Kontakt informacije

Specijalna bolnica Aksis (Poliklinika Vertebris)
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: aksis@specijalna-bolnica-aksis.hr
Web: www.specijalna-bolnica-aksis.hr

Inozemni pacijenti/Interntional patients:

Web: Axis Special Hospital Croatia
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi!

 

869 thoughts on “Kontakt informacije

 1. Zana

  Postovani,
  Moja majka ima problem s upalnim procesom na kraljeznici. Naime, nakon što je u 4mj 2017 se ukocila, poslana je na terapije cak u dva navrata, no nista nije pomagalo.
  Nakon toga odlucili smo se za privatni posjet neurokirurgu, koji je na nalazu vidio upalni proces, u 11mj 2017. Pokusao joj je dati neke protuupalne ljekove i blokade, no na sve je rezultirala povisenjem krvnog tlaka da smo u dva navrata zavrsili na hitnoj.
  Nakon toga ucinjne au sve pretrage od uz abdomena, srca i bubrega koji su u redu, te zavrsno je posjet endokrinologu koji je ustanovio povisen kortizol koji dane simptome povisenog krvnov tlaka. Neurokirurg se ne usudi nista davati dok se kortizol sam ne spusti. Zadnji nalazi kortizola su ipak malo manji no ipak nksu dovoljno nisko za bilo koji protuupalni lijek. Tako da je sad to zacarani krug, a mama je svakim danom sve slabija jer ne moze nista osim lezanja i par koraka. MR je uvinjena i nema zapravo niti velike hernije, samo upalni proces koji se eto ne smanjuje vec pre duvo vremena.
  Da li i vi preporucate samo cekanje da taj kortizol sam se spusti, u sta sumljam da hoce i samo pustanje iz mjeseca u mjesec meni se ci i bezveze.
  Ukoliko mislite da se upale mogu rijesiti nekako mi bi i dosli nekako do Zg.
  Lp iz Rijeke

  Reply
 2. edina

  Poštovani dr. Saftić.Molila bih Vas da mi pojasnite malo kako bi se moj slučaj trebao tretirati. Naime,1.11.2017 sam na treningu osjetila bolove u gornjem lijevom dijelu leđa. Nakon 10 dana bol se počela širiti prema desnom dijelu i prema vratu. Unazad nekih 15ak dana bol se počela širiti i prema donjem dijelu leđa,više na lijevu nego na desnu stranu,te se pojavila bol u kvadricepsima,tačnije bol kao ”probadanje ikočenje” te psjećam bolove u ramenima a povremeno u laktovima. Uradila sam prvo RTG torakalne kralježnice a nalaz glasi: ”Torakalna kralježnica u položaju kifoze. I.V. prostor ThVIII-ThIX segmenta reducirane visine. U srednjoj donjoj trećini diskretno izražen sinistrokonveksitet,diskopatija ThVIII-ThIX segmenta. Nakon toga sam uradila MRI,a nalaz je:”Na ThVII-ThVIII nivou je snižena visina.Izvjestan stepen degeneracije pokrovnih ploha,na gornjoj ThVIII prisutna veća Šmorl hernija koju imponora diskretna zona T2 i STIR hipersignala.Na ThIX-X snižena je visina I.V. prostora.Degenerisao i lako anularno proširen IV disk.Izvjestan stepen degeneracije pokrovnih ploha-Modic tip 2. Na ThX-XI nivou očuvana visina I.V. prostora,incipijentno degenerisao IV disk. Na gornjoj plohi ThXI prisutna manja Šmorl hernija.

  Reply
 3. Domagoj

  Poštovani!
  Bio sam kod vas na pregledu 08. 04.2016 zbog bolova u leđima(inaće sam operirao L5S1 2003g)
  Na MR ste uočili fascetnu cistu koja manje komprimira korijen S1 desno.Uglavnom tada nije bila indikacija za operativnim liječenjem već ste mi preporučili izokinetičko vježbanje.Pun pogodak sam ostvario s izokinetikiom i na tome najveće hvala.
  Međutim pred nekih 10tak dana sam dobio jake bolove u LS kralježnici koji su se poslije proširili na desnu nogu gdje sam sad u fazi da mi svi prsti desne noge trnu a petu jako slabo osjećam..bolovi se praktički protežu s unutarnje i vanjske strane noge,nogu vučem jer mi propada…Užurbano radim pretrage (uspip sam napraviti MNG) koji kao zaključak glasi
  EMNG nalaz upućuje na radikularno oštećenje teškog stupnja na razini L5 korijena desno,težeg stupnja na razini S1 korjenova obostrano te srednje teško radikularno oštećenje na razini L3-L4 obostrano iL5 korijena lijevo.
  Motorna neurografija n.peroneusa desno pokazala je blaže produljenje distalne latence i uredne brzine provođenja. Uglavnom i pored terapije sa jakim ljekovima bolovi i dalje jaki…Pokušavam što brže obaviti MR da bih mogao doći kod vas na pregled.
  Ono što me najviše brine to je što vučem nogu i strah me da ne bi došlo do težeg oštećenja živca dok ne obavim MR. Nažalost iz osobnog iskustva znam koliko znači pravovremena reakcija i intervencija.
  Moje skromno mišljenje je da operacija vjerovatno jedina opcija.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

  Reply
 4. Ivana

  Poštovani
  Problema sa donjim dijelom leda imam već nekih 7god. Obavljeno niz fizikalnih terapija..zadnjih godinu dana bolovi su svakodnevno prisutni sa sirenjem u nogu do pete koja trne. Nalaz moje 3po redu mr
  U visini l4-l5 vidi se fisura fibroznog anulusa diska koji širokom bazom protrudira u spinalni kanal oko 3-4mm u mediosagitalnoj liniji s blagom kompresijom duralne vrece
  U visini l5-s1vidi se širokobazna dorzomediolateralna lijevostrana proturzija diska koja je usmjerena kranijalno dorzolateralno lijevo prominira u spinalni kanala oko7-8mm laterolateralnog je promjera preko 20mm a kraniokaudalnog 10mm te komprimira duralnu vrecu uz potisnuce i kompresiju lijevostranog spinalnog korijena
  Molim vas vaše mišljenje. Imam 35 god

  Reply
 5. Mirjana

  Poštovani doktore,
  unazad 4g imam bolove u donjem dijelu leđa, koji su se samo pogoršali. Bol je prisutna kada dulje vrijeme stojim, kada radim rotacije trupa, kada spavam. Nalaz MR je slijedeći : diskopatija segmenta L4-L5 u vidu bilateralne protruzije diska bez značajne redukcije spinalnog kanala uz umjereno reducirane neuralne foramene osteoartritisom fasetnih zglobova. Imam 40.g. Fizikalna terapija mi nije pomogla, kiropraktički tretman isto ne pomažu. Upućena sam na pretrage krvi za drugi artritis jer moja dr smatra da nalaz MR nije loš kako ja osjećam bol. Što dalje?

  Reply
  1. Robert Saftic

   Mislim da je uzrok bolova degenerirani disk a to sto vi opisujete je aksijalni bolni sindrom.
   Laserska dekompresija diska i intradiskalno liječenje ozonom je najbolja opcija ukoliko fizikalan terapija nije pomogla.
   LP

   Reply
 6. Rialda

  Poštovani,
  imam 32 godine i nalaz magneta pokazao je sljdeće stanje:
  Ekstruzija diska L4L5 sa disk fragmentom unutar vertebralnog kanala smještenim dorzomedijalno paramedijalno desno, isti gotovo u cjelosti ispunjava kanal desno. Postoji izražena kompresija na ogranke kaude ekvine kao i na radikse obostrano više sa desne strane na nivou lateralnog foraminalnog recesusa.
  Hernija diska u nivou L5S1, umjereno kompresivna, u disku anularni rascjep.
  U nivoima L2 L3 i L3 L4 dorzomedijalno protruzije diska sa anularnim rascjepom u disku, lako komprimiraju duralnu vreću bez bitnije radikularne kompresije.
  Vertebralni kanal primjerene širine, konus modularne je na odgovarajućem nivou.

  Posljedice stanja su bol duž desne noge i skoro nemoguće saginjanje naprijed, jako sporo kretanje ali samostalno.

  Zahvaljujem unaprijed na Vašem odgovoru i mšljenju po pitanju ovog stanja. Da li je operacija jedino rIjšenje?

  LP

  Reply
 7. Stjepana

  Postovani,
  Ekstruzija L5S1, sa disk fragmentom unutar vertebralnog kanala koji se spusta niz stup S1. Izrazita kompresija na duralnu vrecu, ogranke kaude ekvine, radikse desno u nivou lateralnog foraminalnog recesusa.
  Hernija diska L4L5. Konsultacija neurokirurga.
  Imam 30 godina.
  Zahvaljujem

  Reply
 8. Orijana Vuković

  Poštovani dr,
  od neurohirurga u Banjaluci sam dobila preporuku operacije diskus hernije, Molim Vaše mišljenje da li je neophodno. Trpim jake bolove.
  Nalaz magnetne rezonance – Izravnata lumbalna lordoza. Očuvana visina pršljenskih tijela. Nema luksacije kičmenskih pršljenova.Konus medularis završava na L1 nivou i ne pokazuje znake patološke promjene signala. U novu L3-L4, L3 anularno bubrenje iv diskakoje minimalno komprmira duralnu vreću. IV forameni slobodni. U nivou L4-L5uočava se desnostrana dorzolateralna intraforaminalna protruzija iv diska koja umjreno komprimira desni L5 nerv kao i desni L4 iv nerv. Nema znakova dorzalne henijacije. Lijevi iv foramen ekstraneuralno sužen. U nivou L5-S1 uočava se anularno bubrenje iv diska sa širokom dorzalnom rupturom anulusa fibrozusa ć bez izažene kompresije na duralnu vreću. IV forameni slobodni.

  Imam 70 godina i prilično sam uplašena.

  Unaprijed zahvalna Duška

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana, puno vam je bolje sa 70 godina ne imati nikakvu kvalitetu života i svakodnevno trpjeti bolove nego otići neurokirurgu na operaciju kojom bi vam pomogao….
   Lp

   Reply
  2. Orijana Vuković

   Poštovani dr,

   nisam sigurna da sam Vas razumjela . Molim Vas za izravan odgovor – operacija da ili ne?

   Izvinite na smetnji.

   Zahvaljujem

   Reply
 9. Serhio

  Poištovani doktore,
  Prema nalazu MRI – Vebtralna osteofitoza i unkartroza. Vertebralni kanal je reducirane širine u razini C4-C6 kralješka. Medula spinallis je prikazana do razine Th5 kralješka. Na razini t2 i iF.S. mjernim vremenima, koji odgovara postkompresivnoj mijelopatiji. Karniocervikalni prijelaz je pravilan, upozoren sam da bih za 5 godina mogao postati 100% invalid i da moram ići na operaciju .
  Dali je to nužno obzirom na nalaz.

  Hvala

  Reply
 10. helena

  POSTOVANI DOKTORE IMALA SAM OPERACIJU VRATNE KICME C3 -C6 DEKOMPRESIJA STABILIZACIJA I FUZIJA PRE 6 GODINA DIJAGNOZA JE BILA KVADRIPAREZA SPASTIKA POSLE OPERACIJE BILO MI JE 60 % POSTO BOLJE I OSTALA JE DIJAGNOZA PARAPAREZA SPASTIKA POVREMENI SPAZMI NOGU I NEKIH KICMENIH MISICA ALI JAKIO RETKO I POSLE OPERACIJE KICME LECILA SAM SE NEURLOSKI U MOSKVI PILA MEDIKAMENTE I PRIMALA BOTOKS U NOGE ZA SPAZAM OD PRE 3 MESECA NASTAJU NOVE TEGOBE SPASTICNA BESIKA PROMENE NA VRATNOJ KICMI BOLOVI I SPAZMI U VRATU U RUKAMA NOGAMA SKORO SVIM MISICIMA URADILA SAM MAGNET VRATNE KICME I GLASI OVAKO ISPRAVLJENA FIZIOLOSKA CERVIKALNA LORDOZA U OPERATIVNOJ REGIJI NAKON UCINJENE KORPOREKTOMIJE C4 I C5,DEKOMPRESIJE,FUZIJE I STABILIZACIJE C3-C6 PREDNJIM PRISTUPOM POSTIGNUTA JE ODGOVARAJUĆA ŠIRINA CENTRALNOG SPINALNOG KANALA ( AP 12mm U NIVOIMA C3-C4 DO C6-C7) UZ ANALURNO BUBRENJE DISKUSA C2-C3 CENTRALNO SA UDRUŽENOM RETROSPONDILOLISTEZOM C2 gr.l I C6-C7 CENTRALNO NA ŠIROKOJ SNOVI I POSLEDIČNIM LAKIM SUŽENJEM SPINALNOG KANALA U NIVOU C2-C3 ( AP 11mm) KAO I MANJE RETROKORPORALNE I UNKOVERTEBRALNE OSTEOFITE C3-C4 DORZOMEDIJALNO DESNO, C4-C5 DORZOMEDIJALNO LEVO, C5-C6 DORZOMEDIJALNO OBOSTRANO,BEZ VIDLJIVE RADIKULARNE I MEDULARNE KOMPROMITACIJE. PREOSTALA PRŠLJENSKA TELA C1,C2 I C7 SU OČUVANOG VISINSKOG PROMERA POČETNO DEGENERATIVNO IZMENJENA ( MANJI UNKOVERTEBRALNI,ANTE I RETROKORPORALNI OSTEOFITI) NORMALNOG IS KOSTNE SRŽI BEZ KORPUSA PATOLOŠKE CELULARNE INFILTRACIJE. U REGIJI POSTERIORNIH ELEMENATA SE NE VIDE PATOLOŠKI IS. U KIČMENOM KANALU INTRADURALNO SE NE VIDE PATOLOŠKI SADRŽAJI. U PRIKAZANOM DELU MIJELONA NE VIDE SE PATOLOŠKI IS. U REGIJI PRIKAZANE DORZIVERTEBRALNE MUSKULATURE NE VIDE SE PATOLOŠKI IS. ZAKLJUČAK NALAZ MR PREGLEDA CERVIKALNOG SEGMENTA KIČME UKAZUJE NA STANJE NAKON KORPOREKTOMIJE C4-C5 DEKOMPRESIJE FUZIJE I STABILIZACIJE C3-C6 PREDNJIM PRISTUPOM SA POSTIGNUTOM ODGOVARAJUĆOM ŠIRINOM SPINALNOG KANALA U OPERATIVNOJ REGIJI, UZ RETROSPONDILOLISTEZU C2 gr.l I UDRUŽENIM ANALURNIM BUBRENJEM DISKUSA C2-C3 CENTRALNO I POSLEDIČNOM LAKOM REDUKCIJOM PREDNJEG DELA KANALA ( AP 11 mm ) INCIPIJENTNOM DISKOPATIJOM C6-C7,UNKARTROZOM I SPONDILOZOM BEZ VIDLJIVIH RADIKULARNOG I MEDULARNOG KONFLIKTA KAO I BEZ KOMPRESIVNE MIJELOPATIJE OD TERAPIJA DAT MI JE LIORESAL I VESICARE ZA SPASTIČNU BEŠIKU A ZA SPAZME VRATA RUKU NOGU DAT MI JE TRODON I NISTA MI TO NE POMAZE SVE MI JE TEZE I KAZU NIJE ZA OPERACIJU A NISU NI SNIMAK LEPO POGLEDALI JER U BITI TAKO LEČE U SRBIJI MOLIM VAS DOKTORE POMOZITE MI UNAPRED HVALA

  Reply
   1. helena

    DOKTORE MOLIM VAS DOK SE NE ORGANIZUJEM DA DODJEM POSLALA BIH VAM SNIMAK MAGNETNE REZONANCE JUCE SU MI IZ VASE BOLNICE ILI BOLNICE U KOJOJ RADITE ODGOVORILI SA MEJLA DA POSALJEM SNIMAK PA CE PROSLEDITI NEUROHIRURZIMA JA SAM CULA DA STE VI NAJBOLJI I DA STE MNOGE KOJI SU VEC OPERISANI PA OPET IMALI PROBLEME VI OPERISALI I ODUSEVLJENI SU U SRBIJI IMAJU METOD AKO TREBA PONOVO DA OPERISU DAJU TRODONE OPIJATE A STANJE MI JE UZAS PAKAO MOLIM VAS DOK SE NE ORGANIZUJEM DA DODJEM DA LI MOGU VAMA DIREKTNO DA POSALJEM SNIMKE I NA KOJI MEJL MOLIM VAS DOKTORE DA ME SPASITE OVIH MUKA UNAPRED HVALA

    Reply
 11. Miranda Kužić

  Poštovani,
  bulging i-v diska u razini L4-L5 bez znakova kolizije i C4-C5 bez impresije ventralnemedularne konture te foraminalna proturzija i.v diska u razini C5-C6.
  Imam 36 godina, živim u Splitu, bivša sam rukometašica, zadnjih 5 god radim odgovorni uredski posao. Početkom ožujka 2017 mi se dogodila jaka upala živca, odnosno dok sam bila vani oduzela mi se desna strana noga i ruka i bol je bila nepodnošljiva da sam morala popiti normabel jer sam se prestrašila paralize, te sam nedugo nakon ispada primila 3 blokade kod doktorice opće prakse, nisam mogla ništa sa sobom,dva tjedna odležala, pila tablete diklorapid i zaracet i naglo smršavila (od 59 kg tada- sada još uvijek imam 49 kg), kad sam svatila da mi tablete više štete nego koriste (jake želučane tegobe)odbacila sam ih pa sam išla na fizikalnu terapiju, točnije njih 10 grijanje, magnet , počela nositi uloške jer naime postura mi ide ukrivo –blaga solioza, , prepisane su mi kućne deep relief vježbe međutim i dalje znam pod naporima (duže sjedenje ili hodanje duže od 30 min) imati ispad u desnoj nozi ili obamrlost u nozi i ruci desnoj, ili desni prst do malog prsta gori od vručine te nisam u mogučnosti bez straha od ispada normalno funkcionirati. Često mi se zna desna lopatica upaliti te utječe na moju desnu ruku u kojoj onda nemam snage i stalno tuče u njoj kao da gori. Isto tako bila sam kod kiropraktičara koji mi je nakon 7 tretmana malo pomogao ali nedovoljno da budem kao prije, i dalje bi imala trnjnje, žarenje, većinu svog vremena sam mislila da umišljam da mi je ovako teško i bojala sam se izač vani i obavljati svakodnevne obveze, odlazak u dučan, zubara, frizera, jer sjedit na jednom mjestu ne mogu jer počinjem mrave osječat po nogama, ili bol ili obmavrlost i pala sam u deprsiju a inače sam jako vedra i poletna osoba-puna života i radosti , al kad se god ponadam da je sve dobro i da mi neko napokon malo pomaže sa terapijama i uvjere me da ne treba operacija da će oni meni pomoć ja krenem u normalan život pa mi se ponovo dogodi početak boli i ispad u nozi (potkoljenica desna) ili ruci (lopatica desna ili prst do malog) ili žarenje u bedrima, leđima…. i po cijele dane samo ležim ili sam po kući ako nisam na poslu. Nakon toga probala sam i kinesku tradicionalnu medicinu –vakume čašama-detoks i akumpukturu koji su mi isto tako privremeno riješili moje tegobe i tokom ljeta bila sam bolje, međutim došla je jesen i ponovo sam na početku. Nakon poslovnog petodnevnog puta stanje se ponovo pogoršalo, žarenje oko trtice i bedara prema leđima, oštra probadajuća bol oko trtice, potkoljenica gori, nadlaktica i prst do malog gori, odlučujem se za 13 terapija dekompresije donjeg dijela leđa, vratnu mi niko ne dira a ovako laički kužim da je vratna veći problem nego donji dio, malo mi je olakšalo ali evo dok Vama ovo sve pišem gori lopatica, podlaktica i potkoljenica, a nakon 8 sati rada na poslu bude i mravinjanja po nogama i tremor mišića ili u kratkim crtama, svaki dan imam bol na drugom mjestu i svaki dan se budim u nadi da će mi bit bolje i molim se za pomoć jer ovo nije normalan život kakav želim živjeti. Da li sam ja kandidat za operaciju i koju? Unaprijed hvala na odgovoru u nadi sa ćete mi malo pomoći razjasniti što mi se događa, a još pola simtopa koje sam imala nisam stigla ovdje napisati.
  Lp i oprostite na dugoj objavi.
  Miranda

  Reply
 12. Hajrudin

  Hajrudin,
  02.12.2017.godine.
  Postovani doktore,
  Imam probleme sa vratnom kraljeznicom pa Vam saljem zakljucak sa MRI
  MRI cervikalne kraljeznice ukazuje na dorzimedijalnu herniju diska nivoa c6-c7, siru herniju diska c5-c6 i tvrdu herniju diska nivoac4-c5 sa propagacijom lijevo foraminalno i stenozom pripadajuceg neuralnog foramena.
  Znaci cervikalne spodiloartroze.
  Zakljucak EMNG ruku je teza neurogena lezija u miotomima c7-c8 i c8-Th 1 obostrano. Neurografska analiza je pokazala uredne brzine motornog provodjenja analiziranih nerava. EMNG u korelaciji sa klinickom slikom upucuje na tezu hronicnu radikulopatiju c7-c8 i c8-Th 1 obostrano.
  Molim Vase misljenje, imam 53 godine.
  Lp
  Hajrudin Topcagic, Bihac, BiH.

  Reply
 13. Marica Parić

  Poštovani, možete li objasniti ukratko ovaj nalaz? Kako se liječi ta bolest?
  Znaci srednje teske kronicne neuralne lezije registriraju se u ispitivanim misicima oba lista, do srednje teska kronicna neuralna lezija u malim extensorima prstiju u oba stopala i u lijevom m.tibialis anterioru, a umjerena u desnom m.tibialis anterioru.
  Neurografska analiza je uredna.
  EMNG nalaz uz klinicku sliku na donjim ekstremitetima upucuje na srednje tesku kronicnu kompenziranu radikulopatiju korijena S1 obostrano uz pridruzenu do srednje tesku kronicnu radikulopatiju korijena L4 lijevo i L5 obostrano.

  Reply
 14. Dijana

  Na 4.nivou L4-L5 imam dorzalnu protruziju diska koja suzava spinalni kanal oko na 8mm i oba lateralna recesusa te vrsi kompresiju na oba izlazeca L5 spinalna korijena u recesusima, te na 4.disku u nivou L5-S1… Imala sam jaku bol u donjem dijelu ledja te se siri na lijevu nogu. Bila sam u banji i na fizikalnim terapijama i nije mi pomoglo. Nakon tretmana jednog doktora koji mi je dao injekciju, bol se smanjila, ali noga je i dalje utrnula, osjecam slabe bolove u predjelu krstacnog dijela ledja te ogranicene pokrete. Molim za misljenje. Hvala unaprijed.

  Reply
 15. Marina

  Nalaz MR molim vas objasnjenje nalaza
  U visini L5-S1 degeneracija i.v.diska uz ekstruziju i.v.diska sa decenzusom iza trupa S1 kraljeska,vise lijevostrano.
  U visini L4-L5 incipijetna degeneracija i.v.diska bez bitne kompresije.
  Srednja sirina spinalnog kanala.
  Na transverzalnim presjecima u T1i T2 slici u visini L4-L5 cirkularni buldging anulus fibrouzusa.
  U visini L5-S1 degeneracija i.v.diska uz dorzomedijalnu i dorzolateralnu ljevostranu skstruziju i.v.diska sa decenzusom iza trupa S1 kraljeska te izvjesnom kompromitacijom radiksa ljevostrano

  Reply
 16. Antonio Pavlek

  Poštovani doktore !
  Postavljam pitanje u ime svoje supruge i pokušat ću biti što kraći!
  U seg. C5-C6 dorzo-med. lat. lijevostrana protuzija disk spondilofit kompleksa koja reducira prednji epiduralni prostor s min. kompresijom duralne vreće te sužava i.v. foramen na lijevoj strani bez sigurne kompresije radiksa živca. U seg. C4-C5, C6-C7 naznačen bulging i.v. diska sa izravnavanjem dorzalne konture diska, bez kompresije neuralnih struktura.
  Interesira me može li se kod vas u klinici riješiti ovaj problem. Supruga ima 31. godinu i zaista joj ovo stvara probleme u kvaliteti života. Dosadašnji pregledi neurokirurga u državnim ustanovama su ostali na tome da je operacija nepotrebna ali da pazi da ne padne jer bi mogla ostat nepokretna!!!!!!
  Hvala vam unaprijed na odgovoru!
  LP

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani,
   kao prvo vasa supruga NIKADA neće ostati nepokretna, bez obzira kako pala ( osim ako ne slomi vrat).
   Nadalje, obzirom na njene godine i nalaz, ja ne bi operaciju odabrao kao prvu opciju. Mislim da bi deset dana kvalitetne dekompresijke terapije dalo jako dobre rezultate…
   LP

   Reply
 17. Petar

  Poštovani doktore,
  imam 30 godina i u zadnjih 2 mjeseca trpim bolove u donjem djelu kralješnice te osjećam trnce u desnoj nozi. MR sam napravio i nalazi su:
  Na L4-L5 vidi se bulging iv diska s rupturom stražnjih niti anulusa fibrozusa te posljedičnim suženjem lateralnih recesusa te iv otvora
  Na L5-S1 vidi se bulging iv diska i centralna protruzija AP promjera 8 mm koja se utiskuje u duralnu vreću sa suženjem lateralnih recesusa.
  Molim Vas za mišljenje.
  Hvala

  Reply
 18. Danijela

  Poštovani doktore
  u zadnjih godinu dana imam velikih problema s donjim djelom kralježnice.Dva mje.samostalno nisam mogla hodat probada me i bol se spusta do pete koja trne.Nalaz nije za operaciju a ja ne funkcioniram normalno.Obavila sam fizikalnu terapiju.Imam problema i s vratnom kraljeznicom neznam dal je to sve povezano.

  Degeneracija diska u svim razinama i protruzije diska c4 -c5,c5-c6,c6-c7

  Degeneracija diska l4-l5 i l5-s1
  u razini l5-s1 bulging disk
  konus medularis vidljiv u razini l1 kralješka.

  Imam kontrolu krajem mjeseca kod neurokirurga jer mi je fizijatrica rekla da po njoj i mojim tegobama sam kandidat za operaciju.Molim Vas vase misljenje.Imam 32 god .

  Hvala

  Reply
 19. Željko Stioković

  Tehnike: TSE T1, TSE2, STIR, Gadolinij
  MR LUMBOSAKRALNE KRALJEŽNICE
  Komparativno s MR-om od 18.11.2011 godine i dalje je dominantan nalaz u vidu obilnog epiduralnog masnog tkiva sa posljedičnom apsolutnom stenozom spinalnog kanala dok se na nivou Th 12/L1 prate znakovi kompresivne mijelopatije u vidu zadebljanog edomtaznog i potisnutog terminalnog dijela medule i konusa. Sada su na nivou L3/L4 vidljive novonastale promjene pokrovnih ploština po tipu Modic I. Na istom nivou došlo je do progresije širokobrazne protruzije materijala diska, značajnije ljevo foraminalno gdje je značajnije sužen istostrani neuralni foramen te je moguć diskoradikularni koflikt.
  Nalz također pokazuje nešto veću protruzijuu materijala diska na nivou L4/L5, dominantno centralno. Ostali nalaz je bez promjene.
  Datum ovog nalaze je 12.07.2016 godine

  Moje pitanje je (s obzirom na tegobe koje imam, trnci u nogama, pogotovo lijeva strane, koji mi onemogućava kretanje) dali je to situacija iz koje nema nikakve pomoći.

  LP
  Željko Stipković

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Željko,
   kod vas se radi o sindromu suženja kanala kralježnice.
   To treba operirati i uspjesi ove operacije su veliki.
   Ako se odlučite javite se u moju kliniku radi daljnjih dogovora.
   LP
   dr. Saftić

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *