DRUGO MIŠLJENJE

patients-ask-the-doctor-medical-questions-for-second-opinionPoštovani pacijenti,

radi povećanja obima posla i obaveza, primoran sam smanjiti svoje online aktivnosti. Ukoliko želite moje mišljenje i klinički pregled, molim naručite se na pregled u moju bolnicu na telefon +385-1-3877413.

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti doći u Zagreb, a u potrazi ste za drugim stručnim mišljenjem, pošaljite isključivo i obavezno slijedeće:

 • MRI slike ne starije od 6 mjeseci prateći ove upute (poslati sve datoteke s CD-a);
 • Obrazac tegoba kompletno ispunjen (obavezno isprintati i vlastoručno ispuniti);
 • Kontakt broj mobitela.

Molim Vas da se javite isključivo sa svom gore navedenom dokumentacijom na email adresu Specijalne bolnice AKSIS – axis@axis-hospital-croatia.com.

Nepotpuna dokumentacija neće se uzimati u obzir, kao niti nepravilno poslana dokumentacija (npr. nepravilno ispunjen obrazac tegoba).

Pojedine slučajeve mogu analizirati putem Interneta (ovisnosti o specifičnosti i kompleksnosti slučaja), a odgovor ćete dobiti u obliku email poruke. Ukoliko to objektivno ne bude moguće pozvati ću Vas na pregled u moju bolnici ili dati neki drugi oblik odgovora.

Lijep pozdrav,
dr. Saftić

125 thoughts on “DRUGO MIŠLJENJE

 1. Maro

  Poštovani,
  Šaljem upit za mamu koja ima 73 godine. Već je 4 mjeseca boli desna noga uz ograničeno kretanje. Kad sjedi bol je manja. Jacina boli u nozi varira od jake do podnošljive. Mokrenje je uredno. Nikakvi lijekovi za bol ne pomazu a MRI pokazuje listezu L4 kralješka prvog stupnja uz apsolutnu stenozu.
  Neurokirug kojeg je posjetila kao jedino riješenje navodi operaciju.
  Unaprijued zahvaljujem na odgovoru

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Poštovana, ako je kolega indicirao operaciju, onda je vjerojatno indicirana. Teško je i pomisliti da bi netko 73-godišnjakinji indicirao nepotrebnu operaciju. Ja svakako savjetujem minimalno-invazivnu operaciju koje ja izvodim bez opće anestezije.

   Reply
 2. Olivia

  Nalaz mr vratne kralježnice nativno
  I nadalje se vidi dekstroklnveksna skolioza cervikalnog segmenta sada uz fiziološku formiranu vratnu lordozi,
  U razini C5/C6 vidi se diskretna centralna protruzija diska šire baze koja prominira u spinalni kanal za 2-3 mm i sužava prednji likvorski prostor, ali bez kontakta s neutralnim strukturama, stacionirana je blaga dehidracija nukleusa pulposusa iv diskova C2-C6. Meni je blokiralo 17.07.2023 i još imam jake bolove u vratu, lopatici,ramenima, niz ruku lijevu i spušta na lumbalni dio.Danas mi se tokom dizanje ruke u vratu kao da je podskočilo nešto i od tad je bol jača. Molim Vas mišljenje.Hvala i ugodan dan

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Pisani nalazi slikovnih pretraga mi ništa ne znače… Moram vidjeti MR slike kao i znatno detaljnije Vaše tegobe.

   Reply
 3. Elvira

  Ja imam 49 godina. Godinama imam jedan period godine bolove u leđima. Sjedilački nacin zivota (17 god rad za računalom, voznja autom, n. trigeminusa koja reagira na hladan zrak a time i izbjegavanje hodanja u hladnim mjesecima). U avg 2022 reoperacija sinusa, uklanjanje nosnih skoljki je dovelo do trnaca po glavi, epileptika, analgezije, vrtoglavica, stalnog tinitusa u lijevom uhu, zastrasujuće grlobolja, a zatim prvi put- ostre boli u donjem dijelu ledja, prejakog trnjenja nogu ruku cak i spolnog organa, obamrlosti ruke, noge. U martu 2023 g. sam zavrsila u bolnici zbog trigeminusa, već sam imala MRI l/s kicme i onda se bol donjeg dijela ledja spustila niz stražnji dio nogu (ispod gluteusa) do koljena. Bol u lijevom koljenu. Trenutno je bol jako ostra a ako sjedim duze od 3h ili vozim rapidno se pogorsa, ukocim se a bol se pojaca kod svakog pokreta. Indicirana mi je operacija. Dijagnoza je radiculopathia cervicalis et lumbisacralis bilateralis, insuficientio vertebrobasilaris, neuralgio n. trigemini…Radila sam EMNG neznam prepričati sta je bitno pa ću prepisati- redukcija-tibialis ant -10%,extensor dig -5%, flexor hall 10%, motorička brzina provodljivosti peroneus distalna latenca 3,6, amplituda vala M 12.0/1.5, MBP-1 (m/s) 50. Ni nalaz MRI ne razumijem pa ću se truditi prepisati poneki isjecak (aparat 1,5 Tesla) l/s kicma u položaju izravnate lumbalne lordoze. Trupovi kraljezaka primjerene visine, jasno ocrtanih pokrovnih ploha, uz prisutne manje rubne osteofite. Unutar trupa L2 hemangomiom 10x13mm centralno. Iv prostori primjerene reducirane visine. Vertebralni kanal primjerenog oblika. Conus medularis u visini trupa L1. Na nivou L4/L5 prema vertebr kanalu zona intenziteta signala….postaje preopsirno pa ću radije poslati nalaz…MRI vratne kicme cekam nalaz. Kad sam pod bolovima i nakasljem se popusti mi mjehur sto se nije desavalo prije reoperacije sinusa 8 mj 2022. god… Molim vas savjet i preporuke obzirom da me ceka povratak na posao i sjedenje po 10h. Hvala.

  Reply
 4. Ivan Brčić

  Čitam vaše savjete, puno sam iz njih naučio.Bio bi slobodan iznijeti svoje probleme i čuti vaš savjet. Hvala unaprijed.

  Reply
 5. Kristina

  Poštovani,
  imam bolove u kraljeznici vec duze vrijeme. Boli me donji dio kraljeznice konstantno vec 2 godine i to samo na jednom mjestu, također me boli i sredina kraljeznice i bol se proteze na rebra s lijeve strane i dolje prema bubregu. Bol u rebrima traje vec 2 i pol mjeseca i postepeno se siri i na prednji dio rebara. Doktor me je jedva poslao na RTG lumbosakralne kraljeznice i na nalaze mi je samo rekao da su u redu i da nije nista strasno. Prepisao mi je tablete za bolove koje mi samo na kratko ublaze bol. Rekao je da mogu ici raditi i pustio me na bolovanju do kraja tjedna.
  Zamolila bi Vas za misljenje i da mi objasnite sta nalaz pokazuje.

  Blago je reducirana lumbalna lordoza.
  Trupovi prikazanih kraljezaka su uredne visine
  Blaze je suzen diskalni prostor u razini Th12/L1.
  Dorzalna intterkorporalna linija je pravilna i prati se u kontinentu.
  Uredan je izgled prikazanih apofizarnih zglobova.

  Unaprijed zahvaljujem.
  Kristina

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   RTG nažalost nije adekvatna pretraga za dijagnosticiranje problema s kralježnicom. Lp, dr. Saftić

   Reply
 6. Marija K.

  Poštovani,

  Imam pitanje za slučaj kolegice. Naime, uz dg: maligne novotvorine rektosigme , stanje post op: učinjena op početkom 2020., kao i cikluse kemoterapija i pametnog lijeka koje je primala tijekom 2020./2021., u 2022. nakon učinjenog MR-a torakalne kralješnice, vidljiva je promjena (tumorski proces unutar kralješka th2, koji je bio prethodno zračen još 2021. zbog sumnje na sekundarizam ). Problem je vremena i hitnosti osobito što se taj proces proteže sve bliže prema leđnoj moždini. Svi doktori sugeriraju operaciju (prema mišljenju liječnika termalna ablacija ne dolazi u obzir radi blizine leđne moždine). Da li Vi operirate grudne kralješke, odnosno konkretno Th 2, te da li Vam se može obratiti kolegica ? U RH se nitko ne usudi takav slučaj operirati, već pojedini upućuju na određene klinike u inozemstvu.

  Lijepi pozdrav,

  Marija K.

  Reply
 7. Matea

  Pozdrav,

  Javljam se radi nadam se konacno nekog strucnog misljenja.

  Prije cca 6-7 godina sam imala prometnu nesrecu i pomaknuce u vratnoj kraljeznici. Obisla mnoge doktore cije je misljenje “nista strasno” a nikada poslana na MR vec samo rendgen. Od tada imam tegobe sa disanjem, bolove u prsima, tom djelu vratne kraljeznice, glavobolje i vrtoglavice koje ponekad znaju biti stvarno jake i onemogucavaju stajanje. Nedavno sam imala trzajnu ozljedi vrata gdje se rtgom vrata ustanovilo “nista strasno” istegnuce ligamenata i od tada su mi se sve ove navedene tegobe ponovno vratile i pojacale. Izmedju ostalog od tada imam jake bolove i u donjem dijelu kraljeznice te trnce u nogama i rukama. Obavljala sam nakon prometne nesrece terapije od kojih nazalost nije bilo pomoci. Spremam se trenutno na kompletan pregled snimanje kraljeznice i gornjeg i donjeg dijela i ostalog sto je potrebno. Zanima me samo ima li rjesenje, je li se moze rjesiti terapijama i vjezbama?

  Nazalost je nase zdravstvo takvo gdje ne mogu svoje bolove i tegobe do kraja podijeliti sa lijecnicima kojima nije ni do slusanja i kojima su rjesenja samo fizikalne terapije, a nikad konkretan odgovor dobila nisam. Od svih silnih tegoba su se pojavili i oanicni napadaji jer osoba ne zna sto joj je i je li po zivot opasno.

  Imam 27 godina i uz to sve radim posao gdje vecinu vremena sjedim i od tada su se tegobe i pojacale.

  Zahvaljujem u naprijed na vasem misljenju i dogovoru, i spremna sam se javiti u kliniku ako mi ponudite moguce rjesenje i obavimo zajedno sve potrebne pretrage koje bi moju dijagnozu ustanovile.

  MN

  Reply
 8. Anastasia

  Poštovani operisala sam diskus herniju l5-s1 u decembru 2021. Nakon 7 mjeseci iscrpnih ne operativnih metoda. Nakon operacije zaostaje bol u lijevoj nozi ograničeni pokreti,utrnutost, i smanjen osjecaj. Dijagnoza protruzija diska obostrano lateralno sa vecim kontaktom radiksa lijevo. Danas sam odradila ct kičme zbog nesnosnih bolova u kukovima ,preponama ,lijevom ramenu i dijelu operisane kičme koji je veći sa desne strane. Nalaz ct nativno :
  Prisutne degenerativne spondiloartrotske promjene
  U nivou L5-s1 znaci veće cirkularne protruzije diska sa propagacijom do obostrano foraminalno.
  Spinalni kanal bez signifikantne stenoze.
  Molim vas za mišljenje jer ovo je mučenje od bolova. Imam 43 god.
  Hvala

  Reply
 9. Miroslav

  Vas savet u vezi vezbi
  U peostoru C3-C4 C4-C5 C5-C6 vide se napeti anùlusi fibrozusi bez radikularne kompromitacije kao i incipijentna spondiloza

  Reply
 10. Tanja

  Meni treba drugo mišljenje pa vas lijepo molim….nalaz MR ..L4-L5 segment:ekstruzija iv.diska paracentralno desno AP promjera 7mm uz migraciju diska kranijalno uz stražnju konturu trupa L4 na dužini od oko 18 mm uz prisutan i sekvestar iv.diska prema desnom neutralnom foramenu vel. 9×6mm (KK×AP) uz izraženiji kompresivni učinak na duralnu vreću i korijen živca L4 foraminalno desno…neurokirurg kaže da nema indikaciju za operaciju i šalje me na fizikalne….moje tegobe traju već tri mjeseca i mislim da mi samo produžava agoniju bolova…nit sjedit nit hodati …ma nesposobna sam totalno….bolovi u leđima i nogama a nekad kao da noge nisu moje…trebam samo vaše mišljenje da li je po vama ovaj nalaz za operaciju.lp

  Reply
 11. Mehmed

  Postovani doktore,
  Htio bih Vas zamoliti za Vase misljenje.
  Imam problem sa donjim dijelom ledja.Uradio sam MRI i dijagnoza je sljedeca:
  – Bulging diska i. v prostora L3/L4 dorzomedijalno i paramedijalno obostrano
  – protruzija diska i. v prostora L4/L5 dorzomedijalno i paramedijalno lijevoj prema lat recesusu
  – protruzija diska i.v prostora L5/S1 dorzomedijalno I prema desno
  – pozicija izravnajte fiziološke lordoze

  Molim Vas za Vase misljenje.

  Lp

  Mehmed

  Reply
 12. Dejan

  Poštovani doktore, imam 41 godinu i zadnjih 2 i pol mjeseca se borim sa bolovima u leđima.Napravio sam Mr lumbalne i torakalne kralježnuce i muči me sirinks u duljini od 2cm između Th5-Th6 i uz to još protruzija diska L4-L5.Dali je moguče da mi sirinks stvara te bolove?

  Reply
 13. Mario Marinović

  Dobar dan doktore imam problema sa kralježnicom vratnom i lumbalnom već jako dugo vremena prešlo je u kroničnu bol popraćeno sa trnjenjem u desnoj polovici lica to stanje traje od prošle godine unazad 2 mjeseca prelazi na ruke i noge napravio sam evocirane potencijale a nalaz glasi ovako.SENZOMOTORNI EVOCIRANI POTENCIJALI N.MEDIANUS Stimulirali smo oba n. medianusa u zapešću, neurograme smo registrirali nad Erbovom točkom, spinograme nad C3 i C7 kralješkom, a kortikalne odgovore nad korteksom za gornje ekstremitete. Za stimulaciju oba n. medianusa registriraju se neurogrami I spinogrami urednih parametara, dok su kortikalni odgovori urednih latencija ali nizžih amplituda. Zaključak: nalaz govori za neuronalnu leziju osjetnih putova oba n.medianusa iznad nivoa C3. SOMATOSENZORNI EVOCIRANI POTENCIJALI N. TIBIALIS Stimulirali smo oba n. tibialisa iznad medijalnog maleolusa, neurograme smo registrirali nad poplitealnom jamom, spinograme nad S1, TH12 i TH6 kralješkom, a kortikalne odgovore nad korteksom za donje ekstremitete. Za stimulaciju oba n. tibialisa registriraju se neurogrami, spinogrami i kortikalni odgovori urednih latenacija ali nižih amplituda. ZAKLJUČAK: nalaz govori za neuronalnu leziju osjetnih putova oba n.tibialisa na perifernom nivou.

  Reply
 14. Suad Orlić 1960

  Poštovani drSafrić: DG diskopatija. L v. prostori na nivou L4L5 i L5S1 su nešto reducirane visine.Na nivou L4L5 vidi se protruzija šire baze usmjerena dorzomedijalno i prema desno koja umjereno reducira desni lateralni recesus Na nivou L5S1 vidi se lučna napetost po tipu”bulginga”. Lučna napetost diska po tipu “bulginga” vidi se i na nivou L3L4. Koštani vertbralni kanal je primjerenih dijametara.Na apofizealnim zglobovima početne degenerativne promjene. Molim vas za savjet i mišljenje hvala

  Reply
 15. Nela

  Postovani!
  Operisala sam L5/S1 12.07.’21. i sve je bilo uredu, nisam koristila nista protiv bolova, osim Medrola 10 dana zbog jakog trnjenja desnog stapala i noge. Trnjenje se drasticno smanjilo, ali se povremeno opet intenzivnije javi i povuce u toku istog dana. Prije 5 dana sam dobila blagu temperaturu 37 – 37.8 uz kihanje, curenje nosa, blagu bol u grlu, sto se isto stabilozovalo bez upotrebe ikakvih lijekova. Medjutim, juce (tacno mjesec dana nakon operacije) pod rukom osjetim da mi se vec postojeci otok iznad reza nesto povecao, a jutros je i blago modar taj dio. Od juce se pojavio neki neobican osjecaj u tom dijelu ledja pri hodanju, cak i blaza bol pri ustajanju. Tesko mi je opisati taj osjecaj… neko pomicanje, sputavanje. Zanima me od cega se to moglo javiti i ima li razloga za zabrinutist? Inace se strogo pridrzavam uputa iz bolnice – izbjegavam stojanje i sjedenje, ne dizem nista teze od case vode. Trideset mi je godina i ustajem vise puta u toku dana da setam po kuci, zadnje dvije sedmice napravim oko 5000 koraka u toku dana, najvise do sad 6500 hiljada. Ne znam da li je to previsa u ovoj fazi i trebam li vise lezati? Inace cekam da me pozovu iz banje. Hvala unaprijed!

  Reply
 16. Sandra

  Poštovani,
  molim savjet. MR je pokazao anterolistezu II stupnja i rezrolistezu I stupnja, bulging Itd, radi se o lumbalnom dijelu kralježnice. Svakodnevno trpim bolove. Živcira me ta cijela situacija. Ograničenost pokreta. Inace vježbam kod kineziterapeuta. Ne mogu se sagnuti. Imam 43 godine. Sto učiniti? Operacija, neophodna ili može bez nje.

  Reply
 17. Silvestra Šajnović

  Poštovani,htjela bih vas zamoliti za vaše mišljenje.2014 operirala sam l5s1 spondilolistezu gdje su napravili fiksaciju tog djela ali prošle godine zbog pada na poslu su pukla dva vijka te su odstranili fiksaciju.Poslije tog vratili su mi se bolovi u preponu i duž noge i imam bolove u koljenima i jake grčeve u mišićima listova.Bolovi se javljaju kod kretanja(sagibanja ,nošenja tereta,kod čućanja pećenje u stopalima..).Napravila sam Mr nalaz gdje piše da je anterolisteza L5 u odnosu na S1 za 9 mm,obostrana spondiloliza L5,u razini L5Si prisutan je pseudobulging diska,suženje iv otvora i istegnuće korijena S1 te hipertrofični mali zglobovi.U razini L3L4 i L4L5 početnahipertrofija malih zglobova.Unaprijed se zahvaljujem!Lp Silvestra šajnović

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Obavezan pregled sa svom dosadašnjom dokumentacijom, novim MRI snimkama, te svakako i novim RTG standardnim i funkcijskim snimkama……. Lp, dr. Saftić

   Reply
   1. Silvestra

    Poštovani,puno sam vam zahvalna na vašem odgovoru jer ste potvrdili mišljenje doktorice fizijatar,hvala vam još jedanput

    Reply
 18. Helena

  Molim vas za mišljenje.
  Mr C Kralježnice.
  Na seriji sanitarnih i transverzalnih mr presjeka kroz područje cervikalnog spinalnnog kanala.Vidi se uredna visina i struktura prikazanih trupova kralježaka.Blok trupova kralježaka C4-C5 u stražnjem dijelu vidi se spondilodegenerativne promjene u vidu hipertrofično izmijenjenih malih artikulacija.Prikazana cerikavalna medula fizioloških je intenziteta signala.Odnosi u kraniocervikalnom prijelazu su fiziološki.Ne vidi se znakova kompromitacije kanala( hernija diska i spondilofitoze.)
  Zanima me vaše mišljenje pacijentica ima dosta jake sijevajuće glavobolje slijepoočno Mr mozga uredan.Kakvo liječenje je očekuje. Hvala puno.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)