12 godina laserske neurokirurgije kralježnice u Hrvatskoj – Perkutana laserska dekompresija diska

By | 28. siječnja 2020.

Vrijeme brzo prolazi pa mi niti u primisli nije bilo da je prošlo već 12 godina! Da, toliko je prošlo od moje edukacije za PLDD tehniku (laserska dekompresija diska) kod dr. Gian Paolo Tassia u Italiji (Clinica Villa Anna, San Benedetto del Tronto), te početka primjene ove tehnike u Hrvatskoj.

Certifikat s edukacije

Riječ je o naprednoj, sigurnoj i inovativnoj minimalno-invazivnoj tehnici, indirektnoj metodi kojom uz pomoć laserske energije dolazi do neuromodulacije, smanjenja intradiskalog tlaka i pritiska u disku, te samim time povlačenja ispupčenja diska koje iritira živac.

Ključ je u pravilnoj indikaciji – ova metoda ima najbolje rezultate kod tzv. “contained” hernije diska. Iako u literaturi imamo prikaze slučajeva primjene ove tehnike i kod ekstruzije diska, sindroma kaude ekvine, degenerativne bolesti diska, itd., smatram da je najbolja primjena i da su najbolji rezultati kod “contained” hernija diska, što bi laički značilo manjih ispupčenja diska kod kojih je anulus vrlo malo oštećen ili neoštećen.

Raduje me činjenica kako su nakon toliko godina i druge kolege u drugim gradovima i bolnicama Republike Hrvatske prepoznali važnost i mjesto ove tehnike u neurokirurgiji kralježnice. Njena je važnost i vrijednost neupitna jer se primjenjuje diljem svijeta još od 1986. godine.

Iz operacijske sale tijekom PLDD-a

Pozdrav svima,
dr. Robert Saftić
neurokirurg

2 thoughts on “12 godina laserske neurokirurgije kralježnice u Hrvatskoj – Perkutana laserska dekompresija diska

 1. Daria

  Lijepi pozdrav
  Razmisljam si o Perkutana laserskoj dekompresiji diska jer vec 5 godina muku mučim sa bolovima koji prelazi u lijevu nogu. 3 puta sam imala duže bolove od otprilike 2-3mjeseca. Imam 38godina i dosta me to koći u svemu, u poslu jer radim kao njegovatelj i u sportu jer volim trčati i plivati ,uglavnom veliki sam ljubitelj svih sportova a bojim se da se ne pogorša. ,obavila sam nedavno MRI te imam nalaz od MRI i od prije 5god kad su mi rekli da imam oštečenje na 3 mjesta. Novi nalaz mi se čini dosta sličnim ali nisam stručnjak pa ga nemogu detaljno razumjeti.Radim van Hrvatske pa nisam u mogučnosti otići do specijaliste da mi pročita nalaz. Zanimalo bi me dali postoji možda mogučnost da vam proslijedim svoj nalaz kako bi mi mogli reći dali bi se to moglo riješiti laserskom dekompresijom diska ili ne.
  Unaprijed hvala

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Indikacija za PLDD ovisi prvenstveno o MRI snimci. Pogledati cu nalaze pa se cujemo….. Lp

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)