DRUGO MIŠLJENJE

patients-ask-the-doctor-medical-questions-for-second-opinionPoštovani pacijenti,

radi povećanja obima posla i obaveza, primoran sam smanjiti svoje online aktivnosti. Ukoliko želite moje mišljenje i klinički pregled, molim naručite se na pregled u moju bolnicu na telefon +385-1-3877413.

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti doći u Zagreb, a u potrazi ste za drugim stručnim mišljenjem, pošaljite isključivo i obavezno slijedeće:

 • MRI slike prateći ove upute (poslati sve datoteke s CD-a);
 • Obrazac tegoba kompletno ispunjen (obavezno isprintati i vlastoručno ispuniti);
 • Kontakt broj mobitela.

Molim Vas da se javite isključivo sa svom gore navedenom dokumentacijom na email adresu Specijalne bolnice AKSIS – axis@axis-hospital-croatia.com.

Nepotpuna dokumentacija neće se uzimati u obzir, kao niti nepravilno poslana dokumentacija (npr. nepravilno ispunjen obrazac tegoba).

Pojedine slučajeve mogu analizirati putem Interneta (ovisnosti o specifičnosti i kompleksnosti slučaja), a odgovor ćete dobiti u obliku email poruke. Ukoliko to objektivno ne bude moguće pozvati ću Vas na pregled u moju bolnici ili dati neki drugi oblik odgovora.

Lijep pozdrav,
dr. Saftić

113 thoughts on “DRUGO MIŠLJENJE

 1. Anastasia

  Poštovani operisala sam diskus herniju l5-s1 u decembru 2021. Nakon 7 mjeseci iscrpnih ne operativnih metoda. Nakon operacije zaostaje bol u lijevoj nozi ograničeni pokreti,utrnutost, i smanjen osjecaj. Dijagnoza protruzija diska obostrano lateralno sa vecim kontaktom radiksa lijevo. Danas sam odradila ct kičme zbog nesnosnih bolova u kukovima ,preponama ,lijevom ramenu i dijelu operisane kičme koji je veći sa desne strane. Nalaz ct nativno :
  Prisutne degenerativne spondiloartrotske promjene
  U nivou L5-s1 znaci veće cirkularne protruzije diska sa propagacijom do obostrano foraminalno.
  Spinalni kanal bez signifikantne stenoze.
  Molim vas za mišljenje jer ovo je mučenje od bolova. Imam 43 god.
  Hvala

  Reply
 2. Miroslav

  Vas savet u vezi vezbi
  U peostoru C3-C4 C4-C5 C5-C6 vide se napeti anùlusi fibrozusi bez radikularne kompromitacije kao i incipijentna spondiloza

  Reply
 3. Tanja

  Meni treba drugo mišljenje pa vas lijepo molim….nalaz MR ..L4-L5 segment:ekstruzija iv.diska paracentralno desno AP promjera 7mm uz migraciju diska kranijalno uz stražnju konturu trupa L4 na dužini od oko 18 mm uz prisutan i sekvestar iv.diska prema desnom neutralnom foramenu vel. 9×6mm (KK×AP) uz izraženiji kompresivni učinak na duralnu vreću i korijen živca L4 foraminalno desno…neurokirurg kaže da nema indikaciju za operaciju i šalje me na fizikalne….moje tegobe traju već tri mjeseca i mislim da mi samo produžava agoniju bolova…nit sjedit nit hodati …ma nesposobna sam totalno….bolovi u leđima i nogama a nekad kao da noge nisu moje…trebam samo vaše mišljenje da li je po vama ovaj nalaz za operaciju.lp

  Reply
 4. Mehmed

  Postovani doktore,
  Htio bih Vas zamoliti za Vase misljenje.
  Imam problem sa donjim dijelom ledja.Uradio sam MRI i dijagnoza je sljedeca:
  – Bulging diska i. v prostora L3/L4 dorzomedijalno i paramedijalno obostrano
  – protruzija diska i. v prostora L4/L5 dorzomedijalno i paramedijalno lijevoj prema lat recesusu
  – protruzija diska i.v prostora L5/S1 dorzomedijalno I prema desno
  – pozicija izravnajte fiziološke lordoze

  Molim Vas za Vase misljenje.

  Lp

  Mehmed

  Reply
 5. Dejan

  Poštovani doktore, imam 41 godinu i zadnjih 2 i pol mjeseca se borim sa bolovima u leđima.Napravio sam Mr lumbalne i torakalne kralježnuce i muči me sirinks u duljini od 2cm između Th5-Th6 i uz to još protruzija diska L4-L5.Dali je moguče da mi sirinks stvara te bolove?

  Reply
 6. Mario Marinović

  Dobar dan doktore imam problema sa kralježnicom vratnom i lumbalnom već jako dugo vremena prešlo je u kroničnu bol popraćeno sa trnjenjem u desnoj polovici lica to stanje traje od prošle godine unazad 2 mjeseca prelazi na ruke i noge napravio sam evocirane potencijale a nalaz glasi ovako.SENZOMOTORNI EVOCIRANI POTENCIJALI N.MEDIANUS Stimulirali smo oba n. medianusa u zapešću, neurograme smo registrirali nad Erbovom točkom, spinograme nad C3 i C7 kralješkom, a kortikalne odgovore nad korteksom za gornje ekstremitete. Za stimulaciju oba n. medianusa registriraju se neurogrami I spinogrami urednih parametara, dok su kortikalni odgovori urednih latencija ali nizžih amplituda. Zaključak: nalaz govori za neuronalnu leziju osjetnih putova oba n.medianusa iznad nivoa C3. SOMATOSENZORNI EVOCIRANI POTENCIJALI N. TIBIALIS Stimulirali smo oba n. tibialisa iznad medijalnog maleolusa, neurograme smo registrirali nad poplitealnom jamom, spinograme nad S1, TH12 i TH6 kralješkom, a kortikalne odgovore nad korteksom za donje ekstremitete. Za stimulaciju oba n. tibialisa registriraju se neurogrami, spinogrami i kortikalni odgovori urednih latenacija ali nižih amplituda. ZAKLJUČAK: nalaz govori za neuronalnu leziju osjetnih putova oba n.tibialisa na perifernom nivou.

  Reply
 7. Suad Orlić 1960

  Poštovani drSafrić: DG diskopatija. L v. prostori na nivou L4L5 i L5S1 su nešto reducirane visine.Na nivou L4L5 vidi se protruzija šire baze usmjerena dorzomedijalno i prema desno koja umjereno reducira desni lateralni recesus Na nivou L5S1 vidi se lučna napetost po tipu”bulginga”. Lučna napetost diska po tipu “bulginga” vidi se i na nivou L3L4. Koštani vertbralni kanal je primjerenih dijametara.Na apofizealnim zglobovima početne degenerativne promjene. Molim vas za savjet i mišljenje hvala

  Reply
 8. Nela

  Postovani!
  Operisala sam L5/S1 12.07.’21. i sve je bilo uredu, nisam koristila nista protiv bolova, osim Medrola 10 dana zbog jakog trnjenja desnog stapala i noge. Trnjenje se drasticno smanjilo, ali se povremeno opet intenzivnije javi i povuce u toku istog dana. Prije 5 dana sam dobila blagu temperaturu 37 – 37.8 uz kihanje, curenje nosa, blagu bol u grlu, sto se isto stabilozovalo bez upotrebe ikakvih lijekova. Medjutim, juce (tacno mjesec dana nakon operacije) pod rukom osjetim da mi se vec postojeci otok iznad reza nesto povecao, a jutros je i blago modar taj dio. Od juce se pojavio neki neobican osjecaj u tom dijelu ledja pri hodanju, cak i blaza bol pri ustajanju. Tesko mi je opisati taj osjecaj… neko pomicanje, sputavanje. Zanima me od cega se to moglo javiti i ima li razloga za zabrinutist? Inace se strogo pridrzavam uputa iz bolnice – izbjegavam stojanje i sjedenje, ne dizem nista teze od case vode. Trideset mi je godina i ustajem vise puta u toku dana da setam po kuci, zadnje dvije sedmice napravim oko 5000 koraka u toku dana, najvise do sad 6500 hiljada. Ne znam da li je to previsa u ovoj fazi i trebam li vise lezati? Inace cekam da me pozovu iz banje. Hvala unaprijed!

  Reply
 9. Sandra

  Poštovani,
  molim savjet. MR je pokazao anterolistezu II stupnja i rezrolistezu I stupnja, bulging Itd, radi se o lumbalnom dijelu kralježnice. Svakodnevno trpim bolove. Živcira me ta cijela situacija. Ograničenost pokreta. Inace vježbam kod kineziterapeuta. Ne mogu se sagnuti. Imam 43 godine. Sto učiniti? Operacija, neophodna ili može bez nje.

  Reply
 10. Silvestra Šajnović

  Poštovani,htjela bih vas zamoliti za vaše mišljenje.2014 operirala sam l5s1 spondilolistezu gdje su napravili fiksaciju tog djela ali prošle godine zbog pada na poslu su pukla dva vijka te su odstranili fiksaciju.Poslije tog vratili su mi se bolovi u preponu i duž noge i imam bolove u koljenima i jake grčeve u mišićima listova.Bolovi se javljaju kod kretanja(sagibanja ,nošenja tereta,kod čućanja pećenje u stopalima..).Napravila sam Mr nalaz gdje piše da je anterolisteza L5 u odnosu na S1 za 9 mm,obostrana spondiloliza L5,u razini L5Si prisutan je pseudobulging diska,suženje iv otvora i istegnuće korijena S1 te hipertrofični mali zglobovi.U razini L3L4 i L4L5 početnahipertrofija malih zglobova.Unaprijed se zahvaljujem!Lp Silvestra šajnović

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Obavezan pregled sa svom dosadašnjom dokumentacijom, novim MRI snimkama, te svakako i novim RTG standardnim i funkcijskim snimkama……. Lp, dr. Saftić

   Reply
   1. Silvestra

    Poštovani,puno sam vam zahvalna na vašem odgovoru jer ste potvrdili mišljenje doktorice fizijatar,hvala vam još jedanput

    Reply
 11. Helena

  Molim vas za mišljenje.
  Mr C Kralježnice.
  Na seriji sanitarnih i transverzalnih mr presjeka kroz područje cervikalnog spinalnnog kanala.Vidi se uredna visina i struktura prikazanih trupova kralježaka.Blok trupova kralježaka C4-C5 u stražnjem dijelu vidi se spondilodegenerativne promjene u vidu hipertrofično izmijenjenih malih artikulacija.Prikazana cerikavalna medula fizioloških je intenziteta signala.Odnosi u kraniocervikalnom prijelazu su fiziološki.Ne vidi se znakova kompromitacije kanala( hernija diska i spondilofitoze.)
  Zanima me vaše mišljenje pacijentica ima dosta jake sijevajuće glavobolje slijepoočno Mr mozga uredan.Kakvo liječenje je očekuje. Hvala puno.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.