Kontakt informacije

SPECIJALNA BOLNICA AKSIS
za neurokirurgiju i ortopediju
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: Specijalna bolnica AKSIS

Inozemni pacijenti:
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: AXIS specialty hospital

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi!

1,230 thoughts on “Kontakt informacije

 1. AvatarNatali Fantov

  Poštovani, zanima me vaše mišljenje. Vezano za LS kralježnicu. Nalaz MR bulging i.v diska L3-L4 bez RK, DM više u desno hernija i.v diska L4-L5 ap dijametra oko 4,5mm sa RK na L5 obostrano, izraženije desno. Te na rtg visi se reducirana fiziološka kifoza i desnostrana devijacija LS kralježnice. Bila sam na fizikalnnoj terapiji u bolnici 10 dana te sam nastavila privatno još 4 tjedna( dekompresija, struja) međutim bol je konstatna te je pretežno navečer jaka. Vježbe koje sam dobila redovito izvodim ali nema poboljšanja. Možete li mi reći vaše mišljenje. Unaprijed hvala Natali

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Vec sam puno puta rekao da ja ne mogu i da neurokirurzi ne komentiraju pisane nalaze slikovnih pretraga. Inace, kod takvih malih hernija diska, ukoliko konzervativna terapija ne daje rezultate, ponekad se moze uciniti laserska dekompresija diska ili terapija ozonom. Nazovite moju bolnicu i dogovorite termin pregleda. Lp

   Reply
 2. AvatarDINO

  Postovani dr. Saftic samo kratko pitanje..
  Bio sam vec kod vas 2 puta na pregledu gdje mi niste predlagali operaciju sad bih ponovo uradio novi MR pa Vas pitam jeli se bolje vidi stanje ls kicme ako budem radio u pronaciji MR..
  Hvala Vam pa se vidimo ponovo u ZG na pregledu..

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   U karijeri ne znam jesam li vidio 2 ili 3 slucaja koja su imala djelomicnu indikaciju za takvo nesto… dakle – nema potrebe. Ucinite standardne MR snimke i potom se javite u moju bolnicu radi novog termina pregleda. Lp

   Reply
 3. AvatarIvana

  Pozdrav.Postovani molim vas MR pokazuje suzenje i.v. prostora na razini L5S1.A RTG pokazuje lordoza i alordoza THL prijelaza te uzi i.v.prostor TH-L prijelaza i suzenje i.v.prostora L5S1 .SI zglobovi uzi u srednjim djelovima ,pocetna skreloza srednjih djelova.Ja sam operirana 4puta imam 38 god.Jos uvijek imam velike bolove ne mogu se sagnuti bol u bedru kuku ne mogu dugo sjediti to je bol da se moram dici ili leci,hodati ne mogu dugo lijeva noga prsti utrnuti i ucestali grcevi u prstima i listu bolovi i u vratu i ledima trnu mi ruke .Trebala mi je biti radena stabilizacija ali zbog kako mi je rekao cvrsta je nije radio molim vas vase misljenje o tome hvala vam na vasem vremenu i odgovoru zahvaljujem s postovanjem.

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Kod Vas se ocigledno radi o FBSS sindromu – neuspjesna operacija kraljeznice. Svakako je potreban klinicki pregled s novim MR snimkama i takodjer funkcijskim RTG snimkama. Kod ovakvih slucajeva najcesce se pacijenti savjetuje TLIF fuzija… no, vise o tome mozemo na pregledu s kompletnom dokumentacijom.

   Reply
 4. Robert SafticRobert Saftic Post author

  Kakve tegobe imate? Najvaznije niste napisali…….

  Reply
 5. AvatarSnjezena

  Postovani dr. Saftic
  MR vratne kraljeznice pokazuje vecu dorzolateralnu lijevo usmjerenu protuziju disk osteofit kompleksa na razini C6 – C7, uz utiskavanje u samu medulu koja ne pokazuje ispada u intezitetu signala. Suženi lijevi neuralni foramen. Intervertebralni disk degenerativno je primijenjen, i.v. prostor je reduciran. Na C5-C6 plića dorzolateralno desno usmjerena protruzija disk-osteofit kompleksa, uz nešto uži premedularni prostor sa desne strane,no bez izravne kompresije na medulu. Spinalni kanal uredne je širine. Medula je homogena, uredne debljine i strukture. Kraniocervikalni prijelaz je pravilan. Ne vidi se intraspinalnog tumorskog procesa.
  Hvala

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Kakve tegobe imate? Najvaznije niste napisali…….

   Reply
   1. AvatarSnjezena

    Postovani dr. Saftic
    Bolovi u ramenu i predjelu lopatice unazad dvije godine.bolovi prelaze u lijevu ruku gdje nemam snage i trnci u prstima.fizikalne terapije mi nisu nista pomogle i od vjezba me isto boli.povremeno mi se vrti u glavi.unaprijed hvala

    Reply
    1. Robert SafticRobert Saftic Post author

     Ukoliko konzervativna terapija ukljucujuci dekompresijsku terapiju nije pomogla – vjerojatno treba operacija. Javite se za pregled.

     Reply
 6. AvatarKrešimir

  Poštovani doktore,
  molim Vašu preporuku, nastaviti s fizikalnom ili se odlučiti za operaciju?
  Skraćeni MR nalaz od prije jedne godine:
  L4-L5 degeneracija diska i fasetnih zglobova, foraminalna stenoza obostrano
  L5-S1 spondiloliza, spondilolisteza 1. stupnja, foraminalna stenoza desno
  Bolovi u leđima i duž desne noge perzistiraju bez nekog pogoršanja.
  Hvala i lijepi pozdrav!

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Ne mogu Vam komentirati pisane nalaze slikovnih pretraga… ukratko: sve ovisi o Vasim tegobama i kako ih kontrolirate. Ako konzervativna terapija ne pomogne unutar 4 mjeseca, treba razmisljati o operaciji kao rjesenju problema.

   Reply
 7. AvatarNebojša

  Pozdrav doktore,
  Ja sam Nebojša, imam 59 godina, zamolio bih Vas za mišljenje, vezano za problem.
  Vjerovatno ću uskoro doći kod Vas na pregled, ali samo da prokomentarišete ako možete.
  Pao sam na ledu prije dvije godine i udario desnim koljenom, jaka bol u zadnjem dijelu koljena tad, i sad,
  u roku par dana nestanak kvadricepsa desne noge, fizikalne terapije pola godine, banja mjesec dana, i ništa, posle toga bol u lijevoj nozi sa zadnje strane, stezanje i slabost mišića nogu. Kako tad, tako je i sad.
  Rađena je MRI LS dva puta i pokazuje kritičnu stenozu spinalnog kanala 6 mm na nivou L3/L4, na nivou L4/L5 protruzija diska ap 8,4 mm, na nivou L5/S1 degenerativne promjene . Stanje je takvo da i dalje je slabost u nogama i mišićima, trnjenje nogu, teško se penjem uz stepenice, neznam šta da radim, osjećam pritisak u lumbalnom dijelu,ne mogu dugo hodati , niti dugo stajati, jedni su za operaciju, jedni nisu, pa bih zamolio Vaše mišljenje. Htio sam Vam poslati slike sa CD-a ali nešto ne ide.
  Srdačan pozdrav, Nebojša

  Reply
 8. AvatarSanja

  Poštovani,
  Molim Vaše mišljenje nastavno na dolje navedeno te da li Vam se mogu obratiti vezano za navedeno odnosno koje bi bio Vaše rješenje, imam 40 godina i problemi sa trnjenjem donjih ekstremiteta počeli su 2015.g.;
  U segmentu L3-L4 dorzomedijalna protruzija iv diska za 4mm, reduciran prednji subarahnoidalni prostor, reducirani lateralni recesusi obostrano.
  U segmentu L4-L5 dorzomedijalna protruzija iv diska za 7mm, reduciran prednji subarahnoidalni
  prostor, reducirani lateralni recesusi obostrano, kompresija na duralnu vre’ću, kompresija na
  korjenove obostrano. Degenerativne promjene malih apofizarnih iv zglobova. Stenoza spinalnog
  kanala.
  U segmentu L5-S1 dorzomedijalna protruzija iv diska za 6mm, reduciran prednji subarahnoidalni
  prostor, reducirani lateralni recesusi obostrano, kompresija na duralnu vreću, kompresija na
  korjenove obostrano. Degenerativne promjene malih apofizarnih iv zg lobova .
  Hvala Vam!
  S poštovanjem,

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Isprike na kasnijem odgovoru… potreban je puno detaljniji opis vasih tegoba ili jos bolje pregled u mojoj bolnici. Hernije diska na vise razina je nezahvalno komentirati na daljinu.

   Reply
 9. AvatarDavid

  Pozdrav.Postovani molim vas operiran sam oslobodenje zivca zbog curenja cementa L5s1 i sad nakon tri mj.poslije operacije isti bolovi u lijevoj nozi i jaka bol u bedru koja se siri u lijevu nogu do prstiju a prsti su utrnuti u ledima i vratu bol te mi trnu ruke te jaka bol kog saginjanja. Molim vas da li je to normalno poslije operacije i da li treba vise vremena da bi se osjetilo poboljsanje. Zahvaljujem

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic Post author

   Nazalost to je izrazito cest problem nakon klasicne kirurgije kraljeznice. Ako tegobe traju jos uvijek savjetujem novi MR.

   Reply
 10. AvatarSiniša

  Poštovani
  Imam 41.g., Prije tri tjedna počeli su bolovi u leđima koji su se preselili na područje desne noge. Primio nekoliko inekcija no bez promjena. Prema uputi fizijatra napravljen MR:
  U segmentu Th11-Th12 nalazi se blagi bulging iv.diska
  U segmentu L4-L5 denostrana foraminalna proturzija iv. diska blago potiskuje korijen živca
  U segmentu L5-S1 reducirana je visina degenerativno promijenjenog iv. diska. Širokobazna dorzomedijana desnostrana paracentralna kaudalno usmjerena ekstruzija obliterira desni lateralni recesus gdje komprimira korijen desnog S1 živca.
  Molim Vaše mišljenje
  Siniša
  Hvala unaprijed

  Reply
 11. AvatarSanda Šikoronja

  Poštovani dr Saftić,
  Slobodna sam zamoliti savjet za majčin slučaj:
  St.post laminectomia L-4-L-5…2011g.
  St.post laminectomia L-3-L-4 l.sin.f. 2/2017.g…..pa 7 mj. nakon toga infarkt i ugradnja biološke valvule….
  Bolovi u križima ne posustaju.
  Nakon zadnjeg nalaza MR od srpnja 2018. g. : Na nivou L3-4: dorzomedijalna i dorzolateralna lijeva, ascendirajuća hernija-ekstruzija diska ( prema dorzalno mjeri oko 9mm, a prema kranijalno oko 11-13mm) širi se u ipsilateralni neuralni foramen i lateralni recesus…. ( lijevostrana opsežna re-hernijacija i.v. diska L3/l$). – indicirana nova operacija.
  Ima li u ovom slučaju nade za eventualni neinvazivni zahvat ili sl. …jer majka (76 g.)se boji/na neki način odbija operaciju u totalnoj narkozi, težak oporavak itd….
  Hvala unaprijed!

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic

   …naravno da se to može naprviti endoskopski u lokalnoj anesteziji sa velikim uspjehom…
   javite se radi dogovora o detaljima…
   lp

   Reply
   1. AvatarSanda Šikoronja

    Hvala, poštovani,
    javimo se za pregled čim obavi dugo čekanu kardiološku rehabilitaciju u Krapinskima,
    Srdačan pozdrav, Sanda

    Reply
 12. Avatarbianca

  Ispričavam se, navela sam pogrešne RTG podatke.
  Alordoza vratn.kralježaka sa antepozicijom C2/C3.
  Diskopatija C5/C6.
  Spondilatropatija C6,C7,Th1.

  Reply
 13. Avatarbianca

  Poštovanje

  Imam 37 godina, 160 visina, 57 težina.

  Već 10 godina imam bolove u sredini vrata prilikom saginjanja a nekada i bez razloga. Bol je kratka, dvije sekunde i jaka, kao ubodna. Javljala se dva puta na godinu. Napravila sam RTG vratne kralježnice : antepozicija C1/C2. Diskopatija C4/C5, spondiloatropatija C5/C6 i C6/C7 i C7/Th1. Blaža skolioza torakalne kralježnice.
  Zadnje dvije godine ti bolovi su postali sve češći pa sam ih prije pola godine imala tri mjeseca skoro svaki dan, kada bi se sagnula i kada bi udahnula, posebno ako se sagnem pa udahnem. Jako je neugodna i jaka, ponekad prođe od neofena, a ponekad se samo smanji. Tri mjeseca sam se saginjala tako da bi zadržala dah, pa bi udahnula tek kada se uspravim. Fizijatar je rekao da sigurno nije ništa opasno jer traje već deset godina i ne stvara nikakve dodatne tegobe. Također imam povremeno jako brujanje u desnom uhu koje traje po par mjeseci i prestane svaki put kada pomaknem glavu.
  Prije tri mjeseca pojavila se nelagoda u desnom ramenu i bol u ruci ispod pazuha, i površinska bol i na dodir, i zatezanje šake, također povremeno jako probadanje u palcu. Fizijatar je rekao da je to živac i uputio me na magnetnu rezonancu.
  Nalaz: Primjerena visina trupova, održana je stražnja interkorporalna linija. Uslijed početnog dorzalnog gibusa u razini C4/C5 je početno reduiran prednji likvorski prostor. U segmentima C4-C5 i C5-C6 postoje tek blaga dorzalna ispupčenja iv.diskova. U segmentu C6-C7 se nalazi mala dorzomedijalna protruzija iv.diska. Nema formirane hernije koja bi kompromitirala širinu spinalnog kanala ili neuralnih otvora, odnosno nema znakva kompresije neuralnih struktura. Medula je uredne morfologije i primjerenog intenziteta signala, bez znakova mjelopatije ili žarišnih lezija. Nema tumora intrasoinalno.
  Zanima me zašto me boli živac ako ga ništa ne pritišće, i zašto to traje već tri mjeseca. I što stvara tu jaku bol kroz vrat kada se sagnem ili udahnem koja se sve češće pojavljuje a kažu da vjerojatno nije ništa ozbiljno? Koje daljnje pretrage bi možda trebalo napraviti još. I da li nešto mogu preventivno učiniti, vježbanje?
  Napravljena gastroskopija, štitnjača i sve ostalo je uredu.

  Hvala na odgovoru

  Reply
 14. AvatarIvana

  Poštovani,

  u 6. mesecu 2018. podizala sam težak teret iz leđa i odonda osjećam bol u donjem desnom dijelu leđa koja se s vremenom proširila kroz desnu nogu.

  Odonda osjećam sljedeće simptome: bol desno dolje u leđima, prosijavanje živca kroz desnu nogu (bol se ‘seli’), bol kroz desni dio stražnjice, bol seže do lista s povremenim prosijavanjem do nožnih prstiju.

  Bol me ponekad budi i po noći, ne znam o čemu to ovisi.

  Posljednji nalaz (12/2018) MR-a glasi:

  Kontrolni MR L-S kralježnice 1,5 T sniman standardnim projekcijama u T1, T2 slici te ISO/T2 tehnici u sagitalnim, transverzalnim i koronarnim presjecima uz 3D rekonstrukcije pokazuje:
  Fiziološku lordozu kralježnice.
  Primjerenu visinu trupova kralježaka uz difuzne degenerativne promjene pokrovnih ploha.
  Intervertebralni prostori L4-L5 sniženog MR signala uslijed degenerativnih promjena diska.
  Primjenom 3D/ISO tehnike:
  U segmentu L4-5 dorzalna širokobazna protruzija spondilofit – disk kompleksa za cca 8 mm sa širenjem lateralno u epiduralne neuralne prostore obostrano.
  Duralna vreća i vertebralni kanal primjerene širine.
  Struktura caude equine sačuvana.
  Zaključak: kontrolni MR L-S kralježnice pokazuje u L4-5 segmentu dorzalnu širokobaznu protruziju za cca 8 mm sa suženjem lateralnih epiduralnih neuralnih prostora.
  Nalaz u relativnoj progresiji.

  Ja s ovom boli nekako funkcioniram, idem na posao gdje sjedim 8 sati dnevno, ali bih bol htjela potpuno ukloniti ako je moguće.

  Zadnja dva mjeseca izvodim vježbe istezanja trbušnih i leđnih mišića, ali ne osjećam značajne promjene.

  Bol je i dalje prisutna.

  Molim Vas za savjet, što mi je činiti da se što prije riješim boli jer me ovo polako psihički ‘ubija’.

  Hvala unaprijed.

  Reply
 15. AvatarEnes

  Poštovani doktore,
  Zanima me vaše mišljenje. Radio sam MRI LS kicme.
  Imam ekstruziju diska L4/L5 i bulging diska L5/S1.
  Imam bolove u kuku i listu noge. Šta da radim?

  Reply
 16. AvatarSANDRA

  Poštovani dr.Saftić
  jučer stigli nalazi MR lumbosakralne kralježnice prikazuju na nivou L5-S1 lijevostranu dorzolateralnu hernijaciju
  diska koji kompromitira korjien lijevog S1 živca.Isti disk prominira i desno dorzolateralno i u kontaktu je s korijenom
  desnog S1 živca.Na nivou L4 -5 nalazi se rascijep lijeve ekstraforaminalne strane fibroznog prstena. Lijeva noga ispod koljena podosta utrnula. Molim Vaše cijenjeno mišljenje
  Unaprijed se zahvaljujem
  Lp

  Reply
 17. AvatarIvana

  Postovani imam bolove u ledima na mjestu rane gdje je op.i duz lijeve noge te utrnutost i stezanje prstiju nemoc micanja prstiju gore dolje a operirana sam jer mi je radena vertebloplastika na L5S1 i dogodilo se curenje cementa na zivac. Ja i poslije op.imam bolove kao i prije op.Da li se tu radi o ostecenju zivca i da li bi mi to moglo ostati trajno.Zahvaljujem

  Reply
 18. AvatarEnes

  Pozdrav, imam bolove u srdnjem dijelu ledja (izmedju lopatica) Dva tretmana fizikalni terapija bez poboljšanja, što mi je činiti i dali sarađujete sa nekom klinikom u bih (sarajevo). Vase mišljenje
  Hvala

  Reply
  1. Robert SafticRobert Saftic

   Postovani,
   potrebno je snimiti MR vratne i torakalne kralježnice pa vidjeti o čemu se radi. Možete se javiti u polikliniku AlTawil u Sarajevu…
   LP

   Reply
 19. AvatarNatali Fantov

  Poštovani, zovem se Natali. Nakon nove godine imala sam trnce kroz cijelu lijevu stranu tijela(ruka i noga), imala sam dvoslike i kao da mi lijeva ruka nije dio tijela, te uz to užasnu glavobolju kao da će mi eksplodirati glava. Nakon prijema u bolnicu napravili su MR glave i vratne kralježnice. MR glave je uredu međutim MR vratne kralježnice s obzirom ma moje godine(36god) su mi rekli da nije dobar. Radim inače jako težak fizički posao i neznam što dalje da radim. Nalaz: c3-c-4 centralna dorzomedijalna protuzija intervertebralnog diska, c4-c-5 dorzolateralna u lijevo usmjerena protuzija intervertebralnog diska koji imprimira lijevi radikularni recus, c5-c6 dozorlateralna u desno usmjerena hernija intervertebralnog diska AP dijametra oko 3mm koji reducira desni radikularni recus,c6-c7 bulging diska. Ako biste mi mogli dati neki savjet ili vaše mišljenje bila bih jako zahvalna. Lp Natali

  Reply
 20. AvatarMladen

  Postovani,Dr.Robert.S
  Pre 5god Magnetni snimak ,degeneracijom diska te
  Dorzomedijalnom protuzijom za oko 4mm
  Nemogu dugo stajati bolovi u nogama
  Svakodnevno vise manje trpim bolove.
  Vase misljenje
  Hvala

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *