Kontakt informacije

SPECIJALNA BOLNICA AKSIS
za neurokirurgiju i ortopediju
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: Specijalna bolnica AKSIS

Inozemni pacijenti:
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: AXIS Specialty hospital

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Ne komentiram pisane nalaze slikovnih pretraga! Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi.

1.975 thoughts on “Kontakt informacije

 1. Ivana

  Postovani dr Saftic!Molim vas za vase misljenje !Zivim i radim u Svedskoj imam velikih problema sa artritisom i na bioloskom sam ljecenju sa simponi inekcijama!No medutim pojavom artritisa prosle godine u 10 mjesecu pojavila mi se i jaka bol u lijevom kuku i nozi sa vanjske strane do koljena , napravljena je magnetska rezonanca i ustanovljeno je da imam artroske promjene u kuku i veliku herniju diska sa zahvacenjem korijena na lijevoj strani zamolila bih vas doktore ako mi mozete dati vaše mišljenje posto mene ne boli kičma vec samo od kuka prema koljenu sa vanjske strane dali je moguće da je sve to zbog disk hernije ili je kako Švedski ortopedi tvrde da je potrebno promjenit kuk tj ugradnja proteze kuka ,zelim vam napomenuti da ne osjećam nikakvu bol u preponama vec isključivo sa lijeve vanjske strane u kuku i čak vise nozi sve do koljena !Molim vas puno za odgovor sa poštovanjem Ivana!

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Treba se javiti ortopedu. Imate ga u mojoj bolnici u Zagrebu.

   Reply
 2. Adisa

  Poštovani, već dvije godine imam problem sa lumbalnim djelom kičme, nalaz mr kaže da je kičma u položaju blage lordoze, pokazuje degeberativne promjene, na nivou L4 i l5 disk osteofit kompromitacija oba L5 radila, iritacija lijevog L4 nerva spiralni kanal sužen na nivou apsolutne stenoze, duž segmenta L5 S1 umjereno hipotrofično izmjenjena paravertebralna muskulature, sad mene boli desno stopalo, ne mogu dugo hodati, al mogu stajati na prstima, na peta a savijati se, čak i skakati u mjestu, odradila fizikalne, slabi rezultati, neurohirurg u BiH traži mr vratne i torokalne kralježnice, mene interesuje Vaše mišljenj, da li bi dekompresija mogla pomoći ili mi je opcija operacija, hvala i lijep pozdrav, nadam se da sam ispunila gore navedena pravila za Vaš odgovor

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Draga Adisa, sve upute imate na Blogu. Ove informacije koje ste napisali i nisu previse bitne. Treba slijediti sve upute i javiti se po njima

   Reply
 3. NT

  Poštovani doktore,

  Suprug mi je imao operaciju kičme prije dva dana i vjerujem da je pitanje možda i preuranjeno.

  Nakon operacije izgubio je osjet u desnoj nozi. Urađen je CT snimak, na kojem nema vidljivih razloga za ovo stanje i nalaz je ocijenjen kao uredan, te su ljekari rekli da će vremenom doći do poboljšanja stanja.

  Da li ste se susretali sa ovakvim situacijama?

  Lp

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Naravno da je preuranjeno, ali navedeno je jasan pokazatelj svih prednosti minimalno-invazivnih operacija kod kojih se takvo što ne događa. Ovo što opisujete se najčešće događa nakon preintenzivne manipulacije korjenom živca tijekom klasične operacije kralježnice.

   Reply
   1. Marina Perisa

    Postovanje dokrore naime prije tri godine operirala sam vratnu kralježnicu estruzio disk V5C6 moje stanje nije dobro na magnet prekjučer uradenim kaze u razni C4C5 plica i na kracoj osnovi ljevostrana para centralna proturzija i.v.diska endospinalne promonencije 2.6mm bez impresije na duralnu vrecu imam vrtoglavice bolove u vratu izmedju lopatica i bolove u rukama lp

    Reply
   2. Marina Perisa

    Postovanje dokrore Saftic radila sam magnet prekjučer i na C4 C5 je proturzija diska 2 6 mm na vratnoj kraljeznicu sta dalje lp dali je ovo za operaciju

    Reply
 4. Adisa

  Poštovani, već dvije godine imam bolove u donjem dijelu leđa al unazad pola godine boli me desno stopalo, gdje su mi kazali da mi je problem polineuropatija, (nemam štitnjaču već 5 godina) uradila sam MR lumbalnog dijela koji kaže na nivou L4/L5 disk osteofit kompromitacija oba L5 radila, iritacija lijevog L4 nerva, spiralni kanal sužen na nivou apsolutne stenoze, duž segmenta L5-S1 umjereno hipotrofično izmjenjena paravertebralna muskulature, neurohirurg u BiH traži mri vratne i torokalne kralježnice pa onda odluka, hvala na odgovoru unaprijed, lp

  Reply
 5. Marija

  Poštovani dr.Saftić
  već 4godine imam problem s vratnom i lumbalnom kraljeznicom ,
  imam i skoliozu torakalne kraljeznice,uz to mi je palo stopalo lijeve noge i pocetak bolova u desnom stopalu.Napravljen MR LS i C,koji pokazuje obostranu proturziju na L3-L4s radikularnim kontaktom na živceL3 u oba iv otvora i hernija na L4-L5 s radikularnim kontaktom naL5.Konus medulare vidljiv na raziniL1.
  Uz to pocela mi je bjezati mokraca,ne previše,ali bježi.
  Molim Vas za savjet što dalje napraviti,jer sve mogucnosti su iskorištene,fiz.terapije2god.toplice,injekcije,ali ništa ne pomaže.
  Unaprijed hvala
  Lp

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Palo stopalo? Bježi mokraća? Vi trebate neurokirurgu, bez odgode i bez šale. Za svoje dobro!

   Reply
  2. Marija Franić

   Poštovani dr.Saftić,
   Hvala Vam na odgovoru,svakako ću se javiti
   neurokirurgu,još čekam pretragu EMNG de.
   Lp

   Reply
 6. Amir

  Pozdrav imam lateral u ekstruziju diska L4 4 5 još od 2016 imam manje poteškoće bolove al samo u lumbalnom dijelu dali je to potrebno šta

  Reply
 7. Rado

  Poštovanje doktore Saftić !
  Imam problema sa kičmom unazad 20 god otprilike, radio sam težak fizički posao u drvnoj industriji ( pilana). Bio sam kod Neurologa, radio sam EMNG nalaz i tada je ustanovljeno citiram : ” Hronična radikularna lezija L4-L5-S1 obostrano izraženije desno”.
  Dobio sam otkaz u firmi i od tada hodam oko doktora i fizijatra.
  Bio sam i kod kiropraktičara pošto sam osjećao trnjenje u nogama i teško sam hodao.
  28.12. prošle godine bio sam na magnetnoj rezonanci i očitanje glasi : ” Minimalna fiskopatija na L5-S1 bez radikulopatije”.
  Terapija je : Pagamax 75 mg. 1-0-1 Nalgesin gore 2×1 po potrebi
  I dalje imam konstantne bolove u lumbalnom dijelu kičme i prelazi u noge. Doktor je rekao da nije za operaciju ali i da ne radim ništa teško. Molim vas za vaš komentar !

  Reply
   1. Rado

    Prim.dr Todić specijalista neuropsihijatrije , to je doktor kod kojeg idem na kontrolu svaka 2 mjeseca.

    Reply
    1. Robert Saftić Post author

     Uz svo poštovanje kolegi, operaciju indicirati odnosno neindicirati može isključivo specijalista koji se bavi kralježnicom, a to je neurokirurg (eventualno poneki ortoped).

     Reply
 8. Krsto Pavić

  Poštovani dr Saftić.
  Već neko vrijeme trnu mi noge nakon prijeđenih 400-700 metara, tako da se moram zaustaviti i sjesti da me trnci prođu. Trnci se pojavljuju i kad duže stojim na jednom mjestu.
  U nalazu radiolog dtoji” Uredna je visina korpusa kralježaka na kojima se vide kljunasti entezofiti i spondilofiti najveći u području suženog L1/L2 I L4/L5 diskalnog prostora.
  Održana je širina iv prostora na preostalim prikazanim razinama. ”
  Krenuo sam na fizikalnu terapiju strujom i magnetom. Nakon desetak terapija ne osjećam bitno poboljšanje stanja.
  Zanima me Vaša preporuka za daljnje liječenje, terapija ili operacija?
  S štovanjem!

  Krsto Pavić

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Niste radili MRI snimanje? Ovo što navodite je jedan od znakova stenoze spinalnog kanala…

   Reply
   1. Krsto Pavič

    MR ću napraviti krajem mjeseca. Zanima me jeli kirurški zahvat jedino rješenje, pa ako točno pretpostavljam kakav kirurški zahvat preporučujete?
    S štovanjem!
    Krsto Pavič

    Reply
    1. Robert Saftić Post author

     Sada je rano za pričanje o rješenjima. Treba sačekati MRI slike………

     Reply
     1. Krsto Pavić

      Zahvaljujem na jasnim i preciznim odgovorima.
      S štovanjem!
      Krsto Pavić

 9. Edin

  Postovani doktore. Uradio sam MR lumbalnog dijela kraljeznice. Zakljucak, Protruzija diska na nivoima L3-4, L4-5, L5-S1 stenoza spinalnog kanala najizrazenija na nivou L4-5. Kontakti sa pomenutim nervima, najizrazenije sa desnim L5 i oba S1 nerva u lateralnim recesusima. Izrazene degrnerativne promjene lumb. dijela kicme. Molim Vas , sta mi je ciniti. Bolove nemam neke ali mi je utrnjeno stopalo desne noge te teze hodam. Lijep pozdrav.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Utrnulost stopala može biti znak neurološkog deficita. Savjetujem pregled.

   Reply
 10. Domagoj

  Postovani zbog svojeg stanja neznam kome se obratiti patim vec od bolova vise od godine dana bio kod neurokirurga koji kaze rijetko stanje KBC rebro fizijatar kaze da nije jos to vidio Neuma kako mi pomoći uglavnom nalaz glasi radikularni konflikt s hernijom diska na th1 th2 segmentu torakalne kraljeznice

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Domagoj, kolege kažu da su Vam već nekoliko puta odgovorile na isti upit. Nema potrebe na 5 mjesta pitati istu stvar.

   Reply
   1. Domagoj

    Drugim riječima doktore ako nemaš novaca osuden si da Patiis jel ako nemaš novaca a nasi doktori se ne usude to operirati ili kad ti u mojem slučaju kaze medicinska sestra da das otkaz ako ne mozes raditi stvarno lijepo

    Reply
    1. Robert Saftić Post author

     Trčite pred rudu… niste još ni bili na pregledu tako da i ne znamo treba li operirati. Zar ne?

     Reply
     1. Domagoj

      Pa bio sam na pregledu u KBC rebro kod neurokirurga koji kaze koji kaze rijetko stanje mora se posavjetovati obavio 30 fizikalnih terapija bol prisutna stalno

     2. Robert Saftić Post author

      Ne znam što očekujete od mene? Na osnovu Vaših komentara ne mogu Vam pomoći. Kod mene niste bili na pregledu…

     3. Robert Saftić Post author

      Ako budete trebali stvarni savjet i pomoć slobodno se javite prema uputama koje su Vam već dostavljene.

 11. Jasmina

  Postovanje
  Nalaz CT vratne kičme ukazuje na izravnatu lordozu,degenerativne promjene C5C6,C6C7 po tipu def.spondiloze.Bulging diska C6C7.Preporuka mi je operacija molim vase misljenje ili pregled.Unaprijed hvala

  Reply
 12. Davor

  Poštovani dr.Saftić
  Imam ekstruziju diska l5-s1 15x12x10,bolova nemam ni drugih neuroloških ispada,jedino što me mući je impotencija zadnjih 4mj. Dali se operacijom ta funkcija može vratiti ili je već prekasno?
  Lp

  Reply
 13. Jasminka Zmiric

  Postovani dr Saftić!
  Moj sin vec dugo godina ima bolove u ledjima,podlaktici ,koljenu,konstantnu glavobolju,ucestalo mokrenje.Radio je sve moguce preglede,ništa nije ustanovljeno do nekidan. Snimak MRT,-a je pokazao da ima vodenu cistu velicine 2 4 mm u kostanoj srzi izmedju 6-9 kraljeska i da je to rijetka bolest tzv siringomijelija.
  Ono sto sam procitala u vezi te bolesti me je jako uzmemirilo jer moze dovesti do katastrofalnih posljedica .
  Posto zivomo u inozemstvu,poslala sam njegov nalaz u Zagreb ,i rado bih htjela cuti i vase misljenje.Kako da napravim teemin kod vas?
  Unaprijed hvala!

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Slobodno se javite putem emaila. Svi detalji su na ovom blogu.

   Reply
 14. Matea Simunac Bilic

  Postovani doktore, operirala sam kraljeznicu kod Vas prije 3 godine disk l5 s1. Pocetkom mjeseca su mi se opet poceli javljati bolovi u desnoj nozi. Uradila sam magnetnu rezonancu koja je pokazala isti problem samo u boljem stanju nego prije operacije. Bila sam na kontroli kod Vas,i preporucili ste mi dekompresiju, desetak terapija. Uradila sam dosad 3 terapije, jos mi je gore, bolovi su uzasni, najvise udaraju u zglob, ne pomazu ni tablete protiv bolova. Koji je Vas savjet? Lijep pozdrav!

  Reply
 15. Nina

  Poštovanje ,

  Prije 2 godine mi je iskočio disk , unatoč fizikalnoj( struja,vakuum,rastezivanje) , hodanju , odlasku na razne masaže , mijenjanju loših navika ( kava,cigare , brza hrana) i dalje imam bolove u cijeloj desnoj strani tijela. Točnije u u lopatici preko ramena u ruku, u donjem dijelu leđa , iz stražnjice preko bedra do koljena… Danas sam podigla nalaze s magnetske no nema mi ih tko očitati odnosno jako dugo ću čekati na termin. Možete li mi Vi ikako iščitati nalaze i savjetovati šta dalje te savjetovati mogu li početi trenirati jer su mi mišići poprilično slabi.
  Unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Neurokirurzi se ne bave očitavanjem “magneta”.

   Reply
   1. Maja

    Postovani dr.Saftić molim vas za savjet,imam vec par mjeseci bolove u lumbalnom dijelu kraljeznice,kod sjedenja,hodanja i kad lezim, kao da mi pritisce neki zivac,također bolovi idu u noge i bolovi u zglobovima,radila sam rtg kuka i LS kraljeznice,nalaz je sljedeci:
    Glavna dijagnoza
    M16- Koksartroza/artroza kuka
    RTG L-S KRALJEZNICE
    Skleroticne promjene malih zglobova L5/S1 sa pocetno uzim i.v.foramenima.
    Blaza sinistrokonveksna skolioza na L4/5
    Molim vas da mi pojasnite ovaj nalaz,i vase misljenje,hvala puno unaprijed,lijep pozdrav

    Reply
 16. Sladjana Gajic

  Postovani,

  Da li mogu da Vas zamolim za misljenje da li dekompresivna terapija kicme moze resiti problem u potpunosti ili samo omogućuje odlaganje operacije?
  Zamolila bih Vas takodje za misljenje o procentu uspesnosti terapije, tj. da li se moze desiti da i nakon sprovedenih 12 terapija, bol i dalje bude prisutna?

  Hvala unapred.
  Sladjana

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Kako kome. Često pomogne i da se izbjegne operacija.

   Reply
 17. Višnja

  Poštovani dr.Saftić,
  moja majka, 74 godine, godinama ima probleme s lumbalnom kralješnicom. Međutim, u zadnje vrijeme tegobe su se jako pogoršale, ne može sjediti, stajati, ali sve manje i hodati. Mogu li Vam poslati kopiju CD MR?
  Srdačan pozdrav

  Reply
   1. Rosemari

    Poštovani,

    bila sam slobodna i poslala sam mail na očitanje i preporuku.

    Bila bi vrlo zahvalna ako mi možete odgovoriti.

    Zahvaljujem ,

    LP

    Reply
 18. Antonio Šarin

  Poštovani doktore, MR je pokazao dorzomedijalni masivni prolaps L5S1 {13mm) zbog velike širine spinalnog kanala pokušali smo s konzervativnom terapijom i ona je donijela izvrsme rezultate što se tiče reapsorpcije. Nakon 4mj MR pokazuje 2/3 manji prolaps i potpuno slobodan korjen S1. Samo lagani dodir. Neurokirurg smatra da operacija za sada nije potrebna, ali ja u zadnjih mjesec dana osjetim lagano progresivno pogoršanje boli u lumbalnom dijelu kod aktivnosti i ona varira od lagane nelagode do lagane boli. Čudi me jer je nakon fizikalne bilo gotovo potpuno bez boli, a sada kao da se vraća iako se prolaps vidno smanjio. Smatrate li da je OP potrebna jer do daljnje reapsorpcije prema neurokirurgu neće doći zato što je po njemu ostao samo fibrozni prsten koji se ne reapsorbira (tamno na MR). Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Moram vidjeti nalaz (slike). Ako tegobe ne posustaju treba razmotriti operaciju.

   Reply
 19. andi

  Poštovani!
  Napravio sam magnet donjeg dijela kralješnice pa vas molim za info da li vam mogu poslati cd na očitanje i preporuku?

  Lp

  Reply
  1. Dragana

   Poštovanje, majka mi ima 67 god.od 10.mjeseca je pod bolovima u ledjnom dijelu.Nalaz MR kazuje sljedeće- Umjerenu široku dorzalnu lijevu paramedijalnu protruziju diska L3-4, sa početnom kaudalnom migracijom koja stenozira lijevi lat recezus te kompromituje ishod lijevog radiksa L4.Umjerenu široku naglašenije lijevu protruziju diska L4-5 koja vrši impresiju na venitalne aspekte duralne vreće i ima kontakt sa ishodištem oba radiksa L5. Umjereno široke dorzalne protruzije diska L1-2 i L2-3 koje ekstenzijama početno stenoziraju ekstraneuralne dijelove oba neurofirsmena.
   Ja Vas molim za Vaš komentar šta biste preporučili znajući da je mama isprimala i inekcije i tzv.blokadu i radila banjske terapije ali bol i dalje postoji i kretanje je onemogućeno.
   Hvala mnogo

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)