Protruzija diska

By | 25. kolovoza 2011.

Osim ovoga termina često se upotrebljava i termin bulging diska, no šta je to? U principu u Hrvatskoj postoji nekoliko specijalista koji se bave liječenjem kralježnice. To su fizijatar, radiolog, kirurg, ortoped, neurolog i neurokirurg. Svatko, obzirom na svoju specijalnost ima različite podjele iste stvari koja se zove DISKUS HERNIJA. Sve se svodi na količinu i pomak diskalnog tkiva iz svoga ležišta to jest iz sredine diska. Pa tako imamo: diskus herniju prvoga stupnja ili PROTRUZIJU, diskus herniju drugoga stupnja ili PROLAPS, diskus herniju trećega stupnja ili EKSTRUZIJU i diskud herniju četvrtoga stupnja ili SEKVESTRACIJU. Kako liječiti? Stvar je uvijek individualna. Ponekad ne treba operirati ekstruziju a ponekada se operira protruzija. Sve ovisi o mjestu gdje je disk iskočio i obimu i dugotrajnosti problema koje pravi. Načelno, puno možemo učiniti BEZ OPERACIJE. No ukoliko je potrebna, operaciju NE ODGAĐATI.

629 thoughts on “Protruzija diska

 1. Katarina

  Postovanje ,molim vas dal mi mozete reci vase misljenje o ovom mom nalazu mr….protruzija 4 diska c3-4 centralno paracentralno desno.Kompresija mijelona i desmog c4 radika..Centralna protruzija 4 diska c5-6 i kontakt sa mijelonom,foramiralno desno kontakt sa C6 radikusom.Izrazena protruzija 4 diskac6-7 foramiralno desno i kompresija desnog c7 radiksa.molim misljenje bas sam zabrinuta rekli mi operacija morahvala unapred

  Reply
  1. Robert Saftic Post author

   Postovana,
   ja bih pokušao sa dekompresijskom terapijom za kralježnicu ukoliko nemate neuroloških deficita. U suprotnom operacija samo to je prema opisu prilično kompleksno stanje i pazite kod koga idete….Pitajte koliko je dotični takvih operacija napravio i sa kakvim rezultatom…
   LP

   Reply
 2. Adnan Avdić

  Pozdrav dr.Softic imam snimak magnetne rezonance i u zaključku piše :NA L5-S1 DORZALNA A NA L4-5 NIVOU DORZOMEDIJALNA PROTRUZIJA IV DISKA I ANULARNA RUPTURA, BEZ RADIKULARNE KOMPROMITACIJE I BEZ SUZENJA SPIRALNOG KANALA.
  2) NA L3-4 NIVOU ANULARNA RUPTURA I BUBRENJE IV DISKA BEZ RADIKULARNOG KONTAKTA.
  3)INICIJALNE SPONDILOTICNE I SPONDILOARTROTICNE DEG.PROMJENE,SINISTROKONVEKSNA SKOLIOZA MOLIM VAS DA MI POMOGNETE VEC TRI MJESECA IMAM BOLOVE DALI JE UPITANJU NESTO OPASNO UNAPRIJED HVALA

  Reply
 3. Le

  Postovani,

  Jako bi mi znacilo ako biste mi odgovorili.
  Mali uvod:
  Naime imam 33 godine i trenutno nekoliko mjeseci putujem, dakle van svoje zemlje sam (trenutno u Italiji). Ukupno vec dva mjeseca vjezbam yogu i ona mi izrazito prija. Nekada prije 10 godina sam radila MRI kicme jer sam imala prsne bolove (poslije se saznalo da nije imalo veze sa kicmom vec hijatus hernijom izmedju jednjaka i zeluca) i tada su mi rekli da imam malu protruziju diska C5-C6 i C6-C7. No ja nikada nisam imala problema i rekli su mi da je mala i da se ponasam kao da je i nema.
  PROBLEM:
  Prije 15 dana sam se jedno jutro probudila sa ukocenim vratom. Kao da mi je neko ukljestio zivac i svako pomjeranje je bilo bolno. Nakon dva dana taj bol je prestao, no ne i problem upotpusnoti. Napominjem da sam prethodnog dana vjezbala jogu, kao i ranije, nista me za vrijeme vjezbe joge nije zaboljelo, noramalno sam zaspala i ujutru sam se tako probudila, sa ostrim bolom na desnoj strnai vrata. Medjutim nakon nekoliko dana ta bol je prestala i ja sam nastavila vjezbati ali sam iskljucila ili modifikovala sve vjezbe koje ukljucuju vrat. Bol se onda slustila izmedju lopatica, sada sa obje strane, onda me boljela ruka, pa cijela strana ledja, sada me ruka ne boli, vec imam jako zatezanje zile na vratu koja ide ka ramenu. Mogu da pomjeram vrat, samo u polozaju okretanja vrata unazad osjetim na jednom mjestu kao peckanje bol. Ja se brinem da nisam nesto zeznula vjezbom, a sve se nadam da je samo rijec o istezanju misica, vjerovatno prekomjernom. Moje pitanja vama – zaista cu biti zahvalana na odgovoru jer sam u stranoj zemlji, odlazak ljekarima u inostranstvu mi je trauma i pokusavam da to izbjegnem, a ne zelim nesto dodatno zeznuti: da li bi u slucaju vratne diskus hernije ili ukljestenje zivca usljed tim prolapsa koje imam bolovi bili veci? Da li iz ovoga mozete reci je li ovo prije istregnuce/upala misica i nerava, radje nego ukljestenje? Takodjer u slucaju kojeg scenarija bi se trebala javiti ljekarima ovdje? HVALA VAM DO NEBA! 🙁

  Reply
   1. Le

    Empatija zaista nije osobina svojstena svim ljekarima. Grozno je vidjeti kako neciji strah i briga su za vas prilika da ismijavate pacijente za koje i ne znate zasto mozda nisu u prilici da odu ljekaru i zasto samo i mogu guglati u ocaju. U medjuvremenu mi se oduzela desna ruka i moji problemi su se prosirili. Vas komentar je zaista suvisan u mojim trenutnim brigama, no hvala na vremenu i citanju.

    Reply
 4. Lea Kreber

  Poštovani,
  napravila sam MR.CERVIKALNE KRALJEŽNICE
  Na seriji sagnitalnih i transverzalnih MR presjeka kroz područje cervikalnog spinalnog kanala vidi se uredna visina,oblik i struktura prikazanih trupova kralježaka.
  Bulging i.v.diska C3-C4 i C6-C7.
  U visini C5-C6 segmenta vide se znaci dorzomedijalne proturzije i.v.diska,sa širenjem tkiva diska lijevo lateralno uz impresiju prednjeg ruba duralne vreće.
  Vide se i znaci rubne osteohondroze.
  Trenutno sam na bolovanju 6 tjedana i bolovi su ponekad neizdrživi imala sam također u istom periodu lumboišijalgiju koja je išla u desnu nogu.Molim Vas da mi kažete da li je to za operaciju s obzirom da sam bila kod neurokirurga na Rebru koji kaže da treba operacija vratne kralježnice ili postoji ipak ne operacijsko liječenje i koje bi bilo optimalno rješenje za moje stanje.
  Unaprijed se zahvaljujem na uloženom trudu.

  S poštovanjem,
  Lea Kreber

  Reply
  1. Robert Saftic Post author

   Postovana Lea,
   da se radi o mojoj kralježnici, operacija ne bi bila prva opcija.
   Ja bih svakako pokušao 10 x dekompresijske terapije…..
   Nekada, kada sam radio u bolnici, operirao sam 9 od 10 pacijenata s hernijom na vratu… danas operiram jednu od 20….ostalo riješimo dekompresijskom terapijom…
   Lp

   Reply
 5. Marieta Markota

  Poštovani, molim Vas možete li mi prokomentirati MRI L/S kralježnice.
  Zaključak:
  plića dorzomedijalna protruzija isca u razini L3-L4.
  Rascijep unutarnjih niti anulusa, dorzomedijalna protruzija disca na široj osnovi, intraforaminalne protruzije disca obostrano, izraženije lijevo u razini L4-L5.
  Dorzomedijalna protruzija disca na široj osnovi u razini L5-S1
  UMjerena hipertrofija faseta malih zglobova i žutih ligamenata djelomice sužavaju lat.recesuse i intervertebralne foramene u razinama od L4 do S1 obostrano.
  Hvala Vam.
  S poštovanjem, Marieta

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *