DRUGO MIŠLJENJE

patients-ask-the-doctor-medical-questions-for-second-opinionPoštovani pacijenti,

radi povećanja obima posla i obaveza, primoran sam smanjiti svoje online aktivnosti. Ukoliko želite moje mišljenje i klinički pregled, molim naručite se na pregled u moju bolnicu na telefon +385-1-3877413.

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti doći u Zagreb, a u potrazi ste za drugim stručnim mišljenjem, pošaljite isključivo i obavezno slijedeće:

Pojedine slučajeve mogu analizirati putem Interneta (ovisnosti o specifičnosti i kompleksnosti slučaja), a odgovor ćete dobiti u obliku email poruke).

Za dodatne informacije oko cijena pregleda dokumentacije putem Interneta s pisanim nalazom i računom molim Vas da pošaljete upit na e-mail axis@axis-hospital-croatia.com.

Na kratka pitanja pacijenata odgovaram na stranici KONTAKT INFORMACIJE (u komentarima – molim obratite pažnju na napomenu).

Lijep pozdrav,
dr. Robert Saftić

80 komentara na objavu “DRUGO MIŠLJENJE

 1. AvatarIvanka Đurđek

  Poštovani doktore, molim Vas savjet i mišljenje.
  Imam 40 godina, 2014. g. sam operirala lumbalni dio kralježnice. Dijagnoze su Protrusio disci iv. L4-L5 et L5-S1,
  Lumboischialgia bill. precip. I dex. , St.post interlaminectomiam LV – SI lat. dex. et microdiscectomiam.
  Nalaz MR-a ukratko: degenerativne promjene iv. diska vidljive su u razinama L4 do S1, sa suženjem iv. prostora u L5/S1. U razini L4/5 nalazi se desnostrana ekstraforaminala protruzija koja komprimira korijen L4.
  Sužen je i desni neuralni otvor.
  U razini L5/S1 široka dorzomedijalna ekstruzija diska u kontaktu je s oba korijena S1, izraženije desno gdje je proširena ovojnica korijena ( postop. promjene?).
  Osteofiti artikulacijskih nastavaka suzuju značajno oba neutralna otvora, izraženije desni.
  U drugom mjesecu 2020. g. bila na ESI interlamianris L5-S1, bez poboljšanja.
  Trenutno čekam termin za toplice i pregled neurologa, te MR i EMNG.
  Medicinska sam sestra i već sam godinu dana na bolovanju. Imam stalne jake bolove u križima koji se šire u oba kuka, trnce i mravljinjanje u obje noge.
  Duže ležanje, stajanje i sjedenje je nemoguće, lakše je kad hodam.
  Molim Vas za savjet kako dalje, pošto moj neurokirurg tvrdi da to nije za op. zahvat ( koji ja ne forsiram ) ali kvaliteta života mi je nula bodova baš zbog tih bolova koji su stalni, čak se noću pojačavaju.
  Svakako imam namjeru naručiti se kod Vas na pregled, ali ako stignete molila bi Vas da mi napišete Vaše cijenjeno mišljenje ( može i na mail).
  Unaprijed se zahvaljujem.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Obzirom na sve navedeno najbolje bi bilo da dođete na pregled, radi se o herniji diska na 2 razine i jednoj ESI koja nije dala rezultate. Treba Vas detaljno klinički pregledati, te možda učiniti još neku infiltraciju. Nazovite 013877413 za dogovor termina. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 2. AvatarIvana

  Postovani,prije 7god.sam imala parezu n.radialisa,koja je izljecena,ali mi je ustanovljeno blaze do srednje teske kronicne radikulopatije c6,c7 obostarno te c8(th1) desno.
  I blaze do srednje teske neuralne lezije u misicima tenara,hipotenaru desno i bicepsu. Zbog naglih vrtogalvica mucnina,konstantnog gubljenja osjecaja u rukama,trenjenja,i gubitka koncentracije sam upucena na Mr glave i vrata. Prije toga sam uradila RTG gdje samo ustanovljeno-izravnanje fizioloske lordoze-parcijalno alerdoze vratne kraljeznice. Danas dobije nalaz Mr i uredna visina,oblik i struktura prikazanih trupova kraljezaka. Cervikalna medula fizioloskog inteziteta signala. Odnosi u kraniocervikalnom prijelazu su fizioloski. Nema znakova kompromitacije sirine cervikalnog spinalnog kanala.
  E sad vi meni reci te da li ovaj nalaz zahtjeva drugo misljenje jer meni kao laiku je veoma “skrt” . Jer vec pomalo ludim jer ne mogu normalno funkcionirat a nigdje ne nalazim na rjesenje svog problema. Svi kazu to je od posla…a imam 34 godine i radnog staza svega 8 godina a ovo stanje je uoceno prvi put prije 7 godina.
  Unaprije zahvaljujem na vasem odgovoru

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Svakako bi bilo dobro da obavite pregled kod neurokirurga prilikom kojeg će se proanalizirati MRI slike, EMNG i ostala dokumentaciju koju imate. Ključna je Vaša klinička slika koju se adekvatno može interpretirati isključivo tijekom pregleda.

   Odgovori
 3. AvatarMario Marinović

  Dobar dan doktore zanima me vaše mišljenje za liječenje vratne kralježnice i LS kralježnice napravljeno na MR uređaju 3 T. Blaža aplanacija fiziološke lordoze uz održanu stražnju interkorp. liniju. Dekstrokonveksna skolioza cervikotoralnog prijelaza. Primjeren oblik, visina, intenzitet signala trupova vrtanih kralježaka. Početno suženje i.v. prostora na ivou CIV-V dok su preostali i.v. prostori uredne širine. Degenrativne promjene i.v. diska na nivou CII-III i CIII-IV. Na nivou CIII-IV dorzalni osteofit disk kompleks uz foraminalnu lijevostranu protruziju i.v. diska uz sužen lijevi neuralni foramen sa kompresijom na korijene spinalnih živaca. Na nivou CV-C VI dorzalni osteofit kompleks, uz dorzolateralnu i foraminalnu desnostranu protruziju i.v.diska uz sužen desni neuralni foramen, sa kompresijom na korijen spinalnog živca desno. Na preostalim nivoima nema dorzalne hernijacije i.v.diska. Degenerativne promjene malih zglobova. Na nivou CII-III i CIII-IV i C V – CVI reduciran je prednji likvorski prostor uz relativno stenozu vertebralnog kanala. Nema znakova kompresivne medulopatije. Početni masno degenerirana paravertrebalna muskulatura. Fiziološka lordoza lumbalnog dijela kralježnice uz održanu stražnju interkorporalnu liniju. Uredan je oblik i visina trupova svih kralješka lumbalne kralježnice i prikazanih dijelova sakruma. Trokutasta zona povišenog intenziteta signala u uz gornju pokrovnu plohu trupa LV kralješka u dorzalnom dijelu, T1 i T2 mjerenom vremenu odgovara masnoj degeneracija. Primjerena je širina svih i.v. prostora. Uredan je intenzitet signala svih i.v.diskova. Na nivou L I-L II, LII-LIII i LIII-LIV nema znakova dorzalne herninacije i.v.diskova. Na nivou L IV – L V dorzomedijalna, dorzolateralna i foraminalna obostrana prtouzija i.v.diska uz sužene neuralne foramene bez kompresije na korijene spinalnog živaca. Na nivou L V – S I dorzomedijalna, dorzolateralna desnostrana prtouzija i.v.diska uz sužen desni neuralni foramen, bez kompresije na korijene spinalnog živaca. Početne degerativne promjene malih i.v zglobova. Primjerena je širina vertebralnog kanala. Uredan je intenzitet signala konusa medularisa i filum terminale. Masno degenerirana paravertrebalna muskulatura u kaudalnom dijelu.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Dragi Mario,
   kao što vidite kod Vas u na MRI slikama prikazane degenerativne promjene na više vratnih i lumbalnih razina. Slike nisam vidio, ali ako ćemo se pouzdati u nalaz radiologa moje je mišljenje da je potrebno učiniti klinički pregled neurokirurga. Prilikom pregleda važno je razgovorom i samim pregledom doći do zaključka koja od razina doprinosi Vašim tegobama, samim time i doći do odluke kako pristupiti daljnjem liječenju.
   Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 4. AvatarMario Marinović

  Dobar doktore predložena mi je operacija nukleoplastika zanima me vaše mišljenje jel to kratkočno riješenje ili može biti i dugoročno rješenje jel se isplati probati takvu vrstu operacije.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Nukleoplastika je tehnika na tragu laserske dekompresije diska ili terapije ozonom. Indikacije su iste, a uspjesi vrlo slični. Sve ostale odgovore možete dobiti isključivo nakon kliničkog pregleda. Lp

   Odgovori
 5. AvatarMario Marinović

  Dobar dan doktore bio sam 22.5 tf esi L4-L5 i L5-S1 lijevo i prije par dana bol je prešla i u desnu nogu boli me oba dvije noge trnci prolaze i žare i skroz me boli kad šetam stojim ili kad ležim zanima me vaše mišljenje šta bi dalje trebalo poduzeti kad bolovi ne popuštaju.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Dragi Mario, sve odgovore na Vaša pitanja ima neurokirurg koji Vas liječi. Ono što sam na daljinu mogao sam Vam već više puta rekao. Za dodatne informacije ipak će biti potrebno da Vas pregledam. Vjerujem da se slažete. Lp

   Odgovori
 6. AvatarMario Marinović

  Dobar doktore prošli petak sam imo Tf esi L4-L5 i L5-S1 lijevo i nije ništa bolje ne mogu ni sjedit ni ležati od bolova zanima me vaše mišljenje šta bi dalje trebalo poduzeti.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Odgovore na Vaša pitanja može dati samo neurokirurg koji Vas je pregledao i dao infiltracije.

   Odgovori
   1. AvatarMario Marinović

    Doktore neurokirurg je reko da nije za operaciju to sam bio prošle godine u 10 mjesecu a zanima me jel bi trebao ići kod neurokirurga kad sam dobio 2 blokade i nije ništa bolje.

    Odgovori
 7. AvatarIvan Dal.

  Poštovani doktore,

  već godinama, točnije oko 10 godina imam velikih problema s kralježnicom. Osjećam jake tupe bolove u potiljku, vratu i torakalnom dijelu kralježnice. Također, često osjećam jaku ukočenost u torakalnom dijelu kralježnice. Imam osjećaj kao da netko drži moju kralježnicu u stisnutoj šaci. Uz navedene bolove često imam glavobolje, loše spavam, osjećam se umorno , razdražljivo i jako stresno, a moja koncentracija i pamćenje su narušeni zbog ovog dugotrajnog stanja što mi uvelike otežava rad na poslu i općenito svakodnevni život. U više navrata išao sam na fizikalnu terapiju, međutim terapije nisu imale neku veliku pomoć. Također, U razdoblju od travnja 2015. pa do kolovoza 2018. napravio sam 5 puta MR određenih segmenata kralježnice.

  Zadnja MR (kolovoz 2018.) pokazala je da u području C4-C7 incipijentnu ventrodorzalnu osteofitizu. Izravnata je fiziološka lordoza, a u prostoru C6/C7 prisutna je dorzomedijalna protruzija koja reducira subarahnoidalni prostor.
  Na području torakalne kralježnice prisutne su incipijentne ventrodorzalne osteofitize kranijalnih trupova kralježaka.
  U prostoru Th3/Th4 prisutna je dorzomedijalna i desnostrana i foraminalna protruzija diska s redukcijom prednjeg subarahnoidalnog i desnog periradikularnog prostora i mogućom afekcijom Th3 spinalnog živca desno.
  U prostoru Th4/Th5 prisutna je dorzomedijalna i desnostrana protruzija diska s redukcijom prednjeg subarahnoidalnog i desnog periradikularnog prostora i mogućom afekcijom Th5 spinalnog živca desno.
  U prostoru Th6/Th7 prisutna je dorzomedijalna protruzija diska s redukcijom prednjeg subarahnoidalnog prostora.
  U prostoru Th8/Th9 prisutna je dorzomedijalna i desnostrana protruzija diska s redukcijom subarahnoidalnog i desnog periradikularnog prostora i mogućom afekcijom Th9 spinalnog živca desno.

  Nadalje, odem s vremena na vrijeme kod fizioterapeuta na masažu i pomogne malo na neko kratko vrijeme. Posjećivao sam i doktora kiropraktike koji mi je pomogao na neki kraći period. Dosada mi još nitko nije rekao da sam za operaciju, nego su mi govorili vježbe, tablete i plivanje. Plivanje i tablete samo donekle pomažu.

  Oprostite mi što sam ovako slobodan i što sam se ovoliko raspisao, ali ja više ne znam što mi je činiti jer je ovo moje stanje neodrživo.

  Što biste Vi predložili za mene?

  Lijep pozdrav

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Pregled… s MRI snimkom zahvaćenih dijelova kralježnice ne starijom od 6 mjeseci. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 8. AvatarA. Bojic

  Postovanje doktore.
  Molim Vas za misljenje o daljnjem postupku kod nalaza MR cervikalne kicme kako slijedi:
  – I.v. prostori C5-C6 i C6-C7 snizeni, a ostali odrzane uredne visine.
  – U nivou C5-C6 postoji bubrenje fibroznog anulusa i umjerena siroka dorzalna i lijeva paramedijalna protruzija sa umjerenom stenozom prednjeg likvornog prostora, ali bez ekstenzije do foramena.
  – U novou C6-C7 diska vidi se masivna ekstruzija dijela nukleusa u desnom lateralnom (foraminalnom) smjeru i desno paramedijalno sa okupacijom desnog recezusa prolabiranim materijalom diska uz konflikt radiksa C6 u potpunu stenozu desnog foramena.
  – Cervikalni mijelon u kontaktu sa opisanom hernijom C6-C7 diska, ali bez mijelopatije, a iznad i ispod opisanog je uredne morfologije i bez patoloskih promjena.
  MRI nalaz cerviklane kicme ukazuje na:
  1. Umjerenu spondilozu i degenerativne promjene diskova i prsljenova donjeg dijela cervikalne kicme;
  2. Masivnu desnu lateralnu i paramedijalnu siroku protruziju diska C6-C7 sa konfliktom radiksa C6 i sa stenozom desnog recezusa spinalnog kanala i foramena;
  3. Burbenje anulusa i manju lijevu paramedijalnu protruziju diska C5-C6 bez radikularnih konflikta;
  4. Ostali nalaz spinalnog kanala i mijelona cervikalno, kao i u prikazanom gornjem dijelu TH kicme, je uredan;
  5. Potreban pregled neurohirurga;

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   U potpunosti se slažem s Vašim radiologom – potreban je pregled neurokirurga. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarA. Bojic

    Postovanje doktore,
    misljenje radiologa je neizostavan operativni zahvat koji, po njemu, nema alternative u mom slucaju, s obzirom da se radi, kao je rekao, o pucanju diskusa te curenju sadrzaja diska u spinalni prostor.
    Dok je misljenje neurohirurga (inicijalno misljenje) da nema potrebe (za sad) jer mu se ne uklapa sam snimak sa klinickom slikom, kako prijavljujem smanjenje bola i potpunu pokretljivost, iako je bol jos uvijek prisutna, kao i znatno umanjen tonus misicne mase na desnoj strani, protruzije u kaziprstu i srednjem prstu i opsta slabost u smislu snage na desnoj strani. Sve ovo nakon 15 dana fizikalne terapije (laserska, ultrazvucna i elektromagnetna masaza) i dvije posjete hiroprakticaru.
    Kako se ova dva misljenja direktno suprotstavljaju, jasno Vam je zasto mi je neophodno i drugo misljenje.
    Bol jeste znatno manja (laksi opsti dnevni boravak i neometano spavanje, za razliku od prije 20 dana), ali nije iscezla i povratak na rad, u ovakvom stanju, mi se ne cini kao opcija.
    Molim Vas za savjet sta dalje.
    Hvala Vam.

    A. Bojic

    Odgovori
     1. AvatarA. Bojic

      Postovanje doktore,
      bio sam slobodan da Vam posaljem MR snimak cervikalnog segmenta kicme, nalaz radiologa na osnovu snimka i nekoliko fotografija sa samog snimka.
      U slucaju da se slozite sa neophodnoscu operativnog zahvata, molim Vas za misljenje koja procedura bi bila najucinkovitija u mom slucaju.
      Hvala Vam, unaprijed, na izdvojenom vremenu i strucnom misljenju.
      Svako dobro.
      A. Bojic

 9. AvatarMario Marinović

  Dobar dan doktore bio sam napravio emg pa me zanima u vezi nalaza. Nalaz na nogama upućuje na srednje teško kronično dobro kompenziranu radikularnu leziju S1 obostrano te blažu kroničnu radikalnu leziju L4 i L5 obostrano. I kako se to liječi doktore.

  Odgovori
   1. AvatarMario Marinović

    Mr kaže u razini L4-L5 i L5-S1 minimalna dorzomedijalna prominencija i.v.diska bez znakova kompromitacije korijenima živca. Piše da je nalaz da je uredan a meni skroz lijeva noga trne i žari.Bio sam i na esi i nema poboljšanja.

    Odgovori
    1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

     Iako Vam ne mogu dati konkretan odgovor koji će Vas zadovoljiti, mogu reći da ovo što ste napisali snažno sugerira da Vam je potreban detaljan pregled neurokirurga s uvidom u svježe MRI slike.

     Odgovori
     1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

      Idealno je kada MRI snimka prilikom kliničkog pregleda nije starija od 6 mjeseci. Tijekom kliničkog pregleda postavlja se korelacija između Vašeg objektivnog stanja, neurološkog statusa, MRI snimki, EMNG nalaza…

 10. AvatarMario Marinović

  Dobar dan u petak sam bio na blokadi u Osijeku esi L4/L5 nije se ništa poboljšalo stanje još se i pogoršalo pa me zanima jel treba i dalje probati sa blokadama ili neko drugo liječenje.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Svakako savjetujem da nastavite liječenje. Blokade nemaju samo terapijsko, nego i dijagnostično značenje. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 11. AvatarMario Marinović

  Dobar dan doktore zanima me vaše mišljenje za liječenje vratne kralježnice u nalazu piše. Blaža aplanacija fiziološke lordoze uz održanu stražnju interkorp liniju. Blaža dekstrokonveksna skolioza torakalnog prijelaza. Primjeren oblik, visina, intenzitet signala trupova vrtanih kralježaka. Početno suženje i.v. prostora na ivou CIV-V dok su preostali i.v. prostori uredne širine. Degenrrativne promjene i.v. diska na nivou CII-III i CIII-IV. Na nivou CII-III nema dorzalne hernije i.v. diska. Na nivou CIII-IV dorzalni osteofit disk kompleks uz foraminalnu lijevostranu protruziju i.v. diska uz sužen lijevi neuralni foramen bez kompresije na korijene spinalnih živaca. Na preostalim nivoima nema dorzalne hernijacije i.v.diska. Degenrrativne promjene malih i.v. zglobova. Na nivou CII-III i CIII-IV reduciran je prednji likvorski prostor uz relativnu stenozu vertebralnog kanala. Nema znakova kompresivne medulopatije. Početno masno degenerirana paravertebralna muskulatura.

  Odgovori
   1. AvatarFilip

    Pozdrav, imam 23 godine
    Mene muči strašna bol u donjem dijelu leđa koja sada prelazi u nogu i bolovi su svakog dana sve gori.
    Evo moj MR nalaz :
    Na serijama multiplanarnih presjeka kroz lumbosakralnu kralješnicu nalaze se desikacijske promjene diska L4-L5 s hernijom dorzolateralno lijevo i dijelom diska koji je u kontaktu s radiksom na lijevoj strani. Održana je širina lateralnih foramena.
    Ostali intervertebralnog diskovi su bez znakova hernija i je.
    Nalazi se normalan oblik,veličine i struktura prikazanih kralježak.
    Vide se incipijentne spondilodegenerativne promjene četvrtog petog slabinskog kralješka. Također se nalaze znaci osteoartritičkih promjena intervertebralnih zglobova u razinama L4 – L5 i L5 – S1.
    Spinalni kanal je normalne širine. Medularni Konus dostiže razinu Th12.
    Nema znakova Intraspinalnog ekspanzivnog procesa.
    Održana je slabinska lordoza s kontinuiranom stražnjom interkorporalnom linijom.

    Odgovori
    1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

     Filipe, niste napisali ništa o konzervativnoj terapiji koju ste pokušavali kroz vrijeme? Ako ste tegobe traju više od 5 mjesec i ako ste iscrpili konzervativne mogućnosti, trebate razmotriti minimalno-invazivnu operaciju. Lp, dr. Saftić

     Odgovori
     1. AvatarFilip

      Bio sam na fizikalnim terapijama prije jedno 5 godina
      Međutim,nije pomoglo, moja dr je rekla da je to Skolioza
      Bio sam prije 2 mjeseca kod kiropraktičara koji mi je savjetovao da bi bilo najbolje napraviti MR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *