O meni

Tekst sa stranice moje bolnice:

Najljepša bolnica u kojoj sam bio: St. Mary Hospital u SeouluDoktor Robert Saftić, neurokirurg i pionir je minimalno-invazivne (endoskopske) kirurgije kralješnice na području jugo-istoka Europe i Republike Hrvatske. Specijalni interesi uključuju minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice s filozofijom odabira najmanje invazivnih i najviše efektivnih metoda liječenja bolesti kralješnice te dijagnosticiranje i liječenje boli u leđima i išijasa uzrokovanih degeneracijom diskova. Međunarodno je priznat stručnjak za lasersku, METRx mikro-endoskopsku i endoskopsku kirurgiju kralješnice što pokazuju članstva u vodećim svjetskim udruženjima, redovite pozivnice na vodeće kongrese minimalno-invazivne kirurgije kralješnice te objave stručnih članaka u referentnim medicinskim časopisima.

Pacijenti kojima je rečeno da ne postoji kirurško rješenje njihova problema te oni koji su odbili fuziju ili umjetni diska najčešće se odlučuje za procedure i zahvate koje radi dr. Robert Saftić, a to su one koje minimiziraju štetu na okolne strukture kralješnice kombinirajući lasersku dekompresiju diska (PLDD), seletivnu endoskopsku diskektomiju (SED), diferenciranu evokativnu diskografiju, intradiskalne terapije, intraforaminalne infiltracije te blokade simpatikusa.

Doktor Robert Saftić je također i redoviti predavač na najvećim i vodećim kongresima minimalno-invazivne kirurgije kralješnice te često i u organizacijskim odborima istih. Od toga možemo izdvojiti:

 • Prvi svjetski kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (WCMISST 1, Hawaii, USA)
 • Drugi svjetski kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (WCMISST 2, Las Vegas, USA)
 • Desetljeće kostiju i zglobova – Dan kralješnice (Zagreb, Hrvatska)
 • Treći međunarodni simpozij “Instrumentacija lumbalne kralješnice” (Maribor, Slovenija)
 • Dvadeset i deveti međunarnodni tečaj perkutane endoskopske kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (Cirih, Švicarska)
 • Kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice – IMLAS (Anatalya, Turska)
 • Četvrti kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice (Anatalya, Turska)

Od članstava u udruženjima možemo izdvojiti:

 • EANS – Europsko udruženje neurokirurških društava
 • WFNS – Svjetsko udruženje neurokirurških društava
 • SMISS – Društvo za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (USA)
 • ISMISS – Društvo za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (krovna organizacija)
 • IITS – Međunarodno udruženje za intradiskalnu terapiju
 • IMLAS – Međunarodno društvo za primjenu lasera u mišićno-koštanom sustavu
 • AAMISS – Azijska akademija za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice

CV u PDF-u.

280 thoughts on “O meni

 1. Jasna

  Poštovani g. Saftić,
  Imama problemu zadnja 3 mjeseca s kralježnicom, odnosno s bolnim išijasom, mirovanje i fizikalna nisu pomogle za sada. Točnije imam ekstruziju diska L5-S1 od 7 mm sa skraćenim desnim lateralnim recesusom i dorzalno potisnutim neuralnim radiksom S1. I protuziju na L4-L5. Izgleda da mi predstoji operativni zahvat.
  Ineresira me da li se to može riješiti PLDD zahvatom?
  Hvala.

 2. Aleksandar

  Postovani doktore, imam rupturu anulusa fibrozusa na C3-C4 (sa protruzijom diska dorzolateralno koja kompromituje prednji aspekt duralne vrece, mijelon te izlazni radiks C4 nerva) i C5-C6, sa umjereno jakom hronicnom lezijom korijenova C5,C6,C7. Simptomi su trnjenje desne ruke i bol u desnoj lopatici. Interesuje me, ako biste bili ljubazni, posto za sada ne idem na operaciju zbog provodjenja fizikalnih terapija, da li je preporucljivo bavljenje sportskom aktivnoscu kao npr. kosarka, tenis, teretana. Unaprijed hvala.

  1. Robert Saftic

   Postovani Aleksandre,
   sa ovakvim dijagnozama jedino dekompresijska terapija može dati rezultat, bilo fizikalna bilo operacijska.
   Sport je STROGO zabranjen.
   Lp

 3. Milena

  Poštovani doktore,
  Imam sina koji ima 27 godina, DG: Paralysis cerebralis G80
  Microcephalia Deformatio pedis bill
  Scoliosis vert TH-L
  Deformationes extremitatum acquisitae aliae M21
  Boraveći ljetos sa njim na moru u Igalu jedna muška osoba koja je radila sa njim fizikalni tretman savjetovala nas je da kontaktiramo Vas.

  KL. NALAZ:
  Kreće se uz pridržavanje druge osobe, hod po praparetskom obrascu, nestabilan moguć na izuzetno kratke relacije. pri kretanju glava i trup u antefleksiji, donji ekstremiteti sa flektiranim kukovima i koljenima zdjelica u bloku. U transferima potrebna pomoć kod zauzimanja sjedećeg i stojećeg položaja, balans u sjedećem nestabilan. Pokrete u segmentima GE aktivno izvodi uz reduciranost za sve pravce, šake u fleks položaju, prste aktivno ne koristi, pasivna korekcija za segmente GE moguća. Muskulatura na GE oslabljena, naročito na šakama. Grudni koš deformisan po tipu pectus infundibuliforme desno. Oslabljena muskulatura trupa. Kičmeni stub sa sinistrokonveksna skoliozom u grudno-slabinsko segmentu. U položaju po Mingazzini-u ne održava DE. Oba DE rotirana put unutr, više lijevi DE. Oba koljena sa valgus deformitetom. Aktivno izvodi pokrete u kukovima uz reduciranost FL ispruženim koljenom zaostaje obostrano, u oba koljena zaostaje pokret fleksije u većem stepenu, ekstenziju izvodi u potpunosti obostrano. Stopala u ekvionovarus položaju, nema aktivnih pokreta u oba ATC i u prstima oba stopala. Istopljena muskulatura na DE, naroćito potkoljenica. Hladna oba stopala i distavni dijelovi obje potkoljenice.

  Veliki pozdrav!

  1. Robert Saftic

   Draga gosp. Milena,
   Vidim da se u Vašega sina radi o posljedicama rane razvojne bolesti mozga, sa posljedičnim komplikacijama. U Vašem pismu niste naveli što Vas interesira, pa molim Vas da mi upotpunite dopis pitanjem gdje bih Vam mogao dati detaljniji odgovor.
   Lijepi pozdrav

 4. Inga

  Poštovani doktore,
  Imam 47 godina. Bolove imam oko godinu dana ali zadnjih tri mijeseca bolovi su jaki i svakodnevni. Obavila sam fizikalnu terapiju,razne masaze,bila sam par puta kod kiroprakticara i sada sam narucena na akumpukturu. Bolovi su malo manjeg intenziteta ali ne prestaju. Dok sijedim jos je i podnosljivo ali kad stanem na noge i malo hodam najveci bolovi su u kuku i nozi koja mi trne….od lijekova uzimam movalis,tramadolor,tegretol..trenutno sam na bolovanju ali sa svim navedenim neznam kako da rijesim svoj problem. Bila bih Vam zahvalna ako mi mozete dati neki savijet ili Vase misljenje.

  Lijepi pozdrav,hvala

  Moja dijagnoza MR LUMBOSAKRALNE KRALJEZNICE JE
  Materijal diska seg L4 L5pokazuje disikacione promjene,a diskalni prostor u navedenom nivou je suzen.
  Pokrovne plostine korpusa L4L5 kraljezaka pokazuju degenerativne promjene po tipu Modic I.
  Materijal diska seb.L4L5 pokazuju pseudobulging s desnostranom intraforaminalnom komponentom te je vjerojatan disko-radikularni konflikt.
  Materijal diska seg.L4L5 pokazuje znakove bulginga.
  Vidi se anterolisteza L4 kraljeska u odnosu na L5 za 12mm(gradus I/II) uslijed spondilolize.
  Dg. Sy lumbosacrale
  Diskopatia L4-L5
  Spondylolisthesis L4 a 12 mm
  Sy cervicobrachiale chr.
  Discopatia C5-C6-C7
  Moja dijagnoza je M51,0
  Lumbalgiae et lumboishialgiae lat.dex. Spondylolisthesis gr.II L4L5

  1. Robert Saftic

   Postovana,
   minimalno invazivna TLIF operacija na L4/5 je JEDINO rješenje za vaš problem. Sve ovo što ste do sada radili je vrlo glupo gubljenje vremena na šta vas je netko morao upozoriti.
   LP

   1. Inga

    Postovani,
    Hvala vam na odgovoru. Zainteresirana sam za vas prijedlog. Zanima me koliko bi kostala navedena operacija i koliko je dug oporavak nakon iste. Moj svekar takodjer ima identicne probleme te ga interesira koliko kosta vas pregled i koliko se ceka.

    Lp

    1. Robert Saftic

     Postovana,
     navedena operacija sa svime ( ležanje u bolnici i kontrola) košta 58000 kuna. Pregled košta 500 kuna i možete se naručiti na 013877410.
     Lp

 5. Marijana

  Poštovani doktore,
  Imam 38 g. te povremene bolove u vratu već 4 godine koji se šire prema ramenima i niz ruke do prstiju (trnci).
  Bila sam na fizikalnoj terapiji prije 3 godine (u dva navrata po 10 dana) i to mi je pomoglo.
  Sada se opet javljaju iste tegobe te me unazad nekoliko mjeseci povremeno boli i lumbalna kralježnica (u sjedećem poožaju najviše). Stoga sam napravila MR oba segmenta kralježnice (sada čekam pregled) te vas molim za komentar nalaza tj. promjena koje se navode. Zanima me da li ima nešto oko čega bi se trebala brinuti te da li je za očekivati progresiju promjena ili se mogu zaustaviti redovitim vježbanjem i terapijama.

  MR LS KRALJEŽNICE
  Trupovi svih LS kralježaka su održane visine, primjerenog signala.
  Svi prikazani i.v. prostori su održane visine, no promijenjen je signal svih i.v. diskova lumbalne kralježnice, najviše u smislu degenerativnih promjena, na razini L4/5 i s početnim dorzo-cirkularnim izbočenjem i.v. diska.
  Na svim razinama nalaze se i početne do umjerene hiperplastičke osteoartrotske promjene malih zglobova, sa sklerozacijom i zadebljanjem ligg. flava.
  Promjene na i.v. disku i malim zglobovima na razini L4/5 uzrokuju obostrano kaudalno suženje lat. recesusa i foramena, uz održanu širinu kranijalno.
  Lat. recesusi i forameni na ostalim prikazanim razinama su održane širine.
  Na svim prikazanim razinama spinalni kanal je održane širine, bez nepripadajućih tvorbi.
  Prisutna je podrazvijenost retro- te para-vertebralne muskulature.

  MR VRATNE KRALJEŽNICE
  Svi prikazani i.v. prostori su održane visine, no promijenjen je signal svih i.v. diskova najviše u smislu degenerativnih promjena, na razini C5/6 i C6/7 i uz formiranje disk-osteofita obostrano foraminalno-lateralno.
  Na svim razinama vratne kralježnice vide se i hiperplastičke osteoartrotske promjene malih zglobova, na razini C6/7 i sa sklerozacijom i zadebljanjem ligg flava.
  Promjene na i.v. disku i malim zglobovima na razini C5/6 i C6/7 uzrokuju obostrano umjereno suženje lat foramena i manje recesusa.
  Lat. recesusi i lat. forameni na ostalim prikazanim razinama su održani.
  Spinalni kanal je u prikazanom dijelu održane širine, bez nepripadajućih tvorbi.
  Medula spinalis je u prikazanom dijelu održanog volumena, bez sigurnih demijelinizacijskih, ekspanzivnih, ili dr lezija.
  Unaprijed hvala!

 6. Gordana

  Poštovani dr. Saftić!
  molim Vas za Vašenje mišljene MR vratne kralježnice, pošto sam bila Vaš pacijent 2005 i 2006god. a poslije sam operirana u KBC Dubrava kod profesora Kovača, L5 – S I ugradnja umjetnog diska , bolovi u vratnoj su uglavnoj u torokalnom djelu i širi se u ruke i donji dio, ruke su urnjene, bolovi prisutni non stop ali su jači kad stojim duže na jednom mjestu.

  MR VRATNE KRALJEŠNICE

  Izravnanje fiziološke lordoze vratne kralježnice uz održanu stražnju interkorporalnu liniju.
  Primjerena je visina trupova kralješaka.
  Snižen je intezitet signala i.v. diskova u smislu deg. promjena
  Sužen je i.v. prostor C V – C VI segmenta, izraženije dorozalno.
  Dorzalni spondilofit-disk kompleksi C V -C VI i C VI – C VII segmenta.
  Nema znakova koštanog edema.
  Vratna medula je urednog intezitetasignala, bez znakova kompresivne medulopatije.

  U C II – C III , C III – C IV i C IV – C Vsegmentu nema znakova hernije i.v.diska.
  Uredan je izgled lateralnih recesusa i neuralnih foramena obostrano.
  Primjerena je širina spinalnog kanala.

  U C V – C VI segmentu vidljiv je manji dorozalni spondilofit-disk kompleks, AP dijametra 3 mm, koji sužuju prednji likvorski prostor.
  Vidljive su i deg. promjene malih zglobova s posljedično užim stražnjim likvorskim prostorom.

  U C VI – C Vii segmentu vidljiv je manji dorozalni spondilofit-disk kompleks koji sužuje prednji likvorski prostor i lijevi neuralni foramen.
  Prisutne su i deg. promjene malih zglobova s posljedično užim stražnjim likvorskim prostorom.

  Hvala puno unapred!

  1. Robert Saftic

   Postovana Gordana,
   slobodno se naručite na pregled pa ćemo vidjeti o čemu se radi i svakako ću vam napisati svoje mišljenje…
   p
   dr. Saftić

 7. Slagjana

  Postovani,
  moja dijagnoza je Discopathia vert Lumbalis L5/S1 i Lumboischialgia i sim. Imam povremeni silni bolovi u doljnem delu kicme i kukova.Bolovi su jaki sa ukocenjem na doljnem delu kicme.Imam prepisano lekove tbl.NEURIBION i tbl.MYOFLEX.Interesira me Vase misljenje dali su dobri lekovi za ovu dijagnozu.Zamolila bih Vas za savet sto bi mi preporucili.
  Hvala puno unapred.

 8. Valerija

  Postovani,
  01.02 2010-te imala sam oeraciju . interhemilaminektomija l5/s1 levo sa mikrodisektomijom.operacija uspesna .oporavak brz sto me navelo da mogu mnogo vise nego sto mi je receno. posle godinu dana pocele tegobe bol u sedalnom delu sa sirenjem niz obe noge sazadnje i prednje strane butine ,izostanak i otezano praznjenje creva , mokrenje nekad nekontrolisano a nekad otezano (kao kad u gradskom vodovodu opadne pritisak) pre 3 godine se razvela jer nisam imala uopste potrebu za fizicki kontakt.sa bolovi su konstantni jedino jacina bola varira .uradila sam MR lumbosakralne kicme nalaz je sledeci u nivou s2 postoji vise tarlovih cisti od kojih je najveci 2cm sa leve strane.
  zakljucak
  1.postoperativni status na l5/s1 iv nivou sa znacima anularnog bubrenja iv disk i disk-radikularnim kontaktom sa oba l5 korena u iv framenima i oba s1 korena na ishodistu.
  2.multple tarlove ciste na s2 nivou.ukratko sta tacno ovo znaci ,dali mogu da imam trajne posledce. dali u nasem okruzenju neko radi operaciju tarlove ciste .inace imam 48 godina unapred hvala.Valerija

  1. Robert Saftic

   Postovana,
   ja radim operacije Terleovih cista. No prethodno odluci o operaciji morate doći na pregled.
   LP

 9. Višnja

  Poštovani,

  imam pitanje u vezi majke, ’46. godište i povezanosti tegoba s kralješnicom.
  Ona već 3 godine ima probleme sa želucem, crijevima itd; gubi na kilaži i ne može jesti, ima problema sa stolicom (maslačak-žuta i kašasta). Glavni problemi tiču se reakcija na određenu hranu; osjećaj gorenja ili vrućine pod desnim rebrom, bol i pečenje u sredini. Bolovi joj se ‘šire’ prema desnoj lopatici, prema desnom kuku i u cijelu trbušnu šupljinu. Napravljene su pretrage (gastroskopija, UZV abdomena – komentar je bio da su joj svi unutarnji organi zalijepljeni za kičmu, krvna slika, kolonoskopija, irigografija; jedino nije pogledano tanko crijevo). Nisu našli veće promjene, i dalje gastritis, pretpostavljaju i refluks iako to nitko nije tako napisao; iritabilno crijevo.

  Nisam pogriješila vašu adresu! Jedan od liječnika na čijem je odjelu ležala rekao je da je sve to od kralješnice; a ima:
  _______________________
  neurokirurg (27.06.2013): lumboishialgia l. sin recidivans; Sy thoracolumbale recidivans; traži se MR i RTG
  _______________________
  RTG (29.08.2013) Reducirana mineralizacija. Održana fiz. lordoza vratne, uz naglašenu fiz. lordozu lumbalne kralježnice, te održanu arkuarnu kifozu torakalne kralježnice. Vidljiva dekstrokonveksna skolioza gornjeg dijela torakalne kralježnice, uz kompenzatornu sinistroskoliozu torakolumb. prijelaza i lumbalne kralježnice. Održana je visina prikazanih trupova kralježaka, uz znakove def. spondiloze. Održana je stražnja interkorporalna linija. Reducirani su iv. prostori dorzalno, C2-C3, te C5 do C7 i od L4 do S1. Interapofizarna i unkovertebralna artoza cervikalne, te interpofizarna artroza lumbalne kralježnice.
  _______________________
  MR (30.12.2013):
  Nativni MR torakalne kralježnice:
  U posteriornom i gornjem dijelu trupa Th11 kralješka hemangiom veličine 12mm. Održana visina trupova kralježaka i stražnja interkorporalna linija. Ne vide se lezije u meduli spinalis.

  Nativni MR LS kralješnice:
  Održana visina trupova kralježaka i stražnja interkorporalna linija. Hemangiomi u trupovima lumbalnih kralježaka. Deg. promijenjeni diskovi u nivoima od L3-S1. Meningealne ciste u sakralnom kanalu.

  U nivou L1-L2 i L2-L3 uredan izgled diska. Održana širina neuralnih foramena.

  U nivou L3-L4, L4-L5 i L5-S1:
  Bulging diska, Reducirani su neuralni forameni deg. promjenama interfasetarnih zglobova.
  _______________________
  (radiolog, 8.2.2014) niži stav kupola ošita torakalnih organa, hiperinflacija pl. parenhima. Hilusi vaskularni. Sjena srca ne izgleda bitnije uvećana. Na nativnoj snimci abdomena u stojećem položaju znakova preumoperitoneuma se ne vidi kalaerolikvidnih razina. Nešto plina u vijugama tankog crijeva bez distenzije.
  _______________________
  Raniji nalazi spominju ugl. skoliozu, kifozu, ima osteoporozu (ne liječi se) i hipotireozu (Euthyrox 75).

  Je li moguće da su te njene tegobe sa kiselinom, gorčinom, bolovima, pečenjem i gorenjem (najviše pod desnim rebrom) stvarno rezultat toga da hemangiomi i meningealne ciste pritišću živce, koji onda inerviraju žuč, jetru i ostalo, koji onda ‘izlučuju i što treba i što ne treba i to u svakakvim količinama’?

  Dobila je ortozu (DorsoTrain), no kako je to u Slavonskom Brodu, nije joj dobro prilagođena (gornji dio strši iz majice kod vrata) i ne nosi ju sada dok je toplo. Uputu nije dobila nikakvu, osim kod preuzimanja ortoze da se to nosi sat-dva kada stoji, hoda ili je pod nekim opterećenjem.
  Ona osjeća bolove i dok sjedi, i dok leži (i što se tiče kifoze i skolioze i što se tiče želuca/jetre/žuči/što god bilo u pitanju).

  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Višnja Štimac

 10. Jasna Baraba

  Poštovani,
  već dvije godine imam bolove u kralježnici, lumbalni dio, prije godinu i pol me počela jako boljeti i lijeva noga, rekli su mi da je to išijas.
  Slikala sam kičnu i nalaz je sljedeći:
  Torziono sinistroskoliotična i hipolordotična lumbalna kralježnica. Lumbalizacija S1 kralješka. Rascjep stražnjih lukova trupova S1/2. Visina trupova je primjerena a redukcija IV diskalnog preostora se vidi u nivoima L5/S1 i S1/2.
  Trenutno sam u fazi da ne mogu kihnuti ako se ne držim sa obje ruke za leđa, jer imam osjećaj da ću puknuti na pola.
  Da li mi možete pojasniti nalaz, obzirom da ne razumijem ništa što su mi napisali, a objašnjenje koje sam dobila usmeno je bilo još manje razumljivo.
  Zanima me da li je prema ovom nalazu moja situacija operabilna, da li vježbe i fizikalna terapija mogu pomoći?
  Dobila sam razne savjete od odlaska kiropraktičaru, akupunkture, raznorazne masaže kojima niti ime neznam izgovoriti, pa me zanima Vaš savjet za situaciju kakvu imam.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i lp,
  Jasna

  1. Robert Saftic

   Postovana Jasna,
   nalaz je vrlo jasno napisan i meni je zao što ga ne razumijete.
   No zato postoje ljudi kao ja.
   Stoga, učinit MR LS krlaježnice te sa opisanim slikama dodjite na pregled jer stanje ne izgleda niti malo obećavajuće.
   LP
   dr. Saftić

   1. Jasna Baraba

    Poštovani,
    zahvaljujem na odgovoru. Čim napravim MR LS kralježnice naručit ću se na pregled.
    Lp,
    Jasna

 11. Bernarda

  Poštovani dr.Saftić
  2009. godine operirala sam herniju diska ( L4/L5 ( 10 mm pomak)) u Vinogradskoj bolnici lap.tehnikom . Operirali ste me Vi i dvije godine je sve bilo u redu. Bolovi su se opet poceli javljati i pojacalasi su se i smanjivali sve do prije 3 mjeseca kad je bol postala nepodnosljiva. Napravljen je MR L-S kralježnice 18.5.2014. i nalaz je sljedeći:

  ” Na serijama multiplanarnih presjeka kroz L-S nativno i nakon aplikacije konstrastnog sredtsva vise se normalne postoperacijske promjene u razini L4/L5 bez znakova recidiva hernije uz degenerativno promjenjen intervertebralni disk koji se diskretno izbočuje u mediosagitalnoj liniji uz održanu širinu spinalnog kanala. U razini L5/S1 vise se znaci degeneracije iv. diska sa suženim iv. prostorom i protruzijom dorzolateralno lijevo sa suženim lijevim lateralnim recesusom i potisnutim radiksom uz utisnuće lijevolateralno oko 4 mm. Ostali i.v. diskovi su bez znakova hernijacije. Vidi se prijelazna vertebra S1 (lumbalizacija). Nalaze se spondilotske promjene slabinskih kralježaka uz degenerativne osteoatrtičke promjene i.v. zglobova. Prikazani dio medule spinalis je normalne debljine i strukture.

  U međuvremenu je obavljeno 20 fizikalnih terapija iako se stanje nije promijenilo (bol je i dalje prisutna ) . Molim za mišljenje i ukoliko je operacija potrebna da li se to može obaviti kod vas i koliko iznosi ta usluga.

  Hvala

  Bernarda

  1. Robert Saftic

   Postovana Bernarda,
   temeljm opisa MR teško mi je reći šta je uzrok vaših bolova.
   Najbolje je da dodjete na pregled pa ćemo vidjeti da li je potrebno operirati ili se može napraviti i nešto drugo.
   LP
   dr. Saftić

 12. duska

  Dragi doktore imam 35 godina i ima 15 g su mi otkrili ostecenje kraljeznice a u nase 2g to se znatno pogorsalo i tesko se je budit i ic spat u bolovima Danas sam napravila EMNG i kaze ovako emg nalaz na rukamapokazuje srednje tesku kronicnuradikularnulezijuC6 desno i C7 obostrano EMG na nogama pokazuje tezu kronicnu radikularnu leziju L5 desno i srednje tesku kronicnu radikalnu lezijuL5 ljevo molim vas da me savjetujete . S postovanjem Duska

  1. Robert Saftic

   Postovana Duška,
   potrebno je napraviti MR vratne kralježnice te standardne i funkcionalne Rtg slike vrata i sa navedenim doći na pregled u Zagreb ili Sarajevo.
   Lp
   dr. Saftić

 13. Tomo

  Poštovanje,

  Imam 29 godina. Zadnji par godina osjećao sam bol u donjem dijelu leđa, pogotovo poslije dužeg stajanja u mjestu ili dužeg hodanja. Bavim se rekretivno sportom. Zadnjih mjesec dana poslije većeg fizičkog rada bol je postala veća s posljedicama da se ujutro nisam mogao umiti, niti bilo što raditi. Poslije snimanja CT-a nalaza je slijedeći:
  Na MSCT presjecima i MPR rekonstrukcijama kroz distalni dio L-S kralježnice se vidi uredan položaj, oblik i denzizet prikazanih trupova kralježaka.
  U razini i.v. prostora L4-L5 dorzokonveksno oblikovan i.v. disk.
  U razini i.v. prostora L5-S1 dorzomedijalna i više lijevo pozicionirana proturzija i.v. diska imprimira lijevi radiks S1.

  Volio bi čuti Vaše mišljenje, pogotovo jer mi je majka imala sličnih problema. Prije 15tak godina imala je operaciju, baš negdje u ovom dijelu leđa gdje i ja osjećam bol.
  Postoji li neka prevencija? Čeka li mene slična sudbina ili se to može fizikalnim terapijama riješiti??

  Unaprijed zahvaljujem!

  Srdačan pozdrav,

 14. Sanda

  Poštovani,
  Ovim putem Vas molim ako je moguće da mi objasnite što je ti Spina bifida medijana L4/L5 i S1. Radi se o djetetu od 11 godina .
  Unaprijed hvala.
  Sa štovanjem!

  1. Robert Saftic

   Postovana,
   Spina bifida ili rascjep kralježnice nastaje kad se neuralna cijev ( kralježnički kanal u kojem je leđna moždina ) ne zatvori pravilno. Pojedini kralješci se ne zatvore u prstenast oblik , već ostaje rupa na strani leđa. Rascjep je moguć na bilo kojem dijelu kralježnice, no ipak češće se javlja u predjelu struka.Nastaje na kraju prvog mjeseca trudnoće, kada se obje strane kralježnice embrija ne pridruže zajedno, ostavljajući prostor otvorenim.U nekim slučajevima, kičmena moždina i njene ovojnice mogu kroz taj otvor izlaziti van, te izazivati dodatne poteškoće.
   Dijagnoza se uspostavlja već tijekom trudnoće. Najprije probirom rizičnih trudnoća Tripple testom ili ultrazvukom visoke rezolucije. Također se mogu koristiti rentgen, lumbalna mijelografija, magnetska rezonancija (MR), CT i elektromiografija u svrhu određivanja mjesta rascjepa, njegovog obima, sadržaja ciste na leđima i funkcije živčanog tkiva.

   Četiri vrste spine bifide uočljive su tijekom rođenja djeteta :

   1.) Cistična spina bifida ili mijelomeningokela je najteži i najučestaliji oblik. Na leđima vidljiva „vreća“ ili mjehur prekriven tankim slojem kože. Cista, osim tkiva i cerebrospinalne tekućine, sadrži i živce i kralježničku moždinu. Posljedica toga je paraliza i gubitak osjeta ispod oštećene regije. Naravno, stupanj oštećenja ovisi o smještaju spine bifide i koliko su zahvaćeni živci. Javljaju se problemi s mjehurom i crijevima. Većina beba s ovim oblikom ima i hydrocefalus ( nakupljanje i disbalans u otjecanju cerebralne tekućine ). Meningokokela je blaži oblik gdje cista sadrži moždane ovojnice i cerebrospinalnu tekućinu ( likvor ). Oštećenje kralježnice je blaže, a i oblik je rjeđi.

   2.)Spina bifida occulta blagi je oblik, ali i čest. Kod većine osoba kojima je dijagnosticirana radi se nedovoljno razvijenom samo jednom prstenu na donjem dijelu leđa. Za manji broj osoba SB occulta ostavlja veće posljedice ako je rascjep veći ili ukoliko zahvaća dva ili više prstena. Na mjestu rascjepa mogu postojati vidljivi znakovi npr., madež, rupica ili nakupina dlaka.Uz ovaj oblik spine bifide učestali su deformiteti stopala, oslabljen osjet u nogama, promjene u pokretima ruku, učestale urinarne infekcije, te problemi sa stolicom.

   3.) Encefalokela oblik je kod kojega nije došlo do potpunog formiranja lubanjskih kostiju. Vreća koja nastane može sadržavati likvor i/ili dio mozga. Prisutno je oštećenje moždanog tkiva, pa ovisno o lokalizaciji javljaju se i poteškoće. Djeca s ovim defektom mogu preživjeti zahvaljujući operativnom zahvatu,no ona najčešće pate od različitih stupnjeva mentalnih poremećaja.

   4.) Anencefalija označava oštećenje gdje se mozak nije razvio kako treba ili se uopće ne razvije. Dijete rođeno s ovom vrstom anomalije brzo umire.

   Uzroci spine bifide još u potpunosti nisu poznati, no velik utjecaj imaju genetički i okolinski faktori. Faktori koji povećavaju rizik pojave spine bifide su : dijabetes majke, upotreba antikonvulzivne terapije, pretilost, povišenje tjelesne temperature u trudnoći ( bolest ili okolinski faktori ), niski socio-ekonomski status.

   LP

   dr.Saftić

 15. Ljubica

  Poštavani doktore Saftić, moj 17 godina star sin je upućen od strane ortopeda na MR LS kralježnice zbog bolova u leđima, pa Vas molim da mi pojasnite nalaz do sljedeće kontrole ortopeda jer sam jako zabrinuta.

  na serijama sagitalnih, koronalnih i aksijalnih presjeka kroz LS kralježnicunalazi se sinistrokonveksna skolioza s kifotičnim izgledom torakolumbalnog prijelaza. Trupovi kralješaka su održane visine. Nalaze se pliće Schmorlove hernije pokrovnih ploha trupova od L1 do S1. Degenerativno je promjenjen intervertebralni disk Th12-L1 sa širokobaznom mediolateralnom lijevostranom protruzijom i izbočenjem do 4 mm uz potisnuće duralne vreće i uži lijevi lateralni recesus te prisutnu fisuru anulusa dorzomedijalno. Nalazi se bulging i.v.diskova L3-L4, L4-L5 i L5-S1 uz znakove početne degeneracije. Također se vide znaci osteoartritičkih promjena intervertebralnih zglobova u donjim slabinskim segmentima. Prikazani dio medule spinalis je normalne debljine i strukture.

  Da napomenem da je visok 189 cm i ima 86kg.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!

  1. Robert Saftic

   Postovana,
   kao što sam više puta napisao, NE OBJAŠNJAVAM NALAZE.
   Ukoliko želite moje mišljenje dodjite na pregled. Cijena pregleda je 500 kuna.
   Lp

   1. Ljubica

    Svakako ćemo se naručiti kod Vas na pregled i molim Vas ako samo možete reći da li je njegovo stanje po ovom nalazu ozbiljno i opasno zbog bolova u leđima koje ima? Još jednom Vam se zahvaljujem!

 16. Goran

  Poštovani dr. Robert,

  imam 35 god. Od 15 godine sam uvijek nešto trenirao, veslanje, borilačke sportove, a s utezima vježbam i dan danas.
  Normalno, to je uzelo svoj danak, tako da me 2005. prvi put steglo u donjem dijelu leđa, gdje se taj dan nisam mogao ustati s poda.
  Mislio sam da sam istegao mišić uz kičmu.
  Bolilo me par mjeseci, ali sam ujedno i nastavio vježbati onoliko koliko sam mogao i tako je prošlo samo od sebe.
  Drugi put me isto tako steglo 2007. i tada sam odlučio otići ortopedu.

  2008. sam napravio MR gdje piše:
  Na nivou L5-S1 vidljiva je dorzalna i pretežno lijevostrana ekstruzija diska, sa lakom kompresijom duralne vreće i korijena živca lijevo.
  Naznačene su i degenerativne promjene diska, na nivou L4-L5 sa lakom dorzalnom i lijevostranom protruzijom uz okluziju lumena intervertebralnog otvora lijevo.
  Dr. Kovač i dr. Bulović su mi rekli da ne treba operirati, već da se pazim, vježbam i javim po potrebi, jer osim što me ta dva puta ukočilo, nisam osjećao nikakve tegobe.

  Ubrzo sam počeo osjećati trnce, a nekad i probadanja u desnoj nozi nakon dužeg sjedenja i fizičkih aktivnosti.
  Misleći da mi se stanje pogoršalo i po savjetu nekih da napravim nove snimke s obzirom na loš magnetni uređaj u Splitu, otišao sam u polikliniku Sunce, jer mi se pružila prilika preko jednog poznanstva.
  Tako sam napravio nove MR snimke točno godinu dana nakon prvog snimanja gdje piše:

  Na svim razinama lumbalne kralježnice nalaze se umjerene osteohondrotske promjene s početnim dorzo-cirkularnim izbočenjem diska na razini L4-L5, te nešto izraženijim na razini L5-S1. Ovdje se po svemu radi o protruziji diska, a promjene u signalu mogu ukazivati na oštećenje fibroznog prstena diska dorzalno, paramedijalno lijevo.
  Na svim razinama prisutne su i početne do umjerene osteoartrotske promjene malih zglobova.
  Opisane promjene uzrokuju umjereno kaudalno suženje pripadajućih lat. recesusa i lat. foramena na razini L4-L5, te L5-S1, na obe razine, nešto izraženije lijevo.
  Lat.recesusi i lat. forameni su na ostalim prikazanim razinama održani.
  Na svim prikazanim razinama spinalni kanal je održane širine.
  Prisutna je i lipomatoza retro- i para-vertebralne muskulature.

  Tada sam napravio i EMNG desne noge gdje piše da je analiza pokazala uredne brzine provodljivosti desnog n. peroneusa.

  Na osnovu novih nalaza Dr. Tomac, dr. Pivalica i dr. Tudor su mi rekli da mi nije potrebna operacija i da obe snimke pokazuju slično stanje, bez znakova značajnijeg pogoršanja..

  Ako ste uočili na prvom MR nalazu piše ekstruzija, a na drugom MR protruzija diska, što i nema baš logike.

  Uglavnom nastavio sam vježbati i normalno živjeti, nekad uz jaču, a nekad slabiju bol u desnoj nozi, sve do prije 2 mjeseca kada me počela boljeti lijeva noga. Ali drugačije od desne.
  Zadnjih 6 godina u desnoj nozi bi znao osjećati kao da me netko bocka ili probode, posebno ako bih duže sijedio ili nešto fizički nosio, što bi se normalno odrazilo na kompresiju diska i iritaciju živca.
  A sad u lijevoj nozi me zateže i neopisivo boli kad se idem sagnuti, recimo obuti ili kada sjednem, užasno me boli u lijevom gluteusu.
  Počelo je prije 2 mjeseca, pa sve jače i češće boljeti.
  Prvo sam mislio da mi možda piriformis mišić pritišće išijatični živac, jer znam dugo sjediti, a možda se stegao i zbog vježbanja.
  Točno me u gluteusu boli mjesto gdje piriformis prolazi i spaja za bedrenu kost.
  I kad sam masirao to mjesto i istezao, bol bi popustila, ali bi se brzo i vratila.

  Znajući za problem sa kičmom, neki dan sam ponovo napravio MR, na kojem se vidi, u odnosu na snimku od prije 5 godina, da je disk L5-S1 skoro duplo više iscurio.
  U nalazu piše:
  U razini prostora L5-S1 vidi se lijevostrana dorzolateralna ekstruzija diska, koja komprimira ventralnu konturu duralne vreće lijevo paramedijalno, obliterira lijevi lateralni recesus i komprimira lijevi S1 spinalni korijen.
  S nalazom sam otišao u dr.Bulovića koji mi je rekao da moram na operaciju što prije, jer što duže čekam, teže je operirati.

  Laički gledano, ne vidim nikakav drugačiji način, osim operacije, a koji bi mi vratio iscureni disk nazad i oslobodio živac.

  Pa se javljam Vama da čujem Vaše mišljenje i pitam koja metoda liječenja bi mi bila najadekvatnija za moje stanje.

  Ispričavam se zbog dugog posta i eventualnog viška informacija.

  Srdačan pozdrav
  Goran

  1. Robert Saftic

   Postovani Gorane,
   kralježnicu je trebalo davno operirati a potom uspostaviti sagitalni balans što bi spriječilo daljnja pogoršanja.
   No obzirom na navedeno ja uvijek mislim da je selektivna endoskopska diskektomija transforaminalnim pristupom najbolje rješenje. Ukoliko se odlučite javite se u moju bolnicu na pregled.
   LP
   DR. Saftić

Comments are closed.