Naš pristup: jedinstveno i učinkovito – i tako već deset godina

Objavio | 27. ožujka 2019.

Pacijent iz Tanzanije s obitelji... post-operativna kontrola

Da, istina je da na ovaj načina radimo već deset godina. Kroz našu bolnicu prošlo je puno pacijanata, a velika većina otišla je zadovoljno, riješivši svoj problem.

U mnogim stvarima smo do sada bili prvi i jedinstveni, bilo da se radilo o primjeni naprednih i inovativnih kirurških tehnika, tretiranju pacijenata iz egzotičnih udaljenih zemalja poput Tanzanije, Nigerije, Egipta (koji vjerojatno i nisu čuli za Hrvatsku dok nisu potražili našu uslugu), prezentaciji naših stavova i iskustva na Internet platformama poput ovog bloga, dijeljenju znanja i edukaciji drugih liječnika naprednim tehnikama koje razvijamo… no, uvijek je primaran fokus svega bio upravo – čovjek, pacijent.

Iako se to možda uvijek i ne čini tako, pacijent je zaista uvijek bio i ostao naš prioritet. Bilo da je netko u potrazi samo za savjetom, pregledom ili liječenjem.

Trudimo se holističkim pristupom u našoj specijalnosti – spinalnoj medicini, uključiti sve aspekte promatranja pacijenta, njegovog duha, zanimanja, tijela, životnih navika… a sve u cilju postizanja optimalnih rezultata i ravnoteže, vrlo često bez potrebe za ikakvom operacijom.

Mnogo ljudi dolazi u našu bolnicu s vrlo izraženim i nejasnim simptomima, a odlaze zadovoljno i sretno, nauče se nositi sa svojim problemom i žive s njim bez kirurške intervencije. Njima je bio dovoljno samo – iskren i otvoren razgovor, savjet. Oni pak drugi koji “moraju pod nož” kako se u narodu voli reći, zapravo i ne idu pod nož… mi ga u našem radu praktički i ne koristimo. Prateći moderne trendove i medicinu temeljenu na dokazima, bez boli i bez nanošenja štete pacijentu u mogućnosti smo tretirati gotovo sve probleme koji zahtjevaju kiruršku intervenciju.

Naš blog postoji već 8-9 godina… vjerojatno smo jedini od pionira i u tom području – dijeljenju naših stavova, mišljenja i komentara ovako javno… bez cenzure i straha (bilo nas, bilo pacijenata). Do sada je na ovom blogu objavljeno više 2200 komentara pacijenata iz cijele regije. Ovaj blog je zapravo toliko popularan da je jednom čak i bio hakiran, no brzo smo ga “vratili”. Trudimo se svima odgovoriti (ako nekada nešto zaboravimo, slobodno ponovite Vaše pitanje), nekad je naš odgovor možda i sarkastičan i to iz više razloga – nejasno pitanje, već odgovoreno pitanje, prepisivanje nalaza radiologa, i sl. Često nam zaboravite napisati Vaše tegobe. Vrijeme je da konačno shvatimo svi (i stručnjaci koji nas prate, i Vi pacijenti) – mi neurokirurzi-spinalni kirurzi ne operiramo Vaše slike, operiramo pacijenta sukladno njegovim tegobama, utjecaju tih tegoba na kvalitetu života i MR slikama. Mi se postavljamo u poziciju pacijenta, s njegovim problemom, ali sa svim našim znanjem… i postupamo onako kako bi mi voljeli da se s nama postupi. Mi griješimo, ali rijetko, no mi naše greške znamo ispraviti. U ovih deset godina mogu na prste jedne ruke nabrojati pacijente kojima smo nanijeli nepovratnu štetu. No, na žalost… i to je kirurgija. A onaj tko je ne radi niti ne griješi.

Ranije smo spomenuli naš holistički pristup koji je naš najveći ponos i naša diferencijacija od drugih. Ne, mi to nismo izmislili. Određene se stvari uče na određenim mjestima… U našem slučaju osnove kirurgije kakvu primjenjujemo u Americi (New York), naprednije tehnike u Njemačkoj (Munchen, Karlsruhe), Švicarskoj (Zurich) i Engleskoj (Machester), a sve to uz iznimno ljudski, topao i holistički pristup se može naučiti samo na jednom mjestu – Južna Koreja (slavna bolnica Wooridul u Seoulu). Prvu ambulantu, a kasnije i bolnicu, osnovao je dr. Sang-Ho Lee još davne 1982. godine. Do danas je razvio lanac s više od 10 bolnica u 4 zemlje. Najzaslužnije za njegov uspjeh su upravo ove dvije stvari: inovativne tehnike i holistički pristup, upravo ono što mi danas slijedimo i pokušavamo maksimalno primjeniti u Hrvatskoj.

Zato, dragi pacijenti… pratite nas i dalje, pišite nam (pritom argumentirano, s fokusom na Vaše tegobe i samo zaključak MR nalaza) i imajte povjerenja u nas. Nekada možda ne odgovorimo odmah, nekada smo možda malo i sarkastični, nekada liječenje traje dulje od očekivanog… no na kraju krajeva, ukoliko nas slijedite i slušate, krajnji rezultat je – ZADOVOLJAN PACIJENT.

dr. Robert Saftić
neurokirurg

FOTO: pacijent iz Tanzanije s obitelji na post-operativnoj kontroli.