12 godina laserske neurokirurgije kralježnice u Hrvatskoj – Perkutana laserska dekompresija diska

By | 28. siječnja 2020.

Vrijeme brzo prolazi pa mi niti u primisli nije bilo da je prošlo već 12 godina! Da, toliko je prošlo od moje edukacije za PLDD tehniku (laserska dekompresija diska) kod dr. Gian Paolo Tassia u Italiji (Clinica Villa Anna, San Benedetto del Tronto), te početka primjene ove tehnike u Hrvatskoj.

Certifikat s edukacije

Riječ je o naprednoj, sigurnoj i inovativnoj minimalno-invazivnoj tehnici, indirektnoj metodi kojom uz pomoć laserske energije dolazi do neuromodulacije, smanjenja intradiskalog tlaka i pritiska u disku, te samim time povlačenja ispupčenja diska koje iritira živac.

Ključ je u pravilnoj indikaciji – ova metoda ima najbolje rezultate kod tzv. “contained” hernije diska. Iako u literaturi imamo prikaze slučajeva primjene ove tehnike i kod ekstruzije diska, sindroma kaude ekvine, degenerativne bolesti diska, itd., smatram da je najbolja primjena i da su najbolji rezultati kod “contained” hernija diska, što bi laički značilo manjih ispupčenja diska kod kojih je anulus vrlo malo oštećen ili neoštećen.

Raduje me činjenica kako su nakon toliko godina i druge kolege u drugim gradovima i bolnicama Republike Hrvatske prepoznali važnost i mjesto ove tehnike u neurokirurgiji kralježnice. Njena je važnost i vrijednost neupitna jer se primjenjuje diljem svijeta još od 1986. godine.

Iz operacijske sale tijekom PLDD-a

Pozdrav svima,
dr. Robert Saftić
neurokirurg

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.