Medicina temeljena na dokazima

By | 28. lipnja 2019.

Ovo je za mnoge jedan novi izraz, princip rada i razmišljanja… a svodi se na primjenu samo onih tehnika dijagnosticiranja i liječenja koje su utemeljene na dokazima tj. rezultatima velikih istraživanja nakon primjene određenih tehnika na zaista velikom broju pacijenata sa vrlo zapaženim rezultatima.

Slično je i s mojim radom u Specijalnoj bolnici Aksis gdje već desetak godina primjenjujemo i razvijamo vrlo vrlo napredne minimalno-invazivne tehnike i operacije. Prvenstveno se tu radi o endoskopskim i laserskim operacijama kralježnice, a unazad nekoliko godina fantastične rezultate ostvarujem i u primjeni regeneracijske terapije (matičnih stanica).

Svih ovih godina mnogi su pokušavali i još uvijek pokušavaju naći nešto da prigovore ovim modernim, inovativnim i sigurnim tehnikama koje primjenjujem:

  • neki kažu da nije dobro što je pacijent za vrijeme operacije budan
  • neki kažu da su tehnike eksperimentalne
  • neki kažu da je velik postotak rehernijacija
  • neki kažu da se tako može operirati samo mali broj pacijenata
  • neki kažu da su tehnike nove i neistražene

Naravno da sve ovo gore navedeno nije točno, što ću Vam rado i pojasniti ako bude potrebe… no zadržati ću se na zadnjem dijelu koji je posebno zanimljiv, a to je mišljenje mnogih da su npr. laserske i endoskopske operacije nove i neistražene, što im je često glavni argument u sputavanju pacijenata, ali i ostalih kolega koje tako obeshrabruju u učenju i napredovanju.

Prva laserska dekompresija diska učinjena je 1986. godine u Austriji (dr. Choy i dr. Ascher). Nakon toga, stotine neurokirurga, ortopeda i anesteziologa diljem svijeta educiralo se u navedenoj tehnici i primjenilo ju na stotinama tisuća pacijenata. Rezultati su, kod pravilne indikacije, zapanjujući.

Prva endoskopska operacija diska učinjena je 1988. godine u Americi (dr. Kambin). Ova se je tehnika proširila čak i mnogo više od laserske dekompresije diska jer je konkretnija i njome je moguće operirati više različitih bolesti i dijagnoza, pod direktnom vizualizacijom kamere. Metoda se danas provodi gotovo u svim zemljama svijeta, ali usješno samo u najboljim klinikama!

Na osnovi njihovih i naših iskustava, primjene tehnika i rezultata rada izdana su stotina istraživanja s vrlo pozitivnim rezultatima i zaključcima… i to u prestižnim i vrlo čitanim medicinskim časopisima

Stoga, voljeli mi to ili ne, to su dokazani rezultati i to je MEDICINA TEMELJENA NA DOKAZIMA (EVIDENCE-BASED MEDICINE) kakvu ja radim i primjenjujem na svojim pacijentima.

Lijep pozdrav svima…
dr. Saftić