Kontakt informacije

Specijalna bolnica Aksis (Poliklinika Vertebris)
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: aksis@specijalna-bolnica-aksis.hr
Web: www.specijalna-bolnica-aksis.hr

Inozemni pacijenti/Interntional patients:

Web: Axis Special Hospital Croatia
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi!

 

1,183 thoughts on “Kontakt informacije

 1. AvatarKatarina

  Poštovani,
  Molila bih Vas mišljenje o sljedećem nalazu. Imam 19 i godina i skoliozu već 4 godine (nosila sam ortozu,sada radim vježbe) ,nedavno se pojavio i problem sa diskom te osjećam bolove u donjem dijelu leđa i trnce koji mi predstavljaju problem pri sjedenju,hodanju… Urađen je MRI torakalne i LS kraljeznice; Na seriji sagitalnih,koronarnih i ciljanih aksijalnih MRI presjeka učinjenih kroz područje torakalne i slabinske kralježnice prikaže se blaga dekstrokonveksna skolioza grudnog segmenta kralježnice,naglašena sinistrokonveksna skolioza torakalnolumbalnog prijelaza i naglašena dekstrokonveksna skolioza lumbalnog segmenta kralježnice uz malrotaciju pojedinih trupova grudnih i slabinskih kralježaka. Trupovi prikazanih grudnih i slabinskih kralježaka su uredne morfologije i intenziteta signala. Održana je stražnja interkorponalna linija. Blago su sniženi i.v.prostori u srednjim segmentima grudne kralježnice te u razini L4-L5,L5-S1. U razini L4-L5 rascjep nit anulus fibrosusa dorzmedijalno sa plićom proturzijom diska koja se širi dorzolateralno desno bez znakova diskradikalnog konflikta. U razini L5-S1 plića proturzija i.v
  diska intraforaminalno obostrano,bez znakova diskradikalnog konflikta. Na ostalim prikazanim razinama se ne uočava značajnije diskalne patologije. Medula spinalis je diskontinuirano prikazana u prikazanom dijelu uredne morfologije i intenziteta signala. Konus medulare primjerne je visine-iv prostor L1/l2.
  Unaprijed Vam hvala na odgovoru.
  Lp

  Reply
 2. Avatarradmila

  Postovani,
  da li smijem raditi MR kicme donji dio ukoliko sam imala lasersku operaciju ociju ruptura retine H354 prije 20 dana.

  Unaprijed zahvalna,

  Radmila Cickovic

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Jedno i drugo ne bi trebalo biti u korelaciji, no svakako finalnu potvrdu zatražite od Vašeg operatera u koordinaciji s radiolozima koji će Vam raditi pretragu. Lp, dr. Saftić

   Reply
   1. AvatarDijana Markuljevic

    Postovanje doktore Safticu,

    Molila bih Vas misljenje o sljedecem nalazu:
    (bol je intenzivna unazad 2 i po godine, uz primjene fizikalnih terapija, struja i boravka u banji, povuce se na neko vrijeme i javlja se ponovo, a blaga bol je uvijek pomalo prisutna i ogranicava me u pojedinim radnjama).
    Na iv disku u nivou L4-L5 uocava se dorzalna protruzija diska na sirokoj osnovi koja suzava spinalni kanal centralno na oko 8mm i oba lateralna recesusa i vrsi kompresiju na oba izlazeca L5 spinalna korijena u recesusima. U nivou L5-S1 se uocava protruzija diska dorzolateralno i foraminalno lijevo koja suzava spin.kanal na oko 8mm, lijevi lateralni recesus, lijevi iv foramen i vrsi kompresiju na izlazeci S1 u lateralnom recesusu i L5 spinalni korijen u lijevom iv foramenu. Imam 22 godine i bila bih Vam zahvalna na bilo kakvom savjetu i pomoci sa Vase strucne strane.
    Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru!

    Reply
    1. Robert SafticRobert Saftic Post author

     Poštovana,
     ukoliko konzervativna terapija nije dala rezultate, vjerojatno je potrebno operirati. Posebno uvevši u obzir Vašu dob… Lp, dr. Saftić

     Reply
 3. AvatarAmra Avdibegović Kostić

  Poštovani
  Uradjen je MRI L/S kičme i nalaz ukazuje na deg.promjene L/S kičme po tipu def spondiloze, izraženu sinistrokonveksnu skoliozu,diskopatiju nivoa L1-L2, L2-L3, L4-L5 i L5-S1,herniju diska sa anularnim rascjepom nivoa L4-L5, herniju diska nivoa L5-S1.
  Možete li mi reći da li je potreban operativni zahvat.
  Bolovi su konstantni sa trnjenjem lijeve potkoljenice i ograničenim kretanjem.
  Unaprijed hvala

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Uvijek je potrebna konzervativna terapija, pa tek nakon toga u dogovoru s neurokirurgom operacija. Konzervativna terapija koja ukljucuje odmor, terapije, u nekim slucajevima ekstenzije, infiltracije moze trajati do 4-5 mjeseci od nastanka tegoba… ako nema rezultata – operacija.

   Reply
 4. AvatarSanela Adilović

  Poštovani, imam 33.god,po struci med.sestra,imam tegobe 7-8godine,bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice i desnoj lopatici, u desnoj nozi išijas, sada i lijevoj nozi. U nogama jaka mišićna slabost, utrnulost nogu i nožnih prstiju sa oslabljenim sfinkterom mokraćnog mjehura na kašalj i kihanje. MR nalaz-bulging L4L5.Reumatoloski nalazi i EMNG nogu uredni. Pogoršanje stanja nakon fizikalne terapije, ,ambulante za bol, Akupunkturu, Akupresuru, Pnf metodu… Analgetici i i. m injekcije ne pomažu. Zanima me da li sam kandidat za operaciju kralježnice i koju vrstu metode(npr, PLLDmetodu) i cijena iste. Hvala vam unaprijed.

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   PLDD u teoriji jeste indiciran kod bulginga diska, ali Vase tegobe i ne idu u prilog tomu da je bulging njihov uzrok. Obavezan je pregled za bilo kakav ozbiljniji i konkretniji komentar. Lp

   Reply
 5. AvatarTanja Paleško

  Postovani,znaci tegobe traju vec 7 godina,imam 43 godine.Hospitalizirana na sv.duhu prije mjesec dana.Zakljucak:dijagnosticka obrada je pokazala hiperkolesterolemiju,primjerenu karotidnui vertebralunu cirkulaciju,urednu strukturu mozga osim lakularne lezije lijevo u frontoparijetalnom prijelazu promjera 3-4 mm,urednu strukturu cervikalne medule,degenerativne promjene cervikalne i lumbosakralne kraljeznice s dorzolaterinom lijevostranom protruzijom i.vdiska u seg.L4-L5 i u segL5-S1 dorzomedijalnom protruzijom i.v.diska koja se siri obostrano..EMNG nalaz je pokazao blagu kronicnu neuralnu leziju L5 korijena obostrano i blagu pocetnu lezijuS1 korijena obostrano.Hvala na Vasem misljenju i odgovoru!

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Kako vam mogu pomoći? Koje su vaše tegobe koje se tiču kralježnice i koliko one traju? Što ste sve pokušali od konzervativnih mjera? Lp

   Reply
   1. AvatarTanja Paleško

    Dakle trnu ruke,noge,prije par mjeseci odkazalo i lijevo koljeno,povremeno i sepam na lijevu nogu.Do sada koristila i kiroprakticara,fozikalne u tri na ratai nikakvoga poboljsanja nema.Kriza bole stalno,samo se intezitet boli smanji kada popijem nslgrsin forte,nekada i po 4 komada dnevno.Pokusali smo i sa pregabalinom mjesec dana,nije pomogao.Zanima me drugo misljenje,jer vec se mjesecima patim a pomaka nigdje.Hvala!

    Reply
    1. Robert SafticRobert Saftic Post author

     Ako konzervativna terapija nije dala rezultata treba razmotriti i druge opcije liječenja – javiti se neurokirurgu.

     Reply
     1. AvatarTanja Paleško

      Puno Vam hvala na odgovorima,najvjerojatnije ce tako i biti.Lijepi pozdrav!!,puno hvala.

 6. AvatarNermina

  Poštovani doktore,
  U februaru ove godine sam pogresnim lijecenjem dovedena u cudno stanje. Kako sam imala skoliozu i vec oslabljene misice, struju su mi stavljali na likejevu stranu ledja i boka. Struja je očigledno bila prejaka gdje mi je poceo opadati tonus lijeve strane misica. Prije struje sam zadobila bol u lumbalnog dijelu od dizanja tereta no medjutim radilo se o misicu. Sad su mi kukovi u disbalansu i zarotiralo me bocno, rameni obruc i karlicu, pomjereni zglobovi, lijeva noga mi je uvucena a desna ruka izbacena prema naprijed. Jos takvo nesto nisam vidjela. Zanima me da li je moje stanje popravljivo pravim vjezbama i da li mogu da Vam se javim na mail da posaljem odredjene slike kako biste lakse mogli prepoznati o cemu se radi i da li ima pomoci.
  Lp

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Žao mi je zbog Vaših problema, no ja se bavim prvenstveno degenerativnim bolestima kralježnice i diskova…

   Reply
 7. AvatarNatalija

  Poštovani, možete li mi reći što mi je dalje činiti vezano uz nalaz MR koji sam danas dobila za LS dio kralježnice. Degenerativne promjene iv. diskova nalaze se u razinama L3 do S1 sa suženjem iv. prostora, a osobito su izražene u desnom lateralnom dijelu iv. prostora L4/5 gdje je vidljiv i vakuum fenomen uz reaktivne promjene pokrovnih ploha. U razini L3/4 dorzomedijalna protruzija diska utiskuje se u duralnu vreću bez kompresije korijenova. Relativno je stenoziran spinalni kanal uslijed bulginga i hipertrofije artikulacijskih nastavaka. U razini L4/5 nalazi se blagi bulging, a desni neuralni otvor izraženo suzuju osteofiti pokrovnih ploha i artikulacijskih nastavaka. U razini L5/S1 mala dorzolateralna protruzija u kontaktu je s ishodišnim dijelom lijevog korijena S1. Primjerena morfologija konusa. Lipom filuma terminale. Nema znakova postojanja intra/ ekstraduralno smještenog ekspanzivnog procesa.
  Unaprijed hvala na odgovoru. S poštovanjem, Natalija

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Najbitnije niste napisali, a to je koje su Vaše tegove i koliko traju, koje ste sve konzervativne metode već pokušali? U slučajevima poput ovog, a ovisno o tegobama i ranijim terapijama, vrlo je važan klinički pregled prilikom kojeg je potrebno uz razgovor s pacijentom i sam pregled doći do zaključka odakle dolaze simptomi i kako im pristupiti. Kao što vidite iz nalaza, imate problem na više segmenata… Lp, dr. Saftić

   Reply
   1. AvatarNatalija

    Tegobe imam već 19 godina. Sad imam 51 godinu. Uglavnom je to bila zakočenost, ali unatrag nekoliko mjeseci osjećam intenzivne bolove na desnoj strani u području kuka. Inače jednom godišnje idem u Daruvarske toplice na terapije, svakodnevno vježbam i hodam, plivam, ali me trenutni bolovi sprečavaju uglavnom u tome. interesira me hoće li mi vježbanje pomoći da se osjećam bolje ili si time pogoršavam trenutno simptome. Hvala!

    Reply
    1. Robert SafticRobert Saftic Post author

     Ako konzervativne metode ne pomažu (to uključuje odmor, vježbanje, terapije) treba razmisliti o operaciji.

     Reply
 8. AvatarAlmas Čekić

  Poštovani,
  Imam problem sa L5-S1. Dva puta sam snimao MR i na drugo snimku se vidi da se dio diska odvojio i da je sada slobodan u kičmenom kanalu. Neurolog kod koje sam bio na pregled kaže da je potrebna operacija.
  Kako ja živim u CG molim Vas za mišljenje u vezi ovog odvojenog dijela diska i eventualnu mogućnost da Vam proslijedim snimke MR da pogledate.
  Pozdrav,
  ALmas

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Vrlo vjerojatno operacija i je potrebna. Svakako se javite… upute imate na linku “DRUGO MISLJENJE” u glavnom izborniku. Mogu pregledati Vasu MR snimku i opis tegoba. Lp, dr. Saftic

   Reply
 9. AvatarNiko

  Postovani!
  Vec 4 godine imam problema s donjim dijelom ledja.
  Bio sam na gizikalnim terapijama i nije mi bilo bolje,cak i gore.Sve teze i teze normalno funkcioniram.Napravio sam mr a nalaz je sljedeci:
  Diskretan dorzalni pomak trupa l4 u odnosu na l5 i l5 u odnosu na s1
  Ventralno se vide osteofiti koji premostavaju sakroilijacne zglobne prostore
  U razini l1_l2 bulging diska
  l3_l4 dorzomedijalna protruzija diska koja reducira prednji epiduralni prostor
  L4 l5 dorzomedijalna protruzija disk osteofita koja potiskuje duralnu brecu dorzalno i komprimira korijenske zivce l5
  L5_s1plica dorzomedijalna protruzija diska

  Vatrogasac sam i sve teze obavljam posao ,konstanto je mala bol i pritisak ,a kad me uhvati jako drzi po par dana al bol nikad ne ide u nogu.
  Sportas sam i radim vjezbe jacanja i istezanja al nista ne idde u bolje,uglavnom fizicki jaci posao nemogu raditi jer me odmah uhvati jako i nemogu nista 10 ak dana.
  Molim vas mozete li mi reci sto mi je dalje raditi i ima li pomoci bez operacije? Hvala puno

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Ako vam i nakon fizikalnih terapija nije bolje, vjerojatno je potrebna operacija. Obzirom na pomak trupova savjetujem prije odluke o operaciju uciniti dodatno i standardne RTG snimke u stojecem polozaju, te funkcijske RTG snimke u stojecem polozaju. Lp

   Reply
 10. AvatarDamir Arnautović

  Poštovani,
  Imam 35 godina i iz Zenice sam, BiH, dugo godina imam povremene bolove u donjem dijelu leđa i smanjena pokretljivost, a trenutno od 12 mjeseca prošle godine bol ne popušta pa sam odradio pretrage(MR, EEG…). MR je pokazao protruzija L5/S1 a EEG umjerena lezija korjena živaca obostrano. Neurohirurg kod kojeg sam bio nije za operacije a uputio me fizijatru. Međutim ja sam na fizikalnim terapijama već 6 mjeseci al ne pomaže. Tako da me je jedan doktor iz Zenice koji kod Vas bio na liječenju uputio na Vas i upoznao sa informacijom da povremeno dolazite u Sarajevo.
  Molio bih Vas, kako doći do vas na pregled i daljne konsultacije?

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Prema mojim iskustvima, a i prema iskustviam nekih istraživanja, operaciju je potrebno učiniti u roku od 4-5 mjeseci ako konzervativna terapija nije dala željene rezultate… Već duže vrijeme nažalost ne radim u Sarajevu, tako da je jedina opcija dolazak u Zagreb u moju bolnicu. Javite se na +38513877413 za dogovor termina pregleda s kompletnom medicinskom dokumentacijom.

   Reply
 11. AvatarMarica

  Postovani,

  prije 2 mjeseca sam bila na operaciji radi strasnih cetverogodisnjih bolova u donjem desnom dijelu ledja na kojoj je radjeno: interlaminectomia L5-S1 dex., decompressio rad. L5 et S1 dex., ablatio disci i. v. L5-S1 dex. Nakon operacije stanje je ostalo isto, cak je i bolnije, sada mi trne cijela desna noga i mali prst sto prije nije bio slucaj. Ponovno sam radila magnetnu razonancu nakon 2 mjeseca koja je pokazala: na segmentu L5-S1 stanje po laminektomiji i mikrodicektomiji prikaze se unutar cijelog lat.rececusa i neuralnog foramena mekotkivna intraforaminalna masa koja se difuzno P. K. imbibira, pritisce korijen zivca, a prvenstveno ce odgovarati upravnofibroznim promjenama. Manja rezidua diska na navedenom segmentu u kontaktu je s korijenom, ali lijevo. Ja bih vas lijepo molila da mi kazete Vase misljenje u vezi navedenog.

  Lijepi pozdrav,

  Marica

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Bez slika i detaljne klinicke slike (pregleda) tesko mi je nesto reci… u svakom slucaju savjetujem da se obratite svoje operateru i razmotrite reoperaciju. Naime, kod vas se vrlo vjerojatno radi o klasicnom FBSS sindrom (neuspjesna operacija kraljeznice) koji se manifestira na razne nacine, a vecinom su to priraslice, oziljno tkivo, ponovna hernijacija diska i posljedicno – BOL. Nakon klasicnih operacija kraljeznice poput mikrodiscektomije ovaj se sindrom pojavljuje kod cca. 20-30% pacijenata.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *