3 godine nakon endoskopske operacije kralježnice

By | 5. lipnja 2020.

Prije nekoliko dana ugodno me iznenadio ugledni hrvatski estetski kirurg dr. Mario Zambelli iz Rijeke. Operirao sam ga prije 3 godine endoskopskom tehnikom (2 hernije diska). Operacija je prošla uredno, pacijent se pridržavao svih uputa i normi ponašanja koje savjetujem svojim pacijentima… a rezultat možete vidjeti niže.

Nakon endoskopskih operacija kralježnice sasvim je uobičajeno da se pacijent vrati svim svojim dnevnim aktivnostima, sportovima i poslovima (bili to administrativni ili fizički poslovi). Ključ svega je dobra indikacija, dobro izvedena operacija, te pridržavanje poslijeoperacijskim normama ponašanja od strane pacijenta.

U Specijalnoj bolnici AKSIS u proteklih desetak godina operirao sam brojne domaće i inozemne sportaše profesionalce i rekreativce. Za endoskopske i minimalno-invazivne operacije nema limita odnosno u rukama iskusnog neurokirurga pomoći se može svakome!

16 thoughts on “3 godine nakon endoskopske operacije kralježnice

 1. Danijel Čekić

  Poštovani doktore Saftiću, imam 46 god. imam problema sa vratnom i lumbalnom kralježnicom .
  U gornjem djelu bolovi se protežu od vrata preko ramena i ruku te trnjenjem prstiju pogotovo desna strana.
  Svako toliko me zna probadati u području rebara.
  Što se tiće lumbalnog djela , bolovi se protežu od donjeg djela kralježnice preko desnog kuka ,mišića do koljena u kojem je bol najizraženija.
  Bolovi su zadnje dvije godine konstantni .
  Nalaz MR
  Mr vratne kralježnice pokazuje urednu visinu trupova kralješaka i održanu stražnju interkoporalnu liniju.
  Degerativne promjene i.v diska uz umjerene spondilotske promjene u razini C5C6 i C6C7 segmenta te blaži reaktivni edem trupa C6 i C7 kralješka.
  U razini C3C4 blaža dorzomedijalna protuzija i.v diska koja reducira premedularni likvorski prostor bez znakova kompresije medule.
  U razini C4C5 minimalna dorzomedijalna prominencija i.v diska.
  U razini C5C6 širokobrazna dorzalna protuzija diskosteofit kompleksa koja obliterira premedularni likvorski prostor te dovodi do umjerene redukcije širine oba neuralna foramena.
  U razini C6C7 širokobrazna dorzalna protuzija diskosteofit kompleksa koja reducira premedularni likvorski prostor to dovodi do mjerenje do teške redukcije oba neiralna foramena gdje vidljivo blaže potisnuće korijena živca obostrano.
  Spinalni kanal je primjerene širine .Vratne medula je primjerene morfologije i inteziteta signala.
  MR L-S
  Reducirana fiziološka lordoza lumbalnog segmenta kralježnice.
  Retrolisteza trupa L5 I°.
  Redukcija visine i.v prostora L5/S1 uz hipointezivni signal diska u T2 mjerenim snimkama u smislu degenerativnih promjena te smanjenog tekućeg safržaja.
  Na aksijalnim presjecima u razini diska L3/L4 vidi se desnostrana dorzolateralna dijelom foraminalna i dijelom ekstraforaminalna protuzija diska.
  Na aksijalnim presjecima u razini diska L4/L5 vidi se bulging diska izraženiji obostrano u području neuralnih otvora.
  Na aksijalnim presjecima u razini diska L5/S1 vidi dorzomedijalna protuzija diska koja komprimira duralnu vreću i širi u oba lat recesusa.
  Doktore zanima me vaše mišljenje dali je ipak potrebna operacija i ako da koji zahvat bi mogao doći u obzir.
  Lp

  Reply
 2. Antonio

  Postovani dok.Saftic. Imam 31god, unazad par godina imam problema s donjim dijelom leda,zadnje 2 godine teze. Bol i trnjenje se siri u noge.
  MRI LS nalaz: na seriji sagitalnih i transverzalnih MR presjeka kroz podrucje lumbosakralnog vertebralnog kanala vidi se uredna visina, oblik i struktura prikazanih trupova kraljeska. Desikacijske promjene i.v.diska u visini segmenta L5-S1. U podrucju trupa kraljeska L4 vidi se manji okruglasto masno izmijenjeni fokus kosti promjera 6mm. Incipijentna ventralna osteofitoza u visini segmenta L2-L3. Politopne plice Schmorlove hernije prikazanih trupova kraljeska. Izravnanje fizioloske lordoze. Prikazana torakolumbalna medula fizioloskog je intenziteta signala. Konus medularis u visini trupa kraljeska L1. U visini i.v. prostora L5-S1 vidi se na siroj osnovi dorzomedijalna i desnostrana dorzolateralna protruzija i.v. diska koja imprimira ventralnu konturu duralne vrece, reducira oba lateralna recesusa,izrazenije desni te je u diskretnom kontaktu s pocetnim dijelom desnog spinalnog korijena S1.
  U zadnjih 5mj napravio sam 25terapija ekstenzijske dekompresije i 20 terapija izokinetike, ali bol je i dalje tu i nmg se vratit normalnom funkcioniranju.
  Molit cu vas za misljenje, mozete li mi pomoc?
  Unaprijed se zahvaljujem.
  LP

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Dragi Antonio, ako sva navedena konzervativna terapija nije dala rezultate – možda ipak treba razmotriti operaciju. U mojoj bolnici primjenjuju se inovativne i sigurne minimalno-invazivne metode. Lp, dr. Saftić

   Reply
   1. Antonio

    Hvala vam na odgovoru. Kroz slijedeci tjedan cu obavit novu magnetsku, pa cu dogovorit termin pregleda kod vas u Poliklinici Alexis u Zg. Vec sam poslao mail u Polikliniku pa sam dobio odg da dostavim potrebnu dokumentaciju za evaulaciju, koju cu poslat cim prije.
    Hvala i lp

    Reply
  2. Lidija

   Poštovani doktore Saftiću,

   Imam 32 godine, glumica sam i naučnik. Bavim se i baletom kao i sportovima. 1 avgusta, odjednom, osetila sam strašan probadajuci bol duž cele leve noge. MR snimak utvrdio je ekstruzuju diska L5-S1 velicine hernijacije 11mm, dorzolateralno sa dominantni pritiskom na levi koren, ali i desni. Na nivou L4-L5 takođe ukazuje se protruzuja no lakog stepena, centralno sa manjom anularnom fisurom.
   Prošla sam medikamentoznu terapiju, ozbiljne fizikalne terapije, ništa se nije promenilo. Nemam motoričkih deficita, ali je izuzetno snažan išijaldični bol konstantno prisutan skoro duž cele leve noge. Odlazi do malog prsta.

   Znam da u Beogradu gostujete u bolnici Bel Medic ?
   Molim Vas zanima me Vaše mišljenje, da li je nakon duže od 3 meseca trpljenja ovakvog bola, uz ovu dijagnozu i sa dosledno sprovedenom fizikalnom terapijom koja nije dala rezultata, indikovana operacija ? Da li bi ona pomogla u rešavanju tegoba? Razmišljam isključivo o endoskopskoj operaciji.

   Srdačan pozdrav,
   dr Lidija Cvetić

   Reply
   1. Robert Saftić Post author

    Draga kolegice, ako konzervativna terapija nije dala rezultate, treba razmotriti operaciju. Odluku o operaciji treba donijeti nakon kliničkog pregleda i uvida u same MRI slike. Naravno da je endoskopska operacija uvijek prva metoda izbora. Lp, dr. Saftić

    Reply
    1. Lidija

     Hvala Vam najlepše.
     Pitala bih Vas još i to da li ti neprijatni i jaki bolovi u čitavoj nozi prestaju nakon operacije? I nakon koliko se otprilike povlače ?
     Kao i da li se nakon endoskopije ukoliko ste žena može planirati i bezbedno izvesti trudnoća ? Naravno nakon određenog perioda oporavka.
     ps. Da li možda znate termin idućeg dolaska u Beograd?

     Reply
     1. Robert Saftić Post author

      Cilj operacije je ukloniti bolove i tegobe, te spriječiti daljnje oštećenje neuralnih struktura. Većini pacijenata bol nestane odmah poslije operacije, no više će se moći reći nakon samog pregleda i provjere neurološkog statusa. Ono što je sigurno da mi s neurokirurške strane uvijek učinimo sve u najboljem interesu pacijenta i njegovog oporavka. O terminu iduće ambulante u Beogradu molim Vas da pratite novosti Bel Medica. Lijep pozdrav!

 3. Violeta Temjanovska

  Dobar dan doktore,
  Moj problem je bol u desnom delu karlice i desnog buta i siri se prema desnoj nozi. Bol je prisutan godinu dana i javlja se kad hodam ili stojim. Propracen je sa trnenjem duz desne noge do skoro do koljeno a da vec i po listovima noge.
  Radila sa Magnetnu rezonanzu i rezulalt je sledeci:

  MRI na LC rbet nema znakove za znacajne diskus hernije koja bi vrsila pritisak na L5 radiksa.
  Ima malu proturziju na L4-L5, sa propagacijom prema desno ali nema kontakt sa nervom.

  D-re kako se leci ovakvo stanje, imajuci u vidu da diskovi rbeta ne vrse pritisak na nervima i da mozda taj pritisak dolazi od misica.
  Unapred vam zahvaljujem.

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Nisam vidio MRI slike pa mi je nemoguće reći da li ima kontakta sa živcem. U svakom slučaju možete pokušati dekompresijsku terapiju (trakciju). Lp, dr. Saftić

   Reply
 4. Viktor

  Postovani doktore saftic 11 06 2020 imao sam pldd intrvenciju na segmentu L4-5 nivou 05 08 sam uradio kontrolni magnet proturzija I dalje postoji pre operacije je bila 10 mm sad je 9mm dali ce se skupiti kao sto tvrdi doktor Iz Nisa koji me je operiso il je to to ?Posto se bavim teskim fizickim poslom kad mogu otpoceti sa istim?

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Ponekad za konačne rezultate PLDD operacije treba nešto duže vremena. Sve ostale odgovore možete dobiti samo od neurokirurga koji Vas je operirao. Lp, dr. Saftić

   Reply
 5. Risto Pajčin

  Poštovani doktore Saftić 01.06.2020 operirao sam kraljeznicu,iskočio mi je disk između L2 i L3 i pritiskao mi je živac te mi je urađena interlaminectomia i microdiscectomia.Jos uvjek 3 tjedna nakon operacije na mjestu gdje mi se prije javljalo ukljestenje javlja mi se bol,kao da ce mi se ponovno ukljestiti kraljeznica i to prilikom okretanja u krevetu,veceg koraka ili nekog pokreta leđima i to uvjek na istom mjestu.Zanima me dali je to normalno?

  Reply
  1. Robert Saftić Post author

   Iako bi bol svakako trebala biti manja još uvijek je rano za zaključke o eventualnoj uspješnosti Vaše operacije. Savjetujem da se obratite neurokirurgu koji Vas je operirao i koji zna sve pojedinosti vezane za Vaš slučaj. Lijep pozdrav, dr. Saftić

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)