Kontakt informacije

SPECIJALNA BOLNICA AKSIS
za neurokirurgiju i ortopediju
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: Specijalna bolnica AKSIS

Inozemni pacijenti:
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: AXIS specialty hospital

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Ne komentiram pisane nalaze slikovnih pretraga! Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi.

1.375 komentara na objavu “Kontakt informacije

 1. AvatarMara

  Imam bolove vec tri g.u donjem dijelu kraljeznice,bol i utrnulost duz cijele desne noge,,i bol i kocenost misica uz kraljeznicu.Kroz ove g.posjetila sam toplice ,kiroprakicara,primila 25 blokada ,dva puta sam bila na invazivnom zahvatu i Osijeku i bol i ukocenost misica neopisiva, i sad trebam ponovo na invazivni zahvat.Molim vas da mi odgovorite dali mogu se javiti nus pojave od kortikosteorida .I sada se jos pojavio i hemangiom na th 11 kraljesku.Molim vas dali mi mozete pomoci ili uputiti sta da radim ,posto se tesko krecem pa neznam vise sta da radim.Unaprijed zahvaljujem

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Post author

   Ako konzervativna terapija nije pomogla, ukljućujući infiltracije i blokade, treba razmotriti operaciju. Odluku o tome trebate donijeti zajedno s Vašim neurokirurgu na osnovu MRI slika, Vaših tegoba i kompletne kliničke slike.

   Odgovori
 2. AvatarSanela Ezgeta

  Postovani dr. Imam blok c2-c3 kralješka. Ventralni i dorzalni osteofiti.degeneracija diska u svim razinama. Reducirani iv prostori. U razini ,c4- c5dorzomedijalna protruzija diska sa širenjem desno uz kompresiju medule te užim spinalnim kanalom u istoj razini. U meduli suspektan hiperintenzitet u razini c4-c5, u razini c6-c7dorzomedijalna protruzija diska sa lezijom anulusa. U trupu th3 hiperintezitet. Dogovoren pregled za mr vratne sam imala zbog jakih trnaca u rukama, koji su i dalje tu. Unaprijed zahvaljujem .

  Odgovori
 3. AvatarFranjo

  “Promijenjeni su mi mali zglobovi kraljeznice te je suzen prostor izmedju kraljezaka. To pritisce na zivce i uzrokuje bol u trbuhu ruci glavi i tijelu 2 mj vec krvna slika deteljna super pa me zanima kako si pomoci i koliko to moze trajat

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Post author

   U prvih 4-5 mjeseci svakako konzervativna terapija (vježbe, dekompresija, mirovanje). Ako ne bude bolje učinit MRI snimanje, pa se javite neurokirurgu. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 4. AvatarAntonio Buklec

  Poštovani, imam 21 godinu, imam česte glavobolje (u obliku pritiska) i osjećam bol u vratu pogotovo kad ga mičem i povremeno mi škljoca vrat.. Napravio sam u 3 mj MR mozga i C kralježnice.
  MR mozga : nalaz uredan. Opisana retencijska cista lijevog maksilarnog sinusa 28mm.
  MR C kralježnice: sirinks promjera 1 mm C4-C7, u segmentu C5-6 bulging iv diska.

  Šta znači taj nalaz dali je to nešto opasnoga?
  Hvala na pažnji, lp.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Post author

   Ne izgleda opasno. Savjetujem konzervativnu terapiju… za bulging diska svakako će pomoći dekompresijska (trakcijska) terapija vratne kralježnice. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarAntonio Buklec

    Hvala, znači taj sirinks nije opasan, to mi je i moja neurologica rekla da nije opasno, ali pretraživajući Internet zvuči mi kao da je nešto ozbiljno, mada ja se u to ne razumijem… Hvala još jednom.

    Odgovori
 5. AvatarMiro

  Postovani dali mi mozete protumacit nalaz?
  Na seriji sagitalnih transverzalnih i koronarnih MR presjeka torakalne kralježnice primjenom razlicitih tehnika snimanja nalazi se normalan intezitet signala kostanih struktura, intervertebralnih diskova i leđne mozdine u razlicitim ravninama.
  HEMANGIOM KORPUSA T9.
  Uredna je širina intervetebralnih prostora kao i širinaspinalnog kanala.
  Nema znakova hernijacijeintervertebralnih diskova,kao niti kompresije subarahnoidalnogprostora.
  KORJENOVI SPINALNOGZIVCA SU INTAKTNI.
  KONUS MEDULARE VIDLJIV U RAZINI L1.
  Ne nalazi se znakova intra ili ekstraduralnog tumora .

  Odgovori
 6. AvatarAdnan

  Poštovani Doktore,
  MRI nalaz L/S kičme je pokazao ekstruziju diska L5 S1 dorzomedijalno desno , sa vidljivom sekvestracijom diska i rupturom anulusa. Disk sekvestar promjera 8x8x9 ispunjava foraminalni lateralni recesus. Kompresija je izražena na radiks L5 sa desne strane , ogranke kauda ekvine sa desne strane i na duralna vreću.
  Na L4L5 imam herniju diska sa anularnim rascjepom u disku. Dovodi do radikularne kompresije sa lijeve strane i umjerene kompresije na duralni sakus. Degeneracuja diska u opisanom nivou.
  Da li je u ovom slučaju potrebna operacija. S tim sto manje osjećam bolove, prošlo je skoro 3 mjeseca kad se pojavilo. Inače sam prvi put 2014 imao diskus hernija L5S1i i strašne bolove ali koji su prošli za 3 4 sedmice. Sad su drugačiji i manji bolovi ali dugo traju, evo 3 skoro mjeseca..i nemogu dugo sjediti, stajati i kad su prrmjene vremena osjetim bolove jače.
  Pa bih molio Vaše mišljenje
  Pozdrav Ado

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Post author

   Minimalno-invazivna operacija, pitanje je samo da li na jednoj ili obje razine. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 7. AvatarManda Jerković

  Poštovani doktore Saftić!
  Moje tegobe su počele prije cca 2 godine.Radila sam Mr vratne kralježnice.
  U trupu C6 kralješka hemangiom 9X7 mm.U razini C6/C7 nalazi se širokobazna dorzomedijalna protruzija diska (3,5 mm) s posljedično reduciranim prednjim subarahnoidnim prostorom ,latelarnim recesusima i neuralnim otvorima.U razini C3/C4 disk-osteofit kompleks reducira desno paramedijalni prednji subarahnoidni prostor i desni latelarni recesus,dok su neuralni otvori primjereno široki.
  SSEP n.medianusa – obostrano neuronalna lezija iznad nivoa moždanog debla.
  EMNG GE – M.trapziudus dex.et sin.,m.deltoideus dex.et sin.,m biceps brachi dex. Et.sin., prorijeđen intermedijarni uzorak,pojedini potencijali su prošireni,polifazični,visokih amplituda.U mirovanju fibrilacije.
  Tegobe su teške glavobolje od vrata prema gore,pritisak u ušima,ukočenost vrata,trnci u rukama,vrtoglavice,bolovi u nogama,posebno desno koljeno,konstantna bol u leđima….Od ostalih nalaza imam- stenoza kralježnice (više oboljelih mjesta ) MR mozga – dvije sitne T2/FLAIR hiperintezivne lezije frontalno sprijeda koje odgovaraju nespecifičnim vaskularnim lezijama.Vertebralne arterije ( AVD 1,9 mm – AVL 3,6 mm) ACI distalno – KINKING.
  Fizikalna je obavljena,uz kratko olakšanje.Pila sam Brufen 600 mg i normabel 2mg,ali to mi sad više nista ne pomaže.Doktorica mi je dala sad ketonal duo 150 mg koje mi olakša malo bolove.Što mi je činiti,jer bolovi su sve jači i češći .1975. sam godište
  Oprostite na podužem postu
  Svako dobro i zahvaljujem

  Odgovori
 8. AvatarMarinaM

  Poštovani dr. Saftić,
  Unazad zadnjih 6 mjeseci vodim bitku s bolovima u lijevoj nozi i manjim dijelom u kralježnici. Krenulo je s povremenim bolovima u kuku, nastavilo se sve češćim bolovima i trnjenjem lijevog lista i stopala sredinom veljače, nakon čega sam odradila RTG i dva posjeta fizijatru gdje sam dobila terapiju medikamentima dok se stanje ne smiri. Nakon toga desila se nesretna situacija s koronom, meni se stanje privremeno poboljšalo, ali prije mjesec dana, stvari su opet krenule nizbrdo, što sam dijelom i sama kriva jer sam u periodu poboljšanja bila podosta aktivna, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Bolovi u stopalu i listu vrlo jaki, neizdrživi trnci pri bilo kakvom pokušaju sjedenja, dva sljedeća posjeta fizijatru ne daju neke posebne rezultate. 5. 5. obavila sam EMNG koji je pokazao lakše do srednje teške kronične neurogene promjene na L4-L5 lijevo i lakše na S1 lijevo i L5 desno. MR LS kralježnice pokazao je opsežnu herniju na L4-L5, s decenzusom do polovice visine L5 kralješka, s kompresijom na duralnu vreću i obostrano korijene L5 izraženije lijevo. S obzirom da nemam neuroloških ispada, indicirano mi je mjesec dana mirovanja, pa nakon toga, ukoliko se stanje poboljša, fizikalna terapija. Od lijekova pijem Skudexu+ Dexomen 2x dnevno po 1 tabletu. Bolovi u stopalu su se dosta smanjili, kao i u listu, ali kuk je i dalje problematičan, pogotovo nakon spavanja, bez obzira na položaj. Ležanje na boku je praktički nemoguće, najbolje se osjećam na trbuhu. Lagano istezanje pomaže. Hodanje je i dalje problem, nakon nekoliko stotina metara, a ponekad i manje, javlja se bol u kuku i osjećaj žarenja i boli koja sijeva do stopala, i prestane čim se spustim u horizontalu, sjedenje nemoguća misija za sada. Imam 31 godinu, visinom i građom sam iznadprosječna kategorija, povijest loše kralježnice u obitelji, fizički umjereno aktivna (većinom na bazi hodanja), nešto viška kilograma imam, ali daleko od otromboljene mase sala… Svjesna sam da ću po sanaciji problema, bilo kirurški ili konzervativno, morati promijeniti neke stvari u životu i posvetiti se jačanju i stabilizaciji, i na to sam spremna, kao i uložiti u kvalitetnu rehabilitaciju, i novac i vrijeme. Ono što me zapravo užasava, daleko više od jezivih bolova, je opcija da najbolje godine života provedem vukući se po šalterima, pretragama, toplicama i ne riješim problem dok ne bude prekasno za povratak u normalu. Imam želje i planove za sljedećih 20 godina, i život bez dostojne kvalitete i u vječnom strahu od pogoršanja nije mi opcija.
  Oprostite na podužem postu, ali Vi kao stručnjak sigurno možete dati točnije predviđanje nekog budućeg scenarija, jer više nemam snage ni volje iščitavati probleme i iskustva drugih po forumima, a dokon um (u ovom slučaju moj), s puno slobodnog vremena, je uistinu ponekad đavolje igralište… Unaprijed hvala!

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Post author

   Draga Marina, kako biste izbjegli upravo to što kažete (vucaranje po šalterima, pretragama, toplicama, itd.) trebate razmotriti minimalno-invazivne operacije kakve radim u Specijalnoj bolnici AKSIS. Kod stanja poput Vašeg princip je jednostavan – ako pacijentu nije bolje nakon 4-5 mjeseci uz provedenu konzervativnu terapiju, treba operirati kako bi se spriječilo nepovratno oštećenje živca i dugoročne posljedice. Lijep pozdrav, dr. Saftić

   Odgovori
 9. AvatarAdmira

  Postovani,
  Pisem vam zbog slijedeceg:Naime,vec par godina imam velike bolove u torakalnom dijelu kraljeznice,tacno izmedju lopatica,jaka bol,kao neki fizicki pritisak,te imam osjecaj kao da me zivci tu uzasno iritiraju.Radim vjezbe istezanja,medicinsku masazu mjesecno,sve to dobro dodje al opet mene nekad puno boli,dok nekad popusti.Masaza 90%vremena se odnosi na masiranje lijevih gornjih ledja tj.lijeve lopatice i lijevog ramenog obruca.Hocu reci,desnu stranu ne treba ni masirati.Bilo mi je prestalo jedno vrijeme u centru toraksa,pa me bolilo tacno uz lijevu lopaticu…jednostavno ne znam sta da radim…Najvise me boli kad sjedim dugo,stvara mi uzasan bol,uzasan pritisak i uzasnu nervozu,takav mi posao te kad duze hodam…Ponekad imam osjecaj da mi je kao utrnulo i zategnuto u lijevoj strani vrata,lijevom ramenu i gornjim lijevim ledjima,sve do centra toraksa,to je ja mislim izmedju 2 do 5 torakalnog kraljeska….Drugih simptoma nemam nikakvih…Radila magnetnu rezonancu kraljeznice,rtg,ultrazvuk srca…nista posebno nije mi receno…Molim vas za savjet,ne znam vise sta da radim…
  Lp

  Odgovori
  1. AvatarMara

   Postovani Doktore dali mi mozete objasniti znacenje u trupu th 11 pronađen je hemangiom promjera 5 do 6 mm uz zo u L3 i L4 protruzija 3 mm u segmentu L3_L4 protruzija 3 mm.u segmentu L5,S1 vidljiv je bulging diska i reducirani suforameni.conus medule u seg.L1,L2.molila bi vas da mi opsirnije objasnite gdje da se uputim

   Odgovori
   1. Robert SaftićRobert Saftić Post author

    Draga Maro, kakve tegobe imate? Sam nalaz je nezahvalno komentirati, inače to ne radim.

    Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *