Kontakt informacije

Specijalna bolnica Aksis (Poliklinika Vertebris)
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: aksis@specijalna-bolnica-aksis.hr
Web: www.specijalna-bolnica-aksis.hr

Inozemni pacijenti/Interntional patients:

Web: Axis Special Hospital Croatia
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi!

 

762 thoughts on “Kontakt informacije

 1. Doris Jarić

  Dobar dan evo pitanje u vezi MR kraljeznice.. Dakle ne razumjem:REDUCIRANA FIZIOLOŠKA LORDOZA VRATNOG SEGMENTA KRALJEŠNICE…PROMJENA INTENZITETA SIGNALA DISKA NA T2 MJERNIM SEKVENCAMA VIDLJIVA JE U VISINI C2-C7 UZ SMANJENJE VISINE DISKA U SMISLU DEGENERATIVNIH PROMJENA… NEMA HERNIJE DISKA… zaključak: OSTEOHONDROZA C2-C7

  Reply
 2. Dragica

  Pošticani dr Saftić,
  Već duže vrijeme imam trnce u obj ruke, ponekad i u čitavom tijelu, bol u vrtu (potiljak9, pritisak i zujanje u ušima.
  Napravila sam MR vratne kralježnice prema kojemu se u visini i.v. prostora c3/C4 vidi dorzomedijalni i obostrani, izraženije lijevostrani dorzolateralni disk osteofit kompleks koji obliterira prednji subarahnoidalni prostor, redusira oba lateralna recesusa i u kontaktu je s oba pripadajuća spinačna korjena, izraženije lijevo. U visini i.v. prostora C4/C5 vidi se dorzomedijalni bulging i .v. diska, bez znakova diskradikularnog konflikta. U visini C5/C6 vidi se dorzomedijalni i obostrani dorzolateralni disk osteofit kompleks koji reducira prednji subarahnoidalni prostor i reducira periradikularni prostor obostrano.

  Molim da mi odgovorite mogu li moje tegobe potjecati od navedenih promejna na vratnoj kralježnivi i što biste mi vi preporučili kao sljedeći korak.
  Hvala lijepa unaprijed na odgovoru.
  Inače, radim uredski posao za računalom koji iziskuje višesatno sjedenje.
  Dragica

  Reply
 3. Vesna

  Poshtovani dr.Saftic molila bi vas za savjet i preporuke. radi se o mom sinu koji ima 24.god. naod sa MR L5/S1 nivo dorzolateralna protruzija diska prema desno.diskov materijal je protrudiran delumno u lateralnom aspektu na spinalen kanal i u desnom foraminarnom prostoru sa kompresijom desnog radiksa.IV disk dehidriran sa namalen volumen….naod nevrologa sledeci:Skor OSWESTRY skale 10,skor numericke skale bola 5,pain detect negativna.Nalaz na kranijalnim nervima uredan..Vrat slobodan pokretan u svim pravcima.Na GE probe tonjenja negativne ,tonus,trofika i mišićna snaga očuvani.MTR simetricni.Na DE pozitivan Lazarevic desno na 45 st,laka hipotonija mišića desne nadkolenice (zadnja grupa mišića),trofika i mišićna snaga očuvani.MTRI simetricno zivlji.senzibilitet bez poremecaja.Sfinktere kontrolishe.Cerebralne probe negativne.Hod na prstima i petama izvodljiv…..moze li u nashem slucaju pomoci dekompresivna terapija ili bilo koja druga metoda,molim vas za savjet,sugestije preporuke…subjektivno cuvstvuje bol pri promene polozbu(ustajanje sjedanje savijanje,trnci u zadnjoj desnoj nadkolenici…hvala puno i molim vas za odgovor…pozdrav iz Makedonije.

  Reply
 4. Ana Pilipović

  Poštovani dr .Softić,
  imam 51 godinu i dijagnosticiranu duscus herniu već gotovo 10 godina.Problem je bio saniran odlaskom kod kiropraktičara i do unazad godinu i pol stanje je bilo stabilno . Radeći aerobik počelo je da mi trne lijevo stopalo. Od tada se stanje samo pogoršavalo tako da mi je bilo sve teže da hodam i da stojim .Odlazila sam na fizikalne terapije , kod kiropraktičara a trenutno sam na balneo terapiji.Simptomi se sada manifestuju kao trnci ,mravinjanje i osjetljivost u obadvije noge mada više lijevo (počne u petama a onda se širi na stopala i uz listove i .Prisutan i bol u lijevom gluteusu kojise širi prema kuku i preponi ) .Saginjanje u leđima nije bolno,ali su mi noge uglavnom otežale i utrnule.
  Iz nalaza magnetne rezonance:
  Očuvana lumbalna lordoza .Nema bitnije skolioze.
  Nema infiltracija i dislokacija pršljenskog tijela .Forma korpusa lumpmbalnih i prikazanih torakalnih segmenata očuvana,nema kompresivne traume.
  Terminalne ploče i unut. koštane strukture očuvane, u područja L5 I sakruma vidjive umjerene degenerativne alteracije intenziteta signala.
  I.v. prostor L5-S1 redukovane visine ,ostali nisu patološki sniženi.Hidracija nukleusa L2-3 ,L4-5 i L5-S1 smanjena. Vidljiva minorna dorzalna protruzija diska L5-S1 bez radikularnih kompromitacija ,bubrenje diska L2-3 i L4-5 ,u sakralnom kanalu tarlove ciste.. uobičajena,nema kompresivne traume,nema stenoza duranog sakusa i foramena ,niti spinalnog kanala.
  Mišljenje fizijatara je da stanje nije alarmantno ali subjektivno ja imam tegobe koje su puno gore nego što bi se prema nalazu zaključilo. One me ne samo ograničavaju nego i onemogućuju u obavljanju svakodnevnih obaveza .
  Najljepše Vas molim za mišljenje ,da li postoje još neke metode liječenja i da li je operacija opcija?

  Reply
 5. Aleksandra

  Postovani imam 35 godina i od 9.mj. imam temperaturu nepoznatog uzroka i dosta razlicitih simptoma od bolova u grudnom kosu,potkoljenicama,rukama,vratu itd.napravila sam jako puno pretraga i nitko ne zna sto se dogadja sa mnom.mr kraljeznice u nivou th6 u meduli prikazuje diskretnu ovalnu mijelopatsku promjenu u kk 14 mm ventralno,mozete li mi protumaciti nalaz?

  Reply
 6. Ante

  Poštovani, imam 24 godine i već godinu i 3 mjeseca imam herniju diska. Napravio sam drugu magnetsku nakon sta sam prošao kroz mnoge terapije, čak sam bio i kod gospodina Smolčića u Areni u Zagrebu i sličnih da bi mi druga magnetska pokazala da imam još problema sa diskovima i da se problem nije uklonio. Igram mali nogomet inače i zanima me dali je moguće da ponovno zaigram nogomet ako bi došlo do operacije. Evo nešto iz nalaza: L1-L4 deg.promjene u smislu širih dorzalnih bulginga anulusa fibrozusa, koji se uglavnom zadržava u okvirima prednjeg arahnoidalnog prostora i tek diskretno imprimiraju duralnu vrecu. L3-L4 bulging u diskr.kontaktu sa desnim korjenom zivca na nivou lat. recesusa. L4-L5 ljevostrani bulging u kontaktu sa ljevim korjenom zivca na nivou iv.otvora duralna vreca intaktna. L5-S1 manji dorzalni bulging anulusa fibrozusa bez repruksije na duralnu vrecu. Hvala puno

  Reply
 7. Lidija

  Pocituvan ,ke ve zamolam ako moze da mi odgovorite: Centralna protruzuja so fokalna paracentralna protruzija desno na L5/S1 i kompresija na radiksot L5/S1. Kakva terapija i vezbi ako moze. Bolki imam no povremeni i odam postojano na masaza. Pozdrav od Gevgelija-Makedonija

  Reply
 8. STIPAN TOJČIĆ

  POŠTOVANI, MOLIM VAS POJASNITE NALAZ MR LUMBOSAKRALNE KRALJEŽNICE OD MOG SUPRUGA, 53 GOD. KOJI NEKOLIKO GODINA IMA KONSTANTNE BOLOVIE I GRČEVE U LIJEVOJ NOZI A KOJI SE PROTEŽU OD KUKA DUŽ CIJELE NOGE PA SVE DO NOŽNIH PRSTIJU UZ STALNE GRČEVE I TRNCE KOJI SU JAKO BOLNI, OSOBITO NOĆU DOK MIRUJE. NALAZ : PRIMJERNA JE VISINA TRUPOVA KRALJEŽAKA S PREKIDOM STRAŽNJE INTERKORPOLARNE LINIJE U RAZINI L5-S1 U SMISLU RETROLISTEZE 1. STUPNJA .PRISUTNE DEGENERATIVNE PROMJENE I.V.DISKA S VAKUUM FENOMENOM,REDUKCIJOM ŠIRINE I.V.PROSTORA I REAKTIVNIM PROMJENAMA POKROVNIH PLOHA MODIC TIP1 DOMINANTNO U ANTERIORNOM DIJELU TRUPA L5. DEGENERATIVNE PROMJENE I.V. DISKOVA NAGLAŠENIJE I U RAZINAMA L-2-L3 I L4-L5 U KOJIMA SE NALAZI I BULGING DISKA S LJEVOSTRANIM PROTRUZIJAMA . U RAZINI L5-S1 NALAZI SE ŠIROKA DORZALNA PROMINENCIJA DISK-OSTEOFIT KOMPLEKSA NAGLAŠENIJE U LIJEVU STRANU KOJI UDRUŽEN ZNAČAJNO SUZUJE LATERALNE RECESUSE I NEURALNE OTVORE IZRAŽENIJE LIJEVO-LIJEVI KORIJEN L5 KOMPRIMIRAN JE U NEURALNO OTVORU. NE NALAZI SE FORMIRANE HERNIJE U OSTALIM RAZINAMA NITI ZNAKOVA POSTOJANJA INTRA/EKSTRADURALNO SMJEŠTENOG EKSPAZIVNOG PROCESA . MOLIM VAS ODGOVOR O KAKVOM I KOLIKOM OŠTEĆENJU SE TU RADI I ŠTO MU JE POTREBNO ZA ČINITI?

  Reply
 9. Zdravko Zbodulja

  Lijep pozdrav prekinuta mi je kicmena mozdina TH 8/9 komplet molim Vas jel imam sansse da se ti nervi spoje?hvala Zdravko

  Reply
 10. VAHIDA

  Poštovani, moja kčerka već 2 mjeseca ima bolove u kralježnici, nakon obavljenog pregleda utvrđeno je dijagnoza Radiculopatija L5S1 lučna napetost diska po tipu ” balđin”. zanima me o kakvom se oštećenju radi i kako se liječi (ima 27 godina kancelarijski posao)

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *