Protruzija diska

By | 25. kolovoza 2011.

Osim ovoga termina često se upotrebljava i termin bulging diska, no šta je to? U principu u Hrvatskoj postoji nekoliko specijalista koji se bave liječenjem kralježnice. To su fizijatar, radiolog, kirurg, ortoped, neurolog i neurokirurg. Svatko, obzirom na svoju specijalnost ima različite podjele iste stvari koja se zove DISKUS HERNIJA. Sve se svodi na količinu i pomak diskalnog tkiva iz svoga ležišta to jest iz sredine diska. Pa tako imamo: diskus herniju prvoga stupnja ili PROTRUZIJU, diskus herniju drugoga stupnja ili PROLAPS, diskus herniju trećega stupnja ili EKSTRUZIJU i diskud herniju četvrtoga stupnja ili SEKVESTRACIJU. Kako liječiti? Stvar je uvijek individualna. Ponekad ne treba operirati ekstruziju a ponekada se operira protruzija. Sve ovisi o mjestu gdje je disk iskočio i obimu i dugotrajnosti problema koje pravi. Načelno, puno možemo učiniti BEZ OPERACIJE. No ukoliko je potrebna, operaciju NE ODGAĐATI.

620 thoughts on “Protruzija diska

 1. Marieta Markota

  Poštovani, molim Vas možete li mi prokomentirati MRI L/S kralježnice.
  Zaključak:
  plića dorzomedijalna protruzija isca u razini L3-L4.
  Rascijep unutarnjih niti anulusa, dorzomedijalna protruzija disca na široj osnovi, intraforaminalne protruzije disca obostrano, izraženije lijevo u razini L4-L5.
  Dorzomedijalna protruzija disca na široj osnovi u razini L5-S1
  UMjerena hipertrofija faseta malih zglobova i žutih ligamenata djelomice sužavaju lat.recesuse i intervertebralne foramene u razinama od L4 do S1 obostrano.
  Hvala Vam.
  S poštovanjem, Marieta

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *