DRUGO MIŠLJENJE

patients-ask-the-doctor-medical-questions-for-second-opinionPoštovani pacijenti,

radi povećanja obima posla i obaveza, primoran sam smanjiti svoje online aktivnosti. Ukoliko želite moje mišljenje i klinički pregled, molim naručite se na pregled u moju bolnicu na telefon +385-1-3877413.

Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti doći u Zagreb, a u potrazi ste za drugim stručnim mišljenjem, pošaljite isključivo i obavezno slijedeće:

Pojedine slučajeve mogu analizirati putem Interneta (ovisnosti o specifičnosti i kompleksnosti slučaja), a odgovor ćete dobiti u obliku email poruke).

Za dodatne informacije oko cijena pregleda dokumentacije putem Interneta s pisanim nalazom i računom molim Vas da pošaljete upit na e-mail axis@axis-hospital-croatia.com.

Na kratka pitanja pacijenata odgovaram na stranici KONTAKT INFORMACIJE (u komentarima – molim obratite pažnju na napomenu).

Lijep pozdrav,
dr. Robert Saftić

75 komentara na objavu “DRUGO MIŠLJENJE

 1. AvatarMario Marinović

  Dobar dan doktore imam problema sa donjim dijelom kralježnice al je u međuvremenu prešlo u lijevu nogu boli me kad stojim na mjestu ili kad hodam onda žarit noga i trnit obavio sam fizikalnu terapiju al bezuspješno nije mi pomoglo ništa kao ni lijekovi i inekcije. Napravio sam magnetsku rezonancu i u nalazu piše MR L-S u razini L4-L5 i L5 i S1 minimalna dorzomedijalna prominencija i.v diska bez znakova kompromitacije korijenova živca a dalje leđa bole i noga trne i žari.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Pitanje je da li je MRI dobro i kvalitetno očitan, tako da svakako savjetujem pregled neurokirurga… a do tada konzervativna terapija (vježbanje, ekstenzijska terapija, itd.). Lp, dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarMario Marinović

    Doktore bio sam kod neurokirurga i doktor je napiso ne nalazim indikaciju za nrk zahvat. A doktorica sa fizikalne je rekla da ne vrijedi ići na fizikalnu kad ne pomaže bio sam 7 terapija po 10 dana i nije ništa pomoglo.

    Odgovori
    1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

     Pitanje je zašto se ona bavi fizikalnom medicinom kada smatra da ne pomaže? Potražite drugo mišljenje fizijatra… pokušajte i ekstenzijsku terapiju.

     Odgovori
 2. AvatarNebojša

  Pozdrav doktore,
  Ja sam Nebojša, imam 59 godina, zamolio bih Vas za mišljenje, vezano za problem.
  Vjerovatno ću uskoro doći kod Vas na pregled, ali samo da prokomentarišete ako možete.
  Pao sam na ledu prije dvije godine i udario desnim koljenom, jaka bol u zadnjem dijelu koljena tad, i sad,
  u roku par dana nestanak kvadricepsa desne noge, fizikalne terapije pola godine i ništa, posle toga bol u lijevoj
  nozi sa zadnje strane, stezanje i slabost mišića nogu. Kako tad, tako je i sad.
  Rađena je MRI LS dva puta i pokazuje kritičnu stenozu spinalnog kanala na nivou L3/L4, na nivou L4/L5 protruzija diska. Stanje je takvo da i dalje je slabost u nogama, teško se penjem uz stepenice, neznam šta da radim, osjećam pritisak u lumbalnom dijelu, jedni su za operaciju, jedni nisu, pa bih zamolio Vaše mišljenje. Htio sam Vam poslati slike sa CD-a ali nešto ne ide.
  Srdačan pozdrav, Nebojša

  Odgovori
  1. Robert SafticRobert Saftic Autor

   Isprike na malo kasnijem odgovoru. Svakako savjetujem pregled i po potrebi operaciju! Slobodno se narucite u mojoj klinici.

   Odgovori
 3. AvatarDominik

  Poštovani,imam 39 god. Dugo godina sam igrao rukomet. Uglavnom prije god dana osjećam bolove pri sjedenju (bolna trtica) kao i probleme sa saginjanjem u lijevu stranu ili bočno u lijevo. Napravljen magnet koji ukratko kaže da je uredna osovina uz izravnanje fiziološke lardoze. u trupu kralješka th12 hemangiom sa manjim sadržajem masti. Schmorlove hernijepokrovnih ploha gotovo svih trupova kralježaka. U segme ntima L3-L5 vidljiv bulging i.v. diskova, recesusi i forameni održani. u Segmentu l5/s1 redukcija foramena s lijeve strane bez vidljive protruzije i.v. diska. Početne deg promjene malih zglobova.

  Rečeno mi je da je stanje takvo da pomoći nema. eventualno vježbe 1-2x godišnje. Molio bih vas da kratko prokomentirate ako možete i čemu se nadati u sljedećim godinama.

  Odgovori
 4. Avataranica

  Poštovani, radila sam MR cervikalne kralježnice piše mi da imam promjene u sklopu nivoa c4-c7, izraženija c4/c5 gdje je veća protruzija disk-osteofit kompleksa obliterira lijevostrani lateralni recesus i neuralni foramen, udruženo sa hipertrofičnim osteoartritisom apofizarnog zgloba lijevo. Neurokirurg mi je rekkao da bi trebala obaviti operaciju.
  Imam 50 god. Molim vas za vaše mišljenje.
  LP
  Anica

  Odgovori
 5. AvatarAntonija

  Poštovani dr.Saftiću,
  lijepo bih Vas molila za mišljenje.
  Imam 36 godina, osjećam strašno jake bolove u lumbalnom dijelu kralježnice. Prvi puta sam simptome, ukočenje imala 2014. godine. Od tada do danas osjećam konstantne bolove koji s vremena na vrijeme rezultiraju ukočenjem, jakim bolovima, nepokretnošću, boli koja se širi u desnu nogu. Kao što se dogodilo prije 2 tjedna, kada sam završila na injekcijama, terapiji, pretragama, danas sam dobila nalaz MR LS kraljeznice.

  Na seriji sagitalnih, transverzalnih i koronarnih MR presjeka lumbosakralne kralježnice primjenom različitih tehnika snimanja vidi se održana osovina i reducirana fiz.lordoza.
  Na svim razinama se vidi umjereno reducirana širina i.v. prostora uz početne promijene signala i.v. segmenat’a L1/2 do L4/5 te u cijelosti promijenjen signal i.v. diska L5/s1 u sklopu i.v. osteohondroze L5/S1 segmenta.
  Na nivoima L1/2 do L3/4 uredna je širina spinalnog kanala bez znakova protruzije i.v. diska. Na nivou L4/5 vidljivo blaže dorzocirkularno ispupčenje i.v. diska koje ispunjava prednji subduralni prostor i u kontaktu je s durom no bez znakova kompresije na kor-rjene živaca.
  Na nivou L5/S1 vidljiva dorzocirkularna protruzija i.v. diska do 7 mm s dorzomedijalnim descenzusom duž cca 6-7 mm koji je u kontaktu s polazištima korijena S1 obostrano, izraženije desnostrano.
  Deg.promjene malih zglobova svih nivoa, izraženije faseta malog zgloba lijevo na nivou L5/S1. Na svim prikazanim razinama spinarni kanal je bez nepripadajuiih tvorbi.
  Umjerena hipotrofija i lipomatoza para-vertebralne muskulature do L5/S1 segmenta gdje je ista izraženija.

  Lijepo Vas molim za mišljenje.
  Unaprijed Vam hvala,
  lijepi pozdrav.
  Antonija

  Odgovori
 6. AvatarMerima

  Postovani doktore

  Imam 35 godina i iz Sarajeva sam …..cula sam da ste jedan period radili na klinici Al Tawil ovdje te da vise ne dolazite…
  Vec duzi period imam jake bolove u doljnjem dijelu kicme, bolovi takvi da ne mogu cipele obuci….nervozu mi stvara….tesko se dizem iz kreveta pa cak i kad kihnem mene taj dio boli…
  bila sam kod nurologa gdje mi je preporucio da pijem apaurin od 2 mg i B12 te sam snimila kicmu gdje stoji slijece:
  Blaga je sinistrokonveksna skoliza L/S kicme. Uzi IV pristor L4 L5 a osobito L5 S1 sa mogućim diskopatijom. Ostali su IV prostori uredne sirine. Pokrovne su plohe ostro ocrtane.. Nalaz je uraden 17.11.2017. godine
  Molim za vase misljenje…obzirom d sam dobila preporuku i od dr Nakasa za Vas, te da li dolazite uopce u Sarajevo u neku kliniku?
  Ako ne kolko kosta pregled na Vasoj klinici u Zagrebu?

  Unaprijed hvala
  Merima Đelkić-Sakić

  Odgovori
 7. AvatarZorica

  Dobar dan imam jedno pitanje bila sam na magnetnoj rezonanci kičme i dobila sam sledeći nalaz pa da mi pojasnite:

  Ispravljena fiziološka lordoza.Snižen visinski promer korpusa L4 u anteriornom i srednjem delu na račun velike Šmorlove hernije na gornjoj pokrovnoj ploči. Ostala pršljenska tela LS dela kičme su očuvanog visinskog promera,degenerativno izmenjena. Intravertrebralne ( Šmorlove ) hernijacije na pokrovnom pločama L4 I L5.
  manji hemangiom korpusa L1 I L5. Intervertebralni prostori L3-L4 I L5-S1 sniženog visinskog promera, degenerativno izmenjenih diskusa, sa subhondralnom sklerozom na naspravnim pokrovnim pločama L5-S1 ( modic 1/2). U visini i.v. prostora L2-L3 vidi se napet anulus fibrozus, bez značajne neuralne kompromitacije. U visini i.v. prostora L3-L4 vidi se degenerativno izmenjen disk sa protuzijom dorzomedijalno i dorzolateralno obostrano, iritacijom korena L4 obostrano,fasetoligamentarnom hipertrofijom i relativnom stenozom spinalnog kanala ( AP oko 10,5mm ). U visini i.v. L4-L5 vidi se degenerativno izmenjen disk sa protruzijom dorzolateralno obostrano, sa lakom iritacijom korena L5 obostrano,fasetoligamentarnom hipertrofijom. U visini i.v. prostora L5-S1 vidi se degenerativno izmenjen disk sa protruzijom dorzomedijalno i dorzolateralno obostrano, sa lakom iritacijom korena S1 obostrano, fasetoligamentarnom hipertrofijom. Konus medularis je bez patoloških inteziteta signala. Paraspinalna muskulatura i periveterbralna meka tkiva masno degenerativno izmenjena.

  ZAKLJUČAK: Nalaz odgovara sniženom visinskom promeru korpusa L4 na račun velike Šmorlove hernije, potruzijama diskusa u opserviranim nivoima, lakšeg stepena, sa iritacijom pripadajućih korenova, degenerativnim promenama lumbalne kičme, spondilozi i spondiloatrozi lumbalne kičme.
  Očekujem vaš odgovor hvala unapred.

  Odgovori
 8. AvatarVanja

  Postovani dr. Saftic,
  Najljepse Vas molim za misljenje. Dugi niz godina sam se bavila sportom i imala povredu prije nekih 20-tak godina (medius meniskus, upala ligamentarnog aparata). Prije 15 dana sam prosto jako kihnula, presjekla me jaka bol u predjelu lumbalnog dijela kičme koja se širina i na gornju polovinu leđa, kao i na donju (gluteuse). Bol se nije spustala niz nogu. Nakon 15 dana jos uvijek ne mogu da sjedim, iako se stanje popravilo, te mogu ustati i hodati (cca 30 min). Za terapiju sam dobila naklofen, Pronerv i apaurine. Imam 38 godina.

  Sada sam uradila CT i dobila sljedeci nalaz i misljenje:
  Uputna dg: Radiculopatija L/S – 3DCT L/S kićme:
  Na dobivenim 3D rekonstruktivnim skenovima lumbalna kičma je u položaju održane lumbalne lordoze. Trupovi kralježaka su primjerene visine, jasno ocrtanih pokrovnih ploha. Na koštanim struktrama vidljivi manji ventralni osteofiti. l.v.prostori su primjerene visine. Vertebralni kanal je primjerene forme i širine. Na nivou L3/L4 prema vertebralnom kanalu se propagira zona denziteta diska usmjerena dorzomedijalno i lijevo, umjereno kompresivno na duralnu vreću i propagira se duž dorzalnog ruba trupa kralješka L4 do polovine istog. Na nivou L5 / s1 prema vertebralnom kanalu se propagira lucna napetost diska po tipu bulginga.

  Zaključak: Nalaz upućuje na umjereno kompresivnu herniju diska nivoa L3/L4 usmjerenu dorzomedijalno i lijevo, a disk materijal se propagira duž dorzalnog ruba L4 do polovine trupa istog. Bulging diska nivoa L5 s1.

  Najljepše Vas molim za misljenje, da li je potrebna operacija ili postoje i druge metode mogućeg izlječenja.

  Unaprijed zahvalna, s poštovanjem,
  Vanja

  Odgovori
 9. AvatarMirzet

  Postovani doktore poslao sam vam mail molim vas da mi odgovorite d avidimo stacemo dalje.
  Hvala s potovanjem.

  Mirzet.

  Odgovori
 10. AvatarHajro

  Poštovani doktore,
  Imam stršne bolove u listu prvo desne noge a sad je to prešlo i u lijevu nogu.
  MRI L-S Kralježnice :
  I.v.prostori LIV-L V i L V S I reducirani više u stražnjem dijelu.
  Na nivou i.v. prostora L III – L IV dorzomedijalno i lijevo paracentralno vidi se ekstruzija diska uz kompresiju na duralnu vreću i ogranke caude eqvinae.
  Na nivou i.v.prostoru L IV – L V desno paracentralno vidi se manja hernijacija diska
  Na nivou i.v. prostora L V – S I vidi se dorzomedijalno parcijalna anularna fisura diska , uz bulging diska.
  Vertebralni kanal uredne forme dijametara inteziteta signala.

  ZAKLJUČAK

  MRI L-S kralježnice ukazuje na promjene tipa incipijentne deformantne spondiloze

  Na nivou i.v.prostora L III – L IV dinamičkog segmnta vidi se ekstruzija diska lijevo doromedijalno i paracentralno uz kompresiju na duralnu vreću i ogranke kaude eqvinae.
  Na nivou i.v.prostora dinamičkog segmenta L IV – L V desno paracentralno vidi se manja protruzija diska
  Na nivou i.v. prostora L V – S I dorzomedijalno vidi se parcijalna anularna fisura diska uz bulging diska L V – S I.

  Neurokirurg preporučio samo operaciju?
  Da li je to jedini izbor ? Ako da , moze li se to kod Vas uraditi.
  Unapred zahvalan na odgovoru
  Hajro

  Odgovori
  1. Robert SafticRobert Saftic

   Postovani Hajro,
   mislim da je temeljm napisanoga operacija najbolje rješenje.
   Naravno da se može napraviti u mojoj Bolnici. Mislim da bi endoskopska operacija bila najbolja rješenje za vaše tegobe.
   Ukolik ose odlučite javite mi se radi dogovora o detalja.
   LP
   dr. Saftić

   Odgovori
 11. Avatarfranjo milanovic

  poštovani! molim savjet imam problema sa vratnom kralježnicom i lumbalnom ali vratna izaziva velike probleme,od vrtoglavica do stalnih bolova,mučnina, gusenja,te u nekoliko navrata ne osjećanja vrata, ruku, ramena,
  Dijagnoza::Spondyloartrosis col.vert. in toto
  Herniadisci iv C3-C7
  Stenosis canalis spinalisC3-C6cum osteophytorum et propter uncartrosis
  Sy cervicinbrachiale bil.chr. egzacerbatum
  Hernia disci iv L3-S1
  Lumboischialgia bil. chr
  Hypertensio
  CT i MR pokazali multipla oštećenja diskusa,osteofite i okoštanja malih zglobova (unkartroza) u vratnoj i lumbalnoj kralježnici.Prema ovom nalazu nema indikacija za OP jer je pogoršanje i funkcionalni status bolesnika posljediva multiplih promjena – koje se operacijski nemogu sve riješiti. Molim savje!

  Odgovori
 12. Avatardarko

  Lijepo bih Vas zamolio za savijet, imam problema bolove u donjem dijelu kičme i ponekad bolove u potiljku na glavi.na pregledu su mi dijagnosticirali lumboschialgia bilat,te sam poslan na MR.na MR mi je očitano slijedeče:-minimalni bulging diskova L3-L4 do L5-S1,bez kompresije duralne vreće ili neuralnih struktura.uredan polođaj konusa medule.
  -na snimci vratne kraljeđnice nalazi se disk-osteofit kompeks u razini C5-C6 paracenralno desno gdje dolazi do razine medule,bez znakova kompresijske mijelopatije.Minimalna degeneracija i.v.diska C4-C5 bez hernije. Održana visina trupova kralježaka i stražnja interkorpolarna linija.
  Nadam se da sam dobro napisao,unaprijed hvala

  Odgovori
 13. AvatarDalibor

  Postovani doktore

  Lijepo bih Vas zamolio za savijet, imam problema s rukom koju sam operirao prije nesto vise od godinu dana, sumnja je postojala da imam kompresij ulnarnog živca u području lijevog lakta, te je učinjena njegova atepozicija… sada imam jako velike trnce u malom i domalom prstu kao i u donjem dijelu sake te mi se bol javlja kroz cijelu ruku kao i i desnoj lopatici… i svakim danom sve mi je gore slabi mi snaga u ruci….
  Mozete li mi pomoc

  Odgovori
   1. AvatarDalibor

    imam sve nalaze, CT vratne kraljeznice i MRI lijevog lakta koji upucije na kompresiju ulnarisa u laktu, te neuroloski nalaz koji ukazuje da se ulanris vratio na mijesto s kojeg je pomaknut… Opet mi je predlozena operacija od tri razlicita doktora,koji predlazu ponovno oslobađanje živca. Posto sam ja iz Mostara u nas nema neurokirurga nego povremeno dolaze doktori iz Hrvatske i vazda je neki drugi doktor, zelio bi da mi to sve vodi jedan doktor od operacije kao i posljeoperativni oporavak, dali me me vi mozete operirati, ja bi zakazao pregled u skorijem vremenu ako postoji mogucnost da mi vi to uradite…..

    Odgovori
 14. AvatarBožidarka

  Poštovani doktore,
  50 mi je godina i neznam od kuda krenuti al znam da je stanje svaki dan gore, trebam mišljenje.
  Dakle dijagnosticirano mi je :
  Sy. cervicocephale et cervicobachiale chr. bilat. praecipuae lat. sin.
  Stenosis canalis spinalis et protrusio disci intervertebaralis C3-C4, C4-C5 et C5-C6
  Protrusio disci intervertebralis C7-Th1 ; Kyphosis cervicalis; Sy. lumboacrale chr.; Lumboischialgia bilat.;
  Protrusio disci intervertebrals L5-S1 dorsomed. et dorsolat. dex.; Hipergamaglobulinemia.
  Zatim sam radila MR vratne i LS kralješnice te EMNG ruku i nogu pa slijedi:
  Kronična neuralna lezija blažeg do srednjeg stupnja u mišićima nadlaktice, natkoljenice i potkoljenice, blažeg stupnja na šaci i početnog stupnja na stopalu. Na rukama nalaz izraženiji desno, na nogama lijevo. Neurografski nalaz uredan. Hrefleks u mišićima lista facilitiran.
  Nalaz odgovara blažoj kroničnoj radikulomijelopatiji C5(C6) i početnoj C7(C8), više desno i blažoj kroničnoj radikulopatiji L5, (L4,S1) više lijevo. Nema neurografskih znakova polineuropatije, no ne može se isključiti senzorna neuropatija tanjih vlakna. Zbog sumnje na metabolički sindrom radila sam dodatne nalaze ali još nisam bila na kontroli, no svemu ovom nema kraja a terapije su fizikalna,meki ovratnik i tablete protiv bolova a uz sve to meni nije ništa lakše.

  Odgovori
 15. Avatarfatima

  Postovani,molim Vas za misljenje.
  Imam 42 godine, 188 visok, sportski tip.
  Zadnjih par mjeseci imam problema sa trnjenjem malog i domalog prsta lijeve noge, sada to trnjenje i bol prelaze na petu i zglob.
  U poliklinici Sunce sam uradio CT kicme jer Magnetnu ne mogu radi metala, zakljucak:
  Nalaz MSCT L/S kicme odgovara anterolistezi nivoa L5/S1 sa rascjepom straznjeg luka obostrano uz pomak od 7mm. Znaci sponilartroze malih zglobova nivoa od L3 do S1.
  Hernije disci nivoa L4/L5 i L5/S1 sa kompresijom kaude ekvine nivoa L5/S1 uz redukciju promjera spinalnog kanala.

  Uradio sam i EMNG nogu, zakljucak:
  Elektomiografska studija ispitanih misica je patoloska sa denervacijskim promjenama umjerene tezine na lijevoj strani. Studija nervne provodljivosti je poremecena u smislu niskih amplituda MAP nakon stimulacije lijevog peronealnog nerva uz znacajno povecanu latencu H refleksa na sciaticusu sa lijeve strane. Etiologija opisanih poremecaja najvise odgovara hronicnoj radikulopatiji sa kompresijom na nervne korijenove L5/S1.

  Molim Vas za misljenje da li sam za operaciju i koju, da li se moze izvesti minimalno invazivnom metodom ili pak mogu proci sa fizikalnim terapijama.

  S postovanjem i unaprijed hvala.

  Odgovori
  1. Robert SafticRobert Saftic

   Postovani Kemo,
   potrebno je napravit standardne i funkcionalne RTG snimke LS kralježnice a potom sa svim doći na pregeld. Naravno da vam mogu pomoći minimalno invazivnim pristupom. No kada vidim slike onda više o detaljeima operacije.
   LP
   dr. Saftić

   Odgovori
 16. Avatarzlaja

  Postovani, molim vase misljenje.
  Imam 31 godinu i poslije MRI NALAZA L-S, dobio sam sledeci zakljucak pa bi molio za vase misljenje.

  Na sagitalnim skenovima L-S kraljeznica je u polozaju izravnate lordoze,odgovarajuce visine trupova kraljezaka,jasno i ostro ocrtanih pokrovnih ploha sa rubnom zonomhipersignala terminalne ploce L5 na sve tri sekvence.
  L5-S1 suzen,smanjenog intenziteta signala diska.
  Paramedijalno desno forminalno vidi se znacajna polukuglasta zonaintenzitea signala diska koja reducira sirinu prednjeg likvornog prostora i znacajno stenozira neuralni foramen desno i komprimitira sa pripadajucim korijenom.AP dijametar vertebralnog kanala 10mm.
  Na vecini prikazanih nivoa znaci fasetne artroze.
  ZAKLJUCAK:
  Nalaz ukazuje na ekstruziju diska L5-S1 nivoa paramedijalno desno forminalno sa obliteraciom lateralnog recesusa desno i neuralnog foramena i znacajnim komprimirajucim ucinkom na duralnu vrecu i pripadajuci radix uz apsolutnu stentozu vertebralnogkanala.

  Odgovori
 17. AvatarKORALJKA HRASTIĆ

  Poštovani doktore,molim Vas za pomoć. Moje tegobe traju oko godinu dana. Radi se o jakom osjećaju pritiska i ponekad pečenja u predjelu trtice i perineuma. Nakon mnoštvo pretraga u rodnom gradu ljetos sam kompletno obrađivana u KB Dubrava. Svi nalazi uredni jedino na MR kralježnice pronađena velika Tarlov-ljeva cista u nivou seg.S1 desno. Svi govore o mogućnosti operacije ali je odgađaju u nadi da će ta cista puknuti. Ne znam ni sama koliko ću dugo još to izdržati jer me to ubija svaki dan-cijeli dan bez prestanka. Teško mi je živjeti pod tramalima svaki dan a tegobe nimalo ne posustaju. Molim Vas za savjet!!!

  Odgovori
 18. Avatarsladjana

  postovani, molim vase misljenje
  imam 42 godine i mnoge zdravstvene probleme. Operisana sam dva puta, radjena je totalizacija vrata (otklonjena mi je stitnjaca u desnom reznju tkivo parastitnjace u kapsuli presjeka 6mm; parastitne zlijezde desno; grudna zlijezda; limfne zlijezde na vratu i oko vrata i dosta dobrocudnih tumora). Nakon operacija uslijedile su mnogi problemi. Izmedju ostalog i sa kostima, vratnom i lumbalnoma kicmom. Radila sam MR oba dijela kicme. za LS je zakljucak:
  1. ispravljena fizioloska lumbalna lordoza,
  2. spiralni kanal je incipijentno primarno suzen u nivou L2-5,
  3.na nivou L3-4 anualarno ispupcenje diskusa, sa suzavanjem spiralnog kanala na AP dijametar 11 mm,
  4. na nivou L4-5 desnostrana dorzolateralna dijelom dorzomedijalna i intraforaminalna protruzija diskusa, udruzena sa pocetnim retrokorporealnim osteofitima, sa suzavanjem spiralnog kanala na AP dijametar oko 8mm centralno, sa diskoradikularnim kontaktom na ostupajuce L5 nerve u kanalu obostrano, izrazenije esno,
  5. na nivou L5-S1 desnostrana dorzolateralna kaudalno migrirajuca ekstruzija diskusa, uruzena sa retrokorporealnim osteofitima, sa suzavanjem spiralnog kanala na AP dijametar oko 10 mm, sa diskoraikularnim kontaktom na odstupajuce S1 nerve u kanalu obostrano desno i potiskivanjem.

  molim vas za misljenje ovog magneta i savjet

  hvala mnogo
  lijep pozrav

  Odgovori
  1. Robert SafticRobert Saftic

   Postovana Slađana,
   na žalost vaši problemi su mnogobrojni i ozbiljni.
   Ne zanam od kuda bih krenuo.
   Plan liječenja ovisi o vašim tegobama. U svakom slučaju operacija krlaježnice je nešto što vam slijedi. Pitanje je kakva i koliko ekstenzivna.
   Lp
   dr. Saftić

   Odgovori
 19. AvatarIvica

  Poštovani doktore, molio bih Vas mišljenje vezano za obvaljni MR LS kralježnice

  Klasnični status:
  Hod uredan, na prste i pete se diže, čučanj izvodi. Inklanacija lum.kraženjive izrazito reducirana i bolna.
  Nalaz:
  Na razini L4/5 je lijevo dorzo-lateralno i foraminalno izgledna širokobrazna proturzija i.v. diska, koja se do 5mm utiskuje u kaudalni dio lijevog lat recesusa ove razine.
  U području lat recesusa je, u kaudalnom nastavku na proturziju, moguća i manja ekstruzivna komponenta, promjera do 3mm.
  Promjene na i.v. disku i malim zglobovima na razini L4% uzrokuju lijevo obliteraciju lat recesusa i foramena u kaudalnom dijelu, uz izglednu kompresiju lijevog L5 živca.
  Lijevi lat recesus i foramen u kranijelnom dijelu, kao i desni lat recesusu i foramen u čitavoj visini, kao i obostrano na razni L5/s1, su početno suženi.
  Prisutna asimetrija i podrazvoijenost retro-te para-vertebralme muskulature.

  Unaprijed zahvaljujm i srdačan pozdrav.

  Odgovori
 20. Avatareda

  Pozdrav,imam 27.godina i prije tjedan dana radila sam RDG cervikalne kralježnice.,danas sa dobila nalaz u kojem stoji da je aplanirana fizioloska lordoza cervikalne kraljeznice.Pocetni osteoartritis malih zglobova prati se u C4/C6 vertebrogenom segmentu.Prednja i straznja interkorporalna linija prati se u kontinuitetu.Mineralizacija prikazanog skeleta je odrzana.
  Inace imam jake glavobolje,recimo svaki drugi dan u prosjeku i jako me boli lijeva lopatica.
  Hvala i srdacan pozdrav!

  Odgovori
   1. Avatardanijel

    na serijama multiplaniranih presjeka kroz vratnu kraljeznicu nalazi se ektruzija degenerativno promjenjenog interveralnog diska c2-c3 uz potisnuce duralne vrece i redukciju premedularnog prostora .hernirani dio diska uz kalcifikate mjeri kraniokaudalno oko 15anterposteriorno oko 5 do 6 mm te laterolateralno oko 16mm suzen je desni lateralni desni recesus.u razini c5 -c6 nalazi seizbocenje disk spondilofitkompleksa dorzoteratelarno s ljeve strane s kompresijom lijevog pa me zanima vase misljenje o vratnoj kraljeznici dali bi se mogla operirati

    Odgovori
    1. Robert SafticRobert Saftic

     Postovani Danijel,
     operacije hernije diska na ovako visokoj razini standardnim pristupom imaju visoki komorbiditet stoga se ovakve hernije u mojoj klinici operiraju po minimalno invazivnim principima.
     Ukoliko se odlučite dodjite na pregled pa ću vam sve objasniti.
     Lp
     dr. Saftić

     Odgovori
     1. AvatarMIRA

      Postovani doktore,mozete li dati komentar na moj nalaz.
      Prije mjesec dana sam radila MR kicmenog stuba i nalaz je sledeci,
      Na nivou C5-6 siroka dorzalna,centralno za oko 2mm kranijalno migrirajuca ekstruzija
      diskusa ,udruzena sa retrokorporealnim osteofitima sa suzavanjem spinalnog kanala na
      AP dijametar oko 9mm.
      Molim vas da mi odgovorite sta dalje .
      Veliki pozdav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *