Kontakt informacije

Specijalna bolnica Aksis (Poliklinika Vertebris)
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: aksis@specijalna-bolnica-aksis.hr
Web: www.specijalna-bolnica-aksis.hr

Inozemni pacijenti/Interntional patients:

Web: Axis Special Hospital Croatia
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi!

 

952 thoughts on “Kontakt informacije

 1. Ekrem Visoko kod Sarajeva

  poštovani diktore Saftić,
  Od početka 2017 imam stalnu utrnulost tabana obe noge. Uzimao sam Pronerv u više navrata, zatim Milgama takodjer ali bez rezultata. EMNG nalaz iz sept. 2017 glasi: tek diskretan gubitak motornih neurona registruje se u M flexor hallucis brevis sin. klinička slika i EMNG nalaz ukazuju na iritaciju S1 korijena lijevo.
  Urađem MRI Dg: Radiculopatia cimpresiva L5-S1 pp sin. MRI veriff (poliklinika Al Tawil-dr Žarko Savić) iz jula 2017
  Urađena peridikularna terapija transspedikularnim pristupom u segmentu L4L5 i L5S1 bez poboljšanja.
  Nalaz neurohirurga iz bolnice Zenica: Na osnovu klin i neurol nalaza nema za sada indikacija za aktivan NH tretman.
  Uradio 15 tak dekompresijskih tretmana kičme bez poboljšanja…
  Stanje je sve isto …..
  Banjsko liječenje u trajanju od 15 dana Reumal Fojnica bez rezultata
  Nikada nikakve bolove u kučmi nisam imao niti druge tegobe. Isključivo utrnulast samo oba tabana.
  Nalaz šećera uredan.
  Praktikujem kupanje u bazenima Terme Ilidža bude bolje dok se kupam i td.

  Da li postoji mogućnost poboljšanja stanja……

  Reply
 2. Milijana D

  Postovani dr Saftic, nadam se da cu ovoga puta dobiti Vas odgovor. Naime interesuje me da li se kod Vas moze uraditi nesto po pitanju dijagnoze Dorsalgia chr. Neuralgia intercostalis Th8 et 9 praeciupue I. sin jer fizikalna terapija, injekciona terapija u depo obliku (matilprenizolon 40mg sa 1% lidikainom) je dala veoma male rezultate. Imam bolove svaki dan, iako uzimam redovnu terapiju. Ukoliko se sprovodi neki vid lijecenja kod Vas, molila bih cijenu istog. Unaprijed zahvalna.

  Reply
 3. Ivana Kotarski

  Doktore , pisala sam vam vec za LS kraljeznicu i probleme.da pokusavam blokadama smiriti bolove .Napravila sam nalaz MRsakroilijakalnih zglobova . Nalaz kaze:; Sagitalni,koronarni i transverzalni presjeci, T1 i T2 mjerena vremena,SE I GRE mjerene tehnike.Sakroilijakalni zglobovi su primjereno oblolikovani s uredno razvijenim sakrumom i ilijacnim krilima kao i LS prijelazom.Zglobni prostor je uredne sirine obostrano.Zgl.plohe su glatke i ostro ocrtane.Subhondralna kostana srz je primjeren.intenziteta signala.Nema rubnih osteofita.Sakrum i krila ilijacnih kostiju su uredne kostane srzi i glatkih ocuvanih kortikalisa.Lijevo u podrucju trupa ilijacne kosti vide se dvije okruglaste zone sklerozacije promjera 9mm i 6 mm.Neuralni otvori su uredne sirine.Korjeni zivaca su urednog tijeka a sirina sakralnog kanala je primjerena. KAKO DA PROTUMACIM TAJ NALAZ.MOLIM VAS MAKAR NEKI OSVRT.Sto znaci ta sklerozacija .? Mene i dalje koce zglobovi cijele zdjelice i nesmijem duze od 6-7min.stajat na mjestu pokocim se.Hvala unaprijed.

  Reply
 4. Karmen

  Postovani dr.Saftić, vec 10tak godina se mučim s bolovima u kraljeznici i niz nogu. Napravila MR dva puta, RTG, uglavnom sam dobila odgovor nema indikacije za kirursko ljecenje , idite na fizikalnu terepiju. Bolovi ne jenjavaju.
  Jucer sam radila RTG LS kraljeznice koji glasi: Održana fiziološka lordoza slabinske kraljeznice, postoji prelazni kraljezak L5/S1. Blago reducirana širina iv prostora L5-S1. Posto planiram trudnocu jer sam vec u 36godini zanima me daljnje liječenje i da li je moguce pogorsanje u i nakon trudnoce. Vas savjet.. HVALA

  Reply
 5. Jasmin

  Postovani dr. Saftic
  Zamolio bi za Vase misljenjè
  MRI l/s kicme za pocetne degenerativne promjene po tipu def. Spondiloze uz manju Shrmorlovu herniju na donju pokrovnu plohu L2 kraljeska bez MR znakova akutizacije.
  Pocetna degeneracija diska L2 L1 i L2 L3
  Baldzing diska L1 L2 i L2 L3
  Hvala Vam puno…

  Reply
 6. Nikola

  Poštovani gospodine Saftiću, zamolio bih Vas za mišljenje.
  Naime, moja sestra je već u dva navrata operisala kičmu. Prvi put kod nas u Banjoj Luci (klasična operacija L5-S1 u decembru 2012. godine, a drugi put kod Vas na klinici endoskopski L4-L5 u decembru 2013. godine)
  Kako je osjećala blage bolove u posljednjih par mjeseci, obratila se fizijatru, koji ju je uputio na MR, pa bih Vas zamolio za mišljenje na nalaz, koji je dobila.
  ZAKLJUČAK:
  1. Ispravljena fiziološka lumbalna lordoza.
  2. Spinalni kanal imponuje incipijentno uži u nivou L5.
  3. Linearna promjena opisana u duralnoj vreći od nivoa konusa medule distalno od nivoa strupa S1, najvjerovatnije u prilog lipoma filuma terminale.
  4. Na nivou L3-4 anularno ispupčenje diskusa, sa sužavanjem spinalnog kanala na AP dijametar 12mm centralno. Ispupčeni diskus naliježe na odstupajuće L4 nerve u kanalu obostrano.
  5. Na nivou L4-5 parcijalni defekt desne lamine, najvjerovatnije u okviru stanja nakon discetomije. U istom nivou dorzomedijalna, lijevostrana dorzolateralna, intraforaminalna, dijelom “far lateral” protruzija diskusa, kao i diskretna desnostrana intraforaminalna protruzija diskusa, sa sužavanjem spinalnog kanala na AP dijametar oko 10mm centralno, sa diskoradikularnim kontaktom na odstupajući L5 nerv u kanalu lijevo. U desnom međupršljenskom otvoru diskoradikularna iritacija izlazećeg L4 nerva.
  6. Na nivou L5-S1 postoperativno stanje sa posljedično povučenom duralnom vrećom u području operativnog pristupa. U istom nivou rekurentna dorzomedijalna protruzija diskusa, udružena sa retrokorporealnim osteofitima, sa sužavanjem spinalnog kanala na AP dijametar oko 10mm centralno, sa diskoradikularnim kontaktom na odstupajuće S1 nerve u kanalu obostrano, lijevo kompresijom. U međupršljenskim otvorima obostrano diskosteoradikularni kontakt na izlazeće L5 nerve.

  Najiskrenije bih Vas zamolio za tumačenje i mišljenje nivoa ozbiljnosti njenog stanja i da li će, prema Vašem mišljenju biti neophodna još jedna operacija (što bi bila već treća u proteklih 5 godina)?

  Srdačan pozdrav i svako dobro!
  Nikola

  Reply
 7. Antunovic Dragan

  Postovanje
  zanima me koliko bi kostala operacija klasicna ili endoskopija lumbalnog dijela kicme kod mene.Imam jake bolove koji se spustaju u desnu nogu do ispod potkoljenice.Uradjena je Magnetna rezonanca sa zakljuckom : Masivna desna foraminalna diskushernija sa kompresijom na desni L4 zivac u i.v.foramenu.Taj problem je zapoceo ca 2 mjeseca,imao sam terapiju sa koktel injekcije alibez rezultata.Mogu vam poslati snimak magnetne rezonance pa da pogledate i date misljenje.Ako bi dosla u obzir neka od operacija da li mogu sve pripreme kod vas obaviti i naravno, sve bih osobno platio u kesu.
  Lijep pozdrav
  Antunovic Dragan
  Doboj, BiH

  Reply
   1. Igor knezevic

    Poštovani,u Istri se ne radi PLDD operacija pa me interesuje cijena iste kod Vas..
    Hvala,dr. Safić..

    Reply
 8. Tanja

  Poštovani, molim samo komentar na nalaz MR vratne kralježnica. Diskretno naznačena dekstrokonveksna skolioza u području cervikotorakalnog prijelaza uz djel. izravnanje lordoze. Plitke Schmorlove hernije pokrovnih ploha u visini C5-C6. Vidljivi znaci degeneracije i.v. diskova s redukcijom širine i.v. prostora u spomenutoj razini C5-C6 kao i C6-C7. U visini C5-C6dorzalno izbočenje i.v. diska cijelom cirkumferencijom, izraženije desno uz blagu redukciju premedularnog prostora bez znakova kompresije medule ali uz uže lateralne recesuse čemu pridonose i degenerativne promjene unkovertebralnih zglobova. U visini C6-C7 vidi se širokobazna dorzomedijalna protruzija diska koja prominira u spinalni kanal za oko 5mm u mediosagitalnoj liniji, širi se kraniokaudalno subligamentarno desno oko 7mm uz redukciju premedularnog prostora bez znakova kompresije medule i neuralnih struktura.Degenerativne promjene interapofizealnih zglobova.
  Fizikalna nije pomogla, vrtoglavice i bolovi u vratnom dijelu konstantno prisutne, zaduha, bolovi u prsima. Imam 41 godinu.
  Unaprijed hvala i isprike na dugom postu.
  Srdačan pozdrav,
  Tanja

  Reply
   1. Tanja

    Poštovani,
    isprike – mislila sam na Vas savjet, ali nema veze….
    S poštovanjem,
    Tanja

    Reply
 9. Maria

  Poštovani,
  Sin ima 2-3 g ima problema sa kralježnicom, ima pola godine stalno ide na terapije privatno i preko HZZO pije tablete stalno Diklorapid i Normabel. Ne može dugo sjedit na poslu i i ne može dugo hodati, drugih ispada nema, ima 28 g. 197 cm v. , 110 kg. težak.
  Kvaliteta života mu je narušena, je li za operaciju ili ne.
  Hvala na odgovoru,

  NALAZ:
  KBC SPLIT
  Split, 2.05.2018.
  Dob: 28 godina
  Datum prijama 2. 05. 2018.
  RADIOLOŠKI NALAZ
  MR LS kralježnice:
  Sagitalni i transverzalni MR presjeci u standardnim tehnikama prikaza, uz aplikaciju paramagnetskog kontrastnog sredstva.

  Na seriji sagitalnih i transverzalnih MR presjeka kroz područje lumbosakralne kralježnice, vidi se uredna visina, oblik i struktura prikazanih trupova kralježaka.
  Prikazana torako-lumbarna medula fiziološkog je inteziteta signala. Conus medule u razini L1/L2.
  Izravnavanje fiziološke lordoze. Incipijentna ventralna osteofitoza L4-S1. Desikativne promjene iv. Diskova L4-L5 i L5-S1. Plića Schomrlova hernija na trupu L5 kralješka.
  U razini iv. Prostora L4-L5 vidi se dorzomedijalna protruzija iv. diska, koja imprimira ventralnu konturu duralne vreće, bez diskradikulanog konflikta.
  U razini iv. prostora L5-S1 vidi se dorzomedijalna ekstruzija iv. diska sa sekvestracijom ( rubna postkontrastna imbibicija), koja komprimira ventralnu konturu duralne vreće, reducira laterarne recesuse obostrano, uz afekciju početnih dijelova oba S1 spinalna korjena. Manji sekvestar iv. diska vidi se i kaudalnije, uz dorzalni rub S1 segmenta desno paramedijalno.

  Reply
 10. Amir

  Poštovani doktore,

  Prije nekih godnu dana dijagnostificirana mi je putem MRI nalaza extruzija L5S1 diska…Početni simptomi su bili teska bol, osjecaj oteknuca u tom djelu kičme,komplet utrnulost straznje loze desne noge do noznih prstiju, te teška pokretljivost te noge…također se i na lijevu nogu pružalo ali u blažoj formi…vremenom se stanje popravljalo , te mi se u potpunosti vratila osjet i snaga u lijevoj nozi, dok u desnoj još uvijek osječam povremeno bol i konstatnu utrnulost oko i ispod desnog gluteusa i najteže mi je dok sjedim…dakle moj problem je sljedeci, da li bi se ova utrnulost i kompresija u desnoj nozi mogla rijesiti i izliječiti nekom od vasih minimalno invazivnih operacija i koliko je cijena iste??

  hvala unaprijed,

  LP

  Reply
 11. Nela

  Poštovani, molim Vas za savjet. MR vratne kralježnice:
  Na C4-C5 širi i plići dorzomedijalni disk osteofit kompleks koji obliterira prednji subarahnoidalni prostor i imprimira ventralnu konturu medule spinalis. Bez uvjerljivih znakova mijelopatije. Posljedično obostrano više desno reduciran preiradikularni prostor korjena C6 intraforaminalno reduciran periradikularni prostor C6 živca na račun unkartroze. U razini C6-C7 plića dorzomedijalna protruzija s parcijalnom redukcijom prednjeg subarahnoidalnog prostora.
  Već više od dva mjeseca osjećam bolove u desnoj strani vrata s povremenim glavoboljama također na desnoj strani. Fizikalna terapija nije dala veće rezultate. Je li operacija rješenje?
  Unaprijed hvala!

  Reply
 12. Martina

  Poštovani,molim Vas Vaše cijenjeno mišljenje.MR vratne kralježnice je sljedeći:U razini C5-C6 nalazi se desikacija intervertebralnog diska s hernijacijom dorzolateralno lijevo i herniranim dijelom diska laterolateralnog promjera oko 8-9mm anteroposteriornog oko 5 i kraniokaudalnog oko 8mm koji potiskuje duralnu vreću te radiks na lijevoj strani.Disk se dijelom utiskuje u unutrašnji dio lijevog lateralnog fornamenta.U razini C6-C7 također se nalazi desikacija intervertebralnog diska uz dorzolateralnu hernijaciju lijevo s užim neuralnim recesusom i potisnutim radiksom te utisnućem u lijevi lateralni foramen.Unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašem mišljenju i savjetu kako dalje.S poštovanjem ,Martina

  Reply
   1. Martina

    Poštovani Dr. Safiću iskreno Vam se zahvaljujem na Vašem mišljenju i Vašem vremenu za odgovor. Nadali smo se manje invanzivnom načinu liječenja suprugovog problema. Nakon 20 god braka prvi put sam vidjela strah i suze u suprugovim očima. Profesionalni i strastveni je vozač kamiona, boji se je li će se više moći baviti svojim poslom nakon operacije. Predpostavljamo da se radi o operaciji zamjene diskova s prednjim pristupom. Hvala Vam na Vašem cijenjenom vremenu za odgovor. S poštovanjem, Martina

    Reply
    1. Robert Saftic

     Postovana Martina,
     kada vidim slike moći ću vam reći o kakvoj se operaciji radi no bez obzira o vrsti operacije, nakon iste će vas suprug biti putpuno funkcionalan i moći će se vratiti svome poslu….
     DOdjite na pregled pa kada sve vidim dogovoriti ćemo se…
     LP

     Reply
 13. kristina

  Poštovani,
  molim Vas za savjet. Magnetsko rezonancom pronađene su mi u visini S2 segmenta perineuralne ciste, desno veličine 10,5x5mm, lijevo 12x7mm a u medijalnoj liniji dvije veličine 11x5mm i 6×4,5mm.
  Pošto sam aktivna u sportu, da li se nesmetano mogu idalje baviti sportom? Te molim za pojašnjenje uopće što te ciste predstavljaju. Informacije na internetu su jako šture. Kontrola fizijatra je zakazana.

  Unaprijed Vam od srca zahvaljujem.

  Lijep pozdrav,

  Reply
 14. Rade

  Poštovani,
  Imam 45 godina i problem sa bolovima u lumbalnom dijelu kičme i desnoj nozi. Bolovi traju neprekidno oko mjesec dana, a sa povremenim prekidima, koji traju 1-2 mjeseca bolovi se javljaju unazad 9 mjeseci.
  Nalaz MR ukazuje na:
  1. Desna paramedijalna protruzija diska L5-S1 sa kontaktom ishodišta radiksa S1
  2. Lijeva paramedijalna protruzija diska L4-L5 sa kontaktom ishodišta radiksa L5
  3. Alordoza lumbalne kičme

  Molim za Vaše mišljenje po pitanju liječenja. Da li je potreba hirurška intervencija ili su dovoljne fizikalne terapije?

  Srdačan pozdrav,

  Reply
 15. Sandra

  Poštovani , moje pitanje je dali je ovaj tip operacije prikladan za moj problem ili je bolje nešto drugo. U 12 mjesecu 2017 me uhvatila išijalgija kao posljedica diskus hernije ( to su mi rekli doktori) . Nalaz MR je slijedeci: u razini LV-SI paramedijalna desnostrana ekstruzina i.v. diska usmjerena kranijalno , dimenzija 7×1,9 cm ( mislim da je to tipfeler i da je riječ o mm) reducira lateralni recesus ,kompromitira izlazni segment L V korijena desno te S I korijen sa znacima radikuloneuropatije S I korijena desno. Imam jos i proturziju diska na L IV – LV , ne znam dal da vam pisem jos ostalo ili je nepotrebno. Boli vise onako jake nema al i dalje osjecam utrnulost u desnom bedru i stopalu. Htjela bih čuti vaše mišljenje po pitanju vrste operacije i njene cijene ako je moguče. Mogu poslat nalaz ak je potrebno. Posebice me zanima potencijalna trudnoća u ovom stanju i poslije operacije ( nisam trenutno trudna). Oprostite na podužem postu i unprijed hvala.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   svi problemi s kralježnicom u našoj Bolnici rješavaju se minimalno invazivnim operacijama.
   CIjena je 33000 kuna.Tri mjeseca nakon operacije možete zatrudniti.

   LP

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *