Protruzija diska

By | 25. kolovoza 2011.

Osim ovoga termina često se upotrebljava i termin bulging diska, no šta je to? U principu u Hrvatskoj postoji nekoliko specijalista koji se bave liječenjem kralježnice. To su fizijatar, radiolog, kirurg, ortoped, neurolog i neurokirurg. Svatko, obzirom na svoju specijalnost ima različite podjele iste stvari koja se zove DISKUS HERNIJA. Sve se svodi na količinu i pomak diskalnog tkiva iz svoga ležišta to jest iz sredine diska. Pa tako imamo: diskus herniju prvoga stupnja ili PROTRUZIJU, diskus herniju drugoga stupnja ili PROLAPS, diskus herniju trećega stupnja ili EKSTRUZIJU i diskud herniju četvrtoga stupnja ili SEKVESTRACIJU. Kako liječiti? Stvar je uvijek individualna. Ponekad ne treba operirati ekstruziju a ponekada se operira protruzija. Sve ovisi o mjestu gdje je disk iskočio i obimu i dugotrajnosti problema koje pravi. Načelno, puno možemo učiniti BEZ OPERACIJE. No ukoliko je potrebna, operaciju NE ODGAĐATI.

605 thoughts on “Protruzija diska

 1. Antonia Disopra

  Poštovani,moje tegobe traju vec tri ipo godine.Provodila razne fizikalne,nije pomogla.Evo nalaz i molim misljenje.Na segmentu Th11-Th12 parasagitalno lijevo vidi se blaga proturzija i.v.disca uske baze koja prominira u vertebralni kanal na oko 2,5 mm te blago reducira prednji subarahoidalni prostor uz vidljivu fisuru anulusa.Na segmentu L1-L2 vidi se lijevostrana dorzolateralna proturzija i.v.disca uske baze koja prominira u vertebralni kanal za oko 4,4 mm i reducira desni radikulani recesus bez neuridiskalnog kontakta.Na segmentu L4-L5 vide se blagi znaci building disca.Na segmentu L5-S1 vidi se desnostrana dorzolateralna proturzija diska uske baze u smislu hernijacije,koja prominira u radikularni recesus za oko 5,8mm bez neurodiskalnog kontakta.Konus medularis diferencira se u razini L1 kreljeska.Intra i ekstraduralnih ekspanzivnih procesa se ne diferencira.Unaprije Hvala

  Reply
 2. Vesna

  Pozdrav! Poshtovani dr Saftic molim vas za savet i sugestiju. . Radi se o mom sinu koji ima 24 god i sledecu dijagnozu:L5/S1 nivo dorzolateralna protruzija diska prema desno.diskov materijal je protrudiran delumno u lateralnom aspektu spinalnog kanala i u desnim foraminarnim prostorom sa kompresije desnog radiks.iv disk dehidriran sa namalenog volimena .nevroloshki naod uredan bez ikakvih ispada .samo lazaricev znak pozitivan na 45 stepena i promenlive bolove samo u zadnjeg dela desne natkolenice zadnja strana.zelela bi savet i uputstvo za soodvetno lecenje .hvala unapred i pozdrav iz Makedonije.

  Reply
 3. Elizabeta

  Poštovani,
  molim vas za mišljenje mojih tegoba. Imam jake bolove u kralježnici. Kada stojim cca 10-15 minuta savijem se u leđima i moram sjesti jer nemam snage u nogama. Osjećam bolove dužinom natkoljenice i oštru bol u leđima. Isto je i kada vježbam. Nalaz MR je slijedeći:
  Širokobrazne protruzije disk-osteofit kompleksa u nivoima L4 -S1,a što rezultira blažom foraminalnom stenozom u nivou L5 -S1, te blažom impresijom duralne vreće. Početni osteoartritis apofizarnih zglobova u nivoima L4 – S1.
  Napominjem da se ujutro jedva ustanem i teško sjednem i hodam. Jako teško hodam i nakon nekoliko minuta se pogrbim. Da li bi mi operacija olakšala stajanje i hodanje. Svake godine provodim fizikalnu terapiju u specijaliziranoj ustanovi i vježbanje koje sam tamo provodila provodim i doma.

  Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.

  Reply
 4. Alen

  Lijep pozdrav i postovanje,nadam se da cete naci vremena za povratnu informaciju o mom nalazu MR i misljenje.nalaz je Fokalna protuzija Th7-8 IV Diska u lijevom paracentralnom aspektu sa kompromitacijom duralne vrece i suzenjenem spinalnog diska kao i spondilogena bubrenja IV diskova na Th1-2 i Th2-3 IV nivoima takodje suzenje spinalnog diska sa komprimovanje duralne vrece ali bez kompromitacije kicmene mozdine,takodje anularno bubrenje Th 3-4 IV diska superponirano fokalnom protuzijom lijevo uz blago suzenje spinalnog kanala.
  Zanima me dakle koja je dijagnoza tj vase misljenje ovog nalaza,a svakako cu se obratiti i neurohirurgu.hvala

  Reply
 5. ema

  Postovani doktore molim Vas da mi protumacite nalaz magnetne rezonance
  MRI vratne kicme ukazuje da je ista u polozaju Izravnane lordoze. Trulovi su primerene visine jasno Ocrtanih pokrovnih ploha. Ventralno vidljive male osteofitne apozicije. Vertebrali kanal je primjerene forme i sirine.Medula spinalis prati zakrivljenost vertebralnog kanala ista je uredne sirine urednog inteziteta slobodnog prednjeg i straznjeg likvornog prostora. U nivou C5 i C6 dor,olateralno lijevo prema vertebralnom kanalu propagira se dorzalni osteofit uz manju manju zonu in teziteta signala diska koji redukuje prednji likvorski prostor lijevo, te ulaz u foramen lijevo istog nivoa. U nivou C3-C4, C4-C5 prema vertebralnom kanalu dorzomedijalno obostrano propagira se manji dorzalni osteofit koji se ne ponasa kompresivno.

  Reply
 6. Mery

  Poštovanje, zanima me Vaše mišljenje/ tumačenje sljedećeg nalaza :

  U nivou L4- L5 blaže osteoartrotične promjene fasetnih zglobova obostrano. A kao posljedica navedenih degenerativnih promjena početna stenoza oba neuralna kanala, a diskretno izraženije lijevo. Unutar vertebralnog kanala vidljiva šira dorzalana protruzija i.v diska uz obostrano foraminalnu protruziju, a evidentnije lijevo foraminalno što dodatno reducira širinu neuralnih kanala.

  U nivou L5- S1 blaže osteoartrotične promjene fasetnih zglobova obostrano. Unutar vertebralnog kanala vidljiva šira dorzalna hernijacija i.v diska sa diskretnom kaudalnom migracijom, blagom kompresijom a prednji aspekt duralnog sakusa što početno reducira AP dijametar vertebralnog kanala- 10 mm uz desno foraminalnu protruziju, a lijevo foraminalnu hernijaciju što izraženo reducira širinu lijevog neuralnog kanala.

  Lijep pozdrav, i nadam se Vašem ubrzom odgovoru

  Reply
 7. Stipe

  Najbitnije nisam napisao, zanima me dali ovi komadić diska koji se otkinuo treba kirurški izvaditi ili mogu živjeti sa tim, hvala još jednom

  Reply
 8. Stipe

  Poštovanje,
  Imam 28 god i već drugi put imam problema sa donjim dijelom leđa, prvi put prije 3 god imao sam strasne bolove u donjem dijelu leđa i lijevoj nozi, nakon 2 mj fizikalnih terapija stanje mi se popravilo i bilo je sve ok. Sad opet ista stvar, napravio sam mr, nalaz: izravnata je fizioloska lordoza. Vertebralni kanal je primjerene širine. Medula spinalis je prikazana od razine Th 10 kralješka, urednih je osobina. Konus medule je u razini L1 kralješka. Vidljiva je desikacija diska l5 s1 u smislu difuznih degenerativnih promjena. U razini L5 S1 kralješka prikaže se šira lijevostrana dorzolateralna proturzija diska koji prominira u kanal za oko 5mm uz znakove sekvestracije. Posljedično je značajnije reduciran periradikularni prostor korijena S1 živca u recesusu. Po aplikaciju kontrasta demarkirani sekvestar je max poprečnog promjera 5×2 mm. Unaprijed hvala na odgovoru

  Reply
 9. Vesna

  Postovani g.Saftic Oprisala sam lumbalni,prije dvije god..Danas sam podigla rezultate M.R. POSTOPERATIVNI STATUS NA L5/S1 IV IVOU SA LEZIJOM NA MESTU LEVOSTRANE INTERHEMILAMINEKTOMIJE ODLIKA ORGANIZOVANE APCESNE SUPLINE SA MINIMALNOM LCENTRALNOM LIKVIDNOM KOMPONENTOM SA LAKSOM KOMPRESIJOM LEVOG S1 KORENA NA ISHODISTU I SA POSTOJANJEM KONTAKTA SA LEVOM L5 KORENOM U IV FORAMENU.. POSTOPERATIVNI STATUS NA L4/5 IV NIVOU SA POSTOJANJEM OZILJNIH PROMENA NA MESTU OPERACIJE,SA RELATIVNOM STENOZOM DURALNE VRECE I KONTAKTOM SA LEVIM L4 KORENOM U IV FORAMENU.. Molim vas za vase misljenje,dali je opet neophodna operacija.Dali se to moze ikako izbjeci.. UNAPRED VAM HVALA!!!

  Reply
 10. Tihomir

  Poštovani g. Saftić
  Prije dva tjedna radio sam MR vratne kralježnice koji je pokazao da se na segemtu C6-C7 vidi lijevostrana dorzolateralna protruzija ili svježa hernija i.v.diska od 4,3 mm s spondilozom, te spondiloza C5-C6 s blagom foraminalnom stenozom. Radio sam i EMNG koji je pokazao da mi je neurografski nalaz uredan i u fiziološkim granicama i suspektan kroničnoj radukulopatiji C6-C/5. Za sada nemam nikakavih bolova.
  Čuo sam da je u slučajevima takvih promjena diska dobro raditi neoperativnu terapiju ili Trakciju vratne kralježnice. Dali vi na temelju ovog nalaza preporučujete Trakciju?
  Lijep pozdrav

  Reply
  1. Robert Saftic Post author

   Postovani gospodine Tihomir.
   Trakcija ukoliko nema cilja nema ni smisla.
   Vaš MR pokazuje početne degenerativne promjene koje je potrebno zaustaviti a to se radi korekcijom sagitalnog balansa u koju je uključena i trakcija kao jedan segement.
   Ukoliko ste zainteresirani javite se na pregled pa ćemo vidjeti kako vam se može pomoći da se uspori degenerativni proces.
   Lp

   Reply
 11. Petra

  Poštovani! 😀
  Najiskrenije se ispričavam što nisam ovo napisala/pitala prije, pa evo…
  Imam kućno biciklo na kojega idem svaki dan al sjedim u pravilnome položaju, to može jel da? Pročitala sam na internetu da ojačava kralježnicu pa ga posudila… To isto mogu?
  HVALA 🙂

  Reply
 12. Petra

  Poštovani!
  Imam protruziju diska koja je uzrokovana prometnom nesrećom tj. hodom nakon nesreće.
  Vježbam svaki dan vježbe koje su mi dane ciljano za kralježnicu, rade dekompresiju na mojoj kralježnici (UVELIKE pomaže), po ljeti plivam… Znam da bi i trebala hodati ali jednostavno ne mogu jer od bolova protruzije povraćam 🙁
  Mlada sam (24) i imam volje i želje za oporavkom.
  Nadasve, trenutno me zanima dal pomaže sjedenje u ravnom/pravilnom položaju ili je bolje da ne iritiram živac? (jer kod pravilnog sjedenja/hoda me počne boliti)
  Hvala vam!
  S poštovanjem!

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *