O meni

Tekst sa stranice moje bolnice:

Najljepša bolnica u kojoj sam bio: St. Mary Hospital u SeouluDoktor Robert Saftić, neurokirurg i pionir je minimalno-invazivne (endoskopske) kirurgije kralješnice na području jugo-istoka Europe i Republike Hrvatske. Specijalni interesi uključuju minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice s filozofijom odabira najmanje invazivnih i najviše efektivnih metoda liječenja bolesti kralješnice te dijagnosticiranje i liječenje boli u leđima i išijasa uzrokovanih degeneracijom diskova. Međunarodno je priznat stručnjak za lasersku, METRx mikro-endoskopsku i endoskopsku kirurgiju kralješnice što pokazuju članstva u vodećim svjetskim udruženjima, redovite pozivnice na vodeće kongrese minimalno-invazivne kirurgije kralješnice te objave stručnih članaka u referentnim medicinskim časopisima.

Pacijenti kojima je rečeno da ne postoji kirurško rješenje njihova problema te oni koji su odbili fuziju ili umjetni diska najčešće se odlučuje za procedure i zahvate koje radi dr. Robert Saftić, a to su one koje minimiziraju štetu na okolne strukture kralješnice kombinirajući lasersku dekompresiju diska (PLDD), seletivnu endoskopsku diskektomiju (SED), diferenciranu evokativnu diskografiju, intradiskalne terapije, intraforaminalne infiltracije te blokade simpatikusa.

Doktor Robert Saftić je također i redoviti predavač na najvećim i vodećim kongresima minimalno-invazivne kirurgije kralješnice te često i u organizacijskim odborima istih. Od toga možemo izdvojiti:

 • Prvi svjetski kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (WCMISST 1, Hawaii, USA)
 • Drugi svjetski kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (WCMISST 2, Las Vegas, USA)
 • Desetljeće kostiju i zglobova – Dan kralješnice (Zagreb, Hrvatska)
 • Treći međunarodni simpozij “Instrumentacija lumbalne kralješnice” (Maribor, Slovenija)
 • Dvadeset i deveti međunarnodni tečaj perkutane endoskopske kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (Cirih, Švicarska)
 • Kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice – IMLAS (Anatalya, Turska)
 • Četvrti kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice (Anatalya, Turska)

Od članstava u udruženjima možemo izdvojiti:

 • EANS – Europsko udruženje neurokirurških društava
 • WFNS – Svjetsko udruženje neurokirurških društava
 • SMISS – Društvo za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (USA)
 • ISMISS – Društvo za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (krovna organizacija)
 • IITS – Međunarodno udruženje za intradiskalnu terapiju
 • IMLAS – Međunarodno društvo za primjenu lasera u mišićno-koštanom sustavu
 • AAMISS – Azijska akademija za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice

CV u PDF-u.

280 thoughts on “O meni

 1. Itantović Nevenka

  Poštovani Doktore,
  NALAZ MR TOMOGRAFIJE

  načinjeni su T1, T2 sagitalni; T1 transverzalni tomogrami.
  Redukovana je lumbalna lordoza.
  Diskovi L2-L3-L4 i L5-S1 su desicirani i lako redukovanog kk dijametra.
  Na nivou L2-L3 parzistira hernija diska dorzomedijalno i lijevo paramedijalno sa radikularnim kontaktom.
  Na nivou L5-L1 vidi se protruzija diska dorzomedijalno.
  Spinalni kanal bez stenoze ili kompresivnih manifestacija.
  Konus i kauda normalne morfologije.
  Zaključak: Hernija dioska L2-L3 posteromedijalno i lijevo paramedjalno
  Protruzija diska L5-S1 dorzomedjalno diskopatija L3-L4.

  Nalaz Itantović Nevenke rodjene 03.10.1964.godine – radjen 16.05.2014.gpdine
  Klinički centar Crne Gore Centar za radiološku dijagnostiku Podgorica

  Molim VAS poštovani Doktore vaše mišljenje.

 2. Angelina Jankovic

  Postovani doktore, nalazim se u bezizlaznoj situaciji jer neznam vise kome da se obratim , a niti ovako mogu zivjeti! Od marta prosle godine pocinju bolovi ispod desnog rebranog luka koji se siri do sternalne kosti. Salju me na svemoguce pretrage, UZV addome + Ct torace uredni. RMN kolone pokazuje blagu protruzione na D3-D4 i na L5-S1, i prisutnost dosta angioma. U septembru jos gore i nakon ponovnih pretraga kazu da imam herpes zoster bez kozne reakcije.Nakon toga kure dosta teske, ali bez rezultata.Sedam mjeseci bolovanja, radim kao visa sestra u bolnici. Moj je zivot izgubio redovan ritam, stalno bolovi u cijelim ledima, lijekovi,nesanice….. Ako mi ikako mozete pomoci bila bih vam beskrajno zahvalna.
  Jankovic Angelina

  1. Robert Saftic

   Postovana,
   ne mislim da je kralježnica uzrok vaših tegoba. Zoster, moguće. MOzda treba razmisliti i o fibromialgiji?
   No to nije područje u kojem vam ja mogu pomoći.
   Lp
   dr. Saftić

 3. DRAGANA

  Poštovani dr Robert, imam 47 godina,ovog proleća imam jako izražene bolove u slabinskoj kičmi kao i u obe noge, imam osećaj da su mi prsti na obe noge stalno urtnuli, gubim snagu u nogama, nemogu više da izdržim da budem ceo dan u pokretu, na poslu sedim i jedva izdržavam bol koji se oseća duž obe noge.
  Ove tegobe imam unazad više godina ali mi je ove godine najgore. U MR nalazu lumbalne kičme koji je od januara prošle godine u zaključku piše: SKOLIOZA LUMBALNE KIČME U DESNO SA POLIDISKOPATIJOM, NAJIZRAŽENIJE DESNO NA L4-5 NIVOU SA UMERENIM KOMPRESIVNIM EFEKTOM NA DURALNU VREĆU I TEŠKIM KOMPRESIVNIM EFEKTOM NA DESNI L5 KOREN UZ APSOLUTNO SUŽENJE KIČMENOG KANAL U MEDIOSAGITALNOJ RAVNI. A u nalazu EMNG obe noge , takođe od januara prošle godine piše: Registruje se axonska lezija radiokularnog tipa za miotome obostrano, nešto ubedljivije levo umerenog do srednjeg stepena, kao i umerenog stepena za SL i L5 levo. Denervaciona aktivnost se ne registruje . MBP su uredne. Posle ovih nalaza indikovan mi je fiziko-rehabilitacioni tretman i Th. Mydocalm tbl, Rapidol tbl i Milgammma 100 caps(3 meseca).
  Molim Vas da mi date Vaše mišljenje , gde da idem i šta da uradim, pošto ove godine osećam veliko pogoršanje u odnosu na radnije godine, a nikad me dosad nisu upućivali heurohirurgu.
  Unapred Vam se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravlja Dragana

  1. Robert Saftic

   Postovana Dragana,
   vaše stanje je prilično zabrinjavajuće.
   Slobodno se javite u našu bolnicu pa ćemo vam pomoći.
   LP
   dr. Saftić

 4. Mihaela Blazevic

  Dragi dr. Saftic!
  MR vratne kraljeznice ima tek nekoliko sati, neurokirurg na KBC-u u Rijeci vec posjecen.
  Nalaz:
  ” Nativni MR cervikalne kraljeznice, u seriji sagitalnih i aksijalnih presjeka, pokazuje aplaniranu lordozu.
  U segmentu C6/C7 vidu se velika ekstruzija diska desno foraminlano, sa stenezom istog, gdje dolazi do diskoradikulinarnog konflikta. Znakovi desikacije diska.
  Pocetni bulging diska C5/C6, no bez znakova kompresije neuralnih struktura. Ostali segmenti primjerenog izgleda. Zakljucno, radi se o ekstruziji diska C6/C7 desno forminalno. ”

  Nalaz neurokiruga:
  Klinicki sindromi mijeloradikularnog tipa sa hemisindromom Brown -Sequard, i radikularnim ispadom korijena C6, C7 desno. Indicirano opercaijsko lijecenje. Hitnoca.”
  Dr ne preporuca cekanje.

  Simptomatika boli je akutna, vrat-rame-ruka. Probijajuca bol javila se prije dva dana, u tijeku rehabilitacijskog perioda kod dr.Brozicevic( (terme Selce) i kao hitnoca poslana na MR i dalje neurokirurgu.
  Kod dr. Brozicevic dolazim zbog ukocenja lopaticnog dijela i vratnog dijela kraljeznice. Inace instruktor pilatesa i joge, i posljednjih godinu dana pocela je kronika bolnih ukocenja navedenog podrucja. Odmah pocinje rehabilitacija (magnetna rezonanca, ultrazvuk, laser, akupresura, i PNF vjezbe nakon kojih se istu noc pogorsala bol, dan nakon je nesto “puklo” u akutnu bol i nemogucnost pokretanja ramena i ruke. (Po neurokirurgu tada je vjerojatno probijen prsten prema ledjnoj mozdini sto je vidljivo i iz MR snimka.)

  Pod inekcijama sam zbog akutne boli. Lezeci polozaj donekle olaksava, iako nakratko.

  Molim vas misljenje. Da li je operacija jedino rjesenje u mom slucaju? Imate li preporuku? Mogucnost terapije?
  Imam 34 godine.

  Toplo zahvaljujem, i srdacan pozdrav iz Rijeke!

  Mihaela

  1. Robert Saftic

   Postovana Mihaela,
   kod vas je operacija najbolje rješenje no obzirom na lokalizaciju i vaše godine može se napraviti minimalno invazivna endoskopska diskektomija stražnjim pristupom…
   LP
   dr. SAftić

 5. amir

  postovani dr robert,imam 39 godina, imao sam bolove od 1 aprila u donjem dijelu leđa,i trnce niz desnu nogu i stopalo mi je oboreno nemogu ga podizati.krenuo sam na fizioterapije trnci su ostali u stopalu, bolova nema,samo sam trosio voltaren gel i nekoliko koktela injekcija.uradio sam MR lumbosakralne kralješnice koji pokazuje dorzomedijalnu herniju diska u nivou L4-L5 sa sirenjem u neuralni otvor i znacima migracije hernije kaudalno u gornji dio spinalnog kanala L5.u nivou L5-S1 prisutna je degeneracija diska.za sada imam trnjenje desnog prednjeg dijela stopala sa prstima.polako se krećem jer nemogu ležati cijelo vrijeme.kada sam duže na nogama trnjenje se pojacava. Šta da radim? da prekinem fizioterapije? Šta dalje? unaprijed zahvalan amir

 6. Ana

  Poštovani dr.Saftić,
  molila bi Vas vaš stručni savjet i mišljenje. Naime radi se o mom suprugu. Ima 39 god. i godinama mu se javlja bol u donjem dijelu leđa koja je jednom ili dva puta godišnje jača i to je prolazilo tabletama ili injekcijama međutim ovaj put to ne prestaje.
  Jedini položaj u kojem je bol podnošljiva je stajanje..
  Upućen je na MR L/S Kralježnice, a nalaz je sljedeći:
  Na seriji sagitalnih i aksijalnih presjeka prikaže se alordoza.
  Trupovi kralježaka su primjerene visine uz održanu stražnju interkorporalnu liniju.
  U seg. L3-S1 disk je degenerativno promijenjen, a u seg. L4-S1 reducirane visine uz minimalnu alteraciju signala pokrovnih ploha trupova kralježaka po tipu M odic 2.
  U seg. L3-L4 prikazuje se dorzalni bulging te lijevostrana dorzolateralna intraforaminalna protruzija diska s redukcijom lateralnih recesusa i lijevog neuralnog foramena uz afekciju lijevog L3 korijena.
  U seg. L4-L5 prikazuje se dorzomedijalna i desnostrana dorzolateralna ekstruzija diska koji ispunjava desni lateralni recesus i u kontaktu je s oba L5 korijena, a desni i potiskuje te reducira desni neuralni foramen s afekcijom desnog L4 korijena.
  U seg. L5-S1 prikazuje se širokobazna dorzomedijalna protruzija diska koji je u kontaktu s lijevim S1 korijenom.
  Conus medularis je primjerene visine i urednog inteziteta signala.

  Molim vas da mi kažete kolilo je ozbiljna i opasna situacija i šta nam je dalje činiti..
  Unaprijed zahvaljujem

  1. Robert Saftic

   Postovana Ana,
   situacija je ozbiljna, ne u smislu da će vas suprug ostati oduzet ili slično nego u smislu da će ga boliti…..
   Napravite standardne i funkcionalne Rtg LS pa dodjite na pregled.
   Lp
   dr. Saftić

 7. Zeljko

  Bog, molim doktora za odgovor o mom stanju. MRI vratne kraljeznice je pokazao : u razini C5-C6 prikaze se desno strana dorzolateralna ekstruzija diska s dorzomedijalnom ekstenzijom. Disk prominira za oko 7mm u spinalni kanal, obliterira lateralni receus, lagano imprimira vantrolateralni rub medule spinalis uz komprimitaciju korijena C6 zivca. Zanima me jeli moguca minimalna operacija? Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru.

  1. Robert Saftic

   Postovani Željko,
   moram vidjeti slike kako bih vam mogao odgovoriti da li je moguća MISS oepracija.
   LP
   dr. Safitć

 8. Merima

  Postovani,

  snimala sam vratnu kicmu i dobila sam ovu dijagnozu:
  MRI pregled cervikalne kičme ukazuje na blagu izravnatu fiziolosku lordozu, degenerativne promjene pot tipu def.spondiloze
  Postoji redukcija visine i.v prostora C5 C6 C7sa na istom nivoima i vidljivim kalcifikatma na podrucju ligamentum flavum koji reduciraju sirinu straznjeg likvorskog prostora
  Na nivou C5 C6 opsezne dorzalne osteofitne apozicije prominiraju prema vertebralnom kanalu dorzomedijalo dovode do umjerne kompresije na medulu.
  Na nivou i.v prostora C6 C7 disk osteofit kompleks dovodi do redukcije sirine prednjeg likvorskog prostora bez znakova bitnije kompresije na mijelon.
  Napominje se postojanje manjih periradikularnih Tarlov cista do 1cm na na nivoima C6 C7 i C7 Th1 sa desne strane.

  Zanima me da li je opasno ?

  Hvala unaprijed

 9. Kristina

  Postovani, imam od decembra bolove u donjem delu kicme.isla sam kod ortopeda..i na rengen..sravili su mi skoliozu,isias, sy lumbalae..isla sam i na MR i evo sta su napisali: vidi se laka sinistrokovenska skolioza.prikazana prsljenska tela subocuvanih visinskih promena,urednih IS masne kostane srzi i bez znakova dislokacije. U visini L4/L5 i L5/S1 vidi se ibcipijentni znaci diskopatije sa lakim bubrenjem anulusa(???nisam baa razumela ovo) intraduralno i intraformibalno ne vidi se postojabje spaciokompresivnog procesa. Konus je uredne insercije i bez zona altetacihe IS,kao i vidljivi deo medule. Regija para-i dorzovertebralne muskulature uredne su MR morfologije. Na koronarnim presecima vidi se u sakrumu i uz levi SI zglob manja zona T2W hipersignala…i napiaano se da se izdvaja suspektan nalaz sakroileitisa sa leve strane.
  Da li bi mogli da napisete asta bi to moglo znaciti…hvala unapred…

  1. Robert Saftic

   Postovana Kristina,
   znači da nije dobro….Javite se liječniku koji se razumije u low back pain …
   LP
   dr. Safitć

 10. marko

  Poštovani,
  Kada se ugradi umjetni disk ima svoj vijek trajanja ili nema?

  1. Robert Saftic

   Postovani Marko,
   čovjek, kada se rodi ima svoj vijek trajanja pa tako i disk s kojim se rodi, i disk koji se ugradi, i naprosto sve ima svoj rok trajanja……

 11. Mila

  Poštovani doktore,
  zamolila bih Vas da mi pomognete u sljedecoj nedoumici.
  Naime, moja baka je upućena na operaciju koja podrazumijeva proširenje spinalnih kanala,a na osnovu nalaza magnetne rezonance. Zena ima 74 godine i višegodišnje bolove u leđima, trnjenje i oticanje nogu,otezano kretanje, lijeva noga joj se skratila i kuk je izbačen. Međutim, za sve prethodne godine posjećivanja doktora, za terapije je dobijala ljekove i ponekad fizikalnu terapiju, ali vrlo rijetko. Konačno, u januaru su je poslali da uradi MRI nalaz lumbosakralne kičme, što je i uradila, a zaključak nalaza je sljedeći:
  : MRI nalaz lumbosakralne kičme ukazuje na masivnu hipertrofiju artikularnih nastavaka iv. zglobova u nivou L2-3 do L4-5 i asimetrično, lijevog iv. zgloba u nivou L5-S1 sa posljedičnom stenozom spinalnog kanala. Stenoze duralnog sakusa apsolutne i na granici kritičnog tipa u nivou L2-3 , L3-4 i L4-5 zbog dodatnih širokih protruzija navedenih diskova.
  Masivna dorzomedijalna protruzija diska L5-S1 ne dovodi do značajnije stenoze duralnog sakusa zbog manjeg stepena spinalne stenoze i manjeg volumena duralnog sakusa u ovom nivou.
  Na osnovu ovoga upućena je na operaciju, a moja nedoumica je sljedeća: da li postoji mogućnost da se stanje pogorša ukoliko se uradi operativni zahvat, tj. da li postoji mogućnost da ostane nepokretna.
  Unaprijed zahvalna na odvojenom vremenu.
  Srdačan pozdrav!

  1. Robert Saftic

   Postovana Mila,
   Ukoliko se napravi klasična laminektomija sa diskektomijom može doći do instabiliteta koji je onda veliki problem.Zakođer treba uzeti u obzir i rizik od opće anestezije prilikom ovakvog zagvata. Ukoliko se napravi minimalno invazivna operacija u light spinal anesteziji tada ne postoji rizik od oduzetosti.
   Lp
   dr .Saftić

 12. marko

  poštovani,
  Imao sam prometnu. Imam 34 godine.

  na mr vratne kražešnice piše:
  Na presjecima u razini diska C4-C5 vidi se dorzomedijalna hernija diska sa kompresijom duralne vreće sprijeda.
  …………………………………………….C5-C6 isto tako piše.
  Inače mi trnu zadnja dva prsta na ruci desnoj ih znam osjetiti pa me čudi da u nalazu nisu obuhvačeni drugi diskovi.
  c2-c4 nema hernije.
  c6-c7 nema hernije.
  c8 nemam u nalazu dali ču morati ponovno na mr vratne kralješnice da se vide i donji dio diskova? mislim na c8 i t1 čini mi se da je nakon c8..ili se to smatra da je u redu?

  Vaš savjet i cijena.
  Hvala na informaciji.

  1. Robert Saftic

   Postovani Marko,
   mislim da je MR dovoljno jasan.
   Teško mi je reći da li je operacija jedino rješenje….
   Ukolik govorimo o operaciji najbolja opcija obzirom na vaše godine je umjetni disk.
   Cijena 58000 jedan nivo, 82000 dva nivoa.
   Lp
   dr. Saftić

 13. Marina Išasegi

  Poštovani dr.Saftić.
  Imam 44 godine. Prije 2 godine sam imala jake bolove u lumbalnom dijelu kralježnice koji su se širili duž cijele lijeve noge do pete. 5 dana sam primala injekcije. Bol je popustila ali su nastale smetnje. Počela mi se javljati slabost u mišićima, prvo jedne, a zatim i druge noge. Došlo je do pareze oba stopala. Slabost u nogama je postajala sve jača, tako da nosim ortoze na obje noge, da bih mogla hodati. Hospitalizirana sam na NEUROLOGIJI KBC OSIJEK, gdje su mi isključene bolesti MS, SMA i neke od genetskih bolesti. Napravljeni su MR LUMBOSAKRALNE KRALJEŽNICE ( nalaz i mišljenje: MR LS kralježnice učinjena u T1 I T2 mjerenoj slici u sagitalnim i transverzalnim ravninama: na seriji MR presjeka trupovi kralježaka su primjerene visine i intenziteta signala. Degeneracija i.v.diska od visine i.v.prostora L II – S I – gubitak intenziteta signala u T2 mjerenoj slici. Konus medularis i caudae equina su urednog prikaza. Na seriji transverzalnih presjeka u visini i.v.prostora LIII – IV , L IV – V te L V – SI vidi se konveksitet stražnje konture diska u smislu bulginga diska. Niti u jednom od prikazanih i.v.prostora nema značajnije hernie i.v.diskla koja bi komprimirala strukture u spinalnom kanalu.) MR MOZGA I MR C kralježnice( snimkama obuhvaćeni svi trupovi C kralješaka koji su veličinom i intenzitetom signala u granicama normale. Manji ventralni i dorzalni osteofiti najizraženije nivoa C5-C6. Medula spinalis urednog intenziteta signala. Na seriji transverzalnih presjeka u području i.v.prostora C5-C6 vizualizira se dorzomedijalna, nešto izraženija desnostrana protruzija i.v.diska uz dorzalni osteofit, redukciju prednjeg likvorskog prostora, kompresiju medule s desne strane. Na seriji transverzalnih presjeka u području i.v.prostora C6-C7 vizualizira se blaža dorzomedijalna protruzija i.v.diska uz dorzalni osteofit, redukciju prednjeg likvorskog prostora, EMNG (Nalaz upućuje na teško, proksimalno, vjerojatno radikularno oštećenje L4 I L5 obostrano, znatno dobro kompenzirano L2 L3 i S1 (S2)obostrano. Hod bez ortoza je peronealnog tipa. Prsti obje noge idu prema dolje, ali prema gore ne idu. Hod na prstima izvodim, dok na petama ne. Molim da mi se javite i napišete možete li mi pomoći. Hvala unaprijed!

  1. Robert Saftic

   Postovana,
   napravite i MR torakalne kralježnice pa dodjite na pregled. Moram pogledati sve slike i vaš klinički nalaz.
   Lp
   dr. saftić

 14. davor

  poštovanje. imao sam pad sa 4 metra i nakon RTG snimka ustanovljena je kompreksivna fracture 11 segmenta, bez dislokacije ostalih fragmenata uz napomenu skolistotičnog položaja kičmenog stuba donjih torokalnih segmenata. to se desilo u decembru molim vaše mišljenje pošto sa toplijim vremenom osjećam bol, trenutno idem na terapiju i radim na poslu . hvala

 15. larisa bajrami

  Poštovani doktore…od 15 godine imam problema sa kičmom tačnije sa skoliozom…godinama sam isla na fizikalne terapije i nizam imala značajnih problema.medjutim u zadnje vrijeme osječam bolevoe najčešće u donjem dijelu kičme gdje mi pri tome bol se širi u nogu.uradjen rtg:
  -Torzija vratne kičme, prikazani i.v. prostori očuvani.Početna spondilartoza
  -sinistrokonveksna skolioza i torzija gornjeg dijela grudne kičme i dekstrokonveksna skolioza i torzija donjeg dijela.Početni znaci deformirajuće spondiloze na pojedinim prikazanim nivoima.
  . reducirana lumbalna lordoza.Očuvana visina trupova lumbalnih kralježaka i visina iv prostora.
  Molim vas za Caše misljenje.
  Unaprijed hvala

 16. Elizabeta

  Postovani,
  Imam 40 godina. Vec 3-godine imam strasne glavobolje, vrtoglavise, bledog tena na licu i cesto osecam zamor.Posle dugo ispitivanje, fizikalne, akupnkture, masaze ucinila sam Magntni rezonancu na vrat. Moja dijagnoza je: reducirana cervikalna lordoza sa kifozom na nivo C4-7 gde postoi protruzija na intervertebralnom diskusu, vise naznacena na nivo c5/6 D=2.2 mm i diskus na ovom nivou dopire i diskretno pacno potiskije prednji aspekt na medula spinalis. Diskus stvara kompresiju na radikse obostrano, diskretno vise prominira desno..Margonalni osteofiti se vide na prslenska tela C3-6. Zapazena je visina intrevertebralnih diskova, osvena na c5/6 gde je namalena visina u posteriornom aspektu i prostor je stesnet. Ostali delovi medula spinalis su sa urednim karaktristikama.
  MR nlaz u prilogu degenerativnih promena na cervikalnom rbetu sa proptruzijom na iv disom posteriorno i lacna impresija na strukture u spinalnom kanalu.
  Moje pitanje je: Koliko ja ova dijagnoza seriozna, dali se moze izleciti i na koj nacin.
  Mnogo Vam hvala.

  (Izvinjavam se zbog greske u izrazavanju, jer je moj materni jezik makedonski)
  Ocekujem odgovor na mojoj e-adresi.
  Skopje, 8.2.2014

 17. Ivan

  Naknadno sam vidio na vašoj stranici da ne odgovarate na rezultate MR,pa se ovim putem ispričavam to mi je promaklo. Imam 31 godinu,to sam zaboravio napisat.
  Lp

 18. Ivan

  Poštovanje,
  Moj nalaz magnetske rezonance kaže ovako MR LS kralješnice pokazuje blažu sinistrodevijaciju, visina trupova kralješaka je održana kao i dorzalna interkorporalna linija.
  Degenerativno su promijenjeni i.v.diskovi L4-L5 i L5-S1.
  Na razini L4 i L5 prostor u cijelosti je sužen,disk je degenerativno promijenjen i pokazuje širokobaznu paramedijalnu lijevostranu prozruziju s reduciranim lijevim lat.recesusom.
  degenerativno je promijenjen i.V. disk L5- S1 s minimalnim prominencijom desno,ali bez kompromitacije lateralnog recesusa i neuralnog foramena.
  u ostalim segmentima nema znakova hernije diska, ali se u Th-L.prijelazu vide utisnuća pokrovnih ploha trupova kralješaka u smislu multiplih pličih Schmorlovih hernija.
  Možete li mi na temelju ovoga nalaza reći koliko je riječ o ozbiljnoj ozljedi u ovom slučaju?
  S obzirom da sam odradio već 6 tjedana terpija(struje) i osječam se puno bolje (bolove gotovo ni nemam više)i normalno funcioniram,a doktorica je prim. mr. sc.dr mi je rekla da misli da potražim mišljenje od neruokirurga i da misli da će biti operacija potrebna i spominjala čak mogućnost da bi mogao ostat oduzet( i bacila me u bed),ali u to ne vjerujem s obzirom da se prilično dobro osječam.Zanima me vaše mišljenje u vezi ovog mog slučaja i hoće li tu biti potrebna operacija?

 19. Nina

  poštovani dr. Saftić
  Molila bih vas da mi napišete kada bi mogla doći kod vas na pregled i kolika je cijena pregleda?

 20. Nina

  Poštovanje,

  imam 32 godine i već 5 godina osječam bolove u vratnoj kralježnici, prije 5 mjeseci osjetila sam oduzimanje u rukama i tada sam odlučila krenuti na neke pretrage. Napravila sam tomogram i mr vratne kralježnice u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu. Doktori su ostali zbunjeni mojim lošim nalazima i rekli su mi da to pod hitno treba po njima operirati i da se naručim neurokirurgu. Moja doktorica opće prakse isto me uplašila s komentarom da joj nije jasno kako još uvijek normalno funkcioniram i da su nalazi jako loši i da sam mogla ostati paralizirana. Nalazi i mišljenje radiologa u bolnici su :

  MR vratne kraljeznice standardnim sekvencama snimanja, nativno:

  izravnata je fiz. lordoza.
  Trupovi kralježaka su održane visine uz vidljive znakove def. spondiloze.
  Stražnja interkorporalna linija je održana.
  Vide se deg. promjene iv. diska koji su nižih intenziteta signala u segmentima od C3 do C7.
  U području kraniocervikalnog rijelaza vidi se niži položaj desne tonzile cerebeluma koja prominira kroz foramen magnum za oko 5 mm.

  U segmentu C6 -C7 vidi se dorzomedijalna i dorzolateralna obostrano izraženije u lijevo usmjerena protruzija iv. diska uz reducirane neuralne foramene i lijevi lateralni recesus i izražen kompresivni učinak na medulu spinalis. Preporuča se pregled naurokirurga.

  Molim vas za vaše mišljenje, da li je to zaista tako opasno kako tvrde i da li zaista moram na operaciju? Postoji li neka druga metoda da se to riješi jer zaista se jako bojim operacije kod koje postiji veliki rizik. Molim vas da mi odgovorite i da me uputite što mi je činiti dalje. Zahvaljujem se unaprijed. Nina

  1. Robert Saftic

   Postovana Nina,
   bez da vidim slike MR ne mogu vam odgovoriti.
   Stoga ako želite moje mišljenje dodjite na pregled.
   LP
   dr. Saftić

Comments are closed.