DRUGO MIŠLJENJE

patients-ask-the-doctor-medical-questions-for-second-opinionPoštovani pacijenti,

radi povećanja obima posla i obaveza, primoran sam smanjiti svoje online aktivnosti. Ukoliko želite moje mišljenje i klinički pregled, molim naručite se na pregled u moju bolnicu na telefon +385-1-3877413.

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti doći u Zagreb, a u potrazi ste za drugim stručnim mišljenjem, pošaljite isključivo i obavezno slijedeće:

 • MRI slike ne starije od 6 mjeseci prateći ove upute (poslati sve datoteke s CD-a);
 • Obrazac tegoba kompletno ispunjen (obavezno isprintati i vlastoručno ispuniti);
 • Kontakt broj mobitela.

Molim Vas da se javite isključivo sa svom gore navedenom dokumentacijom na email adresu Specijalne bolnice AKSIS – axis@axis-hospital-croatia.com.

Nepotpuna dokumentacija neće se uzimati u obzir, kao niti nepravilno poslana dokumentacija (npr. nepravilno ispunjen obrazac tegoba).

Pojedine slučajeve mogu analizirati putem Interneta (ovisnosti o specifičnosti i kompleksnosti slučaja), a odgovor ćete dobiti u obliku email poruke. Ukoliko to objektivno ne bude moguće pozvati ću Vas na pregled u moju bolnici ili dati neki drugi oblik odgovora.

Lijep pozdrav,
dr. Saftić

125 thoughts on “DRUGO MIŠLJENJE

 1. Temo

  Poštovani dr. Saftić.
  Imam 45 god, živim u Zenici, BiH.
  Od 2015 god. (Urađena prva MRI kralježnice) imam dijagnosticiranu protruziju diska nivoa L4/L5 i L5/S1, izrazajnije na donjem sa kompresijom na odstupajući S1 radiks. Zadnja MRI kraljeznice iz 09.2018 god pokazala izvjesnu regresiju na L5/S1 nivou.Reducirana lordoza, sinistrokonveksna skolioza, umjerene degenerativne promjene po tipu fasetne artroze i početne Def. spondiloze. Degenerativno izmjenjene pokrovne plohe L5/S1 nivoa- Modic II.
  Dosadašnje liječenje se zasnivalo na posjetama kiriprakticarskim ordinacijama ( Dr Čebić, Bih i Dr Grgić iz Zg) , dekompresijska terapija kičme u Relax centru u BiH.
  To mi je donijelo privremeno olakšanje ali se problem i bolovi vrate nakon izvjesnog vremena ( križobolja, bol duž desne noge, žarenje, trnjenje, otežano hodanje i sjedenje )
  Sfinkterne smetnje nisam imao, mogu da hodam na petama i prstima.
  Molim vas za mišljenje, kakav tretman u vašoj klinici bi bio najbolje i po mogućnosti trajno rješenje za moje trenutno stanje ?
  Mogu Vam poslati detaljniju medicinsku dokumentaciju ukoliko je potrebno.
  Unaprijed zahvalan
  Šarkić Temo

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Svakako ponoviti MRI, na osnovu MRI snimke iz 2018. bilo bi izrazito neozbiljno bilo što planirati ili komentirati…… Lp, dr. Saftić

   Reply
 2. Tajana

  Poštovani doktore,
  Patim od bolova u vratnom dijelu kralježnice zadnjih 12 godina.U poćetku je bilo ponekad,sada sam već redovan gost kod doktora na injekcijama.Probala sam sve od masaža,akupunkture,fizikalnih terapija,stanje je sve gore.Blokade mi rekoše neće imat smisla.Ruke mi u spavanju trnu do lakta,kadkad i u sjedećem položaju.Imam 38 godina,i zadnjh. MR vrata je pokazao herniju na c5-c6 i c6-c7, sa pritiskom na živac c6.
  Stenoza kanala je promjera 8,5 mm.
  Savjet je kod 4 doktora,operacija koju sam ja uporno odbijala zbog straha.Dali je to ipak jedino riješenje?
  Umaprijed zahvaljujem.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Možda da ipak slušate doktore što Vam kažu? I to njih 4…

   Reply
 3. Vanja

  Postovani doktore Saftic,
  imam 39 godina. Zadnjih nekoliko godina imam bolove na lijevoj donjoj strani leda. Ponekad ta bol prelazi u blago trnjenje u podrucju straznjice I lijeve noge. Na RTG pregledu LS kraljeznice vidi se sinistrokonveksna skolioza oz odrzanu lordozu te uredna struktura I mineralizacija prikazanih kraljezaka. Trupovi kraljezaka su primjerene visine I oblika. Suzenje iv. prostora L5-S1, pocetne definicije spondiloze I spondilartroze. Jos nisam obavio MR, cekam pregled. Govore mi da je to daleko od faze operacije.
  Molio bih za savjet I Vase misljenje kako se takvi problemi rjesavaju u praksi, osim operacijom.
  Hvala unaprijed,
  Vanja

  Reply
 4. Elma

  Dobar dan i moje postovanje.
  Godinama patim od donjeg dijela kicme. 40 godina mi je. Na MR 11.11.2019 mi je pokazalo na extruziju diska u nivou i.v prostora L5/S1 smjestenu dorzomedijalno lijevo prema intraforminalno, sa disk materijalom koji ispunjava lateralni foraminalni recesus i migrira prema kranijalno uz trup L5 kraljeska. Ista izrazito komprimira duralnu vrecu i ogranke kaude ekvine sa lijeve strane, kao i na radiks L5. Degeneracija diska u nivou L5/s1 sa anulararinom rupturom diska.
  Kad je neurohirurg vidio MR cd, odmah su me poslali na operaciju. Posto me strasno bolila noga, hramljala sam na nju, i non mi je trnula, i skoro nisam bila osjecala petu i prste. Non stop su bridili.Operisala sam se bila 5.12.2019. Nekoliko mjeseci mi je bilo malo bolje, ali se opet pocela javljati bol sve veca i veca.
  Da bi kasnije opet uradila MR kicme 29.07.2020 i pokazalo mi, ukazuje na stanje nakon op zahvata u nivou i.v prostora L5/S1 sa lijeve strane sa formaminotomijom i flavektomijom, gdje su vidljive postoperativne oziljne promjene. Vidljiv recidiv diska oko kojeg su vidljive oziljne promjene, smjesten dorzomedijalno lijevo bez migracije prema kranijalno. Duralni sakus umjereno kompriniran kao i radiks S1 sa lijeve strane. Degeneracija diska u nivou L5/S1 sa anularniom rupturom diska.MR L/s kicme pokaze reeztruziju diska sa izrazenim periradikularnim priraslicama. Posto su bili opet bolovi nepodnosljivi i opet me bolila kicma i lijeva noga, opet sam uradila operaciju kicme 24.09.2020.
  Nakon nekoliko mjeseci su se poceli opet javljati bolovi i opet sam uradila MR KIcme L5/S1 08.02.2021 gdje kaze, Na dobivenim MRI skenovima vidi se da je L/S kicma u polozaju blago izravnate lordoze sa inicipijenlnim degenerativnim promjenama po tipu deformantne spondiloze. Na nivou donje pokrovne plohe Th11 kraljeska i gornjih pokrovnih ploha L1 I L4 kraljezajka vidljive su manje Smorlove hernije. I.v prostor nivoa L5/S1 je reducirane visine. dok se u podrucju pripadajucih pokrovnih ploha vizualiziraju zone povisenog izentiteta signala na T2 i bez supresije na T2 TIRM, a koje su snizenog inteziteta signala na T1, dok postkontrastno dolazi do podizanja inteziteta signala u ovom podrucju – opisane zone odgovaraju MODIC I promjenama. Desikativno izmjenjen disk na nivou i.v. prostora L4/L5.Degenerativne promjene po tipu def. spondiloze, redukcijom visine i.v prostora L5/S1 sa u podrucju pripadajucih pokrovnih ploha vidljivim akutnim deg promjenama po tipu MODIC I.
  Pocela sam da radim i uspjela samo da radim 15 dana. Opet mi se ukocila kicma i lijeva noga. Sa snesnosljivom boli. Primila sam 5 koktela, gdje mi se samo malo ublazila bol. Ne mogu da se sagnem, da protegnem ruke. boli i boli.Pijem skoro svaki dan Zaracet, Nirvax, Pronerv, itd. Samo me umanji bol. Trenutno dok tipkam Vama, boli me donji dio ledja, ko da vas neko nozem reze, a i noga me boli stalno i trne mi i peta i prsti. Pocela me i desna strana noge citave da boli, dok me ranije nije bolila. Radim vjezbe kad me ne boli puno kicma.

  Molim Vase misljenje sta i kako dalje da cinim. Unaprijed zahvalna

  Takodje imam problema i sa vratnom kicmom,
  MRI cervikalne kicme ukazuje na znake def. spondiloze prikazanih kostanih stuktura. Degeneracija u diskovima u nivoima C3C4,C5C6, uz odrzanu visinu i.v prostora. U nivou C5C6 hernija diska dorzomedijalno obostrano prema intraforaminalno vise lijevo, sa izrazenom radikularnom kompresijom obostrano, vise lijevo, kao i kompresijom na duru i medulu spinalis. Nema mijelopatije unutar medule. Forameni granicne sirine. Ne pokazuje progresiju u velicini. U nivoima i.v prostora C3C4 protruzija diska dorzomedijalno paramedijalno desno, sa umjerenim diskoradikularnim konfliktom desno, i impresijom na duru. Nema kompresije na medulu spinalis. Ne pokazuje progresiju u velicini. Non stop me boli lijeva citava ruka, nek mi trnu tri prsta, nekad citava ruka. Nikad ne prestaje ni da boli, ni da trne.
  Molim Vase misljenje sta i kako dalje da radim i cinim.

  I takodje imam i nalaz MRI Toraklane kicme, gdje kaze, Na dobivenim MRI skenovima vidljiva naglasena kifoza torakalne kicme sa vidljivim manjim zonama masne degeneracije unutar istih. Na prikazanim kostanim strukturama vidljivi znaci izrazene def spondiloze, sa izrazenim znacima artropatije u malim intervertebralnim zglobovima. Degeneracija diska u nivoima TH7TH8 i TH8TH9. U nivou TH8TH9 ranije verificirana eztruzija diska sa migracijom disk materijala prema kranijalno uz trup desne strane kao i na duralni sakus, ali bez kompresije na medulu spinalis. U podrucju intervertebralnih zglobova izrazene degenerativne promjebne. Ne pokazuje progresiju u velicini. Nema znakova mijelopatije unutar medule spinalis.

  Molim Vase misnjenje, sta da radim i sta mi je ciniti.
  Hvala unaprijed

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Draga Elma,
   Žao mi je zbog Vaših tegoba. Obavezno je da mi dođete na klinički pregled s kompletnom dokumentacijom, te obavezno svježim MRI snimaka, te standardnim i funkcijskim RTG snimkama (stojeći).
   Lp, dr. Saftić

   Reply
 5. Mirnesa

  Poštovani doktor!

  Iz Slovenije sam, imam 39 godine. 17.3.2021 bila sam operisana vratnu kralježnicu(napravljena je bila discektomija sa dezom na nivoju c6-7, sa Medtronic Cornerstone broj 5 implatantom). Posle operacije se dobro osjecam, ne uzimam nikakvih lijekova protiv bolova. Posto idem u terme u maju i posle toga imam tek kontrolu kod nevrokirurga, me zanima kad mogu poceti sa vjezbama(trcanje, biciklo,…). Prije operacije bila sam vrlo aktivna, tri puta sedmicno sam trenirala kardio vjezbe, burn hite,…
  Dali moram posle operacije cijeli zivot paziti sta dizem, kako se drzim, kako lezim????Posto sam relativno mlada i aktivna, mama dvoje djece, me je ta operacija dotukla. Sve se mi je pocelo dogadjati u mjesec dana, bolovi, nalazi, operacija. Valjda je bila diskus hernia velika i zbog jakih bolova u desnoj ruki bila je operacija neizbjezna.
  Molim vas za vas savjet.
  Lp, Mirnesa

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   To su sve pitanja za Vašeg operatera koji zna kakvu je operaciju učinio i kakav je bio Vaš status prije operacije. U pravilu moji pacijenti se nakon ovakvih operacija vrate svim svojim aktivnostima.

   Reply
 6. Gordana

  Molim Vas doktore za misljenje imam 47 g,i pronsli su mi2017g
  L4-L5iL5-S1vide se napeti anulusi fibrozusi,bez redikularne kompromitacije sa zakljuckom:MR pregled LS kicme ukazuje na fokalnu promenu u nivou korpusa L4 koja po svojimMR karakteristikama diff.dg.najpre moze odgovarati atipaticnom hemagiomu,kao i na poilidiskopatiju,spondilozu,spondiloayrozu,terapija bromazepan i rapten k,al bolove imam jake gde se proslog leta pala i ne mogu hodati na levu nogu,tri misljenja su mi dali isakova,zgrceni covek,diskusher. Urdila sad MR glave i vratne kicme,glava je u redu,al’ znacajni retkorparalni od C3-C6,C3-4(AP dijametar10mm),C4-5(10mm),C5-6(9mm),C6-7(10mm).zakljucak Degenerativne promene cervikalne kicme. Dr i dalje ne znaju dijagnozu a meni je sve losije strah da hodam jer se grce tetiva gde sam pala. Pocela sa stapom sad u kolicima, da li ima neka intervencija jer od pada sve mi losije a misljenja se ne poklapaju dr iz Vrsca i Novog Sada. Unapred zahvalna

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Treba učiniti novi MRI LS kralježnice, te poslati zajedno s novim snimkama glave i vratne kralježnice. Lp, dr. Saftić

   Reply
 7. Ivan

  Bok, može li se aparat za dekompresiju iz fizikalne terapije koristiti za herniju vrata? Imam blagu ceriokalnu i torakalnu skoliozu pa nisam siguran jesam li kandidat

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Dekompresijska terapija vratne kraljeznice dobra je i dokazana metoda kod određenih pacijenata.

   Reply
   1. Ivan

    Hvala na odgovoru! A skolioza vrata ne bi trebala biti kontraindikacija za ovu metodu?

    Reply
 8. Mario Marinović

  Dobar dan imam problem sa vratnom kralježnicom trne mi oba dvije ruke i desna strana lica i pritiska na desnom potiljku zadnje strane glave napravio sam MR Mozga i snimio sam MR vrata. Uredna je diferencijacija sive i bijele moždane tvari. Središnje strukture su medioponirane, uredno razvijene. Temporopolarno desno zona intenziteta likvora, dimenzije 2,7 x 1 x 1,4 cm (LL, AP, CC) odgovara arahnoidalnoj cisti. Područje kijazme, pontocerebelarnih kutova i kranio-cervikalnog prijelaza su uredne morfologije. Na presjecima učinjenim CISS sekvenci diferencira se kontak između gornjih cerebralnih arterija i oba n. trigeminusa izraženije lijevo, no bez znakova distorzije živca ili edema. Nema neurovaskularnog konflikta u razini oba n. statoakustikusa. Zadebljane sluznice frontalnog sinusa etmoidnih celula u smislu postupalnih sekvela. Slične promjene vidljive su u lijevoj polovici koštano septiranog sfenoidnog sinusa s hiperpneumatizacijom krila sfenoidnih kostiju obostrano. Nema akutne ishemije, hemografije, tm. procesa. Ventrikularni sustav je simetričan, uredno širok. Nešto su širi likvorski prostori pericerebelarno. Prostranija cisterna cerebellomedullaris. Fziološka zakrivljenost vratne kralježnice uz održane interkorporalne linije. Uredan je MR kranio-cervikalnog prijelaza i vratne medule spinalis. Protuzija i.v.diska C II-III, C III-IV, C IV-V reducira prednji likvorski prostor bez kompromitacije neuralnih struktura. U razini C IV-V odnosno C V-VI dorzalni disk spondilofit kompleks reducira prednji likvorski, izraženije s desne strane i reducira lateralni recesus i neuralni foramen. U razini VI-VII protuzija i.v.diska po dorzalnoj cirkumferenciji reducira prednji likvorski prostor bez kompromitacije neuralnih struktura. Apofizalni zglobovi su kongruentni. Uredno širok vertebralni kanal. Redukcija visine i.v.prostora od razine C IV-VI s gubitkom intenziteta signala i.v.diska u T2 slici u smislu hondroze. Prevertebralna meka tkiva su uredne debljine. Nema hernacije i.v.diska niti drugih patomorfoloških lezija intra ekstraduralno. PVM je eutrofična.

  Reply
 9. Mario Marinović

  Dobro večer imam problema sa vratnom kralježnicom stvara mi bolove velike slabost u rukama trnjenje i žarenje više od godinu dana u prošlu subotu mi počelo trnit desna strana lica i usna to mi se nije još događalo pa me zanima jel je to možda povezano sa vratnom kralježnicom dali je moguće da je živac uklješten pa stvara to probleme. Napravio sam i MR C kralježnice a nalaz glasi ovako. Blaža aplanacija fiziološke lordoze uz održanu stražnju interkorp. liniju. Dekstrokonveksna skolioza cervikotoralnog
  prijelaza. Primjeren oblik, visina, intenzitet signala trupova vrtanih kralježaka. Početno suženje i.v. prostora na ivou CIV-V dok su preostali i.v. prostori uredne širine. Degenrativne promjene i.v. diska na nivou CII-III i CIII-IV. Na nivou CIII-IV dorzalni osteofit disk kompleks uz foraminalnu lijevostranu protruziju i.v. diska uz sužen lijevi neuralni foramen sa kompresijom na korijene spinalnih živaca. Na nivou CV-C VI dorzalni osteofit kompleks, uz dorzolateralnu i foraminalnu desnostranu protruziju i.v.diska uz sužen desni neuralni foramen, sa kompresijom na korijen spinalnog živca desno. Na preostalim nivoima nema dorzalne hernijacije i.v.diska. Degenerativne promjene malih zglobova. Na nivou CII-III i CIII-IV i C V – CVI reduciran je prednji likvorski prostor uz relativno stenozu vertebralnog kanala. Nema znakova kompresivne medulopatije. Početni masno degenerirana paravertrebalna muskulatura.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Naravno da je moguće da neki ili svi od navedenih simptoma imaju veze s vratnom kralježnicom…

   Reply
   1. Mario Marinović

    Doktore jel možda živac uklješten pa pravi to probleme i kako se to liječi jer su bolovi jaki zanima me da li će trebati razmišljati o operaciji ako ne bude bilo poboljšanja.

    Reply
 10. Ivanka Đurđek

  Poštovani doktore, molim Vas savjet i mišljenje.
  Imam 40 godina, 2014. g. sam operirala lumbalni dio kralježnice. Dijagnoze su Protrusio disci iv. L4-L5 et L5-S1,
  Lumboischialgia bill. precip. I dex. , St.post interlaminectomiam LV – SI lat. dex. et microdiscectomiam.
  Nalaz MR-a ukratko: degenerativne promjene iv. diska vidljive su u razinama L4 do S1, sa suženjem iv. prostora u L5/S1. U razini L4/5 nalazi se desnostrana ekstraforaminala protruzija koja komprimira korijen L4.
  Sužen je i desni neuralni otvor.
  U razini L5/S1 široka dorzomedijalna ekstruzija diska u kontaktu je s oba korijena S1, izraženije desno gdje je proširena ovojnica korijena ( postop. promjene?).
  Osteofiti artikulacijskih nastavaka suzuju značajno oba neutralna otvora, izraženije desni.
  U drugom mjesecu 2020. g. bila na ESI interlamianris L5-S1, bez poboljšanja.
  Trenutno čekam termin za toplice i pregled neurologa, te MR i EMNG.
  Medicinska sam sestra i već sam godinu dana na bolovanju. Imam stalne jake bolove u križima koji se šire u oba kuka, trnce i mravljinjanje u obje noge.
  Duže ležanje, stajanje i sjedenje je nemoguće, lakše je kad hodam.
  Molim Vas za savjet kako dalje, pošto moj neurokirurg tvrdi da to nije za op. zahvat ( koji ja ne forsiram ) ali kvaliteta života mi je nula bodova baš zbog tih bolova koji su stalni, čak se noću pojačavaju.
  Svakako imam namjeru naručiti se kod Vas na pregled, ali ako stignete molila bi Vas da mi napišete Vaše cijenjeno mišljenje ( može i na mail).
  Unaprijed se zahvaljujem.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Obzirom na sve navedeno najbolje bi bilo da dođete na pregled, radi se o herniji diska na 2 razine i jednoj ESI koja nije dala rezultate. Treba Vas detaljno klinički pregledati, te možda učiniti još neku infiltraciju. Nazovite 013877413 za dogovor termina. Lp, dr. Saftić

   Reply
 11. Ivana

  Postovani,prije 7god.sam imala parezu n.radialisa,koja je izljecena,ali mi je ustanovljeno blaze do srednje teske kronicne radikulopatije c6,c7 obostarno te c8(th1) desno.
  I blaze do srednje teske neuralne lezije u misicima tenara,hipotenaru desno i bicepsu. Zbog naglih vrtogalvica mucnina,konstantnog gubljenja osjecaja u rukama,trenjenja,i gubitka koncentracije sam upucena na Mr glave i vrata. Prije toga sam uradila RTG gdje samo ustanovljeno-izravnanje fizioloske lordoze-parcijalno alerdoze vratne kraljeznice. Danas dobije nalaz Mr i uredna visina,oblik i struktura prikazanih trupova kraljezaka. Cervikalna medula fizioloskog inteziteta signala. Odnosi u kraniocervikalnom prijelazu su fizioloski. Nema znakova kompromitacije sirine cervikalnog spinalnog kanala.
  E sad vi meni reci te da li ovaj nalaz zahtjeva drugo misljenje jer meni kao laiku je veoma “skrt” . Jer vec pomalo ludim jer ne mogu normalno funkcionirat a nigdje ne nalazim na rjesenje svog problema. Svi kazu to je od posla…a imam 34 godine i radnog staza svega 8 godina a ovo stanje je uoceno prvi put prije 7 godina.
  Unaprije zahvaljujem na vasem odgovoru

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Svakako bi bilo dobro da obavite pregled kod neurokirurga prilikom kojeg će se proanalizirati MRI slike, EMNG i ostala dokumentaciju koju imate. Ključna je Vaša klinička slika koju se adekvatno može interpretirati isključivo tijekom pregleda.

   Reply
 12. Mario Marinović

  Dobar dan doktore zanima me vaše mišljenje za liječenje vratne kralježnice i LS kralježnice napravljeno na MR uređaju 3 T. Blaža aplanacija fiziološke lordoze uz održanu stražnju interkorp. liniju. Dekstrokonveksna skolioza cervikotoralnog prijelaza. Primjeren oblik, visina, intenzitet signala trupova vrtanih kralježaka. Početno suženje i.v. prostora na ivou CIV-V dok su preostali i.v. prostori uredne širine. Degenrativne promjene i.v. diska na nivou CII-III i CIII-IV. Na nivou CIII-IV dorzalni osteofit disk kompleks uz foraminalnu lijevostranu protruziju i.v. diska uz sužen lijevi neuralni foramen sa kompresijom na korijene spinalnih živaca. Na nivou CV-C VI dorzalni osteofit kompleks, uz dorzolateralnu i foraminalnu desnostranu protruziju i.v.diska uz sužen desni neuralni foramen, sa kompresijom na korijen spinalnog živca desno. Na preostalim nivoima nema dorzalne hernijacije i.v.diska. Degenerativne promjene malih zglobova. Na nivou CII-III i CIII-IV i C V – CVI reduciran je prednji likvorski prostor uz relativno stenozu vertebralnog kanala. Nema znakova kompresivne medulopatije. Početni masno degenerirana paravertrebalna muskulatura. Fiziološka lordoza lumbalnog dijela kralježnice uz održanu stražnju interkorporalnu liniju. Uredan je oblik i visina trupova svih kralješka lumbalne kralježnice i prikazanih dijelova sakruma. Trokutasta zona povišenog intenziteta signala u uz gornju pokrovnu plohu trupa LV kralješka u dorzalnom dijelu, T1 i T2 mjerenom vremenu odgovara masnoj degeneracija. Primjerena je širina svih i.v. prostora. Uredan je intenzitet signala svih i.v.diskova. Na nivou L I-L II, LII-LIII i LIII-LIV nema znakova dorzalne herninacije i.v.diskova. Na nivou L IV – L V dorzomedijalna, dorzolateralna i foraminalna obostrana prtouzija i.v.diska uz sužene neuralne foramene bez kompresije na korijene spinalnog živaca. Na nivou L V – S I dorzomedijalna, dorzolateralna desnostrana prtouzija i.v.diska uz sužen desni neuralni foramen, bez kompresije na korijene spinalnog živaca. Početne degerativne promjene malih i.v zglobova. Primjerena je širina vertebralnog kanala. Uredan je intenzitet signala konusa medularisa i filum terminale. Masno degenerirana paravertrebalna muskulatura u kaudalnom dijelu.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Dragi Mario,
   kao što vidite kod Vas u na MRI slikama prikazane degenerativne promjene na više vratnih i lumbalnih razina. Slike nisam vidio, ali ako ćemo se pouzdati u nalaz radiologa moje je mišljenje da je potrebno učiniti klinički pregled neurokirurga. Prilikom pregleda važno je razgovorom i samim pregledom doći do zaključka koja od razina doprinosi Vašim tegobama, samim time i doći do odluke kako pristupiti daljnjem liječenju.
   Lp, dr. Saftić

   Reply
 13. Mario Marinović

  Dobar doktore predložena mi je operacija nukleoplastika zanima me vaše mišljenje jel to kratkočno riješenje ili može biti i dugoročno rješenje jel se isplati probati takvu vrstu operacije.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Nukleoplastika je tehnika na tragu laserske dekompresije diska ili terapije ozonom. Indikacije su iste, a uspjesi vrlo slični. Sve ostale odgovore možete dobiti isključivo nakon kliničkog pregleda. Lp

   Reply
 14. Mario Marinović

  Dobar dan doktore bio sam 22.5 tf esi L4-L5 i L5-S1 lijevo i prije par dana bol je prešla i u desnu nogu boli me oba dvije noge trnci prolaze i žare i skroz me boli kad šetam stojim ili kad ležim zanima me vaše mišljenje šta bi dalje trebalo poduzeti kad bolovi ne popuštaju.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Dragi Mario, sve odgovore na Vaša pitanja ima neurokirurg koji Vas liječi. Ono što sam na daljinu mogao sam Vam već više puta rekao. Za dodatne informacije ipak će biti potrebno da Vas pregledam. Vjerujem da se slažete. Lp

   Reply
 15. Mario Marinović

  Dobar doktore prošli petak sam imo Tf esi L4-L5 i L5-S1 lijevo i nije ništa bolje ne mogu ni sjedit ni ležati od bolova zanima me vaše mišljenje šta bi dalje trebalo poduzeti.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Odgovore na Vaša pitanja može dati samo neurokirurg koji Vas je pregledao i dao infiltracije.

   Reply
   1. Mario Marinović

    Doktore neurokirurg je reko da nije za operaciju to sam bio prošle godine u 10 mjesecu a zanima me jel bi trebao ići kod neurokirurga kad sam dobio 2 blokade i nije ništa bolje.

    Reply
    1. Robert Saftić Post author

     I kada nije bolje od blokade to neurokirurgu nešto govori…

     Reply
 16. Ivan Dal.

  Poštovani doktore,

  već godinama, točnije oko 10 godina imam velikih problema s kralježnicom. Osjećam jake tupe bolove u potiljku, vratu i torakalnom dijelu kralježnice. Također, često osjećam jaku ukočenost u torakalnom dijelu kralježnice. Imam osjećaj kao da netko drži moju kralježnicu u stisnutoj šaci. Uz navedene bolove često imam glavobolje, loše spavam, osjećam se umorno , razdražljivo i jako stresno, a moja koncentracija i pamćenje su narušeni zbog ovog dugotrajnog stanja što mi uvelike otežava rad na poslu i općenito svakodnevni život. U više navrata išao sam na fizikalnu terapiju, međutim terapije nisu imale neku veliku pomoć. Također, U razdoblju od travnja 2015. pa do kolovoza 2018. napravio sam 5 puta MR određenih segmenata kralježnice.

  Zadnja MR (kolovoz 2018.) pokazala je da u području C4-C7 incipijentnu ventrodorzalnu osteofitizu. Izravnata je fiziološka lordoza, a u prostoru C6/C7 prisutna je dorzomedijalna protruzija koja reducira subarahnoidalni prostor.
  Na području torakalne kralježnice prisutne su incipijentne ventrodorzalne osteofitize kranijalnih trupova kralježaka.
  U prostoru Th3/Th4 prisutna je dorzomedijalna i desnostrana i foraminalna protruzija diska s redukcijom prednjeg subarahnoidalnog i desnog periradikularnog prostora i mogućom afekcijom Th3 spinalnog živca desno.
  U prostoru Th4/Th5 prisutna je dorzomedijalna i desnostrana protruzija diska s redukcijom prednjeg subarahnoidalnog i desnog periradikularnog prostora i mogućom afekcijom Th5 spinalnog živca desno.
  U prostoru Th6/Th7 prisutna je dorzomedijalna protruzija diska s redukcijom prednjeg subarahnoidalnog prostora.
  U prostoru Th8/Th9 prisutna je dorzomedijalna i desnostrana protruzija diska s redukcijom subarahnoidalnog i desnog periradikularnog prostora i mogućom afekcijom Th9 spinalnog živca desno.

  Nadalje, odem s vremena na vrijeme kod fizioterapeuta na masažu i pomogne malo na neko kratko vrijeme. Posjećivao sam i doktora kiropraktike koji mi je pomogao na neki kraći period. Dosada mi još nitko nije rekao da sam za operaciju, nego su mi govorili vježbe, tablete i plivanje. Plivanje i tablete samo donekle pomažu.

  Oprostite mi što sam ovako slobodan i što sam se ovoliko raspisao, ali ja više ne znam što mi je činiti jer je ovo moje stanje neodrživo.

  Što biste Vi predložili za mene?

  Lijep pozdrav

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Pregled… s MRI snimkom zahvaćenih dijelova kralježnice ne starijom od 6 mjeseci. Lp, dr. Saftić

   Reply
 17. A. Bojic

  Postovanje doktore.
  Molim Vas za misljenje o daljnjem postupku kod nalaza MR cervikalne kicme kako slijedi:
  – I.v. prostori C5-C6 i C6-C7 snizeni, a ostali odrzane uredne visine.
  – U nivou C5-C6 postoji bubrenje fibroznog anulusa i umjerena siroka dorzalna i lijeva paramedijalna protruzija sa umjerenom stenozom prednjeg likvornog prostora, ali bez ekstenzije do foramena.
  – U novou C6-C7 diska vidi se masivna ekstruzija dijela nukleusa u desnom lateralnom (foraminalnom) smjeru i desno paramedijalno sa okupacijom desnog recezusa prolabiranim materijalom diska uz konflikt radiksa C6 u potpunu stenozu desnog foramena.
  – Cervikalni mijelon u kontaktu sa opisanom hernijom C6-C7 diska, ali bez mijelopatije, a iznad i ispod opisanog je uredne morfologije i bez patoloskih promjena.
  MRI nalaz cerviklane kicme ukazuje na:
  1. Umjerenu spondilozu i degenerativne promjene diskova i prsljenova donjeg dijela cervikalne kicme;
  2. Masivnu desnu lateralnu i paramedijalnu siroku protruziju diska C6-C7 sa konfliktom radiksa C6 i sa stenozom desnog recezusa spinalnog kanala i foramena;
  3. Burbenje anulusa i manju lijevu paramedijalnu protruziju diska C5-C6 bez radikularnih konflikta;
  4. Ostali nalaz spinalnog kanala i mijelona cervikalno, kao i u prikazanom gornjem dijelu TH kicme, je uredan;
  5. Potreban pregled neurohirurga;

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   U potpunosti se slažem s Vašim radiologom – potreban je pregled neurokirurga. Lp, dr. Saftić

   Reply
   1. A. Bojic

    Postovanje doktore,
    misljenje radiologa je neizostavan operativni zahvat koji, po njemu, nema alternative u mom slucaju, s obzirom da se radi, kao je rekao, o pucanju diskusa te curenju sadrzaja diska u spinalni prostor.
    Dok je misljenje neurohirurga (inicijalno misljenje) da nema potrebe (za sad) jer mu se ne uklapa sam snimak sa klinickom slikom, kako prijavljujem smanjenje bola i potpunu pokretljivost, iako je bol jos uvijek prisutna, kao i znatno umanjen tonus misicne mase na desnoj strani, protruzije u kaziprstu i srednjem prstu i opsta slabost u smislu snage na desnoj strani. Sve ovo nakon 15 dana fizikalne terapije (laserska, ultrazvucna i elektromagnetna masaza) i dvije posjete hiroprakticaru.
    Kako se ova dva misljenja direktno suprotstavljaju, jasno Vam je zasto mi je neophodno i drugo misljenje.
    Bol jeste znatno manja (laksi opsti dnevni boravak i neometano spavanje, za razliku od prije 20 dana), ali nije iscezla i povratak na rad, u ovakvom stanju, mi se ne cini kao opcija.
    Molim Vas za savjet sta dalje.
    Hvala Vam.

    A. Bojic

    Reply
     1. A. Bojic

      Postovanje doktore,
      bio sam slobodan da Vam posaljem MR snimak cervikalnog segmenta kicme, nalaz radiologa na osnovu snimka i nekoliko fotografija sa samog snimka.
      U slucaju da se slozite sa neophodnoscu operativnog zahvata, molim Vas za misljenje koja procedura bi bila najucinkovitija u mom slucaju.
      Hvala Vam, unaprijed, na izdvojenom vremenu i strucnom misljenju.
      Svako dobro.
      A. Bojic

 18. Mario Marinović

  Dobar dan doktore bio sam napravio emg pa me zanima u vezi nalaza. Nalaz na nogama upućuje na srednje teško kronično dobro kompenziranu radikularnu leziju S1 obostrano te blažu kroničnu radikalnu leziju L4 i L5 obostrano. I kako se to liječi doktore.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   A što kaže MRI i kakve simptome imate? Lp, dr. Saftić

   Reply
   1. Mario Marinović

    Mr kaže u razini L4-L5 i L5-S1 minimalna dorzomedijalna prominencija i.v.diska bez znakova kompromitacije korijenima živca. Piše da je nalaz da je uredan a meni skroz lijeva noga trne i žari.Bio sam i na esi i nema poboljšanja.

    Reply
    1. Robert Saftić Post author

     Iako Vam ne mogu dati konkretan odgovor koji će Vas zadovoljiti, mogu reći da ovo što ste napisali snažno sugerira da Vam je potreban detaljan pregled neurokirurga s uvidom u svježe MRI slike.

     Reply
     1. Robert Saftić Post author

      Idealno je kada MRI snimka prilikom kliničkog pregleda nije starija od 6 mjeseci. Tijekom kliničkog pregleda postavlja se korelacija između Vašeg objektivnog stanja, neurološkog statusa, MRI snimki, EMNG nalaza…

 19. Mario Marinović

  Dobar dan u petak sam bio na blokadi u Osijeku esi L4/L5 nije se ništa poboljšalo stanje još se i pogoršalo pa me zanima jel treba i dalje probati sa blokadama ili neko drugo liječenje.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Svakako savjetujem da nastavite liječenje. Blokade nemaju samo terapijsko, nego i dijagnostično značenje. Lp, dr. Saftić

   Reply
 20. Mario Marinović

  Dobar dan doktore zanima me vaše mišljenje za liječenje vratne kralježnice u nalazu piše. Blaža aplanacija fiziološke lordoze uz održanu stražnju interkorp liniju. Blaža dekstrokonveksna skolioza torakalnog prijelaza. Primjeren oblik, visina, intenzitet signala trupova vrtanih kralježaka. Početno suženje i.v. prostora na ivou CIV-V dok su preostali i.v. prostori uredne širine. Degenrrativne promjene i.v. diska na nivou CII-III i CIII-IV. Na nivou CII-III nema dorzalne hernije i.v. diska. Na nivou CIII-IV dorzalni osteofit disk kompleks uz foraminalnu lijevostranu protruziju i.v. diska uz sužen lijevi neuralni foramen bez kompresije na korijene spinalnih živaca. Na preostalim nivoima nema dorzalne hernijacije i.v.diska. Degenrrativne promjene malih i.v. zglobova. Na nivou CII-III i CIII-IV reduciran je prednji likvorski prostor uz relativnu stenozu vertebralnog kanala. Nema znakova kompresivne medulopatije. Početno masno degenerirana paravertebralna muskulatura.

  Reply
   1. Filip

    Pozdrav, imam 23 godine
    Mene muči strašna bol u donjem dijelu leđa koja sada prelazi u nogu i bolovi su svakog dana sve gori.
    Evo moj MR nalaz :
    Na serijama multiplanarnih presjeka kroz lumbosakralnu kralješnicu nalaze se desikacijske promjene diska L4-L5 s hernijom dorzolateralno lijevo i dijelom diska koji je u kontaktu s radiksom na lijevoj strani. Održana je širina lateralnih foramena.
    Ostali intervertebralnog diskovi su bez znakova hernija i je.
    Nalazi se normalan oblik,veličine i struktura prikazanih kralježak.
    Vide se incipijentne spondilodegenerativne promjene četvrtog petog slabinskog kralješka. Također se nalaze znaci osteoartritičkih promjena intervertebralnih zglobova u razinama L4 – L5 i L5 – S1.
    Spinalni kanal je normalne širine. Medularni Konus dostiže razinu Th12.
    Nema znakova Intraspinalnog ekspanzivnog procesa.
    Održana je slabinska lordoza s kontinuiranom stražnjom interkorporalnom linijom.

    Reply
    1. Robert Saftić Post author

     Filipe, niste napisali ništa o konzervativnoj terapiji koju ste pokušavali kroz vrijeme? Ako ste tegobe traju više od 5 mjesec i ako ste iscrpili konzervativne mogućnosti, trebate razmotriti minimalno-invazivnu operaciju. Lp, dr. Saftić

     Reply
     1. Filip

      Bio sam na fizikalnim terapijama prije jedno 5 godina
      Međutim,nije pomoglo, moja dr je rekla da je to Skolioza
      Bio sam prije 2 mjeseca kod kiropraktičara koji mi je savjetovao da bi bilo najbolje napraviti MR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)