O meni

Tekst sa stranice moje bolnice:

Najljepša bolnica u kojoj sam bio: St. Mary Hospital u SeouluDoktor Robert Saftić, neurokirurg i pionir je minimalno-invazivne (endoskopske) kirurgije kralješnice na području jugo-istoka Europe i Republike Hrvatske. Specijalni interesi uključuju minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice s filozofijom odabira najmanje invazivnih i najviše efektivnih metoda liječenja bolesti kralješnice te dijagnosticiranje i liječenje boli u leđima i išijasa uzrokovanih degeneracijom diskova. Međunarodno je priznat stručnjak za lasersku, METRx mikro-endoskopsku i endoskopsku kirurgiju kralješnice što pokazuju članstva u vodećim svjetskim udruženjima, redovite pozivnice na vodeće kongrese minimalno-invazivne kirurgije kralješnice te objave stručnih članaka u referentnim medicinskim časopisima.

Pacijenti kojima je rečeno da ne postoji kirurško rješenje njihova problema te oni koji su odbili fuziju ili umjetni diska najčešće se odlučuje za procedure i zahvate koje radi dr. Robert Saftić, a to su one koje minimiziraju štetu na okolne strukture kralješnice kombinirajući lasersku dekompresiju diska (PLDD), seletivnu endoskopsku diskektomiju (SED), diferenciranu evokativnu diskografiju, intradiskalne terapije, intraforaminalne infiltracije te blokade simpatikusa.

Doktor Robert Saftić je također i redoviti predavač na najvećim i vodećim kongresima minimalno-invazivne kirurgije kralješnice te često i u organizacijskim odborima istih. Od toga možemo izdvojiti:

 • Prvi svjetski kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (WCMISST 1, Hawaii, USA)
 • Drugi svjetski kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (WCMISST 2, Las Vegas, USA)
 • Desetljeće kostiju i zglobova – Dan kralješnice (Zagreb, Hrvatska)
 • Treći međunarodni simpozij “Instrumentacija lumbalne kralješnice” (Maribor, Slovenija)
 • Dvadeset i deveti međunarnodni tečaj perkutane endoskopske kirurgije kralješnice i komplementarnih operacijskih tehnika (Cirih, Švicarska)
 • Kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice – IMLAS (Anatalya, Turska)
 • Četvrti kongres minimalno-invazivne kirurgije kralješnice (Anatalya, Turska)

Od članstava u udruženjima možemo izdvojiti:

 • EANS – Europsko udruženje neurokirurških društava
 • WFNS – Svjetsko udruženje neurokirurških društava
 • SMISS – Društvo za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (USA)
 • ISMISS – Društvo za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice (krovna organizacija)
 • IITS – Međunarodno udruženje za intradiskalnu terapiju
 • IMLAS – Međunarodno društvo za primjenu lasera u mišićno-koštanom sustavu
 • AAMISS – Azijska akademija za minimalno-invazivnu kirurgiju kralješnice

CV u PDF-u.

275 thoughts on “O meni

 1. mirjana ivetic

  Poštovani! Molim vas da prokomentirate moje nalaze MSCT kralježnice, segmenta od L3 do S1: Na segmentu L3-L4 vidi se dorzomedijalna protruzija s blagim imprimiranjem ventralne konture duralne vreće. Protrudirani disk je djelomično osificiran desno, sužavajući prostor desnog neuralnog foramena. Ne vidi se suženja u području lateralnih recesusa. Na segmentu L4-L5 vidi se dorzomedijalna protruzija i.v. disca koji je značajnije osificiran stvarajući disk-osteofit kompleks.Isti imprimira ventralnu konturu duralne vreće i obostrano vrši osteogenu redukciju neuralnih foramena, izraženije lijevo.Degenerativne promjene malih zglobova dodatno sužavaju foramene. Na segmentu L5-S1 vidi se širokobazni dorzomedijalni “bulging” i.v. disca koji imprimira ventralnu konturu duralne vreće.Prostor neuralnog foramena s desne strane je reduciran. Ne vidi se značajnije redukcije u području lateralnih recesusa. Nalaz očitao prof.dr.sci Buča Ante iz KBC Split.Napominjem da trpim jake bolove više od godinu dana, u više navrata primala sam injekcije Ketonala i Dexamethasona, pijem Tramal od 150 mg, ali bol ne prestaje. Najviše me boli kada hodam, ili pri ustajanju i saginjanju. Savjetujte šta da radim.Neki su mi dr. rekli da nije moguća operacija, moj neurokirurg kaže da moramo izdržati bar još 10 god. (ja imam53.god.) bez operacije. Ja se ne bih operirala ako postoji bilo koji drugi način da mi se pomogne. Možete li mi Vi pomoći? Unaprijed zahvalna na odgovoru.

  Reply
  1. marijana

   Poštovani dr.Robert Safetić! Htjela sam Vas upitati za drugo misljenje naime ima vec nekoliko mjeseci imala sam bolove u doljnjom desnim djelu kraljeznice koja se spusta niz desnu nogu.Mjesec dana se nisam mogla kretati od bola,primala sam inekcije i za sada je popustalo.Napravila sam MRI KRALJEZNICE po preporuci doktorice jer su mi prije 4 godine rekli da imam malo ostecene diskove i radikalno ostecenje korjenova S1/L5 desno i ovo mi je pokazao snimak : Izravnata je fiziološka lordoza, Vertebralni je kanal blaze reducirane širine u razini L3 i L4 kralješka.Medula spinalis je prikazana od razine Th 9 kralješaka,urednih je osobnosti.Konus medule je normoponiran,Vidliva je djelomična disikacija i-v diska L3-L4. U razini L2-L3 L3-L4 te L4-L5 kralješaka prikaže se subligamentaran dorzokonveksno oblikovan “bulging”i-v diska bez znakova kolizije s pripadajucim korjenovima zivca. Unaprijed Vam zahvaljujem na objasnjenju. Srdacan pozdrav!

   Reply
   1. Robert Saftic

    Postovana Marijana.,
    nalaz EMNG vaše stanje i nalaz MR su u koliziji,,,nešto ne štima..
    Moram vijedsti MR slike.
    Dodjite na pregled
    Lp
    dr. Saftić

    Reply
 2. mirjana ivetic

  Poštovani dr. Saftic! Molim vas da mi pomognete i sa ovim nalazom CT-a vratne kralježnice: Naprave se aksijalni presjeci i MPR rekonstrukcije od razine sredine trupa C5 kralješka do razine sredine C7 kralješka. Na presjecima kroz i.v. prostor C5C6 vidi se dorzomedijalna, više ulijevo položena protruzija i.v.disca, dorzalni osteofiti,osificiran stražnji longitudinalni ligamenti. Vidi se posljedično obliteriran prednji subarahnoidalni prostor. Kompresivni učinak na ventralnu konturu medule spinalis, te početni dio lijevog radiksa C6.
  I.v. osteohondorza C5-C6.
  Na presjecima kroz i.v. prostor C6-C7, koliko je analiza moguća, vidi se dorzomedijalna,većim dijelom osificirana protruzija i.v. disca, dorzalni osteofiti i osificiran stražnji longitudinalni ligament, te posljedično obliteriran prednji subaranhoidalni prostor. Moguć je kompresivni učinak na ventralnu konturu medule spinalis i početni dio lijevog radiksa C7.
  Unkartroza.
  Ne znam da li je ovaj nalaz ozbiljan i šta treba poduzeti, ali trenutno nemam nekih većih problema ni bolova,osim vrtoglavice kada zatvorim oči kada idem leći.Imam osječaj da propadam negdje, ali ne traje dugo i to se javlja samo kada legnem na desnu stranu. Ponekad imam bolove u vratu , ali sada baš ne. Molim vas da mi kažete kako mi pomoći. Zahvalna splićanka.

  Reply
 3. Davorka Barišić

  Poštovani, suprug mi ima jake bolove u desnoj ruci već više od mjesec dana. Danas je dobio nalaz MSCT vratne kralježnice:
  trupovi kralježaka pokazuju degenerativne promjene sa spondilofitozom donjih vratnih segmenata uz izražene degenerativne osteoartritičke promjene interapofizealnih zglobova.
  Također se nalaze degenerativne osteohondrotičke promjene diskova u razinama C5 – C6 i C6 – C7 gdje je reducirana širina intervertabralnih prostora.
  Disk spondilofit kompleksi prominiraju u spinalni kanal u razinama C5 – C6 i C6 – C7 s redukcijom premedularnog prostora.
  U istim razinama nalazi se obostrano suženje lateralnih foramena.
  Medula je centralno smještena, potisnuta prije spomenutim disk spondilofit kompleksima.
  Nema znakova intra ili ekstraduralnog tumora.

  Molim vas vaše cijenjeno mišljenje i preporuku kako liječiti.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Davorka,
   kod vašeg supruga vjerojatno se radi o spondilozi vratne kralježnice gdje disk-spondilofit kompleks pritišće neuralne strukture i to je uzrok bolova. Predlažem Dinamičku rehabilitaciju sa ciljem dekompresije neuralnih foramena tijekom tri tjedna a ukoliko to ne pomogne treba razmišljati o operaciji. Najbolje je da se javite na pregled kod dr. Fučkara u moju kliniku da se odredi način liječenja a ukoliko taj oblik fizikslne terapije ne pomogne razgovarati će se o opcijama operacijskog liječena.
   Lijepi pozdrav,
   dr. Saftić

   Reply
 4. Davorka Barišić

  Srdačno se zahvaljujem i ako mi možete reći o kojoj bi operaciji to bila riječ da se mogu informirati o cijeni te vaše usluge.Ili mi je vi napišite,ako nije problem.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana,
   Radi se o operaciji dekompresije vratne kraljeznice vjerojatno na dvije razine.
   Cijena operacije je od 40000 kuna na vise ovisno o tome sto je potrebno raditi.
   Lijepi pozdrav,
   Dr Saftic

   Reply
 5. Marina

  Poštovani,molim Vas za mišljenje: nalaz MR LS kralježnice protruzija intervertebralnog diska na nivou L2-L3,L3-L4,L4-L5 sa radikularnim konfliktom na korijen spinalnog živca L5 lijevo.EMNG nalaz umjerena radikularna lezija L4-L5 nešto jača u L5 i tu više kronična,u L4 s nekim elementima subkroničkog odnosno i svježijeg oštećenja umjereno do srednje teškog stupnja.Zadnja dijagnoza:syndroma lumbo sacrale CHR ,hernia disci i.v.L4L5 l.sim.et. stenozim canalis lumbalis.Jeli u ovom slučaju treba doći do operativnog zahvata ili pak ne?

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana Marina,
   Ne znam. Sve ovisi o vašim tegobama, starosti, naslijeđu, vrsti posla s kojom se bavite, konstituciji, biomehanickim svojstvima vase kraljeznice, vašim očekivanjima, navikama, visini, tezini… I tako dalje.Drugim riječima nalaz MR pretrage ne znaci ništa i stoga vam temeljem nalaza ne mogu ništa pametno niti odgovoriti….
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 6. Mladen Žvorc

  Poštovani dr. Saftić,
  Između svih ostalih i ja sam slobodan zamoliti Vas za Vaše mišljenje i preporuku. Prije dvije godine operirao sam protruziju diska na KBC Rebro. Operaciju je izvršio dr. Goran Mrak. Nakon redovitog oporavka od nekoliko mjeseci i fizikalne terapije osjećam se dobro i u lumbalnom dijelu kralješnice nemam nikakvih bolova. Povremeno osjećam lagano i diskretno trnjenje u lijevoj nozi. Samostalno sam nastavio sa vježbanjem, plivanjem i u prilično sam dobroj kondiciji. Sredinom prošle godine pojavio mi se je novi problem, odnosno tada sam počeo osjećati bol u sredini leđa sa “probadanjem” pod lijevom lopaticom. Uporno sam dalje nastvio sa fizičkim aktivnostima i bol je trajala cca 3 tjedna. Ponovno se pojavila nakon cca mjesec dana i ponovno traje cca 3-4 tjedna. U 12. mjesecu dr. Mraka na pregledu preporučuje fizikalnu terapiju i MR. Nakon toga bol se ponovno pojavljuje i više ne prestaje. Sada sam već mjesec dana na fizikalnim terapijama u Varaždinskim Toplicama i nemam nikakvog poboljšanja. Razlika je sada u tome što bol pojačala, više uopće ne prestaje, a povremeno je toliko jaka da mi onemugućava bilo kakav, pa i najmanji pokret. Moram Vam reći da sam 22.05.2012. naručen na pregled kod dr. Rotima i 08.06.2012. kod dr. Mraka, međutim zamolio bih Vas i za Vaše cijenjeno mišljenje o mogućnostima rješenja mog problema. U prilogu Vam dostavljam dokumentaciju i medicinske nalaze (link na bok.com).

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Mladene,
   pogledao sam Vase slike i tu se radi o slijedećem. Na operiranoj razini stanje je očekivano koje se vidi nakon klasične mikrodiskektomije. Sve u svemu nije loše. Što se lopatica tiče, to nema veze sa torakalnom kralježnicom i glupo je da vas nisu poslali na MR vratne kralježnice no na jednoj seriji se i vidi dio vratne kralježnice gdje je na razini C6/7 mala spondilotička promjena no ništa što bi trebalo operirati. Vaš problem proizilati iz neprimjerene fizikalne terapije na koju ste prerano poslani. Naime kod vas se radi o sindromu prenaprezanja pojedinih mišićnih skupina što se manifestira bolovim u gornjem dijelu leđa.
   Mislim da vam liječnici koje ste naveli ne mogu pomoći jer naprosto nemaju dovoljnu količinu znanja da bi vam objasnili o čemu se radi.
   Lijepi pozdrav,
   dr. Saftić
   PS vaše liječenje zahtijeva regeneraciju prenapregnutih mišića i tetiva i njihovo postavljanje u normalan položaj kako bi biomehanika kralježnice funkcionirala.

   Reply
 7. Mladen Žvorc

  Poštovani doktore,
  zahvaljujem se na Vašem mišljenju. U skladu s njim porazgovarati ću s fizijatrom i pokušati dogovoriti adekvatan daljnji tretman.

  Srdačan pozdrav,
  Mladen Žvorc

  Reply
 8. miljana tomašić

  poštovani doktore,najprije bi željela da mi objasnite moj MR nalaz sa što manje stručnih riječi i željela bih vašu preporuku i savjet što da napravim……imam 42 godine,od jučer sam na bolovanju nakon 6 godina porodiljnog dopusta i četvrtog poroda. dakle samo sam produžila na bolovanje jer posao obavljam sjedeći a trenutno ne mogu sjediti,jedva odstojim sat vremena na nogama i moram leći,uz voltaren i normabel ….. unaprijed zahvaljujem! NA RAZINI L4-L5 vidi se lijevostrana protruzija diska koja komprimira duralnu vreću… NA RAZINI L5-S1 također se vidi blaža dorzomedijalna protruzija diska uz blagu kompresiju duralne vreće.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Miljana,
   kod vas se vjerojatno radi o herniji diska to jest pritisku diskalnog tkiva na tkivo živca koje vam uzrokuje tegobe. Mozda je najboolje da dodjete na pregleda pa da vidimo kakvo bi liječenje vama bilo primjereno a to ovisi o veličini diska, nalazu na vašim živcima (EMNG nogu) i kliničkom nalazu ( znači moram vas staviti u neke provokacijske položaje kako bih vidio vašu reakciju). Ovisno o svemu tome preporuče se liječenje a to može uključiti neke injekcije, fizikalnu terapiju, izokinetičke vježbe pa i operaciju.
   Lijepi podzrav,
   dr Saftić

   Reply
 9. miljana tomašić

  najljepša vam hvala!!! vidim da ste operaciju napisali kao posljednju soluciju i u toliko mi je lakše.iskreno,žarko bih željela doći na pregled kod Vas ali sam u nemogućnosti iz mnogo razloga , iz Vela Luke sam,predaleko! Vaše mišljenje sam dobila prije mišljenja svog specijaliste,kojeg ću posjetit sa svim nalazima u ponedjeljak… još jednom se zahvaljujem na Vašoj preporuci……lijepi pozdrav!

  Reply
 10. zdenka67

  nalaz mr,
  Na serijipresjeka kroz vratnu kralježnicu nalaze se spondilotske promjene vratnih kralježaka uz degenerativne osteoartričke promjene interapofizijanih zglobova.
  Degenerativno su promjene diskovi od c4do c7 uz disk spondilofit kompleksa koji prominiraju u spinalni kanal s redukcijom premedularnog prostora.
  Medula spinalis je primjerene debljine i strukture
  pa vas molim mišljenje na ovaj nalaz što stim
  1967 godište sam imam oko76 kg
  puno vam hvala unaprijed

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Zdenka,
   mozda je najbolje da se javite liječniku koji vam je indicirao MR vrata. On je ipak najviše upoznat sa vašim problemima i razlogom zašto vas je slao na tu pretragu pa će vam on dati i najbolje inforamcije o nalazu. Ja nisam radiolog da komentiram MR nalaze….Ja liječim ljude.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 11. A.K.

  Imam 45 godina i prije par dana sam uradio magnetnu rezonacu a dijagnoza je:
  L5/S1 I L4/L5 manje dorzomedijalne henijacije četvrtog diska sa lakim potiskivanjem duralne vrece.Uz to sto imam probleme sa cestim bolovima u donjem djelu kraljznice , imam probleme i sa potencijom i slabljenjem polne moci.
  Molim vas za savjet i pomoc.

  lp

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani gospidine Admir,
   vrlo mi je teško reći šta je uzrok vaših tegova temeljem poslanoga. Morao bih vidjeti vas MR. Također bi bilo dobro da učinite EMNG nogu. Pošalite mi te nalaze ili dodjite na pregled pa ćemo vam pomoći.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 12. Alan Božić

  Poštovani doktore,

  imam 34 godine i nakon učinjenog MR pregleda nalaz je sljedeći:

  MR L-S kralješnice učinjena u sagitalnoj i transverzalnoj projekciji u T1 i T2 mjerenoj slici pokazuje izravnanu fiziolšku lordozu lumbalne kralješnice.
  Vidljive su degeneratvne promjene diska na segmentu L4-L5 i L5-S1.
  Na segmentu L4-L5 vidi se ispupčenje diska – bulging.
  Na segmentu L5-S1 vidi se dorzomedijalna protruzija diska koja se širi u desno te koja kompromitira desni lateralni recesus.
  Na ostalim segmentima nema znakova hernije diska.
  Prikazzana torokolumbalna medula fiziološkog je intenziteta signala.

  MR je od 21.05.2012.

  Molim Vas savjet o sljedećim koracima, operacija ili …..

  Hvala i pozdrav

  Reply
 13. Ivana

  Poštovani!

  Molim Vaše mišljenje ako može.Moj tata ima problema sa LS kralježnicom.Na MR LS vidi se aplanirana fiziološka lordoza.Spondiloze ispondiloartroze s spondilofitno premoštenim i.v. prostorom na segmentu L5,S1.Od L2 do L4 sagitalni promjer vertebralnog kanala je 6,2mm i u kategoriji je apsolutne stenoze.Desikacijske promjene diska vide se na segmentu L4,L5 i L5,S1 s značajnom redukcijom visine i.v. diska.Na segmentu L3,L4 dorzalna protruzija diska široke baze s kompresijom duralne vreće te redukcijom oba radikularna recesusa uz kompresiju radikularnih korjena.Ima parezu n peronei l sin ijoš toga .Da li može operacija nešto rješiti ili ? Hvala

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Ivana,
   kod ovakvih slučajeva kao što je vaš otac, sublaminarna METRX dekompresija može rješiti 90 % tegoba koje on ima. Najbolje je da učinite MR mijelografiju i javite mi se pa ćemo vidjeti šta je potrebno učiniti.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 14. Ivana

  Hvala Vam lijepa na odgovoru.Razmišljamo o tome da tata dođe sa svim nalazima k Vama.On ima nalaz MR lumbalnog dijela i nedavno napravljen EMNG.A ovo što ste napisali MR mijelografiju dal je to isto što i MR lumbalnog dijela?Ja ću nazvati polikliniku i vidjeti za dalje jer je tata iz Šibenika.Imate najbolju internet stranicu,slučajno sam vas pronašla i zaista ste me iznenadili.
  Hvala i lijep pozdrav!

  Reply
 15. Sandra

  Postovani!
  Moj muz ima 39 godina i prije 5 mjeseci poceo je imati neznosne krizobolje sto se nastavilo duz lijeve noge koju ne moze ispruziti do kraja (prije toga je vec od tinejdzerskih dana svakih par godina doslo do toga da se nakon dizanja tezeg tereta totalno ukocio nakon cega su mu pomogle injekcije). Dijagnoza koju je dobio nakon pregleda kod fizioterapeuta lumboishialgia I.sin. Nalaz RTG LS kraljeznice: reducirana lordoza, pocetni znakovi i.v. osteohondroze najizrazenije u segm. L5S1 i L4L5, deg. promjene malih zgl., izrazenije distalno. Poceo je ici na fizioterapije nakon cega se mu stanje nije poboljsalo. Napravili smo i MSCT LS kraljesnice ciji nalaz glasi: Na seriji multiplanarnih presjeka kroz L-s kraljesnicu nalazi se ekstruzija i.v. diska L4-L5 s ustisnucem u spinalni kanal oko 8-9 mm uz kompresiju duralne vrece i sirenje u lijevu stranu. U razini L5-S1 vide se degenerativne osteohondricne promjene i.v. diska s vaskuum fenomenom uz suzen i.v. prostor i reaktivne subhondralne kostane promjene uz pokrovne plohe susjednih kraljesaka. Nalazi se diskretno izrazena protruzija diska L5-S1 mediolateralno lijevo uz rubne spondilofite koji takodjer diskretno promniraju u spinalni kanal. U razini L3-L4 vidi se diskretna mediolateralna lijevostrana protruzija i.v. diska uz nesto uzi lijevi lateralni recesus. Vide se spondilotske promjene slabinskih kraljesaka. Takodjer se nalaze znaci incipijentnih degenerativnih osteoartritickih promjena i.v. zglobova donjih slabinskih segmenata. Nakon CT-a upuceni smo na pregled kod neurokirurga ciji pregled sad cekamo. Doktorica nam je rekla da ce najvjerojatnije trebati operacija sto bismo mi htjeli izbjeci ako je ikako moguce i mozda uspjeti rijesiti problem nekim terapijama. Sto vi mislite o tome?

  Hvala vam unaprijed na vasem misljenju i odgovoru. Hvala i lp

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana Sandra,
   Mislim da je endoskopska operacija najbolje rješenje za vašeg supruga. Sve ostalo je gubljenje vremena.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 16. Sandra

  Hvala vam puno na vasem misljenju, doktore! Mozete li mi reci cijenu te operacije i ako znate da li se takve operacije izvode i u bolnicama na trosak HZZO-a?
  Lijep pozdrav!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Cijena operacije je 30000 kuna i u ovom dijelu Europe se rade jedino u mojoj Klinici. U bolnici možete ići na klasičnu operaciju.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 17. Hamid M.

  Radjen je 3D CT L/S kicme aksijalnim CT skenovima, te sa MP rekonstrukcijama. Na dobijenim skenovima vidljiva je lumalizacija S1 segmenta. Na nivou i.v prostora L4-L5 vidljivo je stanje nakon op.zahvata sa vidljivom laminektomijom. N istom nivou dorzomedijalno vidljiva je zona denziteta diska koja se ponasa umjereno kompresivno na ogranke kaude ekvine.

  I.v. prostor L5-S1 reducirane visine sa vidljivom zonom denziteta zraka unutar diska-vakum fenomen. Na istom nivou dorzomedijalno obostrano prema intraforaminalno vise lijevo vidljiva je zona denziteta diska koja se ponasa izrazito kompresivno koja je djelimicno kalcificirana sa vidljivim manjim dorzalnim osteofitima u tom podrucju. Trupovi prikazanih kraljezaka su ocuvane visine jasno i ostro ocrtanih pokrovnih ploha. Sam spinalni kanal ocuvane sirine. Molim Vas za misljenje? I zanima me znacenje pomova denzitet diska i dorzalni osteofiti? Hvala. LP

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovani Hamide,
   Ne znam kakvo mišljenje hoćete od mene. Sve vam je vrlo jasno opisao radiolog. To sto vi tone razumijete sasvim je logično i u redu, to je posao liječnika sto vi niste.
   Stoga ako imate nekakav problem najbolje je sa se obratite liječniku koji vas je operirao. Ako vam on ne bude mogao pomoći dodjite kod mene na pregled i obavezno učinite MR kraljeznice.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 18. Cena

  Poshtovani doktore, molim vas za objasnenje i savjet lecenje moje stanje.
  Radi se o MSKT na LS kralježnice:
  Spondiloartrozne promjene sa male ventralne osteofite po duzinom cjelim LS kralježnice.
  -na nivou L3/L4 evidentnum je dorzomediolateralna bilaterlna hernia sa kompresium na duralnog sakusa i biforminalnu kompromitaciju.
  - na nivou L4/L5 prisutan baldjing diska.
  -na nivou L5/S1 dorzomedijalnu hernijaciju sa visoki gradusa sa evidentne kompresije na duralnog sakusa.
  Cena Trpeska, Skopje, RM.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana gospodjo Cena,
   Opis magneta mi ne znaci ništa bez opisa vaših tegoba.
   Ja ne objasnjavam nalaze MR pretraga.
   Stoga,
   Postavite mi jasno pitanje pa ću vam moći odgovoriti.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 19. Aida Aganovic

  Postovani doktore,molim vas za objasnjenje za moje stanje uradila sam CT snimak i zeljela bi da mi malo objasnite kakvo je stanje i dali se moze izbjeci operacija i dali mogu pomoci terapije Ct snimak je ovakav.CT LS kicme od nivoa L1 do nivoa S1…… Radjena nativna aksijalna i sagitalna CT serija kroz zonu interesa LS kicme …… Na sagitalnim skenovima reducirana fiz.lordoza uz uredan korporalni lumbalni poredak te nesto uzi iv.prostor L5-S1.Na aksijalnim skenovima na svim nivoima spondiloticne.te spondilartroticne promjene inicijalnog karaktera.a degarativne prirode,uz dodatnu areu denziteta diska u nivou L4-L5 koja odgovara sirokoj dorzalnoj protruziji iv.diska sa lateralizacijom u lijevo te kriticnom stenozom lijevog neuralnog kanala zbog cega se preporucuje konsulltacija neurohirurga.uUostalim nivoima bez dodatnih area denziteta diska .Na skenovima radjenih sa prozorom za kost osim pomenutih degenerativnih promjena bez drugih pat.morfoloskih promjena. …. postovani doktore to vam je moj nalaz ja imam 32 godine ….HVALA LP….

  Reply
 20. Aida Aganovic

  I jos dodatno da napisem ustvari da objasnim vam moje tegobe ….vec 4 mjeseca imam tegobe na lijevoj strani kuka bolovi se pojacavaju al ne toliko neizdrzivo prilikom hodanja koji se siri duz lijeve noge .. i na lijevoj strani butine na sredini kad se umirim dolazi do brecanja…

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana gospodjo Aganovic,
   Ukoliko želite da vas ja lijecim najbolje je da učinite MR LS kraljeznice i da dodjete na pregled kako bih mogao procijeniti ozbiljnost vašeg stanja i odrediti u kojem smjeru bi vase lijecenje trebalo ići,
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 21. Davorka Bukorović 42 g.

  Poštovani dr.Saftić!
  Molim Vas za mišljenje za moju dijagnozu:
  Spondylosis cervicalis C5-C6
  Stenosis foraminalis C5-C6 dex.
  Sy CB chr.Radiculopathia C6,C7 lat.dex.
  Od 30.03.2012 se nalazim na bolovanju do danas.Radim u Komunalnom poduzeću na održavanju javnih površina.Bolovi su jaki u ramenima i donjem dijelu leđa,kao i u okretanju vrata na obe strane,tako da sam radno nesposobna. Mokraća mi “bježi” i slabo je kontroliram.Prije dvije godine operirala sam karpalne kanale na obe ruke.Gore navedena dijagnoza je ustanovljena 31.03.2012 na osnovu MR vratne kralježnice,od strane dr.Miroslava Vukića sa “Rebra”i zakazao mi je operaciju 08.06.2012.,koju je bez objašnjenja otkazao i do dan danas mi se još nije javio.Povrijeđena kao pacijent i građanin nakon toga sam se obratila dr.Ivanu Radiću iz “Sestre milosrdnice”i on mi je obećao operaciju do 20.07.2012. i on me prevario i još mi se ne javlja.Obojicu sam kontaktirala telefonom i doslovce molila da me operiraju,ali nažalost ja nisam estradna zvijezda nego jedna obična čistačica iz Knina i koga je briga za mnom..
  Lijepo Vas molim da mi pomognete i objasnite da li mi je operacija uopće potrebna i kojeg mi operatera preporučate u državnom sektoru,s obzirom da u Vašu kliniku ne mogu doći zbog nemogućnosti plaćanja za mene enormno visokog novčanog iznosa.
  Srdačan pozdrav od Davorke.
  Srdačan pozdrav iz Knina od Davorke.

  Reply
 22. Daliborka

  Poštovani doktore, molim Vas za vaše mišljenje o mojem stanju, poslala sam prekjučer nalaz od MR i opis mojeg stanja.
  Hvala!

  Reply
 23. Daliborka

  Ispričavam se na mojem propustu nalaze sam poslala na email Vaše klinike.
  Pozdrav

  Reply
 24. Ana

  Poštovani doktore Saftiću,

  već godinu i pol dana imam bolove u uroanogenitalnom području. Urološki, ginekološki i proktološki testovi su svi u redu. Jedan od stručnjaka mi je slučajno napomenuo da uzrok može biti i uklještenje/oštećenje pudendalnog živca. Znate li vi nešto više o tome? Koje dodatne pretrage mi savjetujete i mogu li se one obaviti u vašoj klinici u Zagrebu?
  Hvala i puno pozdrava!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana Ana,
   Prije nekoliko mjeseci imao sam sličan slučaj jedne djevojke iz Sarajeva koja je imala simptome slične vasima a uzrok je bio u ekstraforaminalnom dijelu diska.
   Stoga učinite dobar MR LS kraljeznice ( poliklinika Sunce ili 2000)
   A potom mi se javite.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 25. Ana

  Dragi doktore, puno vam hvala na brzom odgovoru. Javit ću se svakako nakon što obavim MR.
  Pozdrav, Ana

  Reply
 26. Alen

  Postovani dr. Saftic

  Imam 50 godina i zadnja dva mjeseca posebno pri pokretima glave osjecam bolove u vratu ramenima i rukama, jaku misicnu napetost grudnih i lednih misica, trnce lijeve ruke i promjenu osjeta u kaziprstu lijeve ruke. Napravio sam MR i EMNG. Molio bih vase misljenje, zanima me posebno moze li se nekom minimalno invazivnom jednodnevnom operacijom pomoci u ovakvom slucaju?

  MR Vratne kraljeznice:
  Izravnatija je fizioloska lordoza cervikalne kraljeznice , uz skolioticni cervikotorakalni prijelaz. U segmentu C6/C7 vidi se veci prolaps diska
  lijevo foraminalno, sa rupturom anulusa i kranijalnim izljevanjem diskalnog sadrzaja. Posljedicno diskoradikularni konflikt. Segmenti C4/C6 sa degenerativnim promjenama osteohondroze, pri cemu kompleks disk/spondilofit na C5/C6 obostrano suzava foramene (lijevo naglasenije), a na C4/C5 dorzocentralno reducira ventralni subarahnoid. Intramedularno bez znakova kompresivne mijelopatije. Patoloskog signala se ne vidi ni intrakorporalno. Paravertebralna muskulatura simetricna, bez patomorfoloskih promjena .
  Zakljucno, radi se o prolapsu/ekstruziji diska C6/C7, te osteohondrozi C4-C6.

  EMNG nalaz

  U neuroloskom statusu : utisak hipotonije (hipotrofije?) m.triceps brachi, oslabljen refleks m. tricepsa lijevo. Bez znakova piramidalne lezije.

  Elektromiografija: elektromiografskom analizom misica gornjih ekstremiteta registrira se u m. triceps brachi sin, m,ext.d dig. comm sin intermedijalni inervacijski uzorak s izdvajanjem akcijskih potencijala vise amplitude.
  Nalaz je suspektan na do lakse promjene spinalnog zivca C7 lijevo.
  Preporuca se konzultirati neurokirurga obzirom na klinicku sliku.

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru uz srdacan pozdrav iz Rijeke.

  Alen

  Reply
 27. Vernesa

  Poštovani, molim Vas, imam 20 godina i pred mjesec dana završila sam u bolnici zbog bolova u kičmi koju sam prije toga 5 dana trpila i svaki dan isla na koktel inekcije i mislila bit ce bolje, ali pogorsalo se i meni su noge pocele “propadati”. Tata me odvezao na hitnu,doslovno me vuko,nisam mogla na desnu nogu stat uopće, plakala sam od bolova i hospitalizirali su me.
  Napravili su sljedece nalaze:
  MAGNETSKA REZONANCA-

  VERNESA KARAHASANOVIĆ,1992.
  O.B.PULA
  NEUROLOGIJA
  MR LS KRALJEŠNICE
  MR lumbalnog segmenta kralješnice u standardnom protokolu bez primjene kontrasta:
  Reducirana fiziološka lordoza lumbalnog segmenta kralježnice.
  Trupovi prikazanih kralješaka uredne su visine, primjerenih intenziteta signala.
  Promjena intenziteta signala diska na T2 mjernim sekvencama vidljiva je u visini
  L4-S1 uz znakove redukcije i.v. prostora u smislu degenerativnih promjena .
  Na presjecima u razini diska L1-L5 nema znakova hernije diska.
  Na presjecima u razini diska L4-L5 vidi se dorzocentralna hernija diska sa kompresijom duralne vreće sprijeda.
  Na presjecima u razini diska L5-S1 nema znakova hernije diska.
  Mali zglobovi su održani .
  Conus medullaris je primjerene visine.
  Paravertebralna muskulatura je održana .
  ZAKLJUČAK:
  Osteohondroza L4-S1.
  Hernija diska L4-L5.
  CD 1.
  Pula, 17.08.2012.
  Dr.med.Denis Komel

  EMG:
  nalaz pokazuje nižu amplitudu M potencijala n.peroneus desno. Patološka spontana aktivnost u m.tibiali ant. Nalaz u smislu lezije spinalnih korjenova.

  NEUROKIRURŠKI NALAZ(21.08.2012.)
  Dijagnoza
  Hernia disci intervert L4 L5
  Terapija
  Movalis 1 tbl.ujutro
  Kod bolova refr. na analgetika inducira se epiduralna blokada pod kontrolom rendgena
  NK kontrola prema tijeku

  FIZIJATRIJSKI NALAZ(23.8.2012.):
  Po završenoj obradi preporučam stacionarnu rehabilitaciju u Rovinju
  LSO ortoza pri vertikalizaciji i hodu u fazi jače algične komponente.

  Doktorica mi je rekla da odem na operaciju odmah,ja neznam što da radim, trenutačno čekam da mi dode fizijatar doma da radi vježbe samnom, jer vec 2,3 tjedna čekam da dodem na red u Rovinj i čekat cu jos bar 3 tjedna jer su kako kažu puni.

  Pijem svako dan : helex 1x, normabel2x,zaldiar3x, peptoran 2x ,inekcije tramala i koktele s volterenom apaurinom i nekim dexa nešto, neznam točno.

  Hospitalizirana sam bila od 13.8.-30.8 u OB Pula na neurologiji
  DIJAGNOZA: M51.1- bolesti lumbalnog i drugog interverterbralnog diska s radikulopatijom

  Hernia disci i.v. L4/L5
  lumboischialgia bill prec.lat.dex.
  Osteochondrosis L4/S1

  Otpustili su me na kučno ljecenje da mi dolazi fizijatar koji još nije došao,
  doma sam vec 2 tjedna, nepomicno lezim na ledima s nogama pod 90 stupnjeva.

  Meni bolovi traju već 6 godina, i jednostavno više ne mogu trpiti.
  Da li bi ste mi preporučili operaciju i dali bi bilo lakše poslje toga?

  Unaprijed Vam zahvaljujem,
  Vernesa Karahasanović.

  Reply
 28. Vernesa

  Može li na Vaš mail, ili nekako drugačije, samo što ne razumije, ja kada otvaram te slike jako su malene i imaju 3 KB, te ima još nešto na CD-u, vjerojatno isto slike MR-a sa po 130-500 KB .
  Samo mi javite kako da Vam pošaljem i poslat ću,
  hvala Vam puno unaprijed,
  Vernesa.

  Reply
 29. Daliborka

  Poštovani, pisala sam vam već nekoliko puta, ali nisam naišla na vaše mišljenje.
  Imam 38 godina i velikih problema prilikom hodanja, naime kod dužeg hodanja osjećam slabost u nogama, više lijevoj, i noge moram vući (kao kod klizanja) da bi mogla hodati. Ponekad je to hodanje duže, a ponekad jako kratko svega nekoliko metara, onda moram sjesti i odmoriti pa mogu opet kratko dalje. Obišla sam više puta fizijatre i svaki puta dobila klasične terapije bez većeg učinka. Napravila sam i MG cijele kralježnice i nalaz nosila kod neurokirurga dr. Radića koji je rekao da nije potrebna operacija već samo fizikalne terapije,koje su bez rezultata, ali ja više ne mogu biti tako ograničena sa kretanjem jer stvarno ne mogu hodati.
  MG nalaz stoji :
  Uredna visina trupova kralježaka, njihova struktura. Nema vidljivih destruktivnih lezija. Kraniocervikalni prijelaz uredna izgleda nema vidljive hernacije tonzila malog mozga. Medula spinalis je uredne veličine i homogena intenziteta signala, nema fokalnih lezija niti hidrosiringomijelije.
  Vratna: visina i. v. prostora C5-C6 dorzomedijalna protruzija diska 3mm koja popunjava prednji epiduralni prostor.U kontaktu je sa prednjim m. spinalis koju ne komprimira. Sužen je ulaz u desni lat. recesus.
  Grudna: U segmentu Th10-11 sužen je iv. prostor a disk smanjena intenziteta T2 signala (desikacija). Prema straga vidljiv je značajan spondilofit – protruzija kompleks dorzomedijalno i paramedijalno lijevo koji se utiskuje u prednji rub m. spinalis. Suzuje lijevi lat. recesus.
  Degerativne promjene manjeg stupnja, desikacija bez hernijacije diska postoji i na Th 8-9-10
  Slabinska: Značajno je sužena širina iv. prostora L1-2, nešto manje L5-S1. Diskovi nižeg T2 signala. Postoji paramedijalna desna protruzija diska L1-2 koja diskretno suzuje desni lat. recesus i iv. foramen (donji dio)
  Zaključak: mr cijele kralježnice evidentira relativno značajnu diskopatiju lokaliziranu na tek pojedine iv. segmente: C5-6, Th10-11, L1-2.
  To je iz nalaza MG, MOLIM VAS DA MI POMOGNETE I KAŽETE SVOJU PREPORUKU jer ovako više neide.
  HVALA !

  Reply
 30. marko

  Dr.Robert pozdravljam vas i molio bi vaše misljenje o mojoj MR vratne kralježnice…imam 40god. i po profesiji sam vozač a tegobe su uzasno nepodnosljive(krckanje u vratu ,jake glavobolje,trnjenje lijevog lica ,bol zivca koji udara od ramena prema glavi u sljepocnicu u nos itd..ukocenost …) ne znam vise sta da radim i kome da se obratim… MR glasi ovako : trupovi kralježaka pokazuju degenerativne promjene sa spondilofitozom donjih vratnih segmenata uz izražene degenerativne osteoartritičke promjene interapofizealnih zglobova. Također se nalaze degenerativne osteohondrotičke promjene diskova u razinama C4-C5,C5-C6 i C6-C7 gdje je reducirana širina i intervertebralnih prostora . Nalazi se relativna stenoza spinalnog kanala u razinama C-5 i C6. Disk spondilofit kompleksi prominiraju u spinalni kanal u razinama C4-C5,C5-C6 I C6-C7 s redukcijom premedularnog prostora.U istim razinama nalazi se obostrano suženje lateralnih foramena,više lijevo na nivou,
  ,C6-C7 uz konsekutivni disk radikularni konflikt.Medula je centralno smještena,potisnuta prije spomenutim spondilofit kompleksima i fiziološkog je inteziteta signala i debljine.Nema znakova intra ili ekstraduralnog tumora. moj EMNG nalaz : Izraženija neuralna lezija bilježi se u mišićima ramenog obruča,lijevog tenara,te u lijevom bicepsu.Neurografskom analizom n.ulnarisa i n.medianusa dobiju se uredni parametri,nema znakova oštećenja živaca u podlakticama i šakama. Senzori neurografski nalaz je uredan-nema znakova lezije pleksusa.U mitomu C7 fibrilacije. …NALAZ U SKLADU SA KLINIČKOM SLIKOM : srednje teška do teža (3b.stupanj od 6)komresivna radikulopatija korijenova C5,C6 i C7 lijevo ,te L5,više C6(do 30% gubitak aksona)….blaža (2.stupanj) kronična lezija korijenova C7 desno . Dr.Robert zanima me jel u mom slucaju može pomoč bilo kakvi operacijski zahvat dali da napustim radno mjesto vozača ,šta da radim šta bi mi vi savjetovali da uradim ….Unaprijed vam se puno zahvaljujem na vašem odgovoru…POZDRAV

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Marko,
   Pomoci uvijek ima.
   Vase stanje je komplicirano i najbolje je da dodjete na pregled. Od obrade svakako učinite standardne, dinamicke i kose snimke vratne kraljeznice.
   LP
   DR. Saftic

   Reply
 31. Željka

  Poštovani dr.Robert želim vas pozdravit i zamolit da mi pomognete jer sam izgubila više svaku nadu da ce moji bolovi kralježnice prestat.Imam 62god.a zadnjih 7-8god.imam tegobe od kojih više nemogu vodit normalan život .Ne zelim vas puno zamarat o nebitnim stvarima zato cu vam odma napisat moju mr.i žarko se nadam da cete mi odgovorit u najkracem roku…….Na seriji presjeka kroz kroz lubalnu kraljeznicu vidi se difuzna demineralizacija prikazanih kostanih struktura.Trzp TH12 kraljesaka je anteklinasto oblikovan-stanje nakon kopresivne frakture.Takodjer nizi je trup L2 kraljeska sa utisnucem donje pokrovne plohe.Utisnuce gornje pokrovne plohe trupa L4 kraljeska.Bikonkavno je oblikovan trup L5 kraljeska,s vecom Schmorlovom hernijon donje pokrovne plohe.Uznapredovale spondilotske promjene lumbalne kraljeznice.Degenerativne promjene intervertebralnih zglobova.Sakralno se vidi vise Tarlov cista od kojih je najveca 26x19mm.Na nivou L2-L3 vidi se mediolateralno,ljevostrano izbocenje i.v.diska.Na nivoima L3-L4 i L4-L5 vide se blaze dorzolateralne,ljevostrane protruzije i.v.diskova.Konus medule zavrsava na nivou L1-L2. Dr.Robert dali u mom slucaju operativni zahvat moze pomoci mojoj narusenoj kvaliteti zivota uzrokovano kraljeznicom.Sta mi je radit i jel uopce ima pomoci za ovakav slucaj….Hvala na strpljenju i jos jednom vas pozdravljam i puno zahvaljujem

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana gospodjo Željka,
   teško mi je reći šta je pravi uzrok vaših tegoba iako se najvjerojatni je radi o kompresivnim osteoporotičnim prijelomima koji se navode na MR. Najbolje bi bilo da napravite obične i dinamičke Rtg snimke torakalne i lumbalne kralježnice. Ukoliko se to pokaže kao jedini problem onda rješenja ima a zove se vertebroplastika.
   Učinite navedene snimke pa mi se javite..
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 32. dejan

  postovani dr.robert hteo sam da vas pitaam za misljenje radio sam magnetnu i pise ovako.pregled ukazao je na postojanje manje diskalne protruzije u nivou c5-6 bez konpresivnog efekta na medului nervne korenove,incp.spondiloticne promene i ispravljenu cervikalnu lordozu sa pocetkom kifozom. biosam kod fizijatra o radio sam terapije na struju, i nista mi nije pomoglo imam strasni bolovi na vratu. molim vas kazite mi sta da radim.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovani Deanr,
   Kod vas se vjerojatno radi o ozbiljnom poremecaju biomehanike sto dovodi do mikroinstabiliteta i povecanog opterecenje na male zglobove vrata.
   Trebao bi vidjeti vas MR i dinamicke snimke vrata kako bi vam preporučio daljnje lijecenje.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 33. sanja vlahovic

  Postovani dr Saftic,
  Na CT nalazu pregleda lumbosakralnog segmenta kicmenog stuba navedeno je da imam normalno odrzanu lumbalnu lordozu;
  minorna medijalna protruzija diska na nivou i.v. prostora L4-L5;
  ostali IV diskovi lumbalnog segmenta su bez signifikamtnih degenerativnih lezija i bez hernacije i
  spiralni kanal je bez stenoze ili kompresivnih manifestacija.
  ZAKLJUCAK NA osnovu svega navedenog je MINORNA MEDIJALNA PROTRUZIJA DISKA NA NIVOU I.V. PROSTORA L4-L5
  IMAM bol u vratnom dijelu i glavobolju koja traje vec duze vrijeme.
  Molim Vas da mi kazete koliko je ozbiljan moj problem i da li vjezbama ili terapijom mogu da ublazim tegobe

  Srdacno,
  Sanja Vlahovic

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana gospodjo Vlahović,
   vi opisujete dvije različite stvari a to je CTLS kralježnice i tegobe sa vratom….
   U svakom slučaju morate definirati svoje tegobe kako bi mogli krenuti sa bilo kakvim razgovorima i preporukama..
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 34. marija

  navescu samo ZAKLJUCAK SIROKA POSTERIORNA PROTRUZJA C5 C6 DISKA SA KOMPROMITACIJOM DURALNE VRECE UMERENO SUZENJE SPINALNOG KANALA I SUZENJE ČETVRTOG FORAMENA BEZ KOMPROMITACIJE KICMENE MOZDINE BLAZA SIRA PROTRUZIJA C4 C5 DISKA SA IMPRIMOVANJEM DURALNE VRECE I RELATIVNIM SUZENJEM SPINaLNOG KANALA PROTRUZIJA L5 S1 SA INTRAFORAMINALNOM KOMPROMITACIJOM DESNOG L5 RADIKSA I IMPRIMOVANJEM DURALNE VRECE PROTRUZIJA L4 L5 ČETVRTOG DISKA BEZ ZNACAJNOG SUZENJA SPINALNOG KANALA MINORNA PROTRUZIJA L2 L3 ČETVRTOG DISKA BEZ KOMPRESIVNIH EFEKATA LECENA SAM OD STRANE NEUROLOGA I ORTOPEDA KORISTILA TH KOJU SU MI ISPISIVALI BILA NA FIZIKALNOJ TH MOMENTALNO ZBOG JAKIH BOLOVA KORISTIM nEURONTIN TRODON A100 PARACETAMOL BROMAZEPAM SVE JE U REDU DOK SAM POD TERAPIJOM S OBZIRO,M DA RADIM KAO MED,
  .SESTRA SVAKI POLOZAJ MI PREDSTAVLJA PROBLEM INACE OVU TH MI JE PREPORUCIO DR ZA TERAPIJU BOLA MOLILI BIH ZA VASE MISLJENJE STA DALJE S OBZIROM DA IMAM VRTOGLAVICE I KADA RADIM TESKE NEIZDRZIVE BOLOVE U VRATU RAMENIMA I DESNOJ RUCI S POSTOVANJEM CEKAM VAS ODGOVOR

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana Marija,
   Uzrok vaših problema je vratne kraljeznica.
   Vrlo vjerojatno je operacija rješenje jer ova th koju koristite sigurno nije.
   Morao bih vidjeti slike i nalaze pa onda možemo pričati o konkretnijim stvarima.
   LP
   DR . Saftic

   Reply
 35. stipo kelava

  Poštovani gospodine Saftic,
  Radio sam MSCT L/S kralježnice u segmentima od L4 do S1:
  U prikazanim segmentima uredna širina koštanog dijela spinalnog kanala. U segmentu L4 L5 uredna širina i.v. prostora uz dorzomedijalnu hernijaciju i.v. diska, više u lijevo s posljedičnom izraženijom kompresijom duralne vreće i redukcijom pripadajućih neuralnih foramena. Na razini istog segmenta lijevo u području spinalnog kanala i dijelom foraminalno vretenasta hiperdenzija zona s zadebljanjem pripadajućeg radiksa koja može odgovarati sekvestru diska ( druga etiologija?).
  U segmentu L5 S1 izrazito sužen i.v. prostor uz manju dorzomedijalnu protruziju diska s blažom kompresijom duralne vreće i reduciranim pripadajućim n. foramenima.
  Blaže atrotske promjene malih i.v. zglobova.
  Molim za Vaše mišljenje i što mi savjetujete dalje….
  LP

  Reply
 36. jadran

  Postovani DR. Saftic Danas sam dobio nalaz MRI LS kraljeznice ; diskretno suzenje i.v. prostora u razini l2-l3 uz izmjenjen intenzitet signala pripadajuceg diska degerativne etiologije. U razini l4-l5 vidljiva je blaga intraforaminalna protruzija i.v diska izrazenije lijevo koja uz kostane apozicije faseta malih zglobova reducira sirinu neuralnih foramena.Na ostalim prikazanim razinama se ne uocava znacajnije diskalne patologije. Sirina spinalnog kanala je uredna. Konsu medulare primjerene visine. Inace nemam bolove u predjelu kraljeznice nego u predjelu prepona,aduktora(posebno pectineus) obostrano i djelemicno oslabljenu snagu nogu. Molim lijepo pojasnjenje nalaza i sto mi je ciniti dalje,imam 38.g. Unaprijed hvala.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovani jadranko,
   Najbolje je da se javite lijecniku pa će vas on uputiti šta bi trebalo napraviti kako bi riješili svoje probleme.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 37. Esma -Bihać

  Poštovani Dr.Saftić imam dugo problema sa kičmom i radila sam MR nalaz i ZAKLJUČAK je L-S kralježnice upućuje za naglašenu lordozu lumbosakralnog prelaza,degenrativne promjene po tipu tvrdih dehidriranih diskusa LII-LIII -LIV i LV,bilateralna anularna bubrenja diskusa LII-LIII i L III-LIV po tipu “bulginga” sa redukcijom neuralnih recesusa i lijevostranu paramedijalnu kaudalno migrirajuću i najvjerojatnijesekvesttrirajuću ekstruziju diskusa L IV-LV sa diskradikularnom konfrontacijom i relativnom stenozom kanala.To mi sve piše u nalazu pa vas molim da vi pojasnite šta mije dalje činiti,a nije isključivo da i kod vas dođem jer po preporuci kolegice iz Sarajeva koja je i rekla za vas kojoj ste odradili uspješnu operaciju,koliko trebamo dugo čekati termin za pregled,a do pregleda molim vas ukratko mišljenje mog nalaza,imam 33g.Unapred HVALA

  Reply
  1. Robert Saftic

   Draga Esma,
   disk je iskočio u kanal kralježnice gdje pritišće živce i pravi problemem…. Endoskopska operacija je najbolje rješenje. Za pregled nazovite 0038513877413 gospodju Sanju.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 38. Ivica -Žepče

  Poštovani Dr. Saftić, moja supruga unazad dvije godine ima užasne glavobolje koje su ukazivale na migrenu, zadnji mjesec dana glavobolje su neprestane usprkos propisanoj terapiji.
  radila je RTG cervikalne kralježnice koji glasi:Naglašena je fiziološkalordoza, diskretna sinistrokonveksna skolioza.
  Def.spondiloza, u projekciji i.v. prostora C7-Th I intenzivnije zasjenjenje ( kalcifikat u disku? )Hipertofija procesus uncinatus C7 obostrano.
  molim Vas za savjet što činiti dalje.

  Reply
 39. la petite fadette

  Štovani,
  VeĆ neko vrijeme imam vrtoglavice i osjećaj gubitka ravnoteže,a pri razgibavanju glave osjećam škljocanje u vratnom dijelu kralježnice.Dr. opće prakse me uputila na rtg vratne kraljeznice…nalaz rtga vr. kr. glasi.ž;
  ‘Na stand.RTG-ima CK izravnanje cervikalne lordoze u potpunosti,trupovi kralješaka i i.v. prostori te cervikalni spinalni kanal u granicama normale.Izrazito naglašen procesus uncinatusi C5 i C6 seg.,sa vrlo vjerojatnom lezijom struktura u i.v. otvorima istih segmenata.Nema znakova formiranja vratnih rebara.
  dg:m54.’
  Molim vas za savjet -koliko je ta dijagnoza zabrinjavajuća? Da li da se nastavim baviti sportom? Imam 32 g. i vodim aktivan život,joggiram,idem u teretanu -pa sam zabrinuta glede daljnjeg bavljenja istim.Za par dana imam pregled kod fizijatra,pa sam zabrinuta jer ne znam što moj rtg. nalaz zapravo znači…Zahvaljujem unaprijed na savjetu,lijepi pozdrav!

  Reply
 40. ZUHDIJA-BIHAĆ

  Poštovani Dr.Saftiću dugogodina bolujem od kičme pa sam skoro od rođaka koji su kod vas bili i koji su vas pohvalili sa vašim uspješnim radom dobio adresu pa se javljam ovim putem i šaljem vam nalaze dami date bar neki savjet ili neku utjehu,a nije isključivo i da dođem do vas.NALAZ Cervikalne kralježnice:ZAKLJUČAK:MRI cervikalne kralježnice ukazuje na incipijentne promjene tipa degenerativne spondiloze cervikalne kralježnice. A sad drugi nalaz MR lumbosakralne kralješnice -MRI L-S kralježnice 1,5 TESLA:T2 SE aksijalno,T2 SE,T1 SE,T2 STIR sagitalno,nativno.Na dobivenim MRIskenovima vidi se da je ista u položaju blago reducirane fiz.lordoze.Visine trupova kralježaka očuvane.Koštana struktura i minelarizacija primjerena.I.v. prostori primjereni visini.Na nivou i.v. prostora L III-L IV vidi se diskretan bulging diska L III-L IV.Na nivou i.v. prostora L IV-L V dorzomedijalno i lijevo paracentralno vidi se parcijalna anularna fisura diska uz bulging diska L IV-L V.Na nivou i.v. prostora LV-SI dorzomedijalno vidi se parcijalna anularna fisura uz minimalnu protruziju dorzomedijalno diska LV-SI.Vertebralni kanal primjerene forme dijametara urednih intenziteta signala.To su nalazi MR.unapred vam se zahvaljujem.ZUHDIJA -IZ BIHAĆA.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovani Zuhdija,
   Ako će vas to utjesiti, mi rješavamo puno veće probleme nego sto ih vi imate, no ne preko maila. Morate doći.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 41. Marija Lazarević

  Poštovani doktore,
  Moja mama (44 godine) nakon obavljenog snimanja na skeneru i MR ima dijagnozu myelopathia in morbis aliis. Nakon frakture Th10 imala je jake bolove, a jedina pomoć koja joj je tada pružena je mider i fizikalna terapija. Nakon 10-ak meseci stanje joj se izuzetno pogoršalo, pa je došlo do trnjenja nogu, otežanog hodanja, parapareze i urgencije mokrenja. Tada je bila u bolnici i lekovi su joj pomogli samo mesec dana (primala injekcije dexosan). Na snimcima je očitan smanjen verikalni promer Th9 – komresivna fraktura sa apsolutnom stenozom spinalnog kanala i kompresivnom mijelopatijom na nivou Th9. Interesuje me da li će joj pomoći neka vrsta operacije i koliko bi operacija u njenom slučaju bila uspešna.
  Unapred zahvalna na odgovoru,
  Marija

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana Marija,
   Vaša mama je vec trebala biti operirana!!!!
   Operacijom ću joj u svakom slucaju pomoći a sto se ona prije operira uspjeh će biti veći!
   Najbolje je da pošaljite slike ili dodjete na pregled.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 42. omer čopra

  Poštovani Dr.Saftiću-Godinama imam problema sa kičmom,a u zadnjih mjesec dana imam strašne vrtoglavice i povremeno trnjenje desne ruke.Uradio sam MRI i MRA kraniuma i MRI cervikalne kičme.Nalaz MRI i MRA kraniuma pokaže uredan nalaz.MRI cervikalne kičme pokazao osteofit kompleks na nivou C3C4 koji dovodi do kompresije na medulu spinalis.Molim vaše mišljenje i unaprijed zahvalan na odgovoru-Omer.

  Reply
 43. Marko

  Poštovani doktore,
  Moja majka (43 godine)ima bolove u leđima, trne joj ruke i ispadaju joj stvari iz ruku. Dijagnozirano joj je sljedeće:

  Aplanirana fiziološka lordoza vratne kičme.
  Znaci def. spondiloze, umjereno izražene ni na prikazanim nivoima.
  I.v. prostori očuvani.
  Unkartroza.

  Molim vaše mišljenje i hvala unaprijed.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovani Marko,
   Vašoj mami nije ništa dijagnosticirano nego joj je ucinjen Rtg snimak.
   Potrebna je opsežnom obrada kako bi se vidio uzrok njenih tegoba a kada se nešto dijagnosticira dodjite na pregled pa ćemo vidjeti kako joj se moze pomoći.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 44. Kristijan

  Postovani doktore,
  Imam 35 godina, i prije pet godina operirao sam protuziju disks L5S1, unazad dva mjeseca dijagnosticirani mi je erozivni gastritis, s kojim su mi krenuli problemi sa torakalnom kraljeznicom. Konstantni neugodno bolovi, koji su često u vidu zarenja I pecenje. Kada lezim na ledjima kao da pritiscem lopatice I cijela ledja mi mravinjaju I trnu. Isto tako svakodnevno osjetim Bol u desnoj ruci u kojoj osjetim pulsiranje zivca. Bol u ramenima I vratu ne osjetim.Najnezgodniji polozaji su mi sjedenje u automobilu kada osjetim trnce na dodir, savijanje kada me zaboli po sredini kraljeznice i lezanje kada je mravinjanje i manja bol oko lopatica.
  Molim vaše mišljenje ,
  Pozdrav, Kristijan.

  Reply
 45. Kristina

  Poštovani dr. Saftiću,

  moji problemi su počeli prije cca godinu dana: “luđačko” pečenje u uroanogenitalnoj regiji, liječenje opetovanih vaginalnih kandidijaza. Da ne idem previše u širinu, nema stručnjaka kod kojeg nisam bila – proktologa, ginekologa, urologa, infektologa etc. Svi nalazi su u redu. Unazad 2-3 mjeseca nestalo je to luđačko pečenje, no i dalje postoje simptomi u blažoj formi: žarenje ujutro kad se probudim. Učinjena je rtg snimka LS kraljeznice i kukova: blago reducirana širina i.v. prostora razine L5-S1 sa znacima osteohondroze. Suspektan nesrasli stražnji luk S1 segmenta sakruma.
  U području simfize vidi se asimetričan položaj pubičnih kostiju pri čemu je lijeva pubična kost diskretno niže položena u odnosu na desnu.
  Sy sacrale susp.; Scoliosis thoracalis dex et lumbalis sin.
  Mene zanima sljedeće: da li onaj suspektni nesrali stražnji luk S1 segmenta sakruma može raditi probleme sa urogenitalnom regijom, obizrom da od S2 do S4 prolazi pudendalni živac? Kome da se obratim? Molim za savjet.
  Unaprijed hvala,

  Kristina

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Kristina,
   obratite se neurologu, dr. Berislav Spahija, poliklinika Leptir. Kada vs doktor Spahija pregleda i obradi javite mi se.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 46. Danijela

  Postovani,
  molim Vas za savjet. Napravila sam CT-mozga, uputna dijagnoza : osteoma ossis frontalis I, dex. (sin ? ) i zelja mi je rijesiti svoj problem. Nalaz glasi ovako: ” U tzv. prozoru za kost, vidi se promjena koštane strukture diploe frontalno lijevo, na promjeru 14mm, sa blaze endostatičnom kosti, koja je grublje trabekularne strukture, diskontinuitetno prikazane erodirane table eksterne – dif. dg. pitanje hemangioma, ranije traume ili koštane pregradnje druge etiologije. Ne izdvaja se eventualnih patoloskih promjena nadliježečeg mekotkivnog oglavka. Zbog estetskih razloga htjela bih to rijesiti. Moze li mi i kako pomoci?

  Reply
 47. DRAGICA P.

  Poštovani, dr. Saftic!
  Imam 19 godina, molim Vas mišljenje, i da mi pomognete.
  2010 godine,radila sam MRI L-S kralježnice T1se, T2tse, T2me2d sagitalno, ciljani transvezalni T2me2d i T1se presjeci kroz interverbalne prostore u razinama od L2 do S1.
  Prikazani trupovi kralježaka su pravilno oblikovani, urednog su intetiteta signala, primjerena je visina prikazanih interverbalnih prostora.
  Uredni su inteziteti signala pripadajućih interverbalnih diskova.
  U razinama L3-L4, L4-L5 i L5-S1 bulging diska.
  Spinalni kanal cijelom prikazanom dužinom je pravilno oblikovan i primjerene je širine.
  U razini L5-S1 conjoied korijenski živci desno.
  Medula spinalis se prati do razine L1 kralješka, u prikazanom dijelu je uredne, urednog je inteziteta signala u svim mjernim vremenima.

  Zaključak: Bulging diska u razinama L3-L. , L4-L5 I L5-S1.
  U razini L5-S1 conjoied korijenski živci desno.

  Već sam bila na dosta terapija,nosila Lumbostat s pojačanjem,primala injekcije,radila koje kakve vježbe…u donjem dijelu osjećam kao da se kost od kost “češe” , imam bolove u kukovima,bol ide niz noge pogotovo niz lijevu. Također imam bolove u vratu i u lopaticama(većinom u lijevoj,pri pokretu lijeve ruke osjećam “škljocanje” zglobova). Bila sam kod dr.Borisa Škarice (kiropraktičara) i on mi je utvrdio da imam elastične ligamente koji ne drže kralješke, tako da mi ni kiropraktika ne pomaže.

  Unaprijed hvala!

  Reply
 48. pacijent

  Postovani,zanima me jel normalno da osjecam snazne trnce u nozi nakon operacije L5S1. Jel uzrok iritacija zivca prilikom operacije ili pak “nuspjeh” operacije! lijep pozdrav

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani,
   teško je reći. u obzir treba uzeti puno činjenica: kao prvo, koliki je bio pritisak na živac, drugo, koliko je dugo trajao pritisak, treće koliko je bila iražena upalna reakcija i četvrto koliko je kirurg “maltretirao” živac tijekom operacije…To sve utječe na poslijeoperacijski status. Konkretno, ja imam pacijenata kojima noga trne više nakon operacije no može se otprilike procijeniti šta je uzrok i koliko će to dugo trajati…kod nekih pacijenata će trnjenje ostati i ono je znak kombinacije svega navedenoga ili nečega od navedenog. Uglavnom, teško pitanje a samim time i težak odgovor….
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 49. Luka Buzov

  Poštovani,
  sin mi je star 16 godina,trenira nogomet i jednom prilikom u igri je osjetio bol u donjem dijelu leđa. Bio je poslan od liječnika opće prakse fizioterapeutu koji mu je pregledom RTG nalaza odredio fizikalnu terapiju i naglasio da će biti dugotrajan postupak. Nakon 5 dana provedene fizioterapije počeli su mu strašni bolovi i fizijatri su prekinuli terapiju. Otišao je drugom fizioterapeutu (ovaj prvi je otputovao) i dala mu je uputnicu za RTG kukova i zdjelice koji nalaz je uredan i magnet kralježnice. Magnet ovo pokazuje:Na seriji presjeka kroz lumbalnu kralježnicu izravnana je fiziološka lordoza uz održanu stražnju interkorporalnu liniju. U dorzalnom dijelu niži je trup L4 kralješka. Ostali trupovi lumbalnih kralježaka su uredno oblikovani, primjerene visine. Uži je i.v. prostor L5-S1 s početnim degenerativnim promjenama i.v. diska. Na navedenom nivou vidi se blaža dorzomediolateralna, ljevostrana protruzija diska. Konus medule završava na nivou L1. Dijete mi ne ide u školu jer ne može dugo sjediti i ne trenira. Dobio je uputnicu neurokirurgu. Molim Vas lijepo ako bi samo Vi dali neko svoje mišljenje. Zahvaljujem Vam unaprijed. Mama

  Reply
 50. Luka Vučinić

  Molio bih vaše mišljenje o mojem stanju:
  MR lumbalno spondilolisteza L4-L5 1.stupnja s hipertrofičnim degenerativnim promjenama fasetnih zglobova, protruzijom diska dorzolateralno lijevo i posljedičnom stenozom spinalnog kanala i oba lateralna recesusa. U ostalim segmentima uredna širina spinalnog kanala.
  Da li preporučujete prethodnu kontrolu atlasa? Imam i nalaze kompletne kralježnice 4 g. stare.
  Zahvaljujem unaprijed na komentaru.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Luka,
   po ne znam koji put naznačujem da ja ne komentiram MR nalaz. Taj nalaz meni ne znači apsolutno ništa bez kliničkoga statusa i tegoba koje niste naveli.
   Sto se tiče atlas terapjije, to je mozda najveća glupostt za koju sam ikada čuo u svojoj karijeri. Kada bih ljude koji to rade nazvao lopovima udijelio bih im kompliment….a svi koji odu na tu proceduru su blago rečeno neinformirani da ne budem grublji…Više će vam pomoći čaj od kamilice nego atlas terapija. No vama na volju…
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 51. Rade

  Postovani doktore imao bih nekoliko pitanja za Vas.U novembru mesecu 2009 godine sam imao sam prelom kicme TH12 i L4 prsljena kada je doslo do neuroloskog ispada u vidu parapareze koja je ostala do dana danasnjeg.Bio sam na banjskom lecenju 2 godine po 6o dana medjutim stanje se nije popravilo.Imam izuzetno jake bolove u obadve potkolenice i stopalima kao i nestabilnost.Radjen je EMNG i nalaz je sledeci Paraparesis infer. i Radiculopathia L5 S1 dalje radjena je magnetna rezonanca i rezultat je sledeci Spinalni kanal je ocuvane sirine a u duralnoj vreci se ne vide patoloske promene i to sam nosio mom neurohirurgu i on kaze mi nemamo vise sta da ti radimo.Nisam Vam rekao da sam operisan na Banjici u Beogradu i tada su bili postavljeni inplatanti koji su skinuti u maju 2010 godine.Recite mi osim vezbi koje ja radim svakodnevno da li postoji jos neki vid lecenja kod mene.U nadi da cu dobiti Vas odgovor unapred Vam se zahvaljujem.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani gospodine Rade,
   kod vas se radi o etabliranom neurološkom deficitu. Jedino sto možemo pokušati je liječenje sa matičnim stanicama.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 52. Ermin

  Poštovani doktore.Molio bi da mi prokomentarišete nalaz EMNG,kojeg sam danas uradio.
  Zaključak EMNG analize:
  Umjeren gubitak mot.neurona reg. se u M.extn dig brevis dex i M.flexor hall brevis dex et sin,te znaci straije neurogene lezije u M.extn dig brevis sin.Klinička slika i EMNG nalaz ukazuju na umjerenu kompresivnu leziju L5 korijena desno i S1 korijena obostrano,te radikularnu leziju L5 korijena lijevo.

  Napominjem da sam imao povredu kičme 1994 godine,dizanjem teškog tereta,tada me je savilo u leđima i nisam se mogao ispraviti 2 puna mjeseca.Tada sam primao neke koktel injekcije,trošio analgetike,ibuprofen i slično.Masže svaki dan.Ali čitavo vrijeme sam osjećao jake bolove,sve do danas.Sada su mi ljekari otkrili hipotoniju i hipotrofiju lijeve noge,(trnu mi prsti lijeve noge neprekidno)imam hipertenziju,vid mi je oslabio,a imam i depresivni poremećaj.Često mi se vraća i išialgija…
  Koliko su opasna oštećenja moje kičme i šta da poduzmem.
  Neurolog mi je propisao terapiju,Muskoflex kapsule 2X1,i uputio na CT i MR…

  Reply
 53. Robert Saftic

  Postovana gospodjo Pekmić,
  vrlo vjerojatno su vase tegobe uzrokovane vratnom kralježnicom.
  Potrebno je učiniti MR vratne kralježnice a potom mi se javiti.
  LP
  dr. Saftić

  Reply
 54. sanda lovric

  Molim Vas mogu li se naručiti kod Vas na pregled imam obavljene nalate MG, EMG, RG snimke, i sve ostalo što su mi do sada preporučili. Imam velike bolove u donjem dijelu kičme i u desnoj nozi, uz poteškoće u hodu.

  Reply
 55. ksenija

  Poštovani.Imam 35 godina i već više od osam godina probleme sa kralježnicom.Konačno sam se odvažila napraviti pretrage najviše zbog bolova u donjem dijelu leđa i desnoj nozi koja mi ponekad “propadne” pa gubim ravnotežu a u većini vremena imam osjećaj kao da je utrnula. U nalazima stoji: MR kralježnice 27.02.2013,: na seriji presjeka kroz lumbalnu kralježnicu uredno su oblikovani trupovi kralježaka,normalne visine,reducirane lordoze i održane stražnnje interkorporalne linije.Degenerativno su promjenjeni i.v.diskovi L4-L5 i L5-S1.na nivou L4-L5 blaža dorzolateralna proturzija diska s desne strane.Na nivou L5-S1 dorzolateralna proturzija diska sužava lateralni recesus i dijelom foramen. Konus module završava na nivou L1. Neurološki EMNG 31.12.2012. nalaz upućuje na srednje tešku kroničnu radikularnu leziju S1(S2) desno,umjerenu L5 obostrano te blažu L4 obostrano i S1(S2) lijevo.Imam i stare neurološke nalaze EMNG04.04.2005. upućuje na kroničnu radikularnu leziju L5(S1) obostrano.fizikalna terapija ne pomaže,lijekovi protiv bolova tipa tramal i zaldijar(gutam ih ko bonbone) pomažu samo trenutno a ja sam svaka dva do tri mjeseca na bolovanju zbog toga mi pate i primanja.Što da radim?

  Reply
 56. Mijo Ćavar

  Poštovani gosp. Roberte, molio bi da mi prokomentirate nalaz MRI LS kralježnice,kojeg sam danas uradio.
  RADIOLOGIJSKI NALAZ I MIŠLJENJE:

  MRI LS kralježnice T1 se, T2 tse, t2 m2d sagitalno i ciljani transverzalni T1 se i T2 m2d presjeci kroz i.vertebralne prostore u razinama od L2-S1.
  Prikazani trupovi kralježaka su pravilno oblikovani, mjestimice izmjenjen intenzitet signala upućuje na masnu degeneraciju. izmjenjen intenzitet signala pokrovnih ploha trupova kralježaka L4,L5 i S1 upućuje na degenerativne promijene upućuje na degenerativne promijene tip Modic 2.
  Sniženi su i. vertebralni prostori u razinama od L3-S1 izmjenjeni intenziteti signala pripadajućih diskova upućuju na degenerativne promijene.
  U razini L2/L3 dorzomedijalna protruzija diska djelomice sužava prednji subarahnoidalni prostor. U razini L3/L4 dorzomedijalna ekstruzija diska, manje ekstrudirano tkivo diska se širi mediolateralno obostrano djelomice sužava prednji subarahnoidalni prostor. U razini L4/L5 dorzomedijalna ekstruzija diska, širi se mediolateralno obostrano straga u spinalni kanal deformira prednji zid duralne vreće , djelomice sužava prednji subarahnoidalani prostor i lateralno d+recesuse obostrano dodiruje i blago predma dorzalno potiskuje oba korijenska živca. U razini L5/S1 desikacija i dorzolateralna protruzija diska lijevo.
  Umjerena hipertrofija faseta malih zglobova i žutih ligamenata djelomice sužavaju lateralne recesuse u razinama od L4-S1 obostrano.
  Manja Tarlova cista u razini S3 kralješka.
  Spinalni kanal cijelom prikazanom dužinom je pravilno oblikovan, održane je širine.
  Medula spinalis se prati do razine L1 kralješka u prikazanom dijelu je uredne moroflogije i urednog je intenziteta signala u svim mjerenim vremenima.

  Zaključak: Dorzomedijalna proztruzija diska u razini L2/L3
  Dorzomedijalna ekstruzija diska u razini L3/L4 i L4/L5
  Desikacija i dorzolateralna protruzija diska lijevo u razini L5/S1
  Umjerena hipertrofija faseta malih zglobova i žutih ligamenata djelomice sužavaju lateralne recesuse u razinama od L4-S1 obostrano.

  Unaprijed zahvaljujem!
  P.S. Imam snimke u elektronskom obliku, pa ako je potrebno mogu poslati na mail.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Mijo,
   nalazi nisu dobri. Pitanje je kakve su vaše tegobe. Ovisno o tome mogao bih vam nešto pametno predložiti. No obzirom na kompleksnost promjena na vašoj krlaježnici najbolje bi bilo da učinite EMNG nogu te standardne i funkcionalne Rtg LS krlaježnice pa sa svime dodjete na pregled.
   LP
   dr. SAftić

   Reply
 57. Mijo Ćavar

  Poštovani,
  Nisam naveo tegobe. Imam bolove kad sjedim u donjem dijelu, i onda kad se nekako uspravim mogu hodati ništa me ne boli. Smeta mi saginjanje, kad se hoću sageti osjećam ukočenost u donjem dijelu leđa. Znači problem je sjedenje i bilo kakve aktivnosti ispod struka.
  P.S. Imam 33 godine.
  Unaprijed zahvaljujem!

  Reply
 58. Mijo Ćavar

  Poštovani,
  Samo da napomenem, bolovi su isključivo u donjem dijelu leđa prilikom sjedenja i saginjanja, ustajanja, nema bolova prilikom hodanja i ležanja. Bolovi se ne šire prema nogama.
  Lijep pozdrav!

  Reply
 59. ksenija

  hvala vam na odgovoru poštovani doktore.Bila sam jučer kod neurokirurga u VŽ ne bih mu željela spominjati ime (jer ga ionako nemogu izgovoriti) koji mi je rekao da kod mene nema predispozicija za operaciju,nije nalaze ostale ni pogledao samo cd od MR i rekao mi je da moje tegobe mogu riješiti dobrom masažom i povratkom na fizikalnu terapiju.Moja doktorica opće prakse mi je na to dala uputnicu za drugo mišljenje neurokirurga i uputnicu za ambulantu za bol.Naručena sam kod neurokirurga Dr.Mraka 22.3.,mada mi moja doktorica preporuča i Dr.Kudalića ,ali njega moram čekati do 6mj. Što vi mislite?

  Reply
 60. berislav tokmakcija

  Postovani doktore, prije par dana sam dobio pismeni nalaz MR LUMBOSAKRALNE KRALJEŽNICE
  Tehnike TSE T1 TSE T2

  Serija presjeka lumbosakralne kralježnice prikazuje L4-5 lijevostranu dorzolateralnu hernijaciju diska za oko 1 cm s kompresijom korijena L5 živca.
  Diskovi ostalih nivoa su urednog statusa.
  Apofizni zglobovi primjereno su oblikovani.
  Spinalne linije su održane.
  Neuroforameni su primjerene širine.
  Medularni konus normalnog je položaja.

  Imam 38g, konobar sam po struci, molim Vas sto mi savjetujete???

  Lijep pozdrav…
  Berislav Tokmakčija

  Reply
 61. Danijela Orlovic

  Poštovani,

  molim vas za komentar nalaza. Radila sam MR kralježnice. Imam 36 godina.
  “Na segmentu L5-S1 nalazi se veći dorzomedijalni i djelimično paramedijalni prolaps diska (14×10 mm) desno sa na kompresijom na duralnu vreću.
  U potpunosti obliteriran desni lateralni recesus sa kompriomaticijom korijena živca L5 desno.”

  Fizijatrica mi je rekla da sam kandidat za operaciju. Zanima me vaše mišljenje i savjet. Imam bolove u nozi i otežano hodam (grčevi i trnci). To traje 2 mjeseca.
  Također, ako je potrebna operacija, da li se može obaviti kod vas i kolika bi otprilike bila cijena.

  Zahvaljujem na odgovoru,
  Danijela

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Danijela,
   obzirom na veličinu nalaza te obzirom da fizikalna terapija nije pomogla i ja mislim da ste kandidat za operaciju. Ukoliko se odlučite za minimalno invazivnu kirurgiju mozete se javiti u moju kliniku radi dogovora o daljnjim postupcima u svezi operacije. Cijena operacije je 33000 kuna.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 62. Danijela Orlovic

  Poštovani,

  zahvaljujem na odgovoru i informacijama.

  Lijep pozdrav,
  Danijela

  Reply
 63. Elvira Softić

  Poštovani,
  najljepše molim za savjet. Imam 45 godina i već dugo se mučim sa bolovima u donjem dijelu leđa, koji su sada postali nepodnošljivi i proširili su se na nogu (od zgloba do kuka) i cijela leđa te na desnu stranu trbuha.
  Učinila sam MR LS KRALJEŽNICE. Nalaz je sljedeći: Na serijama aksijalnih i sagitalnih presjeka kroz LS kralježnicu vidi se aplanirana fiziološka lordoza. Snižen je signal diska na nivoima od L4-S1 u smislu desikacionih promjena. Redukcija širine iv. prostora L5-S1. Hemangiom trupa L3 kralješka.
  Na nivou L4-L5 vidi se anular tear i dorzocentralna, ekscentrična prema desno protruzija diska sa obliteracijom prednjeg epiduralnog masnog tkiva i lateralnog recesusa te impresijom takalne vreće i neuralnih struktura.
  Na nivou L5-S1 vide se obostarne foraminalne protruzije diska sa desnostranim diskoradikularnim konfliktom – afekcija L5 desno. Oa promjene fasetnih zglobova sa hipertrofijom i deformacijom i hipertrofijom ligg.flava vide se na nivou L4-L5. Paravertebralna muskulatura bez patomorfoloških promjena.
  Možete li mi, molim, Vas dati savjet i reći što mi je činiti dalje.
  Hvala Vam unaprijed. Lijep pozdrav, Elvira Softić!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Elvira,
   kod vas se radi o uznapredovalim degenerativnim promjenama na kralježnici koje su rezultirale hernijacijom diska na dvije razine, kao što je opisano na MR nalazui. Te dvije hernikjacije su uzrok vaših bolova u nozi a i dijela bolova u leđima. Najbolje bi bilo kada bi učinili i dodatne funkcionalne Rtg LS krlaježnice i došli na pregled.
   Kada vidim slike mogao bih vam reći nešto više o načinima liječenja vaše kralježnice. U svakom slučaju mislim da će operacija biti potrebna, no kakva i na koliko nivoa….
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 64. Josipa

  Poštovani doktore,
  Molila bih Vas za savjet. Imam 24 godine i unazad nekoliko mjeseci osjećam bolove u donjem dijelu leđa i lijevoj nozi. Učinila sam MR slabinske kralježnice i nalaz je sljedeći:
  Diskretna sinistroskolioza slabinske kralježnice u sagitalnoj ravnini, primjereno visoki trupovi kralježaka uredne razine signala.
  Intervertebralni prostori uredne širine i intenziteta signala.
  Uredna širina koštanog kralježničnog signala.
  U visini L5-S1 segmenta vidljiva širokobazna dorzomedijalna protruzija i.v. diska za 7mm izvan koštanih okvira sa redukcijom prednjeg epiduralnog prostora spinalnog kanala i kompresijom neuralnih struktura.
  Medula spinalis i kauda urednog oblika, veličine i razine signala.
  Ne nalazim ekspanzijskih tvorbi niti akutnih traumatskih promjena.

  Neurokirurg iz Osijeka preporučuje operaciju mikrodiskektomija.
  Voljela bih znati Vaše mišljenje, te koje bi bilo najbolje riješenje.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru,
  Sa štovanjem,
  Josipa

  Reply
 65. Josipa

  Poštovani doktore,
  najprije bih Vam zahvalila na odgovoru te bih Vas još zamolila ako bi mogli napisati koja je cijena ovog zahvata.
  Ugodan dan,
  Josipa

  Reply
 66. sandra

  Poštovani,
  možete li mi prokomentirati ovaj nalaz?unaprijed hvala

  zaključak
  elektroneurografskinalaz:M.tibialis anterios dex:jedva intermedijalni inervacijski uzorak
  s pojedinim akcijskim potencijalima od 4 do 5mV brže frekvencije izbijanja M.tibialis anterior
  sin.m.extensor digitorum brevis dex.et sin: prorjeđen intermedijalni uzorak s pojedinim
  akcijskim potencijalima od 5mV brže frekvencije izbijanja.

  elektroneurografski nalaz: Motorna brzina n.peroneusa desno u granicama normale.
  zaključak:emg nalaz pokazuje težu kroničnu radikularnu leziju L5 desno.evidentna je 
  i srednje teška kronična radikularna lezija L5 ljevo i S1 obostrano.

  Reply
 67. dragan

  Poštovani,
  evo mog nalaza MR vratne kralježnice pa molim za Vaše mišljenje:
  “Promjena intenziteta signala diska na T mjernim sekvencama vidljiva je u visini C2-C7 uz smanjenje visine diska u smislu osteohondroze.
  Na presjecima u razini C2-C3 nema znakova hernije diska.
  Na presjecima u razini diska C3-C4 vidi se dorzomedijalna hernija disak sa kompresijom duralne vreće sprijeda.
  Na presjecima u razni diska C4-C5 nema znakova hernije diska.
  U presjecima u razini diska C5-C6 vidi se dorzomedijalna hernija diska sa kompresijom duralne vreće sprijeda.
  Na presjecima u razini diska C6-C7 nema znakova hernije diska.
  Mali zglobovi su održani.Medulia spinalis ne pokazuje znakova kompresivne mijelopatije.
  Paravertebralna muskulatura je održana.

  Hvala

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Dragane,
   moje mišljenje je da se slažem sa vašim nalazom MR. Uostalom, tko sam ja da se ne složim sa napisanim činjenicama.

   LP
   dr. Saftić

   Reply
 68. Bruno Bradarić

  Poštovani! Molim vas da prokomentirate nalaze moje supruge koja već duži period pati od neizdržljivih bolova u leđima, ramenima, vratu i rukama. Urađeni su sljedeći pregledi, od kojih Vam dostavljam mišljenja:

  EMG –donjih ekstremiteta
  Pregledom se registruje u distalnim mišićima umjereno teško neurogeno promijenjeni MUAP sa minimalnim znacima reinervacije,dok su proksimalno lakog stepena sa tendencijom ka dekompenzovanom stanju.
  ENG pregledom se registruje produženje proksimalnih latencija za oba nerva sa znacima demijelinizacije za n.tibialis post. I bez znakova remijelinizacije.
  Ukupan EMNG nalaz ukazuje na proksimalnu,sporo progresivnu,umjerenu ,aksonsko-demijelinizacionu leziju pluriradikularnog kompresivnog tipa,najteže u nivou L5 a manjeg stepena sujednih segmenata.

  EMG- gornjih ekstremiteta
  U analizi nađeni neurofiziološki parametri koji odgovaraju posljedicama radikulopatije u miotomima korjenova C4 i C5 ,nešto više proksimalno i desno.
  Denervacija je u subakutnoj fazi i bez dovoljno parametara oporavka .

  MRI kičme
  3, Tesla
  Sagitalno T1 SE ,T2TSE,STIR,koronalno T2TSE.
  Na seriji sagitalnih skenova vidljiva je izravnata cervikalna lordoza uz očuvanu kifozu torokalne,te održanu lordozu slabinske kičme. Trupovi su primjerene visine,jasno ocrtanih pokrovnih ploha,a u nekim od trupova manje zone izmijenjenog intenziteta koje su (umjereno hiperintenzne na T1 i T2 po tipu lokalne masne degeneracije ).
  Na nivou C7-Th1,te Th1-Th2 obostrano intraforaminalno vidljive manje hiperintenzne zone na T2-intenzitet signala likvora koje su promjera od oko 10 mm.

  MRI cijele kičme ukazuje na umjerene deg. Promjene koštanih struktura dok je sam vertebralni kanal primjerene širine,a medula spinalis urednog intenziteta.
  Periradikularne ciste obostrano intraforaminalno C7-Th1,Th1-Th2.

  Volio bih znati Vaše mišljenje, te koje bi bilo najbolje riješenje.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru,
  Sa štovanjem,
  Bruno Bradarić

  Reply
 69. tihomir

  poštovani !
  nepravilnim dizanjem tereta presjeklo me u leđima i MR je pokazala slj:
  L3-L4 značajan prolaps diska(7 mm)dorzomedijalno reducira sagitalni dijametar vert.kanala za više od polovine.Hernijacija značajno utiskuje duralnu vreću,pretežno je centralna tako da su lat.recesusu održani.
  kakve su mi šanse da stanje popravi bez operacije,ako ne dali Vi možete riješiti opisani nalaz i koliko to košta?
  unaprijed se zahvaljujem,pozdrav!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Tihomire,
   prolaps je vrsta hernije koja se puno lošije oporavlja u odnosu na neke druge vrste hernija. No svakako je potrebno sve probati prije odluke o operacije i to u periodu od tri do četiri mjeseca. Ako vam u tom periodu ne bude bolje onda niti neće. Tada je operacija jedino riješenje. U mojoj bolnici endoskopska operacija bi bila preporuka u slučajevima kao vašem. CIjena je 33000 kuna.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 70. Sanja

  Poštovanje,

  zamolila bi neki kontakt broj ili adresu na koji se možemo naručiti kod Vas na pregled.

  unaprijed zahvaljujem

  Reply
 71. Teo

  Poštovani , Već više od 20 god. imam tegobe u lumbalnom dijelu kralkježnice. U zadnje dvije godine i probleme s vratnom, ali najveći problem je lumbalna. Ukočen sam,stopala zatrnuta,a u zadnja 3-4 mjeseca bol kroz zadnji dio lijeve noge.Moram Vam napomenuti da sem 1992.god. (nažalost) pristao na operaciju nekom vrstom igle (perkutanea discectomia), koju je napravio dr. Damir Kovač u Vinogradskoj. Čovjek me upropastio i od tada je stanje sve gore. 2008. god dr. Gepstain u Dubrovniku mi je ugradio “Superion” ili spacer na nivou L4-L5 zbog suženja spinalnog kanala. Moram biti iskren, od tada me nije nikako iskrivilo i donekle mi je pomoglo. Sad sam blokiran u lumbalnom dijelu,otežano hodam i imam slabost u nogama.Šaljem Vam nalaz MR od prošle godine (kad nisam imao bolove kroz lijevu nogu).
  MR lumbosakralnog segmenta kralježnice učinjen jjje pacijentu kod kojeg je učinjena interlaminektomija segmenta L4-L5 zbog stenoze spinalnog kanala a postavljen je “spacer” u istom segmentu.
  Na današnjim nativnim presjecima vidlivo je izravnanje fiziloške lordoze sa primjerenom visinom trupova te održanom stražnjom interkorpolnom linijom.
  Izražene su degenerativne promjene svih segmenata.
  Velika hiperintenzivna tvorba u trupu L5 kralješka koja se širi u spinalni kanal,u prednji epiduralni prostor te dislocira stražnji longitudinalni ligament po svojim morfološkim karakteristikama na nativnim presjecima prvenstveno odgovara hemangiomu.U slučaju kl indikacije molim ciljani MSCT pregled te regije i scintigrafiju.
  U segmentu L2-L3 širokobazno ispupčenje diska izraženije prema lijevom iv otvoru gdje je u kontaktu sa lijevim L2 spinalnim korijenom.Dorzolateralni osteofiti.
  U segmentu L3-L4 lijevostarana foraminalna protruzija diska koja uz komponentu osteofitoze dovodi do impresije na lijevi L3 spinalni korijen.
  U segmentu L4-L5 stenoza spinalnog kanala sa dorzolateralnom desnostranom protruzijom diska koje dovodi do kompresije duralne vreće i desnog L5 spinalnog korijena.Protrudirani disk širi se kaudalno i vrši kompresiju i na lijevi L5.
  U segmentu L5-S1 također relativna stenoza spinalnog kanala sa dorzalnom protruzijom diska koja se utiskukje u duralnu vreću i komprimira S1 korjene.Vidljiva je u impresija na desni L5 korjen u lateralnom recesusu.
  U svim segmentima izražena je hipertrofija artikulacijskih nastavaka što buz komponentu dorzalne osteofitoze dovodi do stenoze lateralnih recesusa.
  Dr. Softić, obzirom na ovaj nalaz, molim Vas za vaše mišljenje! Da li sam za klasičnu operaciju ili nešto drugo! Da li mi Vi smatrate da mi možete pomoći? Imam 50 god, visok sam 199, 117 kg.
  Molim vas pomozite mi savjetom što mi je radit da se probam riješiti tegobama,naravno ako je to moguće. Živim blizu Ploča i niste mi blizu,ali ako treba ,doći ću u Zagreb.
  Zahvaljujem Vam na odgovoru i na vašem oduzetom vremenu .
  LP
  Teo Franić

  Reply
 72. Teo

  Zaboravio sam napisat da me u zadnje vrijeme strašno bole koljena,desno posebno. Dali je to zbog stanja kralježnice ili zbog samih koljena. Posebno me zaboli na palpaciju gdje se ligament kvadricepsa veše za potkoljenicu.
  Hvala

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Teo,
   potrebno je napraviti novi MR sa MR mijelografijom, MSCT LS kralježnice sa 3D rekonstrukcijama i uz primjenu kontrasta, standardni i funkcionalni Rtg TH-LS krlaježnice sa snimkama i laterofleksije te EMNG nogu.
   Kada budete imali sve ove snimke dodjite na pregled pa ćemo vidjeti kako vam se moze pomoći.
   Naime, kod vas se radi o ozbiljnom kroničnom degenerativnom oboljenju kralježnice koje do sada nije adekvatno liječeno i ulazi u fazu dekomprenzacije, to jest krlaježnica ne može više.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 73. Teo

  Poštovani doktore Saftić,

  Prije 2 dana sam napravio novi MR, ali mi nisu dali kontrast. To sam radio u OB Dubrovnik.Funkcionalni Rtg kralježnice sam napravio prije 3 mjeseca. EMG nogu sam radio 2010. god. Zaključak nalaza EMNG nogu je slijedeći:
  Vrlo teška neuralna lezija u mišićima stopala(desmno do totalne denervacije),srednje teška do teška u listovimai peronalnim mišićima potkoljenica,umjerena u ostalimanaliziranim mišićima sa razvijenim kompenzacijskim potencijalima. Brzine za sve motorne živce usporene (značajno na donjim udovima,distalne latencije produžene,M potencijali reducirani. Brzine u osjetnim vlaknima spore(lijevi n.medianus i n.ulnaris).
  EMNG nalaz odgovara uznapredovaloj senzomotornoj polineuropatiji,aksonalno demijelinizirajučeg tipa vjerojatno miz grupe CMT.
  Napominjem da i pored navedenih problema imam snage u nogama, ali umor prevladava. Danas sam napravio Rtg koljena i tu također izgleda da imam problem. To kaže radiolog,ali moram po mišljenje u ortopeda.
  Molim Vas doktore (približno iz ovoga što sam Vam napisao), da li bi klasičnim ili nekim drugim zahvatom bar donekle poboljšao stanje svoje kralježnice. Znam da previše tražim od Vas, ali vjerojatno ste imali slična iskustva.
  Također imam MSCT LS kralježnice od prije par godina (KB DUbrava) ,ali nije sa 3D rekonstrukcijama. Gdje to mogu napraviti? Zahvaljujem na odgovoru . Teo Franić

  Reply
 74. Rifat Pepic

  Postovani,
  Imam 45 godina. Moj posao zahtijeva da po cijeli dan sjedim za racunarom u prosjeku po 12-13 sati dnevno. Zadnjih 30 – 40 dana imam intenzivan bol u lijevoj plecki, koji se siri cijelom duzinom lijeve ruke i trnu mi prsti na lijevoj ruci, bol se povremeno prenosi i na grudni kos. Radi se o tupoj konstantnoj boli koja me cak nocu probudi. Takodjer kad nagnem glavu na lijevu stranu osjetim bol u vratu – tacnije bol se siri od vrata prema kljucnoj kosti.
  Zamolio bih Vas da mi odgovorite (ukoliko ste u mogucnosti na osnovu ovih simptoma) na moje pitanje.
  Srdacan pozdrav,
  Rifat Pepic

  Reply
 75. Vjeko

  Poštovani doktore. Molio bih Vas da kažete Vaše mišljenje. Napravio sam magnetsku rezonancu kralježnice i rezultat je dolje naveden. Prije godinu dana disk mi je bio 7-8 mm van koštanih okvira i sad se očito stanje popravilo budući da je 3-4 mm. EMNG je prije par mjeseci pokazao srednje teško do teško oštećenje živaca. Ja se dobro osječam. Gotovo da nemam nikakvih bolova. Ne pijem lijekove itd. Na novom nalazu vidim da piše osteohondroza. Nije mi jasno što to znači i kako dalje. Molio bih Vas da mi kažete da li trebam što poduzimati. Hvala

  Nalaz:
  Presjeci LS kralježnice učinjeni magnetskom rezonancijom u dvije ravnine, standardnim protokolom:

  Uredna osovina kralježnice, primjereno visoki trupovi uredne strukture i razine signala. U segmentu L4L5 vidljivo suženje i.v. prostora i promjene signala u smislu i.v. osteohondroze, dok su ostali prikazani i.v. prostori primjerene širine i razine signala. U navedenom segmentu se prikaže širokobazna dorzomedijalna protruzija i.v. diska širine 3-4 mm izvan koštanih okvira. Ne nalazim traumatskih promjena niti ekspanzijskih tvorbi.

  Reply
 76. matko.caljkusic

  Poštovani doktore uvažavajući vaše sposobnosti i iskustvo zamolio bih vas za mišljenje i savjet, a vezano o mojim zdravstvenim problemima.Godinama patim od bolova u lumbalnom dijelu kralješnice, te sam napravio MR LS kralješnice i nalaz mi je slijedeći:
  Sagitalni i transverzalni MR presjeci u standardnim tehnikamaprikaza.
  Svi presjeci napravljeni i s paramagnetskim kontrastnim sredstvom.
  Na seriji sagitalnih i transvezalnih MR presjeka krozlumbosakralnog spinalnogkanala, vidi se uredna visina, oblik i struktura prikazanih stupova kralježaka.Tip II degenerativnih promjena pokrovnih ploha L5-S1 snižene je visine, a u smislu degenerativnihpromjena diska.
  Prikazana torako-lumbalna medula fiziološkog je inteziteta signala.
  Na razini i.v. L4-L5 dorzomedijalni bulging i,v. diska bez znakova dikradikularnog konflikta.
  Koštana redukcija neuralnih foramena bez znakova kompresivnog učinak na radikse.
  Na razini L5-S1 vidi se dorzomedijalna, više udesno položena proturzija -eksturzija i.v. diska sa rupturom stražnjeg longitudinalnog ligamenta.
  Ekstrudinarni i.v. disk reducira desni lateralni recesus, komprimira desnu ventrolateralnu konturu duralne vreće i u kontaktu je s početnim dujelom desnog radiska S1. Nakon i.v. palikacije kontrasta vidi se dikretna rubna imbibicija kontrastom.
  Koštana redukcija lijevog neuralnog foramena.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Matko,
   kod vas se radi o uznapredovaloj bolesti kralježnice, prema MR, najviše izraženoj na segmentu L5/S1.
   Naime, radi se o degenerativnoj bolesti diska koja se manifestirala ekstruzijom to jest iskakanjem dijela diska u kanal kralježnice. No radi toga vas ne boli kralježnica. Ona vas boli uslijed instabiliteta na navedenom segmentu ( Modic tip II degenerativnih promjena na trupovima krlaježaka opisanih na nalazu MR pretrage).
   Liječenje je kompleksno.
   Učinite dodatne funkcionalne Rtg snimke LS krlaježnice pa mi se javite na pregled.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 77. Sara Požega

  Poštovani,
  Imam 34 godine i nedavno sam obavila MR vratne kralježnice pa bih Vas molila da mi objasnite nalaz.
  Na serijama sagitalnih koronalnih i aksijalnih presjeka kroz vratnu kralježnicu nalaze se spondilotske promjene vratnih kralježaka s izravnatom lordozom uz blaže naznačen gibus u razini C4-C5.
  U razini C4-C5 vidi se relativna stenoza spinalnog kanala uz degenerativno promijenjen i.v. disk i disk spondilofit kompleks koji prominira u cijeloj cirkumferenciji s redukcijom premedularnog prostora i izbočenjem u mediosagitalnoj liniji oko 3 mm.Sužena su oba lateralna recensusa.
  Također se vide degenerativne promjene diska C5-C6 uz izbočenje disk spondilofit kompleksa mediolateralno s desne strane s nešto užim desnim lateralnim recesusom.
  Degenerativno je promijenjen i i.v. disk C3-C4 uz diskretnu protruziju bez suženja spinalnog kanala.Ostali i.v diskovi

  Reply
 78. Sara Požega

  Ostali i.v. dikovi su primjerene strukture.
  Želim napomenuti da sam obavila fizikalne terapije (struja,masaža, ultrazvuk,parafin i vježbe),ali stanje nije ništa bolje štoviše pri većem naporu jako me bole ruke te ponekad imam jake vrtoglavice.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

  Reply
 79. Petar Pereković

  Poštovani,

  molili bi Vas za savjet. Imam 35 godina i posljednjih mjesec dana osjećam bol jednog od kralježka ali samo na dodir. Dakle, nemam izražene bolove u svakodnevnim aktivnostima ili pri vježbanju no osjećam bol kada ga dodirujem prstima ili kada baš taj dio leđa naslonim na neku tvrđu podlogu (drveni stolac ili slično). Tada osjetim kratkotrajnu ali “oštru” boli i prstima mogu točno odrediti o kojem kralješku se radi. Ima li potrebe za veću zabrinutost?

  Zahvaljujem na odgovoru.

  Reply
 80. Mirjana

  Dobra vecer.prije 2tj sam dizala teret i iskocio mi je disk..7dana sam osjecala ukocenje s dedne strane.a nakon toga me presjeklo skroz.Imam 21god..bila sam 5dana vezana za krevet.nakon ttoga me i dalje grozno bolila cila desna strana.narocito straznjica..nakon 10dana lezanja neurolog mi je rekao da se krecem sto vise.plivam itd…bol je 2dsna stals..i sada kad sam pocela vise setati i plivati bol se opet vraca jako neugodna i pocinje se sititi i na lijevu stranu koja nikad nije bilila…cekam rezultate magnetske.doktor u splitu mi je rekao samo plivaj..a ja iman osjecaj kao da se opet sve vraca??ili se to misici opet privikavaju ns napor

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Mirjana,
   doktor koji ti je rekao da samo plivaš i šetaš možda se više ne bi trebao baviti medicinom jer je opasan za ljude. (imaš radikularnu bol što znači pritisak na živac) U ovakvom stanju kao što je tvoje najbolje je napraviti MR , probati sa epiduralnim steroidnim injekcijama ( dr. Gregurev u Splitu, Poliklinika Korak), mirovati i čekati da se bolni sindrom smanji. Ako ovo sve ne pomaže ili ako je hernija jako velika onda dodji kod mene pa ćemo operirati.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 81. Mirjana

  Postovani.puno Vam hvala na odgovoru.
  Al jednostavno vise neznam koga slusati.i nije mi jasno kad je disk isklizao bolila me desna strana..sjevalo niz nogu.svu sam tu muku jedva prosla oslanjajuci se na lijevu..i sad je ona pocela boliti.sjevati niz nogu.stezati..kako??jos jednom hvala na odgovoru ..pozdrav!

  Reply
 82. Saša Vrkljan

  Poštovani

  Zovem se Saša imam 33g i imam problem sa kralježnicom

  Dijagnoza:
  Hernija disci.i.v.C4-C5
  Spondylarthrosis col.vert.cervicalis
  Sy cervicobrachiale bil.prace.l. sin recidivans
  Laesio radices C6,C7 et C8 BILL
  Hernia disci. v. L4 L5 et L5 S1
  Lumboischialgiabil. praec l. sin chr egzacerbata
  Laesi oradices L4, L5 et S1 bil

  CT pokazuje protruziju L4L5 i potruziju L5 S1 4-5 mm nema idikacije za OP- tim više što EMNG pokazuje kronični stupanj oštečenja korijenova L4 do S1

  Doktor neurokirurg mi je rekao da tu izlječenja nema. Ja patim od bolova ljekovi mi nepomažu, na blokade idem svaki dan i bez učinka. ljeva noga me boli i trni . nemogu spavati i ležati, dugo stajat i hodati jer me boli i dalje

  Molim vaše mišljenje šta bi trebao dalje ovako više nemogu trpit bol

  S poštovanjem
  Saša

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Saša,
   naravno da se može puno toga učiniti da vam bude bolje no za to ćete se morati natučiti na pregled pa ćemo vidjeti od kuda krenuti….
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 83. Alma Jahic

  Zovem se Alma i imam 27god.Vec duze vrijeme imam bolove u kicmi.Snimala sam kicmu i dijagnoza je sljedeca:
  Aplanirana fizioloska lordoza lumbalnog dijela kicme(spazam pvm).
  Inicijalni znaci def.spondiloze.
  Doktorica kaze da su nalazi uredni i nije mi nista propisala ali ja imam ceste bolove i ako sam malo duze na nogama ili u sagetom polozaju utrne mi cijela kicma.Kada se jace okrenem u desnu ili lijevu stranu nesto pukne i bol se smanji.Htjela bi vase misljenje o tome…hvala unaprijed

  Reply
 84. Jasna Vidaković

  Poštovani doktore!Molim Vaše mišljenje i pojašnjenje MR vratne kralješnice moga sina koji ima 28 g.i već 3 god.pokušava izliječiti svoje stanje.Bio je i na fizikalnim tretmanima i na masažama i na namještanju atlasa,neznam više što nije pokušao i nikako da riješi probleme.Sada unatrag 3 mj.poslije namještanja atlasa ne može normalno kretati glavu.Atlas je radio da bi mu riješili skoliozu.MR glasiDiskretno naznačena dekstrokonveksna skolioza primjereno visokih trupova kralješaka s prekidom stražnje interkorporalne linije u visini c4-c5 gdje se vidi posve diskretna dorzopozicija trupa c-4 u odnosu na c-5 za oko 1mm.Na seriji tankih aksijalnih presjeka kroz područje kraniocervikalnog prijelaza vidi se nešto širi desni lateralni atlantoaksijalni zglob u medijalnom dijelu u odnosu na lijevi.Vidljiv je i koso usmjereni prekid koštanog kontinuiteta u području prednjeg luka c2 koji se prati čitavom širinom kosti zahvaćajući i kortikalis prednjeg ruba s lijeve strane (atipično za vaskularni žlijeb)-frakturna pukotina?Vide se i početni znaci drgeneracije i.v.diskova s blago reduciranom širinom i.v. prostora razina c5-c6.U visini c4-c5 vidi se manje dorzocentrično izbočenje i.v. diska te lijevostrani dorzolateralni osteofit donje pokrovne plohe c4 s nešto užim premedularnim prsotorom i lijevostranim lateralnim recesusom.Ovom se metodom ne izdvaja patoloških promjena malih zglobova i spinoznih nastavaka.Vratna medula je centralno smještena u spinalnom kanalu ,fizioloških je intenziteta signala.Ne vidi se intra ni ekstra duralnog tumorskog procesa.MR je rađen 0108.2013.Unaprijed puno hvala na mišljenu.Pozdrav Jasna Vidaković!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana gospodjo Vidaković,
   javnost napisanoga teksta mi ne dopušta reći Vam šta mislim o ovome što ste napisali to jest o namještanju atlasa i ljudima koji idu na to. Istina je da je vaš sin imao neke probleme s vratnom krlaježnicom koji su liječeni od strane ljudi k ji to ne razumiju a takav je i rezultat njegovog liječenja. Na MR se vidi prijelom luka C2 kralježka koji je posljedica namještanja atlasa. Naručite se na pregled u moju bolnicu čim se vratim sa GO pa ćemo vidjeti šta bi bilo najbolje za vašeg sina. Do tada savjetujem nošenje ovratnika i poštedni režim.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
  2. Jasna Vidaković

   Poštovani doktore, javljam Vam se opet,znam da je prošlo dosta vremena.Recite mi kada najprije možemo doći k Vama na pregled.Naime sin je u međuvremenu napravio Ct koji je tražila njegova neurologinja Dr.Svetlana Tomić koji je pokazao da nema koštane traume na cervikalnoj kralježnici.Zaključila je da se radi o dystonia tortikolis i preporučila terapiju botulin toksin 200 IU.Povjerenstvo Osječke bolnice odobrilo mu je liječenje.Mi bismo dok čeka na terapiju ipak htjeli da ga pregledate i Vi.U međuvremenu je prošao i tretmane akupunkture kod ortopeda dr.Saše Rapana koji su kratkoročno dali poboljšanje ali su se poslije tegobe vratile.Unaprijed Vam se zahvaljujem na razumijevanju i nadam se da ćete nas moći primiti.Svu dokumantaciju bismo donijeli na pregled.Srdačan pozdrav Jasna !

   Reply
 85. Marko

  Poštovani gosp. Roberte,

  Imam probleme u donjem dijelu leđa u smislu da sam ukočen prilikom saginjanja, dizanja i prilikom sjedenja imam mehaničku bol, ne širi se prema nogama, samo ponekad u lijevo i desno od sredine donjeg dijela leđa. Kad hodam i ležim nemam problema. Ovo traje već 6 mjeseci, u tih 6 mjeseci sam napravio sljedeće:

  1. Standardni RTG LS kralježnice koji je pokazao spondiloza i spondilatroza incip. lumbo sacralis. Disk artroza u razini L4-L5 i L5-S1.

  2. Magnetsku snimku LS kralježnice samo ću zaključak napisati da ne pišem cijeli nalaz
  Zaključak: Dorzomedijalna proztruzija diska u razini L2/L3
  Dorzomedijalna ekstruzija diska u razini L3/L4 i L4/L5
  Desikacija i dorzolateralna protruzija diska lijevo u razini L5/S1
  Umjerena hipertrofija faseta malih zglobova i žutih ligamenata djelomice sužavaju lateralne recesuse u razinama od L4-S1 obostrano.

  Nakon uslikane magnetske snimke bio sam kod neurokirurga koji je rekao da je u pitanju diskopatija i poslao me fizijatru, a fizijatar na fizikalne. Na fizikalnm su mi radili Tens, silaznu galvanizaciju, neku masažu i izometričke vježbe.
  Uglvnom nije mi bilo bolje. Sumnjajući da mi nije data prava ili potpuna dijagnoza otišao sam s svim nalazima kod drugog neurokirurga. Kad sam došao kod njega odmah me je pitao kakvi su vam simptomi ja sam rekao da se teško saginjem i pokazao mu, on je odmah uz kratko pogledanu magnetsku snimku napisao da napravim funkcijsku snimku RTG kralježnice. Kad sam to uslikao i donio rekao mi je da se radi o instabilitetu VDS-a na razini L4-L5 u oba položaja, naznačeno reducirana funkcija VDS-a L5-S1.
  Rekao mi je da se to može fiksirati operacijom, ali pošto sam ja mlad (33god) da ako se to napravi da za par godina stradaju zglobovi iznad. znači odbacio je operaciju i propisao da nosim lumbodtat ortozu i jačam leđnu i trbušnu muskulaturu.
  Molio bih Vaše cijenjeno mišljenje o svemu ovome?

  Unaprijed zahvaljujem!

  P.S. Bivši sam košarkaš i par godina nakon prestanka sam prvi put osjetio slične ovakve tegobe, to je bilo 2004, tada sam se isto patio oko pola godine i prošlo nekako samo od sebe, tada sam neprestano vježbao-trenirao do prošlog ljeta 6 mjesec. Onda sam zbo nekih obaveza prestao trenirati pola godine i nakon pola godine me evo uhvatilo opet.

  Reply
 86. Vahida

  Poštovani, imam problem s kičmom, danas sam bila na EMNG, a koji glasi
  M.extn dig brevis sin, uzorak akc pot ampl do 300 mikroV.
  M. flexor hall brevis sin, nesto slabiji intermed inerv uzorad sastavljen od desinhroniziranih akc pot ampl do 90 mikroV.
  Molm pojašnjenje oštečenja i način za liječenje, unaprijed hvala

  Reply
 87. zeljko

  Poštovani!

  Imam kćer starosne dobi od 20 godina. Ima bolove u desnoj nozi(mravinjanje, trnci itd., sve je poćelo bolovima u potkoljenici, da bi se proširilo na cijelu desnu nogu, povremeno se javljaju bolovi i u ramenu). Liječnici su nas upučivali na razne MR, CT, UVZ vena, flebografija, pregled crijeva, kolonoskopija, MR zdjelice, abdomena i sl.(svi nalazi dobri). Nakon što smo po preporuci neukih ljudi otišli kiropraktičaru i na njegov zahtjev snimili kićmu(RTG) isti je rekao da je kićma sva deformirana. Prošlo je 4 mjeseca, kćer mi to sve skupa teško psihički podnosi, a nisu ni bolovi zanemarivi. Molim Vaše mišljenje u vezi iznesenog, možete li obaviti pregled?
  S poštovanjem!

  Željko

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Željko,
   ukoliko nemate MR vratne i slabinske kralježnice učinite ga pa sa svim nalazima dodjite na pregled. Bilo bi dobro da imate i EMNG nogu.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 88. Vedran Zivic

  Postovani,
  Zovem se Vedran i aktivno se bavim kosarkom vec duzi niz godina. Prije 2 godine sam zadobio frakturu nosa, usljed koje su se pojavili i bolovi u vratu i desnoj plecki koji se manifestuju kroz konstantnu nelagodu u pomenutim predijelima. Nakon visestrukih fizikalnih terapija koje nisu smanjile osjecaj napetosti, nedavno sam uradio i MRI kicme na kojem je utvrdjeno: ” Vertebralni kanal primjerene forme i sirine unutar kojeg se na nivou C4C5,C5C6 i C6C7 vizualiziraju manji dorzalni osteofiti usmjereni dosrzomedijalno i nesto desno, koji diskretno suzavaju prednji i likvorski prostor ali se ne ponasaju kompresivno.”
  Zamolio bi vas ako ste umogucnosti uputiti bilo koji savijet kako pristupiti daljnjem lijecenju.

  S postovanjem,
  Vedran

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Vedrane,
   kod vas se vjerojatno radi o trzajnoj ozljedi vratne kralježnice koja je nastupila uslijed ozljede nosa….
   Navedena ozljeda nije pravovremeno dijagnositicirana i liječena tako da je zaprimila kronični oblik.
   Jedino što bi došlo u obzir u vašem slučaju je regeneracijska terapija kako bi se popravile ozljede mišića i ligamenata koje su nastale kao posljedica trzajne ozljede vrata.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 89. jelena

  Poštovani doktore, molila bih Vas mišljenje oko svojih tegoba. Imam 39 god., 172 cm i 60 kg i zadnjih 10-tak godina radim uredski posao dakle većinu vremena sjedim. Prvi problemi sa kralježnicom su mi se pojavili prije nekoliko godina i to u vidu nepodnošljive boli u lijevom dijelu stražnjice koja bi se proširila cijelom lijevom nogom. Bol bi se pojavila u ležećem položaju i ne bi se mogla dići bez pomoći. Nakon toga mi se događalo da i prilikom hoda osjetim istu bol i noga mi propadne i ne bi mogla hodati. U nekoliko navrata mi se pojavila i jaka bol u predjelu lijeve lopatice i lijeve strane vrata koja je znala trajati danima. Sa vremenom su se počeli pojavljivati i bolovi u donjem i srednjem dijelu kralježnice. Sve to sam zanemarivala jer je bilo povremeno do početka ove godine kada se situacija znatno pogoršala. Naime počela me jako boliti lijeva strana tijela (i ruka i noga) i počeli su mi trnuti prvo prsti pa onda cijele šake, prvo na lijevoj i nakon nekog vremena i na desnoj strani. Također mi je prije nekoliko mjeseci utrnula desna noga od nožnih prstiju do iznad zgloba i to je sada trajno stanje. U 2 mjesecu 2013 sam napravila RTG snimak torkalne i lumbalne kralježnice na kojem je vidljiva blaga “S” skolioza i tek naznačena spondiloza i spondilartroza. U 4 mjesecu 2013 sam obavila pregled kod fizijatra koji je preporučio EMNG nalaz obadvije ruke i noge i 10 fizikalnih terapija.
  Nalaz EMNG-a od 17.06.2013. glasi: neurografska analiza ispitivanih perifernih živaca ruku i nogu urednih vrijednosti, nalaz ruku ukazuje na znakove srednje teške do teže C7 radikulopatije desno te znakove srednje teške do teže C8, th1 fradikulopatije obostrano, neurografski kompenzirane. Na nogama EMNG znakove umjerene, kronične L5(S1) radikulopatije obostrano, neurografski kompenzirano. Preporučeni MR C i LS kralježnice. Tijekom 8 mjeseca sam odradila fizikalnu terapiju (9 terapija) prilikom kojih nisam primjetila nikakvo poboljšanje nego čak i pogoršanje. 31.08.2013 sam uradila MR C i LS kralježnice čiji nalaz je skraćeno: u segmentu C6-C7 vidi se manja širokobazna dorzalna protruzija širine do 2.5 mm koja blaže reducira prednji premeduralni prostor. LS kralježnica vidi se dekstrokonveksna skolioza. Prikaže se manja Schmorlova hernija gornje pokrovne plohe L4 kralješka. Molim Vas za mišljenje jer problem je što je meni sve gore, ne mogu dugo sjediti, ne mogu se normalno sagnuti, trnu mi i ruke i noge i grče se, ne mogu niti stajati. Nisam u stanju obavljati obične svakodnevne sitnice. Nakon svake obavljene stvari se moram leći i piti tablete protiv bolova. A o brzini našeg zdravstvenog sustava Vam vjerovatno ne moram previše pričati, dok dođeš na red….
  Unaprijed Vam zahvaljujem,
  Jelena

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   temeljem napisanoga ne nalazim elemenata kojima bi se opisalo vaše stanje. Mislim da vam je potrebna dodatna neurološka obrada. Kada bude obrada završena, ako vam stanje ne bude bolje, dodjite kod mene na pregled sa svim nalazima…..
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 90. Marina Goreta

  Poštovani,molila bih vas da mi pomognete i prokomentirate moje nalaze.Imam 32 god,visoka sam 1,73 m,teška 55 kg.MRI SLABINSKE KRALJEŠNICE(sagitalni i trasvenzalni presjeci,T1 i T2 mjerena vremena nativno i nakon kontrasta).U razini L4-L5 kralješka nalazi se dorzomedijalna protruzija diska koji prominira za oko 4,5 mm u spinalni kanal i imprimira duralnu vreću.Ne nalazi se disk-radikularnog konflikta.Uz centralnu naznačena je i blaža lateralna stenoza vertebralnog kanala.U razini L5-S1 kralješka vidljiva je dorzomedijalna i obostrana mediolateralna protruzija diska koji prominira za oko 6 mm u spinalni kanal uz kaudalnu desnostranu dorzolateralnu ekstruziju i skevestraciju diskovnog materijala.Posljedično je obliteriran desni lateralni recesus uz kompromitaciju korijena S1 živca.Po aplikaciji kontrasta sekvestar se demarkira i mjeri oko 6×7 mm.Lagano je imprimirana duralna vreća.A nalazi CT-LS KRALJEŽNICE.Na presjecima i.v.prostora L3/L4 vidi se plića dorzomedijalna i dijelom obostrana protruzija i.v. diska uz redukciju oba i.v. otvora.Na presjecima i.v. prostora L4/L5 vidi se dorzomedijalna protruzija i.v. diska uz kompresiju na ventralnu konturu duralne vreće.Na presjecima i.v. prostora L5/S1 vidi se dorzomedijalna i paramedijalna desnostrana protruzija i.v. diska uz kompresiju na ventralnu konturu duralne vreće i korijen živca desno.Nalazi su mi stari 1,5 god.U Splitu mi je dr.Bulović rekao da je to opasno za operirati,ali da bi taj jedan komadić što se odlomio trabao vani.Odustala sam od operacije od straha,a zadnjih par mjeseci imam neizdržive bolove.Svako malo mi se potpuno oduzmu noge,ako se sagnem trema mi desetak min da se izravnam ili se uopće ne mogu pomaknuti.Cijeli donji dio mi je kao utrnut ,a iznutra me reže.Molim vas od srca da mi kažete kako je to za operirati,postoji li rizik da se oštete živci,da li vi to osobno radite,i mogu li vas kontaktirati telefonski,hvala puno.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Marina,
   uzrok vaših bolova je taj komacić diska koji se odlomio.
   Ja vas mogu operirati sigurno, bez rizika, minimalno invazivnim načinom.
   Slobodno mi se javite ukoliko se odlučite za oepraciju u mojoj Bolnici.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 91. Marina Goreta

  Možete li mi samo reći cijenu operacije ?Hvala vam puno,ako se odlučim,samo kod vas ću se i operirati,pozdrav!

  Reply
 92. Jelena

  Dijagnosticirana mi je lumbaln skolioza i imam osteoartritis mali kralježaka (L4) U mjesec dana me dva puta ukočilo. Aktivno se bavim sportom i zanima me da li je ovo dijagnoza zbog koje ću morati odustati od sporta?
  Hvala!

  Reply
 93. Ivica

  poštovani,
  već više od dvije godine osjećam bolove u leđima, najviše po noći i ujutro, dok se krećem i nije tako strašno. Ibuprofen i ketonal samo malo umanje bol.
  Odlučio sam posjetiti liječnika koji me poslao na rtg kralježnice.
  nalaz je sljedeći:
  na prikazanim snimkama reducirana je fiziološka lordoza lumb. dijela, uz blažu dvostruku skoliozu. Degenerativne promjene na fiziološkim prijelazima uz očuvanu širinu diskalnih prostora, a stražnja interkorporalna linija se prati u kontinuitetu. Blaži bikonkavni izgled trupa kralješka th5, ostali trupovi očuvane visine. Spina bifida oculta. Osteopenija prikazanog skeleta.
  Molim Vas da mi kažete koliko je to ozbiljno? dali će biti potrebna operacija?
  Hvala i lijep pozdrav.

  Reply
 94. Ksenija Ivanić

  Poštovani, evo mojih nalaza od slike cijele kralježnice i EMNG ruku i nogu
  Na snimkama lumbosakralne kralježnice blaža sinistrokonveksna skolioza lumalne kralježnice uz smanjenu fiziološku lordozu. Reducirana je širina i.v. prostora u visini L5 S1 segmenta sa znakovima osteohondroze. Suphondralna sklerozacija pokrovnih ploha trupova kralježaka sa početnim ventralnim rubnim osteofitima kao znak incipijentne spondiloze. Pliće rubne uzure u pokrovnim plohama trupova pojedinih kralježaka kao znak Scrmorlovih hernija. Na funkcionalnim snimkama lumbosakralne kralježnice pri maksimalnoj ante i retrofleksiji limitiran je opseg inklinacije i reklinacije. Gubitak funkcije VDS u visini L5S1. Na snimci zdjelice sa kukovima simetrično je razvijena zdjelica. Kongruentna su zglobna tijela oba koksofemoralna zgloba uz primjerenu širinu zglobnih prostora. Mineralizacija skeleta je primjerena dobi. Na snimkama vratne kralježnice izravnata je fiziološka lordoza. Trupovi kralježaka su primjerene visine, stražnja interkorporalna linija je neprekinuta. I.v. prostori u visini C5C6 te C6C7 segmenta su nešto uži sa znakovima osteohondroze. Znakovi incipijentne spondiloze vratne kralježnice. Na funkcionalinim snimkama vratne kralježnice pri maksimalnoj ante i retrofleksiji održan je opseg inkllinacije uz limitiranu reklinaciju. Gubitak funkcije VDS u visini C5C6 i C6C7.
  EMNG
  GE-M.deltoideus dex., m.biceps brachii dex. prorijeđen intermedijarni uzorak, izdvaja se nekoliko širih, viših potencijala, uz naznačenu polifaziju. U mirovanju fibrilacije. M. deltoideus sin. intermedijarni uzorak, povremena izdvajanja nekoliko viših potencijala, uredne morfologije. U mirovanju rijetke sitne fibrilacije. M.biceps brachii sin. m. ext dig.comm.dex.et sin.m. opponens pollicis dex. et sin., m. abd. dig.min.dex. et sin. uredan intermedijarni do interferentni uzorak. u mirovanju električna tišina.
  M.extensor digitorum brevis dex.m. flexor hallucis dex., m. gastrocnemius dex. lakše prorijeđen intermedijarni uzorak, pojedini potencijali su prošireni, viših amplituda. U mirovanju fibrilacije. M. extensor digitorum brevis sin., m. flexor hallucis sin., m gastrocnemius sin. interferentni uzorak, uz izdvajanje nekoliko viših potencijala, uredne morfolorije. u mirovanju rijetke sitne fibrilacije. M. vastus medialis dex. et sin., m. tibialis ant.dex. et sin.uredan intermedijarni uzorak. u mirovanju električna tišina.
  ZAKLJUČAK NALAZA EMNG – elektromioneurografski se na donjim ekstremitetima registriraju lakše kronične neurogene promjene u razinama S! obostrano, neto više desno. Na gornjim ekstremitetima registriraju se lakše do srednje teške kronične neurogene promjene u razinama C5-6 desno, te lakše početne istovrsne promjene C5 lijevo. Neurografski i refleksološki nalazi su uredni na svim ispitivanim živcima gornjih i donjih ekstremitetima. Nalaz govori u prilog radikulopatske geneze promjena.
  Još samo da kažem da sam 29.05.2012. operirana, naime odstranjena mi je desna dojka i limfi – Ca. mammae I.dex. multicent, PHD: CDI gr. III mammae
  lijepi pozdrav!

  Reply
 95. Dejan

  Poštovani doktore Saftić,
  vec vise od dva mjeseca imam bolove u desnom kuku(otežano hodanje odnosno šepanje). Bol mi se javlja u podrucju prepona kad pokusavam stati na nogu. Rtg desnog kuka uredan, kraljeznice takodjer, uzv kuka isto tako te kks uredan. Napravljena scintigrafija skeleta koja kaze: intenzivnija koštana pregradnja u podrucju desnog kuka, jače u projekciji krova acetabuluma uz manji fokus pojačane prokrvljenosti u mekim čestima desnog kuka. Išao kod ortopeda s nalazom i on kaze vjerojatno hrskavica, fizijatar tetiva istegnuta, rotator zgloba i slicno to. Ne znam vise sta ciniti jer se uvijek vrte oko istog i nemaju pravu dijagnozu. Što učiniti da utvrdim dijagnozu. Na magnetsku rezonancu ne mogu.
  Hvala

  Reply
 96. Jasmin

  Pozdrav doktore,
  Prije tjedan dana sam operisao kicmu klasicnom operacijom, jer nisam imao sredstava za lasersku operaciju.. poslije operacije bolovi su bili jaci prvi dan, drugi dan, pa treci su se smanjivali, da bi me jutros pocelo boljeti da tesko ustajem, kao da me zateze lijeva strana, a desna nista.. pa me samo zanima da li je to normalno poslije operacije, jer kao da mi je ukoceno nesto u toj lijevoj strani. Pitam Vas jer ste vi specijalista za kralježnicu..

  HVALA!!!! Lp

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Jasmine,
   Na žalost ja ti vise ne mogu pomoći. Tvoj liječnik je sada onaj koji te je operirao i on najbolje zna da li su tvoji bolovi normalni.
   Moji operirani pacijenti idu kuci isti dan, bez bolova.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 97. Jasmin

  I da, zaboravio sam reci da sam se operisao jer sam imao problema s diskus hernijom, diskovi L IV, L V i S1.. (već sam Vam pisao, pa ste mi predložili lasersku operaciju, ali kao što sam već rekao zbog novčanih sredstava nisam bio u mogućnosti.)
  LP

  Reply
 98. Hrvoje

  Poštovani dr. Saftic,
  Molio bih Vas za mišljenje vezano za stanje moga tate (1962. god) koji je prije 6 mjeseci pao sa skele. Ct snimke LS kralješnice kažu sljedeće: vidi se multifragmentarni prjelom trupa L I s pomakom trupa TH XII u odnosu na L I za 3 mm. Postoji angulacija na nivou L I u desno s blažom kifozacijom, te pomak koštanih ulomaka prema dorzalno s posljedičnom stenozom spinalnog kanala. Od ozljede je prošlo 6 mjeseci, na kralježnici nije obavljena nikakva operacija. Nakon 3-tjedne fizikalnije terapije nema nikakve promjene, bol u donjem dijelu leđa je konstantna, sjedio on, ležao ili stajao. Također već nekoliko mjeseci ima osjećaj utrnutosti u obje noge. Ono što je Vama očito manje bitno je da mu je prilikom ozljede operirana i lijeva noga, gdje je zadnji EMNG pokazao srednje teško oštećenje n. peroneusa communisa i n. tibialisa desno, što je posljedica periferne ozljede u distalnom dijelu desne potkoljenice. Registrirani su i znaci umjerene do srednje teške kronične radikulopatije L V i S I lijevo, te umjerene L IV obostrano.
  Unaprijed se zahvaljujem.
  LP iz Osijeka, Hrvoje

  Reply
 99. Jelica Kecman

  Postovani doktore molim Vas za dijagnozu….radjena jeMR,rezultati sledeci;anularno bubrenje L5-S1Iv diska sa aplatiranjem duralne vrece i blagim suzenjem spinalnog kanala.Bez drugih znacajnihpatoloskih promena u LS segmentu kicme.Konus i korenovi kaude su normalne velicine.U sakralnom kanalu u visini S2 S3se uocavaju Tarlov ciste sakralnog kanala longitudialnih dijametara do 14mm i poprecnih do 7mm lokalizovane uz koren kicme.Meka tkiva normalnog izgleda…….Unapred zahvaln!!!!

  Reply
 100. Katarina

  dobar dan.. 2006 godine sam bila kod vas na pregledu i vi ste me uputili da idem u zg kod prof. Paladina, on me je operirao, cista izmedju velikog i malog mozga.. i od tada imam stalno glavobolje i to jake… Htjela sam pitati da li mi mi mozete objasniti sto znaci ovaj nalaz: EEG: nalaz je difuzno dizritmički promijenjen (s povremenim interponiranjem abortivnih šiljak-val kompleksa) sa suspektnom lateralizacijom lijevo frontotemporalno. hvala lijepa…

  Reply
 101. ADMIR SARAJEVO

  Postovani,

  Molim vas za vasu mail adresu, poslao bih vam skenirane nalaze i snimke koje mogu poslati skenirane, a imam i nalaze MRI, CT I RENDGEN, koji su u formatu koji nemogu poslati mailom, ali bih volio da cujem i vase misljenje, ukoliko ga mozete dati na osnovu dokumenata koje sam imao namjeru vam poslati.

  Lijep pozdrav.

  Reply
 102. Tomo

  Koja je procedura dokaska kod vas (Gdje, cijena pregleda, da li Vi radite pregled ili netko drugi-obzirom na moje stanje, te kontakt). Da Vas ne opterećujem dugim pisanjem i nalazima koje imam, radi se o proturziji diskova u predjelu L4-L5 i L5-S1 i dugogodišnjim bolovima. Hvala na odgovoru

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Tomo,
   ja radim sve preglede. Naručiti se možete na broj moje Bolnice: 0038513877413. Adresa je Petrovaradinska 1/8.
   Cijena pregleda je 500 kuna.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 103. Danijela

  Poštovani doktore,

  Već više od deset godina osječam bol ispod desne lopatice na leđima. Nekad više nekad manje, ali bol je učestala. Uznemirava me i otežava mi disanje. Prilikom masaže na istome dijelu i pritiskom na isti čuje se ”škljoc” te dolazi do trenutnog popuštanja.
  Javila sam se doktorici opće prakse, koja navodi da je navedno ”zbog stresa” i neurologu. Neurolog me uputio na magnetsku rezonancu cerivakalne i lumbosakralne kralježnice. Rezultat MR je pokazau da je u navedenim dijelovima sve u redu. Njegova preporuka je da bol treba trpiti, piti tablete (Lupocet, Brufen, Zaldiar) koji mi slabo i pomažu. Već 10 godina bolove suzbijam s Knavonom kojeg sada pijem svaki dan.
  Ja ne mogu podnijeti takvo mišljenje i ne mogu trpiti bol. Doktorica opće prakse me sada uputila na RTG pluća i navodi da neurolog NIJE UOPĆE SNIMIO DIO KOJI ME BOLI, odnosno torokralnu kralježnicu.
  Ta bol me uznemirava jako i ne bi da ju vućem cijeli život.
  Što vi mislite, što i kako?

  Reply
 104. Danijela

  Zaboravih napomenuti da mi se bol širi u ruku, koja lagano trne i boli, pa i na dodir.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Naravno da postoji…
   no ja se ne bavim pretpostavkama.
   Za to uzmite uputnicu od svoga liječnika pa se javite nekome na pregled….
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 105. Danijela

  Doktore, hvala lijepo na odgovoru. Možda je moj post djelovao pomalo neozbiljno, ali ovo što ste naveli sam obavila, dakle uputnicu, magnet, neurolog. Ali nikakva dijagnoza nije uspostavljena, a mislim da neurolog nije uopče snimio dio koji me boli, unatoč mojim navodima. Dakle, snimio je lumbalnu i cerivakalnu kralježnicu, ali ne i toroakalnu.
  Meni je 32 godine i po neurologu bi trebala tablete do daljnjega, iako mi one gotovo ni ne pomažu.
  U svakom slučaju, hvala Vam na odgovoru.

  Reply
 106. Ivica

  Poštovani doktore, isprika na ponovljenom upitu jer sam imao problema sa internet preglednikom.

  Molio bih Vas mišljenje vezano za nastale tegobe uz obavljeni MR LS kralježnice

  Stanje i tegobe:
  Imam 41 god., od prije mjesec dana počeo sam osjećati bol u butnom mišiću i vanjskom listu lijeve noge.
  Bol je iritantna i izražena kod naprezanja mišića lijeve noge, prvenstveno kod promjene položaja (stajanja, sjedenje, ležanje) u trenutki kada opterećenje prebacujem na lijevu noge.
  Lagano probadanje u listu osjećam i kod sjedenja.
  Izraženija bol je i kod ulaska i izlaska iz auta ili kad idem po stepenicama.
  Bol nastaje kada opterećenje prebacujem na lijevu noge tj. kada se mišići lijeve noge počnu naprezati.

  Nalaz: MR LS kralježnice
  Klasnični status:
  Hod uredan, na prste i pete se diže, čučanj izvodi. Inklanacija lum.kraželjžnice izrazito reducirana i bolna.
  Nalaz:
  Na razini L4/5 je lijevo dorzo-lateralno i foraminalno izgledna širokobrazna proturzija i.v. diska, koja se do 5mm utiskuje u kaudalni dio lijevog lat recesusa ove razine.
  U području lat recesusa je, u kaudalnom nastavku na proturziju, moguća i manja ekstruzivna komponenta, promjera do 3mm.
  Promjene na i.v. disku i malim zglobovima na razini L4% uzrokuju lijevo obliteraciju lat recesusa i foramena u kaudalnom dijelu, uz izglednu kompresiju lijevog L5 živca.
  Lijevi lat recesus i foramen u kranijelnom dijelu, kao i desni lat recesusu i foramen u čitavoj visini, kao i obostrano na razni L5/s1, su početno suženi.
  Prisutna asimetrija i podrazvoijenost retro-te para-vertebralme muskulature.

  Unaprijed zahvaljujem i srdačan pozdrav.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Ivice,
   teško je reći šta je uzrok vaših tegoba temeljm napisanog. MOguće je da je to od kralježnice a moguće je da je u pitanju mišić ili kuk….
   Dodjite na pregled pa ćemo temeljm kliničkog pregleda vidjeti o čemu se radi i kako to liječiti…
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 107. Dijana

  Postovani, ako moze vase misljenje , skoro svakodnevne glavobolje, musko 35 g. ucinjen RTG-vratne kraljeznice
  nalaz je slijedeci- ucinjeni radioprogrami pokazu aplaniranu vratnu lordozu.
  Trupovi kralježaka i diskalni prostori su uredno široki.
  Incipijentni osteoartritisapofiznih zglobova te blage unkartrotične promjene.
  Dorzalna interkorporalna linija kontinuirano se prati.

  Reply
 108. Drenka Jancic

  POstovani doktore, moj nalaz MR LS kicme je sledeci; umjereno ispravljena fizioloska lumbalna lordoza. Promjena u spinalnom kanalu u nivou trupa S3 koja se utiskuje u posteriorne aspekte trupa S3 prsljena najvjerovatnije u prilog Tarlov ciste. Na nivou L1-2 umjerena siroka dorzalna protruzija diskusa, sa suzavanjem spinalnog kanala na AP dijametar oko 14 mm. Na nivou L2-3 anularno bubrenje diskusa. Na nivou L3-4 anularno bubrenje diskusa. Na nivou L4-5 anularno bubrenje diskusa, udruzeno sa desnostranom intraforaminalnom protruzijom diskusa, sa suzavanjem spinalnog kanala na AP dijametar na oko 13 mm. Nabubreli diskus ostvaruje kontakt sa odstupajucim L5 nervima u kanalu obostrano. Na nivou L5-S1 umjerena siroka dorzalna protruzija diskusa,udruzena sa retrokorporealnim osteofitima. Protudirani diskus nalijeze na odstupajuce S1 nerve u kanalu obostrano. U meduprsljenskim otvorima obostrano diskosteoradikularni kontakt na izlazece L5 nerve. Najvise me zanima da li ista od ovoga moze da utice na kontrolisanje uriniranja, posto par dana nemam potpunu kontrolu nad tim. Unapred zahvalna.

  Reply
 109. Elma

  Poštovani, ako može vaše mišljenje na osnovu nalaza MRI glave i vratne kičme:
  “Intenziete signala moždane supstance infratentorijalno je uredan uz medioponiranu uredno kalibriranu IV komoru. Supratertorijalno se u bijeloj supstanci parijetalno straga uz stražnje rogove lateralnih moždanih komora vizualiziraju sitne mjestimično konfluentne zone povišenog intenziteta signala T2 i STIR sekvenci promjera 5 do 6mm uz vidljivu još jednu zonu istih MRI karakteristika sprijeda frontalno, lijevo promjera oko 5,7mm. još nekoliko sitnih tačkastih area vidljivo je subkrotikalno u višim slojevima parijetalno obostrano III i lateralne komore urednog su položaja forme i širine a sulkusi na konveksitetu primjereno su duboki. U korpusu kalozuma se ne evidentira zona izmjenjenog intenziteta kao i u području moždanog stabla. Napominje se u donjem recesusu i lijevom maksilarnom sinusu zona izmjenjenog intenziteta signala po tipu hiperplazije mukoze promjene upalne postupalne naravi.
  Na MRI skenovima područja vratne kičme vidljiva je izravnata cervikalna lordoza. Trupovi primjereno visoki Vertebralni kanal primjerene forme i širine, medula spinalis prati zakrivljenost vertebralnog kanala ista je urednog intenziteta primjerene širine. Na nivou i v prostora C4, C5, C5 i C6 dorzomedijalno vidljive male lučne zone intenziteta signala diska koje se ne ponašaju kompresivno.
  Zaključak: MRI mozga ukazuje na nekoliko sitnih mjestimično konfluentnih area povišenog intenziteta signala na T2 i FLER sekvenci u bijeloj supstanci parijetalno straga te jedna vidljiva i lijevo frontalno u bijeloj supstanci koje dif dg mogu odgovarati promjenama vaskularne naravi, plakovi demijelinizacije? kliničku sliku korelirati sa nalazom te konsultacija neurologa.
  MRI vratne kičme ukazuje na baldžing diska i v prostora C4 C5 C5 C6 dok je sama medula primjerenog intenziteta slobodnog prednjeg i stražnjeg likvornog prostora.

  Nalaz EMG MCV:
  EMG pregledom se registruje u distalnim mišićima umjereno teško neuropatski promjenjeni MUAP sa umjerenim znacima reinervacije, dok su proksimalno lakog stepena i za sada u kompenzovanom stanju i u distalnim mišićima registruju manju količinu interponovanih neurogeni promjenjenih MUAP.
  ENG pregledom se registruje produženje proksimalnih latencija za oba nerva sa znacima demijelinizacije na n.tibialis post. i bez znakova remijelinizacije.
  Zaključak: ukupan EMNG nalaz na proksimalnu, hroničnu, sporo progresivnu, umejreno aksonsko-semijelinizacionog tipa polineuropatiju a subdominira laka radikularna kompresivna lezija i to u nivou L5-S1 sa slabom reinervacijom i remijelinizacijom.

  Molim vas za komentar nalaza. Koja bi bila vaša dijagnoza i eventualna terapija? Da li ovo može imati neke veze sa Multiplom sklerozom?
  Unaprijed hvala.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Poštovana,
   Ja bih vas uputio neurologu uradi obrade za multiplu sklerozu.
   Ako nalaz bude negativan onda mi se javite radi lijecenja kraljeznice.
   LP
   Dr. Saftic

   Reply
 110. Mario

  Postovani dr. Saftić, zamolio bih Vas za vaše cijenjeno mišljenje. Moja majka (66 godina, 168cm, 54kg) već 2 tjedna trpi velike bolove u desnom kuku i preponama sa širenjem u desnu natkoljenicu do koljena. Bolovi su najizraženiji pri sjedenju (ako sjedi duze od 5 minuta, ne moze se ustati). Od pocetka bolova, pokušava što više ležati i ne micati se, jer kad je jednom zaboli, treba i do pola dana da bol prestane. Inače je svakodnevno aktivna osoba (vozi biciklo, pješači, čitav dan u pokretu). Nije došlo do traume, već ovako stanje se pogoršavalo kroz 2 mjeseca, svaki dan sve gore.
  RTG nalaz: kukovi za dob primjereni. LS kraljeznice: spondilotske deformirajuće promjene lumbalno uz osteoporozu trupova te početno, posljedično anteklinasto oblikovan trup Th 12 kralješka. Suženje iv prostora L4/L5 I L5/S1 segmenta dorzalno.
  Doktor fizikalne medicine je danas postavio dijagnozu:
  Coxalgia I. dex
  Osteoarthritis coxae bil. pp. I. dex
  Syndroma lumbosacrale chr.
  Spondylosisi def. vertebrae lumbalis
  Discopathia L4/L5 et L5/S1

  Th
  Preporučam učiniti pregled ortopeda, Mirovanje, NSAR pp

  Naglašavam da mi je majka takoreći nepokretna od bolova, nije u mogućnosti uopće se osloniti na desnu nogu.
  Molim za savjet.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Mario,
   kada mama napravi MR LS krlaježnice javite mi se pa ćemo vidjeti kako joj pomoći. Svakako neka je pogleda ortoped, da isključi problem s kukovima.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
   1. Mario

    Postovani dr. Saftić,
    hvala Vam na odgovoru. Ortoped je postavio dijagnozu: koksartoza/artroza kuka/ uz strogo mirovanje. Kad se povuče tekučina iz kuka, obavit čemo ponovo kontrolu kod ortopeda pa ćemo provjeriti kako dalje i da li je problem u kuku ili kralježnici.
    Još jednom, hvala na savjetima.
    Srdačan pozdrav
    Mario

    Reply
    1. DENISA

     RTG L/S KRALJEŽNICE
     Na učitavanju snimcima u standardnim projekcima ,ista je u položaju nešto ispravnjena fizološke lordoze .koštane strukture i mineralizacije primjerene dobi.
     trupovi prikazanih kranježaka uredne visine, oštro ocrtani pokrovnih ploha.
     l.v.prostor u visini thoracolumbalnog prelaza,doima se nešto užim kao i u visini L1/2,dok ostali i.v. prostori ne uzgledaju bitniji reducirani.
     znači početne sakralizacije distalnog lumbalnog segmenta.
     znači početno pojačane sklerozacije artikulacionih ploha SI pripoja.
     ako možete da mo očitate nalaz hvala unapred

     Reply
 111. Majda

  Poštovani!

  Napravljena mi je MR pretraga torakalne i lumbosakralne kičme kaudalno od TH10.

  Nalaz:

  Blaga centralna dorzalna protruzija i.v. diska L1-L2 i L2-L3 bez bivstvene zožitve spinalnog kanala.

  I.v. prostor L3-L4 je jako znižan više na lijevi strani, dis je degeneriran, prisutna je cirkumferentna protruzija ostatka diska odnosno degenerativan osteofit disk kompkleks levo lateralno i posterolateralno, koji odriva spinalni živac, L3 u poteku i.v. foramna i u visini izlaza iz i.v. foramna – mogučnost draženja.

  Nekoliko znižan je prostor L4-L5, prisutna je manja desnostranska dorzolateralna desno intraforaminalna diskus hernija, koja odriva korjen L5 u lateralnom recesusu posteriorno.

  Za metastaze sumljivih lezij na prikazanom skeletu ni.

  Mnenje: Degenerativne promjene i.v. diskov lumbalne kičme, manja diskus hernija u visini l$-L5 desno.

  Molila bi Vas za mišljenje, s obzirom da imam velike probleme sa bolovima u tom predjelu kičme koji mi onemogučavaju normalan život, da li je moguće riješit taj problem i na kakav način.

  U očekivanju odgovora lijepo Vas pozdravljam

  Majda Terze

  Reply
  1. Majda

   Poštovani dr.Saftić!

   24.Prosinca 2013 sam se obratila na vas preko ove stranice, odgovor nisam dobila, zato molim Vas još jedanput za odgovor na moje probleme.

   S poštovanjem

   Majda Terze

   Reply
   1. Robert Saftic

    Postovana Majda,
    vase probleme je moguće riješiti no moram vidjeti vase slike i dobiti detaljen uvid u vaše kliničko stanje.
    Drugim riječima dodjite na pregled.
    Lp
    dr. Saftić

    Reply
 112. marko

  Postovani,
  Pre dve nedelje mi je pala na pamet glupa ideja da probam vezbe “jelqing” – istezanja penisa. Ovo sam radio tri minuta i nikakve tegobe nisam osetio. Medjutim, sutradan sam primetio delimicnu utrnutost penisa koji se skupio i postao tvrd. Takodje sam poceo da osecam pecenje u predelu korena penisa i anusa. Simptomi su izrazeniji kad sedim, a nestaju kad ustanem. Vec je dve nedelje od kad osetim sve to. Nekad mi se skoro vrati.osecaj u penis, nekad opet oslabi, ali sve zajedno.sa osecajem pecenja. Mada, cini mi se da se stanje pomalo polravlja. Urolog kaze da sam “stegnut” i da se opustim i da ce sve biti ok. Medjutim, meni se cini da sam svojom gluposcu prouzrokovao PNE pudendal.nerve entrapment, da sam.istezanjem penisa ukljestio negde pudendalni nerv i da mi se crno pise. Na seks sa zenom i ne pomisljam.
  Molim Vas za savet.
  Marko

  Reply
 113. Katja

  Postovani
  Jel mi mozete reci sto znaci degenerativne promjene tip Modic 1 i jel se lijeci kortikosteroidima i antibioticima,koliko dugo , jel potrebno mirovati, unaprijed velika hvala

  Katja

  Reply
 114. barbara

  ja vas molim vaše mišljenje 2012. godine obavila sam mr kralježnice gdje mi je ustanovljeo da imam u sakralnom kanalu od segmenta S2 do S4 cističnu tvorbu koja je dimenije 47x20x30 mm sa posljedničnom uzuracijom sakruma na razini od S2 do S3 naglašeno lijevo Nalaz odgovara večoj perineuralnoj tarlovljevoj cistisa promjenama okolne koštane strukture. zatim na MR iz 2013. godine vidljivo je daimam degenerativne promjene od L4 do S1 segmenta koji su nižih intenziteta sinala u T2 mjernoj slici. U segmentu L4 -L5 vidi se dorozolateralna lijevo hernija iv. diska uz reduciran lijevi neuralni foramen. U segmentu L5-S1 vidi se blaža dorozomedijalna hernijacija iv. diska bez značajne kompresije na duralnu vreču. U sakralnom kanalu od 2 S4 segmenta vidi se ranije cistična tvorba veličine 34×22 mm, kraniokaudalno mjeri do 54 mm, te odgovara benignoj cističnoj tvorbi tarlovljena cista..
  Od doktora sam dobila da to nije za operaciju, jer da bi došlo možda do povredjivanja živca ili mokraće ili stolice. Molim Vaš vaše mišljenje, meni kad se u jutro ustanem teško stanem na noge, i pretežno mi vuče lijevu nogu, Da li to radi ta cista ili je u pitanju disk, zbog čega mi otkazuju donji dio nogu. Lijepo vas molim Vas mišljenje.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Barbara,
   mislim da je tarlovljeva cista nebitna u objašnjavanju vaših tegoba no morao bih vidjeti vas i slike kako bih donio pravu odluku.
   LPždr. Saftić

   Reply
 115. Andreja

  Poštovanje,
  imam 46 godina i zdrava sam. Radim sjedeći posao i ne bavim se nažalost nikakvom fizičkom aktivnošću. Prije godinu dana imala sam prvi put simptome išijasa koji su uspješno sanirani samo jednom fizikalnom terapijom. Zatim sam bila mirna sve do unatrag mjesec dana. Isti simptomi, ponovo sanirano. Prije tjedan dana tijekom jedne šetnje osjetila sam bolove u natkoljenici. Iz dana u dan ‘šetali su’ na bok, pa na bedro, pa na križa da bih prije dva dana osjetila strašno pečenje u preponi i to u stojećem položaju. Kad sjedim bol u preponi se smiri. Jutros sam to jedva ‘rashodala’, ali strah me da sutra neću moći ustati. Osjećaj je kao da mi je prepona posječena. O čemu se radi i trebam li hitnu pomoć?

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Andreja,
   ovo što ste opisali ne mora biti ništa ozbiljno no sigurno je upozorenje da se sa vašom krlaježnicom nešto dešava.
   Stoga učinite MR te standardne i funkcionalne Rtg LS krlaježnice pa dodjite na pregled.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 116. Nina

  Poštovanje,

  imam 32 godine i već 5 godina osječam bolove u vratnoj kralježnici, prije 5 mjeseci osjetila sam oduzimanje u rukama i tada sam odlučila krenuti na neke pretrage. Napravila sam tomogram i mr vratne kralježnice u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu. Doktori su ostali zbunjeni mojim lošim nalazima i rekli su mi da to pod hitno treba po njima operirati i da se naručim neurokirurgu. Moja doktorica opće prakse isto me uplašila s komentarom da joj nije jasno kako još uvijek normalno funkcioniram i da su nalazi jako loši i da sam mogla ostati paralizirana. Nalazi i mišljenje radiologa u bolnici su :

  MR vratne kraljeznice standardnim sekvencama snimanja, nativno:

  izravnata je fiz. lordoza.
  Trupovi kralježaka su održane visine uz vidljive znakove def. spondiloze.
  Stražnja interkorporalna linija je održana.
  Vide se deg. promjene iv. diska koji su nižih intenziteta signala u segmentima od C3 do C7.
  U području kraniocervikalnog rijelaza vidi se niži položaj desne tonzile cerebeluma koja prominira kroz foramen magnum za oko 5 mm.

  U segmentu C6 -C7 vidi se dorzomedijalna i dorzolateralna obostrano izraženije u lijevo usmjerena protruzija iv. diska uz reducirane neuralne foramene i lijevi lateralni recesus i izražen kompresivni učinak na medulu spinalis. Preporuča se pregled naurokirurga.

  Molim vas za vaše mišljenje, da li je to zaista tako opasno kako tvrde i da li zaista moram na operaciju? Postoji li neka druga metoda da se to riješi jer zaista se jako bojim operacije kod koje postiji veliki rizik. Molim vas da mi odgovorite i da me uputite što mi je činiti dalje. Zahvaljujem se unaprijed. Nina

  Reply
 117. Nina

  poštovani dr. Saftić
  Molila bih vas da mi napišete kada bi mogla doći kod vas na pregled i kolika je cijena pregleda?

  Reply
 118. Ivan

  Poštovanje,
  Moj nalaz magnetske rezonance kaže ovako MR LS kralješnice pokazuje blažu sinistrodevijaciju, visina trupova kralješaka je održana kao i dorzalna interkorporalna linija.
  Degenerativno su promijenjeni i.v.diskovi L4-L5 i L5-S1.
  Na razini L4 i L5 prostor u cijelosti je sužen,disk je degenerativno promijenjen i pokazuje širokobaznu paramedijalnu lijevostranu prozruziju s reduciranim lijevim lat.recesusom.
  degenerativno je promijenjen i.V. disk L5- S1 s minimalnim prominencijom desno,ali bez kompromitacije lateralnog recesusa i neuralnog foramena.
  u ostalim segmentima nema znakova hernije diska, ali se u Th-L.prijelazu vide utisnuća pokrovnih ploha trupova kralješaka u smislu multiplih pličih Schmorlovih hernija.
  Možete li mi na temelju ovoga nalaza reći koliko je riječ o ozbiljnoj ozljedi u ovom slučaju?
  S obzirom da sam odradio već 6 tjedana terpija(struje) i osječam se puno bolje (bolove gotovo ni nemam više)i normalno funcioniram,a doktorica je prim. mr. sc.dr mi je rekla da misli da potražim mišljenje od neruokirurga i da misli da će biti operacija potrebna i spominjala čak mogućnost da bi mogao ostat oduzet( i bacila me u bed),ali u to ne vjerujem s obzirom da se prilično dobro osječam.Zanima me vaše mišljenje u vezi ovog mog slučaja i hoće li tu biti potrebna operacija?

  Reply
 119. Ivan

  Naknadno sam vidio na vašoj stranici da ne odgovarate na rezultate MR,pa se ovim putem ispričavam to mi je promaklo. Imam 31 godinu,to sam zaboravio napisat.
  Lp

  Reply
 120. Elizabeta

  Postovani,
  Imam 40 godina. Vec 3-godine imam strasne glavobolje, vrtoglavise, bledog tena na licu i cesto osecam zamor.Posle dugo ispitivanje, fizikalne, akupnkture, masaze ucinila sam Magntni rezonancu na vrat. Moja dijagnoza je: reducirana cervikalna lordoza sa kifozom na nivo C4-7 gde postoi protruzija na intervertebralnom diskusu, vise naznacena na nivo c5/6 D=2.2 mm i diskus na ovom nivou dopire i diskretno pacno potiskije prednji aspekt na medula spinalis. Diskus stvara kompresiju na radikse obostrano, diskretno vise prominira desno..Margonalni osteofiti se vide na prslenska tela C3-6. Zapazena je visina intrevertebralnih diskova, osvena na c5/6 gde je namalena visina u posteriornom aspektu i prostor je stesnet. Ostali delovi medula spinalis su sa urednim karaktristikama.
  MR nlaz u prilogu degenerativnih promena na cervikalnom rbetu sa proptruzijom na iv disom posteriorno i lacna impresija na strukture u spinalnom kanalu.
  Moje pitanje je: Koliko ja ova dijagnoza seriozna, dali se moze izleciti i na koj nacin.
  Mnogo Vam hvala.

  (Izvinjavam se zbog greske u izrazavanju, jer je moj materni jezik makedonski)
  Ocekujem odgovor na mojoj e-adresi.
  Skopje, 8.2.2014

  Reply
 121. larisa bajrami

  Poštovani doktore…od 15 godine imam problema sa kičmom tačnije sa skoliozom…godinama sam isla na fizikalne terapije i nizam imala značajnih problema.medjutim u zadnje vrijeme osječam bolevoe najčešće u donjem dijelu kičme gdje mi pri tome bol se širi u nogu.uradjen rtg:
  -Torzija vratne kičme, prikazani i.v. prostori očuvani.Početna spondilartoza
  -sinistrokonveksna skolioza i torzija gornjeg dijela grudne kičme i dekstrokonveksna skolioza i torzija donjeg dijela.Početni znaci deformirajuće spondiloze na pojedinim prikazanim nivoima.
  . reducirana lumbalna lordoza.Očuvana visina trupova lumbalnih kralježaka i visina iv prostora.
  Molim vas za Caše misljenje.
  Unaprijed hvala

  Reply
 122. davor

  poštovanje. imao sam pad sa 4 metra i nakon RTG snimka ustanovljena je kompreksivna fracture 11 segmenta, bez dislokacije ostalih fragmenata uz napomenu skolistotičnog položaja kičmenog stuba donjih torokalnih segmenata. to se desilo u decembru molim vaše mišljenje pošto sa toplijim vremenom osjećam bol, trenutno idem na terapiju i radim na poslu . hvala

  Reply
 123. Marina Išasegi

  Poštovani dr.Saftić.
  Imam 44 godine. Prije 2 godine sam imala jake bolove u lumbalnom dijelu kralježnice koji su se širili duž cijele lijeve noge do pete. 5 dana sam primala injekcije. Bol je popustila ali su nastale smetnje. Počela mi se javljati slabost u mišićima, prvo jedne, a zatim i druge noge. Došlo je do pareze oba stopala. Slabost u nogama je postajala sve jača, tako da nosim ortoze na obje noge, da bih mogla hodati. Hospitalizirana sam na NEUROLOGIJI KBC OSIJEK, gdje su mi isključene bolesti MS, SMA i neke od genetskih bolesti. Napravljeni su MR LUMBOSAKRALNE KRALJEŽNICE ( nalaz i mišljenje: MR LS kralježnice učinjena u T1 I T2 mjerenoj slici u sagitalnim i transverzalnim ravninama: na seriji MR presjeka trupovi kralježaka su primjerene visine i intenziteta signala. Degeneracija i.v.diska od visine i.v.prostora L II – S I – gubitak intenziteta signala u T2 mjerenoj slici. Konus medularis i caudae equina su urednog prikaza. Na seriji transverzalnih presjeka u visini i.v.prostora LIII – IV , L IV – V te L V – SI vidi se konveksitet stražnje konture diska u smislu bulginga diska. Niti u jednom od prikazanih i.v.prostora nema značajnije hernie i.v.diskla koja bi komprimirala strukture u spinalnom kanalu.) MR MOZGA I MR C kralježnice( snimkama obuhvaćeni svi trupovi C kralješaka koji su veličinom i intenzitetom signala u granicama normale. Manji ventralni i dorzalni osteofiti najizraženije nivoa C5-C6. Medula spinalis urednog intenziteta signala. Na seriji transverzalnih presjeka u području i.v.prostora C5-C6 vizualizira se dorzomedijalna, nešto izraženija desnostrana protruzija i.v.diska uz dorzalni osteofit, redukciju prednjeg likvorskog prostora, kompresiju medule s desne strane. Na seriji transverzalnih presjeka u području i.v.prostora C6-C7 vizualizira se blaža dorzomedijalna protruzija i.v.diska uz dorzalni osteofit, redukciju prednjeg likvorskog prostora, EMNG (Nalaz upućuje na teško, proksimalno, vjerojatno radikularno oštećenje L4 I L5 obostrano, znatno dobro kompenzirano L2 L3 i S1 (S2)obostrano. Hod bez ortoza je peronealnog tipa. Prsti obje noge idu prema dolje, ali prema gore ne idu. Hod na prstima izvodim, dok na petama ne. Molim da mi se javite i napišete možete li mi pomoći. Hvala unaprijed!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   napravite i MR torakalne kralježnice pa dodjite na pregled. Moram pogledati sve slike i vaš klinički nalaz.
   Lp
   dr. saftić

   Reply
 124. marko

  poštovani,
  Imao sam prometnu. Imam 34 godine.

  na mr vratne kražešnice piše:
  Na presjecima u razini diska C4-C5 vidi se dorzomedijalna hernija diska sa kompresijom duralne vreće sprijeda.
  …………………………………………….C5-C6 isto tako piše.
  Inače mi trnu zadnja dva prsta na ruci desnoj ih znam osjetiti pa me čudi da u nalazu nisu obuhvačeni drugi diskovi.
  c2-c4 nema hernije.
  c6-c7 nema hernije.
  c8 nemam u nalazu dali ču morati ponovno na mr vratne kralješnice da se vide i donji dio diskova? mislim na c8 i t1 čini mi se da je nakon c8..ili se to smatra da je u redu?

  Vaš savjet i cijena.
  Hvala na informaciji.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Marko,
   mislim da je MR dovoljno jasan.
   Teško mi je reći da li je operacija jedino rješenje….
   Ukolik govorimo o operaciji najbolja opcija obzirom na vaše godine je umjetni disk.
   Cijena 58000 jedan nivo, 82000 dva nivoa.
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 125. Mila

  Poštovani doktore,
  zamolila bih Vas da mi pomognete u sljedecoj nedoumici.
  Naime, moja baka je upućena na operaciju koja podrazumijeva proširenje spinalnih kanala,a na osnovu nalaza magnetne rezonance. Zena ima 74 godine i višegodišnje bolove u leđima, trnjenje i oticanje nogu,otezano kretanje, lijeva noga joj se skratila i kuk je izbačen. Međutim, za sve prethodne godine posjećivanja doktora, za terapije je dobijala ljekove i ponekad fizikalnu terapiju, ali vrlo rijetko. Konačno, u januaru su je poslali da uradi MRI nalaz lumbosakralne kičme, što je i uradila, a zaključak nalaza je sljedeći:
  : MRI nalaz lumbosakralne kičme ukazuje na masivnu hipertrofiju artikularnih nastavaka iv. zglobova u nivou L2-3 do L4-5 i asimetrično, lijevog iv. zgloba u nivou L5-S1 sa posljedičnom stenozom spinalnog kanala. Stenoze duralnog sakusa apsolutne i na granici kritičnog tipa u nivou L2-3 , L3-4 i L4-5 zbog dodatnih širokih protruzija navedenih diskova.
  Masivna dorzomedijalna protruzija diska L5-S1 ne dovodi do značajnije stenoze duralnog sakusa zbog manjeg stepena spinalne stenoze i manjeg volumena duralnog sakusa u ovom nivou.
  Na osnovu ovoga upućena je na operaciju, a moja nedoumica je sljedeća: da li postoji mogućnost da se stanje pogorša ukoliko se uradi operativni zahvat, tj. da li postoji mogućnost da ostane nepokretna.
  Unaprijed zahvalna na odvojenom vremenu.
  Srdačan pozdrav!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Mila,
   Ukoliko se napravi klasična laminektomija sa diskektomijom može doći do instabiliteta koji je onda veliki problem.Zakođer treba uzeti u obzir i rizik od opće anestezije prilikom ovakvog zagvata. Ukoliko se napravi minimalno invazivna operacija u light spinal anesteziji tada ne postoji rizik od oduzetosti.
   Lp
   dr .Saftić

   Reply
 126. marko

  Poštovani,
  Kada se ugradi umjetni disk ima svoj vijek trajanja ili nema?

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Marko,
   čovjek, kada se rodi ima svoj vijek trajanja pa tako i disk s kojim se rodi, i disk koji se ugradi, i naprosto sve ima svoj rok trajanja……

   Reply
 127. Kristina

  Postovani, imam od decembra bolove u donjem delu kicme.isla sam kod ortopeda..i na rengen..sravili su mi skoliozu,isias, sy lumbalae..isla sam i na MR i evo sta su napisali: vidi se laka sinistrokovenska skolioza.prikazana prsljenska tela subocuvanih visinskih promena,urednih IS masne kostane srzi i bez znakova dislokacije. U visini L4/L5 i L5/S1 vidi se ibcipijentni znaci diskopatije sa lakim bubrenjem anulusa(???nisam baa razumela ovo) intraduralno i intraformibalno ne vidi se postojabje spaciokompresivnog procesa. Konus je uredne insercije i bez zona altetacihe IS,kao i vidljivi deo medule. Regija para-i dorzovertebralne muskulature uredne su MR morfologije. Na koronarnim presecima vidi se u sakrumu i uz levi SI zglob manja zona T2W hipersignala…i napiaano se da se izdvaja suspektan nalaz sakroileitisa sa leve strane.
  Da li bi mogli da napisete asta bi to moglo znaciti…hvala unapred…

  Reply
 128. Merima

  Postovani,

  snimala sam vratnu kicmu i dobila sam ovu dijagnozu:
  MRI pregled cervikalne kičme ukazuje na blagu izravnatu fiziolosku lordozu, degenerativne promjene pot tipu def.spondiloze
  Postoji redukcija visine i.v prostora C5 C6 C7sa na istom nivoima i vidljivim kalcifikatma na podrucju ligamentum flavum koji reduciraju sirinu straznjeg likvorskog prostora
  Na nivou C5 C6 opsezne dorzalne osteofitne apozicije prominiraju prema vertebralnom kanalu dorzomedijalo dovode do umjerne kompresije na medulu.
  Na nivou i.v prostora C6 C7 disk osteofit kompleks dovodi do redukcije sirine prednjeg likvorskog prostora bez znakova bitnije kompresije na mijelon.
  Napominje se postojanje manjih periradikularnih Tarlov cista do 1cm na na nivoima C6 C7 i C7 Th1 sa desne strane.

  Zanima me da li je opasno ?

  Hvala unaprijed

  Reply
 129. Zeljko

  Bog, molim doktora za odgovor o mom stanju. MRI vratne kraljeznice je pokazao : u razini C5-C6 prikaze se desno strana dorzolateralna ekstruzija diska s dorzomedijalnom ekstenzijom. Disk prominira za oko 7mm u spinalni kanal, obliterira lateralni receus, lagano imprimira vantrolateralni rub medule spinalis uz komprimitaciju korijena C6 zivca. Zanima me jeli moguca minimalna operacija? Lijep pozdrav i unaprijed hvala na odgovoru.

  Reply
 130. Ana

  Poštovani dr.Saftić,
  molila bi Vas vaš stručni savjet i mišljenje. Naime radi se o mom suprugu. Ima 39 god. i godinama mu se javlja bol u donjem dijelu leđa koja je jednom ili dva puta godišnje jača i to je prolazilo tabletama ili injekcijama međutim ovaj put to ne prestaje.
  Jedini položaj u kojem je bol podnošljiva je stajanje..
  Upućen je na MR L/S Kralježnice, a nalaz je sljedeći:
  Na seriji sagitalnih i aksijalnih presjeka prikaže se alordoza.
  Trupovi kralježaka su primjerene visine uz održanu stražnju interkorporalnu liniju.
  U seg. L3-S1 disk je degenerativno promijenjen, a u seg. L4-S1 reducirane visine uz minimalnu alteraciju signala pokrovnih ploha trupova kralježaka po tipu M odic 2.
  U seg. L3-L4 prikazuje se dorzalni bulging te lijevostrana dorzolateralna intraforaminalna protruzija diska s redukcijom lateralnih recesusa i lijevog neuralnog foramena uz afekciju lijevog L3 korijena.
  U seg. L4-L5 prikazuje se dorzomedijalna i desnostrana dorzolateralna ekstruzija diska koji ispunjava desni lateralni recesus i u kontaktu je s oba L5 korijena, a desni i potiskuje te reducira desni neuralni foramen s afekcijom desnog L4 korijena.
  U seg. L5-S1 prikazuje se širokobazna dorzomedijalna protruzija diska koji je u kontaktu s lijevim S1 korijenom.
  Conus medularis je primjerene visine i urednog inteziteta signala.

  Molim vas da mi kažete kolilo je ozbiljna i opasna situacija i šta nam je dalje činiti..
  Unaprijed zahvaljujem

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Ana,
   situacija je ozbiljna, ne u smislu da će vas suprug ostati oduzet ili slično nego u smislu da će ga boliti…..
   Napravite standardne i funkcionalne Rtg LS pa dodjite na pregled.
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 131. amir

  postovani dr robert,imam 39 godina, imao sam bolove od 1 aprila u donjem dijelu leđa,i trnce niz desnu nogu i stopalo mi je oboreno nemogu ga podizati.krenuo sam na fizioterapije trnci su ostali u stopalu, bolova nema,samo sam trosio voltaren gel i nekoliko koktela injekcija.uradio sam MR lumbosakralne kralješnice koji pokazuje dorzomedijalnu herniju diska u nivou L4-L5 sa sirenjem u neuralni otvor i znacima migracije hernije kaudalno u gornji dio spinalnog kanala L5.u nivou L5-S1 prisutna je degeneracija diska.za sada imam trnjenje desnog prednjeg dijela stopala sa prstima.polako se krećem jer nemogu ležati cijelo vrijeme.kada sam duže na nogama trnjenje se pojacava. Šta da radim? da prekinem fizioterapije? Šta dalje? unaprijed zahvalan amir

  Reply
 132. Mihaela Blazevic

  Dragi dr. Saftic!
  MR vratne kraljeznice ima tek nekoliko sati, neurokirurg na KBC-u u Rijeci vec posjecen.
  Nalaz:
  ” Nativni MR cervikalne kraljeznice, u seriji sagitalnih i aksijalnih presjeka, pokazuje aplaniranu lordozu.
  U segmentu C6/C7 vidu se velika ekstruzija diska desno foraminlano, sa stenezom istog, gdje dolazi do diskoradikulinarnog konflikta. Znakovi desikacije diska.
  Pocetni bulging diska C5/C6, no bez znakova kompresije neuralnih struktura. Ostali segmenti primjerenog izgleda. Zakljucno, radi se o ekstruziji diska C6/C7 desno forminalno. ”

  Nalaz neurokiruga:
  Klinicki sindromi mijeloradikularnog tipa sa hemisindromom Brown -Sequard, i radikularnim ispadom korijena C6, C7 desno. Indicirano opercaijsko lijecenje. Hitnoca.”
  Dr ne preporuca cekanje.

  Simptomatika boli je akutna, vrat-rame-ruka. Probijajuca bol javila se prije dva dana, u tijeku rehabilitacijskog perioda kod dr.Brozicevic( (terme Selce) i kao hitnoca poslana na MR i dalje neurokirurgu.
  Kod dr. Brozicevic dolazim zbog ukocenja lopaticnog dijela i vratnog dijela kraljeznice. Inace instruktor pilatesa i joge, i posljednjih godinu dana pocela je kronika bolnih ukocenja navedenog podrucja. Odmah pocinje rehabilitacija (magnetna rezonanca, ultrazvuk, laser, akupresura, i PNF vjezbe nakon kojih se istu noc pogorsala bol, dan nakon je nesto “puklo” u akutnu bol i nemogucnost pokretanja ramena i ruke. (Po neurokirurgu tada je vjerojatno probijen prsten prema ledjnoj mozdini sto je vidljivo i iz MR snimka.)

  Pod inekcijama sam zbog akutne boli. Lezeci polozaj donekle olaksava, iako nakratko.

  Molim vas misljenje. Da li je operacija jedino rjesenje u mom slucaju? Imate li preporuku? Mogucnost terapije?
  Imam 34 godine.

  Toplo zahvaljujem, i srdacan pozdrav iz Rijeke!

  Mihaela

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Mihaela,
   kod vas je operacija najbolje rješenje no obzirom na lokalizaciju i vaše godine može se napraviti minimalno invazivna endoskopska diskektomija stražnjim pristupom…
   LP
   dr. SAftić

   Reply
 133. DRAGANA

  Poštovani dr Robert, imam 47 godina,ovog proleća imam jako izražene bolove u slabinskoj kičmi kao i u obe noge, imam osećaj da su mi prsti na obe noge stalno urtnuli, gubim snagu u nogama, nemogu više da izdržim da budem ceo dan u pokretu, na poslu sedim i jedva izdržavam bol koji se oseća duž obe noge.
  Ove tegobe imam unazad više godina ali mi je ove godine najgore. U MR nalazu lumbalne kičme koji je od januara prošle godine u zaključku piše: SKOLIOZA LUMBALNE KIČME U DESNO SA POLIDISKOPATIJOM, NAJIZRAŽENIJE DESNO NA L4-5 NIVOU SA UMERENIM KOMPRESIVNIM EFEKTOM NA DURALNU VREĆU I TEŠKIM KOMPRESIVNIM EFEKTOM NA DESNI L5 KOREN UZ APSOLUTNO SUŽENJE KIČMENOG KANAL U MEDIOSAGITALNOJ RAVNI. A u nalazu EMNG obe noge , takođe od januara prošle godine piše: Registruje se axonska lezija radiokularnog tipa za miotome obostrano, nešto ubedljivije levo umerenog do srednjeg stepena, kao i umerenog stepena za SL i L5 levo. Denervaciona aktivnost se ne registruje . MBP su uredne. Posle ovih nalaza indikovan mi je fiziko-rehabilitacioni tretman i Th. Mydocalm tbl, Rapidol tbl i Milgammma 100 caps(3 meseca).
  Molim Vas da mi date Vaše mišljenje , gde da idem i šta da uradim, pošto ove godine osećam veliko pogoršanje u odnosu na radnije godine, a nikad me dosad nisu upućivali heurohirurgu.
  Unapred Vam se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravlja Dragana

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Dragana,
   vaše stanje je prilično zabrinjavajuće.
   Slobodno se javite u našu bolnicu pa ćemo vam pomoći.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 134. Angelina Jankovic

  Postovani doktore, nalazim se u bezizlaznoj situaciji jer neznam vise kome da se obratim , a niti ovako mogu zivjeti! Od marta prosle godine pocinju bolovi ispod desnog rebranog luka koji se siri do sternalne kosti. Salju me na svemoguce pretrage, UZV addome + Ct torace uredni. RMN kolone pokazuje blagu protruzione na D3-D4 i na L5-S1, i prisutnost dosta angioma. U septembru jos gore i nakon ponovnih pretraga kazu da imam herpes zoster bez kozne reakcije.Nakon toga kure dosta teske, ali bez rezultata.Sedam mjeseci bolovanja, radim kao visa sestra u bolnici. Moj je zivot izgubio redovan ritam, stalno bolovi u cijelim ledima, lijekovi,nesanice….. Ako mi ikako mozete pomoci bila bih vam beskrajno zahvalna.
  Jankovic Angelina

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   ne mislim da je kralježnica uzrok vaših tegoba. Zoster, moguće. MOzda treba razmisliti i o fibromialgiji?
   No to nije područje u kojem vam ja mogu pomoći.
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 135. Itantović Nevenka

  Poštovani Doktore,
  NALAZ MR TOMOGRAFIJE

  načinjeni su T1, T2 sagitalni; T1 transverzalni tomogrami.
  Redukovana je lumbalna lordoza.
  Diskovi L2-L3-L4 i L5-S1 su desicirani i lako redukovanog kk dijametra.
  Na nivou L2-L3 parzistira hernija diska dorzomedijalno i lijevo paramedijalno sa radikularnim kontaktom.
  Na nivou L5-L1 vidi se protruzija diska dorzomedijalno.
  Spinalni kanal bez stenoze ili kompresivnih manifestacija.
  Konus i kauda normalne morfologije.
  Zaključak: Hernija dioska L2-L3 posteromedijalno i lijevo paramedjalno
  Protruzija diska L5-S1 dorzomedjalno diskopatija L3-L4.

  Nalaz Itantović Nevenke rodjene 03.10.1964.godine – radjen 16.05.2014.gpdine
  Klinički centar Crne Gore Centar za radiološku dijagnostiku Podgorica

  Molim VAS poštovani Doktore vaše mišljenje.

  Reply
 136. Goran

  Poštovani dr. Robert,

  imam 35 god. Od 15 godine sam uvijek nešto trenirao, veslanje, borilačke sportove, a s utezima vježbam i dan danas.
  Normalno, to je uzelo svoj danak, tako da me 2005. prvi put steglo u donjem dijelu leđa, gdje se taj dan nisam mogao ustati s poda.
  Mislio sam da sam istegao mišić uz kičmu.
  Bolilo me par mjeseci, ali sam ujedno i nastavio vježbati onoliko koliko sam mogao i tako je prošlo samo od sebe.
  Drugi put me isto tako steglo 2007. i tada sam odlučio otići ortopedu.

  2008. sam napravio MR gdje piše:
  Na nivou L5-S1 vidljiva je dorzalna i pretežno lijevostrana ekstruzija diska, sa lakom kompresijom duralne vreće i korijena živca lijevo.
  Naznačene su i degenerativne promjene diska, na nivou L4-L5 sa lakom dorzalnom i lijevostranom protruzijom uz okluziju lumena intervertebralnog otvora lijevo.
  Dr. Kovač i dr. Bulović su mi rekli da ne treba operirati, već da se pazim, vježbam i javim po potrebi, jer osim što me ta dva puta ukočilo, nisam osjećao nikakve tegobe.

  Ubrzo sam počeo osjećati trnce, a nekad i probadanja u desnoj nozi nakon dužeg sjedenja i fizičkih aktivnosti.
  Misleći da mi se stanje pogoršalo i po savjetu nekih da napravim nove snimke s obzirom na loš magnetni uređaj u Splitu, otišao sam u polikliniku Sunce, jer mi se pružila prilika preko jednog poznanstva.
  Tako sam napravio nove MR snimke točno godinu dana nakon prvog snimanja gdje piše:

  Na svim razinama lumbalne kralježnice nalaze se umjerene osteohondrotske promjene s početnim dorzo-cirkularnim izbočenjem diska na razini L4-L5, te nešto izraženijim na razini L5-S1. Ovdje se po svemu radi o protruziji diska, a promjene u signalu mogu ukazivati na oštećenje fibroznog prstena diska dorzalno, paramedijalno lijevo.
  Na svim razinama prisutne su i početne do umjerene osteoartrotske promjene malih zglobova.
  Opisane promjene uzrokuju umjereno kaudalno suženje pripadajućih lat. recesusa i lat. foramena na razini L4-L5, te L5-S1, na obe razine, nešto izraženije lijevo.
  Lat.recesusi i lat. forameni su na ostalim prikazanim razinama održani.
  Na svim prikazanim razinama spinalni kanal je održane širine.
  Prisutna je i lipomatoza retro- i para-vertebralne muskulature.

  Tada sam napravio i EMNG desne noge gdje piše da je analiza pokazala uredne brzine provodljivosti desnog n. peroneusa.

  Na osnovu novih nalaza Dr. Tomac, dr. Pivalica i dr. Tudor su mi rekli da mi nije potrebna operacija i da obe snimke pokazuju slično stanje, bez znakova značajnijeg pogoršanja..

  Ako ste uočili na prvom MR nalazu piše ekstruzija, a na drugom MR protruzija diska, što i nema baš logike.

  Uglavnom nastavio sam vježbati i normalno živjeti, nekad uz jaču, a nekad slabiju bol u desnoj nozi, sve do prije 2 mjeseca kada me počela boljeti lijeva noga. Ali drugačije od desne.
  Zadnjih 6 godina u desnoj nozi bi znao osjećati kao da me netko bocka ili probode, posebno ako bih duže sijedio ili nešto fizički nosio, što bi se normalno odrazilo na kompresiju diska i iritaciju živca.
  A sad u lijevoj nozi me zateže i neopisivo boli kad se idem sagnuti, recimo obuti ili kada sjednem, užasno me boli u lijevom gluteusu.
  Počelo je prije 2 mjeseca, pa sve jače i češće boljeti.
  Prvo sam mislio da mi možda piriformis mišić pritišće išijatični živac, jer znam dugo sjediti, a možda se stegao i zbog vježbanja.
  Točno me u gluteusu boli mjesto gdje piriformis prolazi i spaja za bedrenu kost.
  I kad sam masirao to mjesto i istezao, bol bi popustila, ali bi se brzo i vratila.

  Znajući za problem sa kičmom, neki dan sam ponovo napravio MR, na kojem se vidi, u odnosu na snimku od prije 5 godina, da je disk L5-S1 skoro duplo više iscurio.
  U nalazu piše:
  U razini prostora L5-S1 vidi se lijevostrana dorzolateralna ekstruzija diska, koja komprimira ventralnu konturu duralne vreće lijevo paramedijalno, obliterira lijevi lateralni recesus i komprimira lijevi S1 spinalni korijen.
  S nalazom sam otišao u dr.Bulovića koji mi je rekao da moram na operaciju što prije, jer što duže čekam, teže je operirati.

  Laički gledano, ne vidim nikakav drugačiji način, osim operacije, a koji bi mi vratio iscureni disk nazad i oslobodio živac.

  Pa se javljam Vama da čujem Vaše mišljenje i pitam koja metoda liječenja bi mi bila najadekvatnija za moje stanje.

  Ispričavam se zbog dugog posta i eventualnog viška informacija.

  Srdačan pozdrav
  Goran

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Gorane,
   kralježnicu je trebalo davno operirati a potom uspostaviti sagitalni balans što bi spriječilo daljnja pogoršanja.
   No obzirom na navedeno ja uvijek mislim da je selektivna endoskopska diskektomija transforaminalnim pristupom najbolje rješenje. Ukoliko se odlučite javite se u moju bolnicu na pregled.
   LP
   DR. Saftić

   Reply
 137. Ljubica

  Poštavani doktore Saftić, moj 17 godina star sin je upućen od strane ortopeda na MR LS kralježnice zbog bolova u leđima, pa Vas molim da mi pojasnite nalaz do sljedeće kontrole ortopeda jer sam jako zabrinuta.

  na serijama sagitalnih, koronalnih i aksijalnih presjeka kroz LS kralježnicunalazi se sinistrokonveksna skolioza s kifotičnim izgledom torakolumbalnog prijelaza. Trupovi kralješaka su održane visine. Nalaze se pliće Schmorlove hernije pokrovnih ploha trupova od L1 do S1. Degenerativno je promjenjen intervertebralni disk Th12-L1 sa širokobaznom mediolateralnom lijevostranom protruzijom i izbočenjem do 4 mm uz potisnuće duralne vreće i uži lijevi lateralni recesus te prisutnu fisuru anulusa dorzomedijalno. Nalazi se bulging i.v.diskova L3-L4, L4-L5 i L5-S1 uz znakove početne degeneracije. Također se vide znaci osteoartritičkih promjena intervertebralnih zglobova u donjim slabinskim segmentima. Prikazani dio medule spinalis je normalne debljine i strukture.

  Da napomenem da je visok 189 cm i ima 86kg.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   kao što sam više puta napisao, NE OBJAŠNJAVAM NALAZE.
   Ukoliko želite moje mišljenje dodjite na pregled. Cijena pregleda je 500 kuna.
   Lp

   Reply
   1. Ljubica

    Svakako ćemo se naručiti kod Vas na pregled i molim Vas ako samo možete reći da li je njegovo stanje po ovom nalazu ozbiljno i opasno zbog bolova u leđima koje ima? Još jednom Vam se zahvaljujem!

    Reply
 138. Sanda

  Poštovani,
  Ovim putem Vas molim ako je moguće da mi objasnite što je ti Spina bifida medijana L4/L5 i S1. Radi se o djetetu od 11 godina .
  Unaprijed hvala.
  Sa štovanjem!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   Spina bifida ili rascjep kralježnice nastaje kad se neuralna cijev ( kralježnički kanal u kojem je leđna moždina ) ne zatvori pravilno. Pojedini kralješci se ne zatvore u prstenast oblik , već ostaje rupa na strani leđa. Rascjep je moguć na bilo kojem dijelu kralježnice, no ipak češće se javlja u predjelu struka.Nastaje na kraju prvog mjeseca trudnoće, kada se obje strane kralježnice embrija ne pridruže zajedno, ostavljajući prostor otvorenim.U nekim slučajevima, kičmena moždina i njene ovojnice mogu kroz taj otvor izlaziti van, te izazivati dodatne poteškoće.
   Dijagnoza se uspostavlja već tijekom trudnoće. Najprije probirom rizičnih trudnoća Tripple testom ili ultrazvukom visoke rezolucije. Također se mogu koristiti rentgen, lumbalna mijelografija, magnetska rezonancija (MR), CT i elektromiografija u svrhu određivanja mjesta rascjepa, njegovog obima, sadržaja ciste na leđima i funkcije živčanog tkiva.

   Četiri vrste spine bifide uočljive su tijekom rođenja djeteta :

   1.) Cistična spina bifida ili mijelomeningokela je najteži i najučestaliji oblik. Na leđima vidljiva „vreća“ ili mjehur prekriven tankim slojem kože. Cista, osim tkiva i cerebrospinalne tekućine, sadrži i živce i kralježničku moždinu. Posljedica toga je paraliza i gubitak osjeta ispod oštećene regije. Naravno, stupanj oštećenja ovisi o smještaju spine bifide i koliko su zahvaćeni živci. Javljaju se problemi s mjehurom i crijevima. Većina beba s ovim oblikom ima i hydrocefalus ( nakupljanje i disbalans u otjecanju cerebralne tekućine ). Meningokokela je blaži oblik gdje cista sadrži moždane ovojnice i cerebrospinalnu tekućinu ( likvor ). Oštećenje kralježnice je blaže, a i oblik je rjeđi.

   2.)Spina bifida occulta blagi je oblik, ali i čest. Kod većine osoba kojima je dijagnosticirana radi se nedovoljno razvijenom samo jednom prstenu na donjem dijelu leđa. Za manji broj osoba SB occulta ostavlja veće posljedice ako je rascjep veći ili ukoliko zahvaća dva ili više prstena. Na mjestu rascjepa mogu postojati vidljivi znakovi npr., madež, rupica ili nakupina dlaka.Uz ovaj oblik spine bifide učestali su deformiteti stopala, oslabljen osjet u nogama, promjene u pokretima ruku, učestale urinarne infekcije, te problemi sa stolicom.

   3.) Encefalokela oblik je kod kojega nije došlo do potpunog formiranja lubanjskih kostiju. Vreća koja nastane može sadržavati likvor i/ili dio mozga. Prisutno je oštećenje moždanog tkiva, pa ovisno o lokalizaciji javljaju se i poteškoće. Djeca s ovim defektom mogu preživjeti zahvaljujući operativnom zahvatu,no ona najčešće pate od različitih stupnjeva mentalnih poremećaja.

   4.) Anencefalija označava oštećenje gdje se mozak nije razvio kako treba ili se uopće ne razvije. Dijete rođeno s ovom vrstom anomalije brzo umire.

   Uzroci spine bifide još u potpunosti nisu poznati, no velik utjecaj imaju genetički i okolinski faktori. Faktori koji povećavaju rizik pojave spine bifide su : dijabetes majke, upotreba antikonvulzivne terapije, pretilost, povišenje tjelesne temperature u trudnoći ( bolest ili okolinski faktori ), niski socio-ekonomski status.

   LP

   dr.Saftić

   Reply
 139. Tomo

  Poštovanje,

  Imam 29 godina. Zadnji par godina osjećao sam bol u donjem dijelu leđa, pogotovo poslije dužeg stajanja u mjestu ili dužeg hodanja. Bavim se rekretivno sportom. Zadnjih mjesec dana poslije većeg fizičkog rada bol je postala veća s posljedicama da se ujutro nisam mogao umiti, niti bilo što raditi. Poslije snimanja CT-a nalaza je slijedeći:
  Na MSCT presjecima i MPR rekonstrukcijama kroz distalni dio L-S kralježnice se vidi uredan položaj, oblik i denzizet prikazanih trupova kralježaka.
  U razini i.v. prostora L4-L5 dorzokonveksno oblikovan i.v. disk.
  U razini i.v. prostora L5-S1 dorzomedijalna i više lijevo pozicionirana proturzija i.v. diska imprimira lijevi radiks S1.

  Volio bi čuti Vaše mišljenje, pogotovo jer mi je majka imala sličnih problema. Prije 15tak godina imala je operaciju, baš negdje u ovom dijelu leđa gdje i ja osjećam bol.
  Postoji li neka prevencija? Čeka li mene slična sudbina ili se to može fizikalnim terapijama riješiti??

  Unaprijed zahvaljujem!

  Srdačan pozdrav,

  Reply
 140. duska

  Dragi doktore imam 35 godina i ima 15 g su mi otkrili ostecenje kraljeznice a u nase 2g to se znatno pogorsalo i tesko se je budit i ic spat u bolovima Danas sam napravila EMNG i kaze ovako emg nalaz na rukamapokazuje srednje tesku kronicnuradikularnulezijuC6 desno i C7 obostrano EMG na nogama pokazuje tezu kronicnu radikularnu leziju L5 desno i srednje tesku kronicnu radikalnu lezijuL5 ljevo molim vas da me savjetujete . S postovanjem Duska

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Duška,
   potrebno je napraviti MR vratne kralježnice te standardne i funkcionalne Rtg slike vrata i sa navedenim doći na pregled u Zagreb ili Sarajevo.
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 141. Bernarda

  Poštovani dr.Saftić
  2009. godine operirala sam herniju diska ( L4/L5 ( 10 mm pomak)) u Vinogradskoj bolnici lap.tehnikom . Operirali ste me Vi i dvije godine je sve bilo u redu. Bolovi su se opet poceli javljati i pojacalasi su se i smanjivali sve do prije 3 mjeseca kad je bol postala nepodnosljiva. Napravljen je MR L-S kralježnice 18.5.2014. i nalaz je sljedeći:

  ” Na serijama multiplanarnih presjeka kroz L-S nativno i nakon aplikacije konstrastnog sredtsva vise se normalne postoperacijske promjene u razini L4/L5 bez znakova recidiva hernije uz degenerativno promjenjen intervertebralni disk koji se diskretno izbočuje u mediosagitalnoj liniji uz održanu širinu spinalnog kanala. U razini L5/S1 vise se znaci degeneracije iv. diska sa suženim iv. prostorom i protruzijom dorzolateralno lijevo sa suženim lijevim lateralnim recesusom i potisnutim radiksom uz utisnuće lijevolateralno oko 4 mm. Ostali i.v. diskovi su bez znakova hernijacije. Vidi se prijelazna vertebra S1 (lumbalizacija). Nalaze se spondilotske promjene slabinskih kralježaka uz degenerativne osteoatrtičke promjene i.v. zglobova. Prikazani dio medule spinalis je normalne debljine i strukture.

  U međuvremenu je obavljeno 20 fizikalnih terapija iako se stanje nije promijenilo (bol je i dalje prisutna ) . Molim za mišljenje i ukoliko je operacija potrebna da li se to može obaviti kod vas i koliko iznosi ta usluga.

  Hvala

  Bernarda

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Bernarda,
   temeljm opisa MR teško mi je reći šta je uzrok vaših bolova.
   Najbolje je da dodjete na pregled pa ćemo vidjeti da li je potrebno operirati ili se može napraviti i nešto drugo.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 142. Jasna Baraba

  Poštovani,
  već dvije godine imam bolove u kralježnici, lumbalni dio, prije godinu i pol me počela jako boljeti i lijeva noga, rekli su mi da je to išijas.
  Slikala sam kičnu i nalaz je sljedeći:
  Torziono sinistroskoliotična i hipolordotična lumbalna kralježnica. Lumbalizacija S1 kralješka. Rascjep stražnjih lukova trupova S1/2. Visina trupova je primjerena a redukcija IV diskalnog preostora se vidi u nivoima L5/S1 i S1/2.
  Trenutno sam u fazi da ne mogu kihnuti ako se ne držim sa obje ruke za leđa, jer imam osjećaj da ću puknuti na pola.
  Da li mi možete pojasniti nalaz, obzirom da ne razumijem ništa što su mi napisali, a objašnjenje koje sam dobila usmeno je bilo još manje razumljivo.
  Zanima me da li je prema ovom nalazu moja situacija operabilna, da li vježbe i fizikalna terapija mogu pomoći?
  Dobila sam razne savjete od odlaska kiropraktičaru, akupunkture, raznorazne masaže kojima niti ime neznam izgovoriti, pa me zanima Vaš savjet za situaciju kakvu imam.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i lp,
  Jasna

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Jasna,
   nalaz je vrlo jasno napisan i meni je zao što ga ne razumijete.
   No zato postoje ljudi kao ja.
   Stoga, učinit MR LS krlaježnice te sa opisanim slikama dodjite na pregled jer stanje ne izgleda niti malo obećavajuće.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
   1. Jasna Baraba

    Poštovani,
    zahvaljujem na odgovoru. Čim napravim MR LS kralježnice naručit ću se na pregled.
    Lp,
    Jasna

    Reply
 143. Višnja

  Poštovani,

  imam pitanje u vezi majke, ’46. godište i povezanosti tegoba s kralješnicom.
  Ona već 3 godine ima probleme sa želucem, crijevima itd; gubi na kilaži i ne može jesti, ima problema sa stolicom (maslačak-žuta i kašasta). Glavni problemi tiču se reakcija na određenu hranu; osjećaj gorenja ili vrućine pod desnim rebrom, bol i pečenje u sredini. Bolovi joj se ‘šire’ prema desnoj lopatici, prema desnom kuku i u cijelu trbušnu šupljinu. Napravljene su pretrage (gastroskopija, UZV abdomena – komentar je bio da su joj svi unutarnji organi zalijepljeni za kičmu, krvna slika, kolonoskopija, irigografija; jedino nije pogledano tanko crijevo). Nisu našli veće promjene, i dalje gastritis, pretpostavljaju i refluks iako to nitko nije tako napisao; iritabilno crijevo.

  Nisam pogriješila vašu adresu! Jedan od liječnika na čijem je odjelu ležala rekao je da je sve to od kralješnice; a ima:
  _______________________
  neurokirurg (27.06.2013): lumboishialgia l. sin recidivans; Sy thoracolumbale recidivans; traži se MR i RTG
  _______________________
  RTG (29.08.2013) Reducirana mineralizacija. Održana fiz. lordoza vratne, uz naglašenu fiz. lordozu lumbalne kralježnice, te održanu arkuarnu kifozu torakalne kralježnice. Vidljiva dekstrokonveksna skolioza gornjeg dijela torakalne kralježnice, uz kompenzatornu sinistroskoliozu torakolumb. prijelaza i lumbalne kralježnice. Održana je visina prikazanih trupova kralježaka, uz znakove def. spondiloze. Održana je stražnja interkorporalna linija. Reducirani su iv. prostori dorzalno, C2-C3, te C5 do C7 i od L4 do S1. Interapofizarna i unkovertebralna artoza cervikalne, te interpofizarna artroza lumbalne kralježnice.
  _______________________
  MR (30.12.2013):
  Nativni MR torakalne kralježnice:
  U posteriornom i gornjem dijelu trupa Th11 kralješka hemangiom veličine 12mm. Održana visina trupova kralježaka i stražnja interkorporalna linija. Ne vide se lezije u meduli spinalis.

  Nativni MR LS kralješnice:
  Održana visina trupova kralježaka i stražnja interkorporalna linija. Hemangiomi u trupovima lumbalnih kralježaka. Deg. promijenjeni diskovi u nivoima od L3-S1. Meningealne ciste u sakralnom kanalu.

  U nivou L1-L2 i L2-L3 uredan izgled diska. Održana širina neuralnih foramena.

  U nivou L3-L4, L4-L5 i L5-S1:
  Bulging diska, Reducirani su neuralni forameni deg. promjenama interfasetarnih zglobova.
  _______________________
  (radiolog, 8.2.2014) niži stav kupola ošita torakalnih organa, hiperinflacija pl. parenhima. Hilusi vaskularni. Sjena srca ne izgleda bitnije uvećana. Na nativnoj snimci abdomena u stojećem položaju znakova preumoperitoneuma se ne vidi kalaerolikvidnih razina. Nešto plina u vijugama tankog crijeva bez distenzije.
  _______________________
  Raniji nalazi spominju ugl. skoliozu, kifozu, ima osteoporozu (ne liječi se) i hipotireozu (Euthyrox 75).

  Je li moguće da su te njene tegobe sa kiselinom, gorčinom, bolovima, pečenjem i gorenjem (najviše pod desnim rebrom) stvarno rezultat toga da hemangiomi i meningealne ciste pritišću živce, koji onda inerviraju žuč, jetru i ostalo, koji onda ‘izlučuju i što treba i što ne treba i to u svakakvim količinama’?

  Dobila je ortozu (DorsoTrain), no kako je to u Slavonskom Brodu, nije joj dobro prilagođena (gornji dio strši iz majice kod vrata) i ne nosi ju sada dok je toplo. Uputu nije dobila nikakvu, osim kod preuzimanja ortoze da se to nosi sat-dva kada stoji, hoda ili je pod nekim opterećenjem.
  Ona osjeća bolove i dok sjedi, i dok leži (i što se tiče kifoze i skolioze i što se tiče želuca/jetre/žuči/što god bilo u pitanju).

  Unaprijed hvala na odgovoru.
  Višnja Štimac

  Reply
 144. Valerija

  Postovani,
  01.02 2010-te imala sam oeraciju . interhemilaminektomija l5/s1 levo sa mikrodisektomijom.operacija uspesna .oporavak brz sto me navelo da mogu mnogo vise nego sto mi je receno. posle godinu dana pocele tegobe bol u sedalnom delu sa sirenjem niz obe noge sazadnje i prednje strane butine ,izostanak i otezano praznjenje creva , mokrenje nekad nekontrolisano a nekad otezano (kao kad u gradskom vodovodu opadne pritisak) pre 3 godine se razvela jer nisam imala uopste potrebu za fizicki kontakt.sa bolovi su konstantni jedino jacina bola varira .uradila sam MR lumbosakralne kicme nalaz je sledeci u nivou s2 postoji vise tarlovih cisti od kojih je najveci 2cm sa leve strane.
  zakljucak
  1.postoperativni status na l5/s1 iv nivou sa znacima anularnog bubrenja iv disk i disk-radikularnim kontaktom sa oba l5 korena u iv framenima i oba s1 korena na ishodistu.
  2.multple tarlove ciste na s2 nivou.ukratko sta tacno ovo znaci ,dali mogu da imam trajne posledce. dali u nasem okruzenju neko radi operaciju tarlove ciste .inace imam 48 godina unapred hvala.Valerija

  Reply
 145. Slagjana

  Postovani,
  moja dijagnoza je Discopathia vert Lumbalis L5/S1 i Lumboischialgia i sim. Imam povremeni silni bolovi u doljnem delu kicme i kukova.Bolovi su jaki sa ukocenjem na doljnem delu kicme.Imam prepisano lekove tbl.NEURIBION i tbl.MYOFLEX.Interesira me Vase misljenje dali su dobri lekovi za ovu dijagnozu.Zamolila bih Vas za savet sto bi mi preporucili.
  Hvala puno unapred.

  Reply
 146. Gordana

  Poštovani dr. Saftić!
  molim Vas za Vašenje mišljene MR vratne kralježnice, pošto sam bila Vaš pacijent 2005 i 2006god. a poslije sam operirana u KBC Dubrava kod profesora Kovača, L5 – S I ugradnja umjetnog diska , bolovi u vratnoj su uglavnoj u torokalnom djelu i širi se u ruke i donji dio, ruke su urnjene, bolovi prisutni non stop ali su jači kad stojim duže na jednom mjestu.

  MR VRATNE KRALJEŠNICE

  Izravnanje fiziološke lordoze vratne kralježnice uz održanu stražnju interkorporalnu liniju.
  Primjerena je visina trupova kralješaka.
  Snižen je intezitet signala i.v. diskova u smislu deg. promjena
  Sužen je i.v. prostor C V – C VI segmenta, izraženije dorozalno.
  Dorzalni spondilofit-disk kompleksi C V -C VI i C VI – C VII segmenta.
  Nema znakova koštanog edema.
  Vratna medula je urednog intezitetasignala, bez znakova kompresivne medulopatije.

  U C II – C III , C III – C IV i C IV – C Vsegmentu nema znakova hernije i.v.diska.
  Uredan je izgled lateralnih recesusa i neuralnih foramena obostrano.
  Primjerena je širina spinalnog kanala.

  U C V – C VI segmentu vidljiv je manji dorozalni spondilofit-disk kompleks, AP dijametra 3 mm, koji sužuju prednji likvorski prostor.
  Vidljive su i deg. promjene malih zglobova s posljedično užim stražnjim likvorskim prostorom.

  U C VI – C Vii segmentu vidljiv je manji dorozalni spondilofit-disk kompleks koji sužuje prednji likvorski prostor i lijevi neuralni foramen.
  Prisutne su i deg. promjene malih zglobova s posljedično užim stražnjim likvorskim prostorom.

  Hvala puno unapred!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Gordana,
   slobodno se naručite na pregled pa ćemo vidjeti o čemu se radi i svakako ću vam napisati svoje mišljenje…
   p
   dr. Saftić

   Reply
 147. Marijana

  Poštovani doktore,
  Imam 38 g. te povremene bolove u vratu već 4 godine koji se šire prema ramenima i niz ruke do prstiju (trnci).
  Bila sam na fizikalnoj terapiji prije 3 godine (u dva navrata po 10 dana) i to mi je pomoglo.
  Sada se opet javljaju iste tegobe te me unazad nekoliko mjeseci povremeno boli i lumbalna kralježnica (u sjedećem poožaju najviše). Stoga sam napravila MR oba segmenta kralježnice (sada čekam pregled) te vas molim za komentar nalaza tj. promjena koje se navode. Zanima me da li ima nešto oko čega bi se trebala brinuti te da li je za očekivati progresiju promjena ili se mogu zaustaviti redovitim vježbanjem i terapijama.

  MR LS KRALJEŽNICE
  Trupovi svih LS kralježaka su održane visine, primjerenog signala.
  Svi prikazani i.v. prostori su održane visine, no promijenjen je signal svih i.v. diskova lumbalne kralježnice, najviše u smislu degenerativnih promjena, na razini L4/5 i s početnim dorzo-cirkularnim izbočenjem i.v. diska.
  Na svim razinama nalaze se i početne do umjerene hiperplastičke osteoartrotske promjene malih zglobova, sa sklerozacijom i zadebljanjem ligg. flava.
  Promjene na i.v. disku i malim zglobovima na razini L4/5 uzrokuju obostrano kaudalno suženje lat. recesusa i foramena, uz održanu širinu kranijalno.
  Lat. recesusi i forameni na ostalim prikazanim razinama su održane širine.
  Na svim prikazanim razinama spinalni kanal je održane širine, bez nepripadajućih tvorbi.
  Prisutna je podrazvijenost retro- te para-vertebralne muskulature.

  MR VRATNE KRALJEŽNICE
  Svi prikazani i.v. prostori su održane visine, no promijenjen je signal svih i.v. diskova najviše u smislu degenerativnih promjena, na razini C5/6 i C6/7 i uz formiranje disk-osteofita obostrano foraminalno-lateralno.
  Na svim razinama vratne kralježnice vide se i hiperplastičke osteoartrotske promjene malih zglobova, na razini C6/7 i sa sklerozacijom i zadebljanjem ligg flava.
  Promjene na i.v. disku i malim zglobovima na razini C5/6 i C6/7 uzrokuju obostrano umjereno suženje lat foramena i manje recesusa.
  Lat. recesusi i lat. forameni na ostalim prikazanim razinama su održani.
  Spinalni kanal je u prikazanom dijelu održane širine, bez nepripadajućih tvorbi.
  Medula spinalis je u prikazanom dijelu održanog volumena, bez sigurnih demijelinizacijskih, ekspanzivnih, ili dr lezija.
  Unaprijed hvala!

  Reply
 148. Inga

  Poštovani doktore,
  Imam 47 godina. Bolove imam oko godinu dana ali zadnjih tri mijeseca bolovi su jaki i svakodnevni. Obavila sam fizikalnu terapiju,razne masaze,bila sam par puta kod kiroprakticara i sada sam narucena na akumpukturu. Bolovi su malo manjeg intenziteta ali ne prestaju. Dok sijedim jos je i podnosljivo ali kad stanem na noge i malo hodam najveci bolovi su u kuku i nozi koja mi trne….od lijekova uzimam movalis,tramadolor,tegretol..trenutno sam na bolovanju ali sa svim navedenim neznam kako da rijesim svoj problem. Bila bih Vam zahvalna ako mi mozete dati neki savijet ili Vase misljenje.

  Lijepi pozdrav,hvala

  Moja dijagnoza MR LUMBOSAKRALNE KRALJEZNICE JE
  Materijal diska seg L4 L5pokazuje disikacione promjene,a diskalni prostor u navedenom nivou je suzen.
  Pokrovne plostine korpusa L4L5 kraljezaka pokazuju degenerativne promjene po tipu Modic I.
  Materijal diska seb.L4L5 pokazuju pseudobulging s desnostranom intraforaminalnom komponentom te je vjerojatan disko-radikularni konflikt.
  Materijal diska seg.L4L5 pokazuje znakove bulginga.
  Vidi se anterolisteza L4 kraljeska u odnosu na L5 za 12mm(gradus I/II) uslijed spondilolize.
  Dg. Sy lumbosacrale
  Diskopatia L4-L5
  Spondylolisthesis L4 a 12 mm
  Sy cervicobrachiale chr.
  Discopatia C5-C6-C7
  Moja dijagnoza je M51,0
  Lumbalgiae et lumboishialgiae lat.dex. Spondylolisthesis gr.II L4L5

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   minimalno invazivna TLIF operacija na L4/5 je JEDINO rješenje za vaš problem. Sve ovo što ste do sada radili je vrlo glupo gubljenje vremena na šta vas je netko morao upozoriti.
   LP

   Reply
   1. Inga

    Postovani,
    Hvala vam na odgovoru. Zainteresirana sam za vas prijedlog. Zanima me koliko bi kostala navedena operacija i koliko je dug oporavak nakon iste. Moj svekar takodjer ima identicne probleme te ga interesira koliko kosta vas pregled i koliko se ceka.

    Lp

    Reply
    1. Robert Saftic

     Postovana,
     navedena operacija sa svime ( ležanje u bolnici i kontrola) košta 58000 kuna. Pregled košta 500 kuna i možete se naručiti na 013877410.
     Lp

     Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *