Kontakt informacije

SPECIJALNA BOLNICA AKSIS
za neurokirurgiju i ortopediju
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: Specijalna bolnica AKSIS

Inozemni pacijenti:
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com
Web: AXIS Specialty hospital

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Ne komentiram pisane nalaze slikovnih pretraga! Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi.

1.578 komentara na objavu “Kontakt informacije

 1. AvatarIvana

  Postovani! Imam curicu staru 5mj, dikagosticarana joj hidroanecefalija, u ovig 5 mj koliko ona ima isli smo na rebro svaki mj na ultrazvuk i slusali obecanje da ce ju operirati i ugraditi pumpicu, da bi sad na zadnjem ultrazvuku doktor rekao da ju nece operirati,, kao nece njoj pumpica pomoci, ok nece pomoci al ce joj olaksati zivot,, rekao je da je prepustena sama sebi, ocajni smo. A drugi sci kazu da joj treba ugraditi pumpicu da ce joj biti lakse,, idemo na goljak na vjezbe kazu motorika je super, doticni doktor je rekao da nece viditi, cuti a ona cuje, vidit,, cak se pocela i smijati na glas,, nogicama i rukama radi,, glavica joj je teska i sprijecava ju u dosta toga, stvarno smo ocajni i trazimo slamku spasa

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Draga Ivana, žao mi je, ali ja Vam doista ne mogu pomoći u ovom slučaju… Svako dobro, dr. Saftić

   Odgovori
 2. AvatarMARIJA

  Dobar dan svima.Doktore htela sam vas pitati:Moj brat je je lecen 4 meseca od paraplegije,zatim zbog pataloskih preloma th 9 i th10 kao posledica spondilodiscita kao i prethodne efuzije pleure.ZAKLJUCAK doktora u Beogradu je da je trajnost neuroskog ispada u pravcu paraplegije definitivan i da hirusko lecenje nije operativno u ovom trenutku.Molim vas recite mi vase misljenje,i dali vam mogu poslati dokumenta ako je potrebno radi vaseg zakljucka o svemu.Ne mozemo se zaustaviti na osnovu misljenja doktora iz Beograda mozda postoji nada ipak je mlad covek u pitanju 38 god.Hvala vam unapred i izvinite ako nesto nisam dobro napisala.

  Odgovori
 3. AvatarEmil

  Pozdrav iz Makedonije, oprosti na hrvatskom! 🙂

  Htjeli su vas pitati, je li moguća kontralateralna radikulopatija? Pročital sam to u korejskom science journal i i čini se da je to problem od kojeg patim.

  Hvala vam!
  Emil

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   U spinalnoj medicini svašta je moguće, a 2 i 2 često nije 4. Za bilo kakav odgovor potrebno je da vidim Vas i svježe MRI snimke. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarSanja Sostaric

    Hallo Dr. Saftic,
    Ovako, živim u Njemačkoj i imam MR nalaz koji je očitan od strane Ortopeda i Neurokirurga. Radi se dva različita mišljenja koja meni stvaraju velik problem. Ne bih duljila već pitanje glasi.
    Mogu li vam proslijediti mrt snimku da mi je očita te. Naravno da bi platila uslugu.
    Hvala!
    Sanja

    Odgovori
 4. AvatarAdi

  Poštovani Doktore,
  Operisao sam diskus herniju zbog ekstruzije diska na nivou L5 S1 u Junu ove godine,prije nekih 3.5 mjeseci.
  Međutim, 1 mjesec nakon operacije, osjećam bol u predjelu donjeg dijela kičme, negdje oko tog diska, pretežno u jutarnjim satima, koji i do danas traje. Ne osjećam niz noge više bolove, koje sam imao prije operacije.
  Pa ne zanima, da li su ovi bolovi u leđima, neka normalna pojava nakon operacije ili se nešto pogoršalo. Redovno radim vježbe za lumbalni dio kičme i šetam umjereno..
  Također RTG snimak mi je pokazao da imam izravnatu fiziološku lordozu L/S kičme. Da li ima i to nekog uticaja na ove bolove?
  Pozdrav Adi

  Odgovori
    1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

     Javite se Vašem operateru. On najbolje zna kakvu operaciju je učinio i može Vas najbolje posavjetovati o Vašem trenutnom stanju.

     Odgovori
 5. AvatarTomislav

  Dobar dan
  Trenutno radim na brodu i prije otprilike nekih cetiri tjedna sam podizao neki teski teret i odjednom me prisiklo, ne da me ukocilo, vise kao struganje neko sam osjetia, od tad se ta tupa bol nastavila, malo je bolje kad se zagrijem, ali kad se ohladim vrati se ta bol, isto tako i ujutro, cak je i najgore ujutro, sto se tice trnaca u nogama njih ne osjećam. Ovo vec traje duze pa me malo i zabrinjava. Unaprijed hvala.
  Pozdrav

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Ako traze duže onda učinite MRI pa da vidimo imate li problema s kralježnicom. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 6. AvatarLidija

  Poštivani,htjela bih da cujem vase mišljenje,javila sam vam se dva puta sa istim problemom,obavila sam MR,i bila sam u Osjeku kod neurokirurga,moj problem i dalje sa diskovima. Napisat cu nalaz. Nalaz: Uvidom u MR LS kraljeznice vidljiva je subligamentarna hernija i.v.diska u segmentu L V/ S I usmjerena dorzomed.te minimalno kompromira ljevi radiks. I sad mi prvo oreporuca pregled algologa radi misljenja. Sobzirom da je kako sam dr.i napomenula,bol kod mene sve jaca,i zna me u nekim trenucima paralizirati i ne mogu napravit korak,krenem nogom al neide traje oko par minuta cc2mn. I u donjem djelu leda,imam isjecaj kad hodam kao da mi se taj dio trupa raspada,a neurolog mi je rekao da mi je ljeva strana kicne prooala i da imam rupu. Mislim operacija je zadnja opcija,ali i ja to bih pristala da mogu normalno funkcionirati,kretati se i raditi.btw još nesta,meni ljeva noga zna otkazat i padnem,ka neznam kad ce se to desit,da se mogu pripazit,. Da i dr.neurokirurg mi je rekao da fizikalne terapije nisu za mene vise,da mi ne pomazu. Unaprjrd se zahvaljujem,i zeljela bih sad vase misljenje na temu ovoga sto sam napisala,i sto vi mislite o algologu. Lp

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Ako ste se već 2 put javili s istim problemom, a taj problem do sada nije riješen… onda očito trebate doći na pregled.

   Odgovori
 7. AvatarVice

  Poštovani, prije mjesec dana dijagnosticirana mi je mediolatelarna protruzija diska (L5-S1). Disk prominira za 3.5mm u spinalni kanal i lagano imprimira duralnu vreću. Dekompresijska i fizikalna terapija daju rezultate ali me zanima da li će disk nakon oporavka bit u stanju kakav je bio prije nezgode? Konkretno, da li su sada veće šanse za ponovnu protruziju? Pitam zato što u mom poslu povremeno ima težih fizičkih radnji. Postoje li kakvi dodaci prehrani za zacijeljenje diska (glukozamin sulfat i sl.)?

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Kakav će disk biti nakon oporavka može pokazati jedino MRI snimka nakon obavljenih terapija.

   Odgovori
 8. AvatarNikola Ljubić

  Poštovani doktore Saftić,
  lijepo bih Vas zamolio za mišljenje u vezi dg. protruzije i.v. diska L5-S1:
  Uredna je visina trupova kraljeSaka i odrzana
  straZnja lC linija.U segmentu L5-Sl prika2e se DM protruzija i.v. diska za 3,8mm uz redukciju
  prednjeg epiduralnog prostora bez afekcije neuralnih struktura. Primjerena je Sirina spinalnog kanala i
  neuralnih foramena bez radikularnog konflikta. Conus medularis je primjerene visine.

  Zanima me po Vašem mišljenju koja bi bila najbolja terapija za mene. Od simptoma imam povremeni lagani osjet kroz desnu nogu, nekad zatezanje kod hoda i nekada osjecaj tezine u nogama.

  S poštovanjem
  Nikola Ljubić

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Pokušajte s dekompresijskom terapijom (trakcijom). Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 9. AvatarDario

  Poštovani, operiran sam u travnju 2019 g,opopravak posli uredan ali od toplica postepeno pogorsanje,,interlaminectomia LIV-LV bill;etLV-SI.sin;Microdiscectomia f.15.4.2019,sad mi se sranje pogorsalo imam bololove vise u lijevoj nozi sve do pete,a drsna noga u zadnjoj loži grcevi u ležanju i stajanju,ponekad se grcevi javljaju i u lijevoj loži,napravio Mr LS i neurokirurg kaze nebi zasad nista dirao a mene to boli i uveo mi terapiju liryca 75 mg ,MR LS ukazuje ns multiple hernijacije od seg LI do seg SI uz iritaciju korijena SI te samo dijelom L V, moddick promjene kralheška LIV i LV,hvala.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Sindrom neuspješne operacije kralježnice (FBSS). Treba pogledati MRI slike, te potom odlučiti da li ići na reoperaciju ili ne. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
  2. AvatarArijana

   Bol u lijevoj nozi,( gotovo nepokretna)uradjena dva nalaza MRI kičme i MRI lijevog kuka…zaključci: opisane promjenel.kukaodgovaraju osteoartritičnim promjenama,pračene umjerenim izlivomi synovijalnom cistomu fosi acetabuli sprijeda mjeri 16*22,7*40mm
   Mri kičme i.v prostor sužen na nivou L4/ L5 na račun manjih dorzalnih osteofitakoji bitno ne prominirajuprema spiralnom kanalu.Na nivou i.v prostora L3/L4 vidi se široka kompresivna protuzija diska usmjerena dorzomedijalno i desno dorzolateralni dovodeći do intraforamibalne stnoze na kompresiji na nerv L3 dex.pored navedenog vidi se neravnomjerna široka protuzija diska usmjerena dorzomedijalno uz suženje prednjeg likvornog prostora sa diskretnom kompredijom na dualnu vreću te praćena realtivnom stenzom.prisutna jedorzolateralna protruzija diska obostrano više lijevo dovodeći do umjerene intraforminalne ljevostrane stenoze.

   Odgovori
    1. AvatarArijana

     Na osnovu nalaza,da li je ovaj bol izazvan zbog kralježnice ili je ipak problem neki u kuku??
     Dakle nalaz je radjen na osnovu velikog bola u lijevoj nozi,gornjem mišiću,preponi,dio zadnjice…
     Mogućnost kretanja ograničena na 15,20 minuta najviše .

     Odgovori
     1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

      Može biti jedno i drugo. Odgovor leži u detaljnom kliničkom pregledu i razgovoru. Lp, dr. Saftić

 10. AvatarMartina

  Poštovani, je li moguće da pomaknuti diskovi na vratnoj kralježnici uzrokuju ovako neobične simptome: trnjenje brade i lica, pečenje glave, trnjenje nogu ispod koljena, i posebno neugodan simptom u budnom stanju kojeg mogu opisati sličnom senzaciji kad smo jako pospani i neplanirano zaspimo pa se trznemo iz sna, samo se događa dok smo budna i plaši me do besvijesti. Imam osjećaj kao da imam neke “elektrošokove”, ne znam kako bolje opisati.
  Koje pretrage napraviti, od strane neurologa i neurokirurga, kako bi se u potpunosti provjerio živčani sustav ?

  Hvala

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Moguće je da dio ovih tegoba dolazi od vratne kralježnice. Nemaju svi pacijenti iste simptome i manifestacije istih. Za sada učinite MRI vratne kralježnice, te EMNG gornjih i donjih ekstremiteta. Potom pregled neurologa i/ili neurokirurga za za dogovor koje dodatne pretrage bi evetualno bile potrebne i indicirane. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 11. AvatarIvana

  Poštovani,
  Imam problem sa lumbalnim dijelim kralježnice. MR je pokazala protuziju diska u razini L5S1. Točno 1.4. sam imala jake bolove u kralježnicu koji su se spustili u lijevu nogu. Bolovi su nakon par dana mirovanja prošli ali je ostala utrnutost noge sve do stopala i sepanje. Napravim nekoliko koraka i dalje mi noga neda da normalno hodam. Prema preporuci fizijatra krenula sam na trakciju kralježnice. Napravila sam dvije od kojih mi se stanje pogoršalo. Vratili su se bolovi a utrnutost noge još veća nego prije trakcije. Fizijatar koji radi trakciju kaže da je to reakcija i da treba vremena. Molim Vas za misljenje. Nastaviti sa trakcijom ili ne? Hoće li mi se s vremenom vratiti normalan hod?
  Hvala i lijepi pozdrav

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Bez kliničkog pregleda ne mogu Vam dati odgovore na Vaša pitanja. U svakom slučaju nakon dekompresijske terapije ne bi smjelo biti gore. Ako se tegobe pojačavaju onda se terapija ne provodi… najbolje se javite na pregled neurokirurgu obzirom da su se bolovi vratili, a utrnulost noge je još veća. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
 12. AvatarLidija

  Poštovani,jednom sam vam postavila pitanje,ali sad su nastali veci problemi. Kod mene su u pitanju diskovi,odradila sam 40 terapija,stim da sam 20 imala i vjezbi+struje,i nikako bolje,tako da sam bila kod neurologa,i rekao mi obavezno uradit MR,i javiti se neurokirurgu,narucena sam,ali problem uz sve to je sto mi ie zdjrlica ljeva uvucena prema desnoj,i trtica je sabijena unut4a,to je bila ozljeda 1993 god,sobzirom da su sad poceli jaki bolovi dok sjedim i jako tesko ustajem,imam.osjecaj kad hodam da mi se taj dio trupa radpada,43god,nisam sa velikom kilazom 71kg na 178 visine. Htjela bi vase misljenje dal se moze nesto poduzeti sa trticom u krajnjem slucaju dal se moze operirat, radim na poslu sjedim za komp.i nemoguce je radit na bolovanju sam.molim vase misljenje ,unaprjed hvala,lp.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Slobodno se javite na email axis@axis-hospital-croatia.com kada sva dokumentacija (uključujući MRI) bude dostupna. Bez uvida u dokumentaciju ne mogu Vam dati pouzdan odgovor, a pitanje je da li ću moći i s dokumentacijom a da Vas ne vidim u bolnici. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarLidija

    Znam ,bez uvida u dokumentaciju ne mozete dat odgovor,kao sto ste rekli ,pitanje je dal bi mogli i sa dokumentacijom,14.09 narucena na MR, ukoliko bude moguce,ja cu poslat,pa cete vidjet.hvala puno na suradnji.lp

    Odgovori
 13. AvatarPetar

  Imam svakodnevno bolove u vratu, i trnce niz ruku iako mi je magnet pokazao da imam mali problem na C6 C7,. A bio sam i kod neorkirurga i rekao da mi je nalaz ok. Mene i dalje jako boli. Ali radim svakodnevno fizikalan posao ne znam jeli sam tim pogoršavam stanje. Moze li mi stvar nesto drugo problem a da osjetim bolove u vratu.

  Odgovori
  1. AvatarPetar

   Imam svakodnevno bolove u vratu, i trnce niz ruku iako mi je magnet pokazao da imam mali problem na C6 C7,. A bio sam i kod neorkirurga i rekao da mi je nalaz ok. Mene i dalje jako boli. Ali radim svakodnevno fizikalan posao ne znam jeli sam tim pogoršavam stanje. Moze li mi stvarati nesto drugo problem a da osjetim bolove u vratu.A imam dosta veliku grbu ispod vrata

   Odgovori
   1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

    Na osnovu dostavljenih podataka ne mogu Vam dati nikakav adekvatan odgovor… moram vidjeti MRI slike i puno detaljniji opis Vaših tegoba. Lp, dr. Saftić

    Odgovori
  1. AvatarLuca

   Poštovani dr. Saftić imam 37 godina, cistacica sam u ljekarnoj. Imam problema s lumbalnim dijelom kraljeznice. Moj nalaz MR SL kraljeznice blaža DK skolioza, angulacija u segmentu L1, L2 uz rupturu anulus fibrosusa. Širokobrazna DM protrurzija i.v. diska uzredukciju prednjeg epiduralnog prostora bez neuralne afekcije. U segmentu L4-L5 DM sirokobrazna protruzija i.v diska uz redukciju prednjeg epiduralnog prostora i lat.recesusa. Desnostrana fisura anulus fibrosusa uz pocetnu radikalnu afekciju.
   Zakljucak: protruzija i.v. diska L1-L2, L4-L5. Neko vrijeme mi trne desno stopalo a ljevi gležanj mi stalno blago oteknut a ima dana kad bude i jace, radila sam rengen tog gleznja i sve je u redu. Bila sam 2 puta po deset dana na terapijama (vjezbe, lampa, struja) u razmaku od pola godine i nisam osjetila neko poboljsanje pa vas molim za savjet sto ciniti? Jako me to koci na poslu i jos uz to imam jake glavabolje svakodnevne, sve sam probala i nista ne pomaze, sad sam na inekcijama Emgality i nikakvo poboljsanje ne vidim.
   Hvala, lp.

   Odgovori
   1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

    Ako konzervativna terapija ne daje rezultate treba razmotriti operaciju. Svakako pokušajte i dekompresijsku terapiju (trakcije). Lp, dr. Saftić

    Odgovori
    1. AvatarLuca

     Postovani, da li bi mogla doći kod vas na konzultacije zbog glavobolja i kraljeznice?

     Odgovori
     1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

      Naravno. Slobodno nazovite moju bolnicu na broj 013877413 i tražite termin kod mene. Moja je ambulanta obično ponedjeljkom…… Lp, dr. Saftić

 14. AvatarMartina

  Poštovani. Imam 35 godina te probleme s kralježnicom, lordoza, skolioza, L4,L5,S1 pa često puta imam išijas ili bolove u donjem dijelu kralježnice. EMNG pokazuje srednje tešku kroničnu leziju navedenih živaca. Imam i rascjep meniska lijevog koljena. Medjutim ono što mene boli već godinu dana bez prestanka je posebice lijevo stopalo. Doslovno ne mogu stati na nogu, imam grčeve ispod stopala najčešće ispod prstiju, nepokretna sam i trpim užasne bolove posebice duž vanjskog dijela tabana gdje se spaja s malim prstom te unutarnji svod stopala s desne strane osjećam žarenje. Pojedine kosti ne mogu niti dotaknuti koliko bole. Nalaz rtga za sad pokazuje samo spušten poprečni svod stopala te redukciju i.a.prostora DIP zgloba II.prsta. Slična bol se pojavljivala i na kralježnici, kukovima, lijevom koljenu i znači sad stopalu. Možete li mi pojasniti.

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Ovakvi slučajevi se me nogu objasniti putem interneta. Potreban je detaljan klinički pregled neurokirurga, a možda i ortopeda. Slobodno nazovite moju bolnicu za termin. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
   1. AvatarSanja

    Pozdrav , imam 40 godina, bivša sportašica , prije 11 god trzajna ozljeda vrata prilikom pada s motora (manja nesreća) .Simptomi trnici kroz cijelu ruku (više D) , bol u D nadlaktici , povremeni gubitak ravnože i bolovi u vratu. Uglavnom sve podnošljivo za sada. MR: u segmentu C5 -C6 centralna i desno strana eksturzija diska , značajno sužava desni neuralni foramen.Da li je neizbježna operacija? Zahvaljujem na odgovoru ,lp!

    Odgovori
 15. AvatarIvan

  Poštovani doktore,

  Imam problema s bolovima u donjem dijelu leđa, pa Vas molim za Vaše mišljenje.
  Dijagnozu sam Vam poslao na e-mail te se nadam Vašem odgovoru!

  Unaprijed zahvaljujem!
  Ivan

  Odgovori
 16. Robert SaftićRobert Saftić Autor

  Savjetujem učiniti i MRI snimanje, te se potom javiti za termin kliničkog pregleda. Lp, dr. Saftić

  Odgovori
  1. AvatarLEJLA CALUK

   Poštovani da li ja iz Bosne i Hercegovine mogu doći na operativni zahvat ,imam svu potrebnu dokumentaciju i uradjene MRI nalaze uputnicu na kojoj piše HITNO ali zbog trenutne situacije zbog virusa niko ne želi da operise.

   Odgovori
   1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

    Prema mjerama i odlukama koje su ovog trena na snazi, možemo zaprimiti i operirati pacijente iz Bosne i Hercegovine. Za početak je potrebno da pogledamo Vaše MRI slike i još neku dokumentaciju. Molim poslati sve na axis@axis-hospital-croatia.com

    Odgovori
 17. AvatarMARINA BARUNČIĆ

  Poštovani doktore,
  nalaz moje majke je sljedeći: RTG LS KRALJEŠNICE pokazuje blažu anterolistezu (I. stupnja) trupa L4 kralješka uslijed degeneracije malih i. v. zglobova. Održana je visina trupova kralješaka. Snižena je visina i. v. prostora L5 – S1. Umjerene spondilotske promjene.
  RTG ZDJELICE pokazuje održanu širinu zglobnog prostora oba koksofemoralna zgloba. Bez patoloških promjena sakroilijakalnih zglobova i pubične sinfize.
  Ima svakodnevne bolove u kukovima i nogama te često pije analgetike. Molim Vaše mišljenje, što joj je činiti? Unaprijed zahvaljujem! Lp

  Odgovori
  1. Robert SaftićRobert Saftić Autor

   Savjetujem učiniti i MRI snimanje, te se potom javiti za termin kliničkog pregleda. Lp, dr. Saftić

   Odgovori
  2. Avatarrobert

   Poštovani ,pozdrav za Vas, imam problem sa vratom vec dugo godina točno 7godina od kako pokušavam riješit svoj problem,bio sam kod dosta doktora al na pocetku mi nitko nista nije konkretno rijesavao ni govorio samo tablete i to je to, misleci da je migrena tako sam i nastavio dok nisam uradio MRI vrata,imam dvije protruzije diska na vratnom djelu kicme nalaz mi je očitao i neurokirurg iz Tuzle koji mi je i savjetovao operaciju jer kroz 5 godina bih po njegovom svakako morao operisat i još drugi doktori su mi potvrdili da je tako pa mene sada zanima i vaše mišljenje jer ja i dalje imam
   jake vrtoglavice,zujanje u ušima,prevelika slabost u obe ruke,glavobolja.i teško mi je više da se nosim s tim a imam 32god.Zanima me i Vaše mišljenje i bio bih jako zahvalan na Vašem odgovoru ako se može riješit na vašoj klinici operisao bih to!Hvala unaprijed Lp

   Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *