsolutno centralno stenoziran i na razini L4,L5 mjeri cca 8 mm.
   Na nivou L2-L3 vidi se bulging iv. diska.
   Na nivou L3-L4 vidi se dorzolaterna, desnostrana hernija iv. diska za cca 7,5 mm koji obliterira desni neuralni recesus i foramen uz konsekutivnisk radikularni konflikt.
   Na nivou L4-L5 vidi se plitka, cerkumferentna, dorzomedijalna proturzija iv. diska cca 3 mm (cc) koji centralno komprimira duralnu vrecu, uz obostranu intraforaminalnu stenozu, vise lijevostranu, te konsekutivni disk radikularni konflikt.
   Konus medularis nalazi se na razini L1 kraljezka.
   Ne nalazi se znakova postojanja intra ili extraduralnog tumora.
   Dg.
   M54.0 Panikulitis koji zahvaca podrucje vrata i ledja.
   Trenutno sam odsutan jer radim na platformi u Saudijskoj Arabiji. Kada dodjem doma mogu vas kontaktirati za pregled u vasoj poluklinici.

   Lp
   Damir

   Odgovori
   1. Robert SafticRobert Saftic

    Postovani,
    kod vas se radi o apsolutnoj stenozi kanala kralježnice koja u cijelosti klinički nije manifestna.
    Vi možete sve ono sto ste radili i do sada uz dekompresijku terapiju a ja mogu to operirati i riješiti vas tegoba….
    LP

    Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *