Kontakt informacije

Specijalna bolnica Aksis (Poliklinika Vertebris)
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: aksis@specijalna-bolnica-aksis.hr
Web: www.specijalna-bolnica-aksis.hr

Inozemni pacijenti/Interntional patients:

Web: Axis Special Hospital Croatia
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi!

 

749 thoughts on “Kontakt informacije

 1. Iva

  Poštovani,

  kćerka mi ima 12 godina i nerijetko bolove u lumbalnom dijelu kralježnice. Naglo je izrasla i mišići kralježnice su joj izrazito slabi. Bavi se sportom, trenira rukomet. Trenutno je oslobođena igranja tjelesnog odgoja u školi jer zbog bolova ne može raditi mnoge vježbe, a nastavnica, kako kaže, nema vremena da se njome bavi. Tjelesnog je oslobođena na njen zahtjev jer je ne može ocijeniti. Visoka je 164 cm i ima 40 kg.

  Nalaz MRI slabinske kralježnice je sljedeći:

  Vertebralni kanal je primjerene širine.
  Medula spinalis se prikaže od razine TH9 kralješka, urednih je osobina.
  Konus medule je normoponiran.

  Svi i.v prostori su primjerene širine, fiziološkog intenziteta signala bez znakova protruzije.
  Dostupne koštane i paravertebralne strukture su urednih osobina.

  Molim Vas da mi kažete što znači da je konus medule normoponiran i komu da se dalje obratim. Da idem kod ortopeda ili neurokirurga.

  Unaprijed zahvaljujem.

  Reply
 2. Mirjana Stojanovic

  Postovani doktore,molim vas za misljenje u vezi mog sina Andreje.On je 8.1.2010.god.operisao kicmu,urasla mu je dlaka u kicmenu mozdinu u nivou Th2-Th4 i od tada nemoze da hoda.Dlaka je izvadjena i sve je lepo ocisceno.Poslednji izvestaj sa magnetne glasi: Stanje posle laminektomijeTh1-4operacije dermalnog sinusa sa dermoidnom cistom,kao i reoperacije sa laminektomijomC7-Th1sa prisutnim oziljnim promenama u nivou kostanog defekta koje kompromituju dorzalni deo likvornog prostora i adheriraju atroficnu medulu,sa diskretnim zonama postkontrastnog pojacanja u IS i koja najpre odgovaraju fibroznom tkivu.Prikazana prsljenska tela su ocuvanog visinskog promera,normalnog IS kostane srzi,bez patoloske celularne infiltracije.I.v.prostori su odgovarajuce sirine.Intramedularno u operativnoj regiji u nivou C7-Th3 vidljiv je postoperativni kavum ispunjen pretezno tecnim sadrzajem(nehomogeno viseg inteziteta signala u Th2,nizeg u Th1),koji je delimicno septiran,bez patoloski povisenog IS postkontrastno.Proksimalno i distalno od op. kavuma,medula je ekspandirana i nehomogeno naglasenim centralnim kanalom proksimalno od op. kavuma.U nivou kranoicervikalnog prelaza u centralnom kanalu vidi se manja kolicina sadrzaja hiperintenznog u Th1w/Th2w9(rezidualni lipidni sadrzaj nakon rupture dermoidne ciste).Zakljucak je da MR pregled ukazuje na stanje nakon operacije i reoperacije dermalnog sinusa i dermoidne ciste u nivou Th3 sa ekstenzivnim postoperativnim sekvelama dorzovertebralno i intramedularno,bez sigurnih MR znakova rest recidiva dermoidne ciste.
  Postovani doktore,u ovom izvestaju mnoge reci su mi nepoznate ali vama ce biti jasnije zato sam ga prekucla.Posle operacije radili smo 3 puta tretman maticnim celijama u Becu,poslednji 21.5. 2014. i nadamo se dobrim rezultatima.Andrea vezba svakog dana sa terapeutom ali i sam.Da nezaboravim a mislim da je bitno je da sfintere kontrolise u potpunosti.On je fizicki jak(dize tegove),mlad je ima 21 godinu,i dobro se oseca.Molim vas za misljenje da li ce prohodati,da li ste kroz vasu praksu imali slicnih slucajeva.Unapred zahvalna majka Mirjana.

  Reply
 3. ŽELJKA

  Poštovani,
  1978. sam godište, napravila sam MR slabinske kralježnice. Radim kao odgojitelj u dječjem vrtiću i trenutno sam u jaslicama. Moji bolovi su se strašno povećali. Molila bih Vas savijet o daljnjem postupanju s obzirmo na radiolški nalaz slabinske kralježnice.
  Nalaz:
  Izravnata je fiziološka slabinska lordoza.
  Uredna visina trupova kralježaka, nihova struktura. Postoji sklerozacija i masna degeneracija koštane srži, u području suphondralnih zona trupova kralješka L4 , L5 i S1 u korelaciji sa diskopatijom. Širina i.v. prostora L4-L5 i L5-S1 su nižeg intenziteta signala /desikacija/.
  Na učinjenim slojevima vidljivo je u visini i.v. prostora L4-L5 i L5-S1 postoje podjednake manje dorozomedijalne i obostrane dorozolateralne protuzije diskova koje blago suzuju donje dijelove lat. recesusa bez vidljiva radikularnog konflikta.
  Unaprijed zahvaljujem

  Reply
 4. Magda Čurić

  PREGLED UCINJEN STANDARDNOM TEHNIKOMBZV I.V. APLIKACIJEKONTRASTA.APLANACIJAFIZ.OSOVINE VRATNOG SEGMENTAKRALJEŽNICESA UZNAPREDOVALOMDEFORMIRAJUĆOM SPONDILOZOM I DISTALNE TREĆINE.NEMA IZRAŽENOG DEFROITETA TRUPOVA,ZNAKOVA DISKONTINUITETA INTERKORPORALNIH LINIJA.NA RAZINAMA C IV.V.C V-VI I i CVI-VII ZNACI HERNIJACIJE I .V.DISKA KOJI U KOMPLEKSU SA STRAŽNJOM RUBNOM OSTEOFITOZOM PROMINIRAJU UNUTAR VERTEBRALNOG KANALA. NA RAZINI CIV-V DIFERENCIRA SA OBOSTRANAŠIROKOBAZNA DORZOMEDIOLATERALNA PROTRUZIKA KOJA PROMINIRA UNUTAR VERTEBRALNOG KANALA ZA OKO 5mm,IZRAŽENIJE PARASAGITALNO S DESNE STRANE. NA RAZINI C VI-VII DIFERENCIRA SE DORZOMEDIJARNA ŽARIŠNA PROTRUZIJA ŠIRINE 8,aAP DIJAMETRA 5mm. OPISANE ŽARIŠNE PROTRUZIJE i.v. DISKA OD RAZINE C IV-V DO RAZINE C VI-VII IMPRIMIRAJUI POTISKUJU VRATNI SEGMENT MEDULE SA ZNACIMA KOMPRESIVNE MEDULOPATIJE.POSEBICE NA RAZINI C V-VI . NA KRANIJALNIM NIVOIMA I NIVOIMA ISPOD OPISANE HERNIJACIJE PRIKAZANOG PROKSIMALNOG TORAKALNOG SEGMENTA NEMA ZNAKOVA HERNIJACIJE DISKA. MR SLABINSKOG SEGMENTA KRALJEŽNICE : FIZIOLOŠKA AKRIVLJENOSTOSOVINE SLABINSKE KRALJEŽNICE NEPREKINUTOG TJEKA INTERKOPORALNIH LINIJA. ODRŽANA VISINA I OBLIKTRUPOVA KRALJEŽAKA BEZ IZRAŽENIH ZNAKOVA NEREGULARNOSTI KONTURA POKROVNIH PLOHA.POČETNE deg.PROMJENE U SMISU RUBNE OSTEOFITOZE U ANTEROLATERALNOM SMIJERU ŠIRENJA,BEZ ZNAKOVA MOSNOGPREMOŠTENJA. HONDROTSKE PROMJENE DISKA RAZINE L IV-V i LV-S I MJESTA TIPIČNELOKALIZACIJE SA UMJERENOM REDUKCIJOM i.v. PROSTORA, TE KARAKTERISTIČNIM T2 HISPOSIGNALOM TKIVA DISKA. NA OBJE RAZINE OSOBITO NIIVOA L IV.V DIFERENCIRA SE KONCENTRIČNO DISKALNO ISPUPČENJE KOJE NEŠTO IZRAŽENIJE IMPRIMIRA VENTRALNU KONTURU DURALNE VREĆE BEZ ZNAKOVA DISKORADIKULARNOG KONKLIKTA, ODNOSNO BEZ ZNAKOVA KOMPRESIVNE NEUROPATIJE. VERTEBRALNI KANAL UREDNE ŠIRINE U OBA SMJERA. UREDAN INTENZITET SIGNALA I KONUSA MEDULARISA I MEDULARNE KAUDE. PARAVERTEBRALNA MUSKULATURA SIMETRIČNA……ZAKLJUĆAK:UZNAPREDOVALA DEFORMIRAJUĆA SPONDILOZA VRATNE KRALJEŽNICE SA ZNACIMA SEKUNDARNE APSOLUTNE STENOZE VERTEBRALNOG KANALA OD RAZINE C IV-V DO RAZINE C VI-VII HERNIJACIJOM TKIVA i.v. DISKA, TE ZNAKOVIMA KOMPRESIVNE MEDULOPATIJE, POSEBICE RAZINE C V – VI POČETNA POLTOPNA DISKOPATIJA SLABINSKE KRALJEŽNICE MJESTA TIPIČNE LOKALIZACIJE BEZ ZNAKOVA HERNIJACIJE DISKA… MOLILA BIH VAS DAMI ODGOVORITE ..STASE MOZE DESIT AKO NEODEM NA OPERACIJU JEL MI ..NISTA NEGARANTIRAJU KAZU DA .. OPERACIJA MOZE …USPJET A I DA MOGU ZAVRSIT U INVALIDSKIM KOLICIMA ..SANSA MIJE 50 % 50% HVALA VAM UNAPRIJED lJEP POZDRAV Magda Čurić

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   mislim da operacija mora biti napravljena no ja u svojoj karijeri nisam imao slučaj kada je pacijent ostao oduzet nakon operacije vratne kralježnice tako da ne znam tko vam je to rekao i zašto…. Očigledno taj o kirurgiji vratne kralježnice ne zna ništa pa se kod njega ne bi trebali niti oeprirati…
   Lp

   Reply
 5. Denis

  Poštovani dr. Saftić,
  U prilogu Vam šaljem link za preuzimanje mog nalaza MR LS kralježnice i očitanja.
  Radi se o ekstrudiranom disku L5-S1 i ostalim problemima koji su vidljivi na snimkama.
  Molim da me posavjetujete o posljedicama odgađanja operacije
  i jednako tako o potencijalnim problemima i poteškoćama nakon operativnog zahvata,
  odnosno hoću li se nakon operacije smjeti baviti sportom, rekreacijom i dizati teret?
  Naravno, zanima me i procjena uspješnosti operacije s obzirom na specifičnost mog problema.
  Najljepše Vam se unaprijed zahvaljujem!

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Denise,
   obzirom na veličinu diska ja vam ne mogu savjetovati ništa drugo osim operacije. Nakon operacije slijedi poslieoepracijski oporavak od oko 6 do 10 tjedana a potom se možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima postepeno. Uspješnost oepracije je preko 90%. Svako odugovlačenje dovodi do smanjenja uspjeha operacijskog liječenja uslijed kroničnih upalnih promjena koje se dešavaju oko diska.
   Lp

   Reply
 6. Vesna Mijatović

  Poštovani dr. Saftić,
  Šaljem Vam moj nalaz MR PREGLEDA ENDOJKRANIJUMA i molim za Vaše mišljenje koje bi mi mnogo značilo za dalje preduzimanje lečenja. Naime, ja iz prevelikog straha nisam išla kod neurologa niti na dalje preglede (MR sam uradila samoinicijativno u privatnom Zavodu za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku), jer sam imala jaku vrtoglavicu sa panikom, sve to 6 meseci nakon smrti supruga (metastaze na mozgu).
  Pregled je sačinjen u aksijalnoj ravni SE, FLAIR i FSE sekvencijama u T1w i T2w relaksacionim vremenima, T2w u sagitalnoj ravni.
  Obostrano subkortikalno prikazuju se T2w hiperintenzne lezije, bez perifokalnog edema i mas-efekta.
  Infratentorijalno ne vide se zone patološki izmenjenog signala.
  Strukture kraniocervikalnog prelaza su normalne morfologije.
  Subarahnoidni prostori baze i konveksiteta su naglašeni, bez stranog sadržaja.
  Komorni sistem je normalnog položaja i lumena.
  Strukture unutrašnjeg i srednjeg uha su odgovarajuće morfologije, bez stranog sadržaja.
  ZAKLJUČAK
  Nalaz MR endokranijuma odgovara kortikalnim reduktivnim promenama infra i supratentorijalno, subkortikalnim hroničnim mikroishemijskim/mikroangiopatskim lezijama.

  Imam 59 god. i živim u strahu, te bih bila jako zahvalna za vaše tumačenje i mišljenje na isti!
  Pozdravljam Vas unapred zahvalna na odgovoru!

  Reply
 7. ivana

  Pozdrav molila bi vas tuačenje moga nalaza na rtg snimki Ls kralježnice održana je visina oštro ocrtanih trupova kralješaka .Održana je stražnja interkorp.linija I fiziol.lordoza.
  i.v proctor su održane širine.
  Formiran prijelazni djelomično sakralizirani Ls segment sa masivnim poprečenim nastavcima l5 desno I neoartrozom
  Mikrodisk u visini prijelaznog LS segmenta I S1
  Spinozni nastavci su morf. u granicama normale
  održana je širina zglobnih prostora artikularnih nastavaka.
  Imam 30 godina I bolovi sada ne prestaju 2 dana je dobro tjedan boli hodam svake godine na fizikalne tarapije
  najgore mi je kada sjedim I sada mi se bolovi sire u noge imali pomoci unaprijed zsahvalna

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Ivana,
   naravno da ima pomoći. Vi ste sada u početnoj fazi bolesti. Napravite MRI te standardne i funkcionalne Rtg snimke pa dodjite na pregled.
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 8. Ana

  Poštovani dr. Saftić!

  Molim Vas za Vaše mišljenje i savjet. Već dva mjeseca imam jake bolove u kralježnici. Išla sam fizioterapeutu i on mi je rekao da imam jaku upalu mišića i uklještenje živaca.Imala sam 4 tretmana, međutim bolovi se nisu smanjili i već dva tjedna sam nepokretna. Teško se ustajem. Napravila sam MR, ali u otežanim uvjetima, budući da su bolovi bili tako jaki da nisam mogla ležati na leđima nego na lijvome boku: “vidi se veća osteolitička lezija područja glave i vrata (trohantera) lijevog femura, uz promijenjen intenzitet signala područja lijevog S.I. zgloba (sakruma). Također se vide i promjene trupova kralješaka od visine Th10 do L5, koji su naznačeno niži, posebice trup Th10, formiran poput ribljeg repa, diskretno promjenjenog intenziteta signala, a posebnice je promijenjena koštana struktura trupa L1.”

  Isto tako sam napravila radiolološki nalaz koji je sljedeći:
  Na snimkama torakalne i L.S. kralježnice vide se rezrjeđenje koštane strukture trupova kralježaka. Vide se anteklinasto formirani trupovi Th10 do L1 te bikonkavno formiran trup L.2 segmenta. Stražnja interkorporalna linija lumbalnih segmenata je očuvana.
  Što bi ste mi Vi savjetovali!

  Uz srdačan pozdrav i veliko Vam hvala,
  Ana

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Ana,
   potrebno je naći uzrok osteolitičkim lezijama koje imate. Niste napisali koliko godina imate i da li bolujete od nekih drugih bolesti….?
   Ukoliko se radi o osteoporotičim prijelomima uvijek se može napraviti vertebroplastika ili kifoplastika i time smanjiti bolni sindroma…
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 9. Matija

  Poštovani molio bih za drugo misljenje..
  Na nalazu MR pise: Sacuvaa je lumbalna lordoza,Trupovi kraljesaka su primjerenog polozaja,visine i intenziteta signala.Plica Schmorlova hernija kranijalne pokrovne plohe trupa L3 kralješaka. Umjerene degenerativne promjene intervertebralnog diska u razinama L4-L5-S1
  U razini L4-L5 dorzomedijalna protruzija intervertebralnog diska 6 mm u AP promjeru sa reduciranim prednjim epiduralnim prostorom,kompresijom na duralnu vrecu i skracenjem oba lateralna recursa,vise desnog gdje se vidi i dorzoteralno potisnut neuralni radiks L5 desno.
  U razini L5-S1 doroteralna lijevostrana protruzija itervetabrilnog diska 4,5 mm u AP promjeru sa skracenim lijevim lateralnim recursom uzkoliziju tijeka neuralnog radiksa S1 lijevo
  Intervertabilni diskovi ostalih razina su primjerene visine i intenziteta signala,bez znakova protruzije ili prolapsa.
  Neuralni forameni su primjerene sirine
  Conus nedallaris je u razini L1
  U bolnici su mi rekli da bi trbalo operirati,pa bi molio Vas za drugo misljenje.. Bolovi su prisutni u donjem dijelu kraljesnice i sire se u obje noge pa dolazi do trnci u nogama..
  HVALA

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Matija,
   slobodno se naručite na pregled pa pogledati vas i slike i datri vam moje mišljenje o daljenjm liječenju a vi ćete potom odlučiti šta mislite da je za vas najbolje.
   Lp
   dr. Saftić

   Reply
 10. Saša

  Poštovani gosp. Saftić

  Molim Vas za jedan savijet koji nam znači jako puno…Imam 34 godine i
  2. 05.2014 sam obavio magnetsku rezonancu,morao sam se na to odluciti jer od bolova nisam mogao zivjeti.
  Magnetska rezonanca tj nalaz je bio ovakav

  -izravnata fizioloska lordoza LS-kraljeznice uz odrzanu straznju interkorporalnu liniju
  -blago izrazena skolioza u lijevo
  -trupovi kraljezaka odrzane visine sa mjestimicnom masnom degeneracijom i SCHMOROVIM hermijama pokrovnih ploha

  -normalna sirina iv.prostora uz primjerene intenzitete signala
  -intervertebalnih diskusa
  -mali zglobovi pokazuju umjerene artrodeg. promjene,izrazenije na nivou L4-5 i L5-S1
  -umjerena hipertrofija ligg. flava od L3 ka kaudalno

  -na nivou L4-5-kaudalno usmjerena dorzomedijalna i dorzolateralna lijeva protuzija,dijelom suzava ipsilateralni n.foramen

  na nivou L5-S1-bulging do početna dorzomedijalna protruzija

  -na oba nivoa sužen spralni kanal u užim odsjecima AP dijametra oko 10-12 mm
  -paravetebralna muskulatura urednih inteziteta signala

  OVO JE NALAZ OD MAGNETSKE REZONANCE
  Molim Vas da mi date savijet sto bi trebao raditi više jer od bolova nemogu bez tableta a najgore mi je ujutro…
  -nije mi rjesenje ni piti tablete a svi mi govore da sam 50-50…

  MOLIM VAS DA MI NAPIŠETE KOLIKO JE RIZIČAN OVAJ POTHVAT AKO DOĐE DO OPERACIJE I KOLIKO BI KOŠTALA KOD VAS OVA OPERACIJA…
  -jer bavim se težim fizičkim poslom točnije vozač sam i dali cu moći nastaviti raditi taj posao…

  S velikim poštovanjem

  Saša Jugović

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Saša,
   naručite se na pregled u moju bolnicu pa ćemo vidjeti o čemu se radi i kako vam mogu pomoći.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 11. Srecko

  Poštovani dr. Saftić,
  nakon višemjesečnih povremenih manjih bolova u desnom lumbalnom dijelu uradjena mi je MR sa nalazom (zaključak):
  1. L3-4 anularno ispupčenje diskusa, sa sužavanjem spinalnog kanala na AP dijametar oko 12 mm.
  2. L4-5 široka dorzalna protruzija diskusa sa ekstenzijom obostrano intraforaminalno, lijevo i “far lateral”, sa apsolutnom stenozom spinalnog kanala centralno i diskoradikularnim kontaktom na odstupajući L5 nerv u kanalu lijevo. u desnom medjupršljenskom otvoru diskoradikularna iritacija, a u lijevom diskosteoradikulari kontakt na izlazeći L4 nerv.
  3. L5-S1 široka dorzalna protruzija diskusa, udružena sa retrokorporealnim osteofitima. u desnom medjupršljenskom otvoru sa diskosteoradikularnim kontaktom, u lijevom sa diskoradikularnom iritacijom izlazećih L5 nerava.

  prije mjesec dana bio sam na fizikalnoj terapiji koja mi je pomogla prvih par dana, ali poslije su se bolovi (samo na odredjene pokrete) ponovo pojavili. ukoliko je potrebna operacija, da li je moguća sa minimalno invazivnom metodom?

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani Srećko,
   sve operacije je moguće operirati na minimalno invazivan način pa tako i vašu kralježnicu. No prethodno odluci moram vidjeti slike. LP
   dr. Saftić

   Reply
 12. Dobrila

  Poštovani gospodine Saftiću!
  šaljem Vam svoj nalaz Rtg LS kralješnice i molim Vas vaše tumačenje.
  ” Na standardnim i funkcijskim snimkama LS kralješnice vidi se blaža lijevostrana skolioza u distalnom lumbalnom dijelu. Trupovi kralješaka su primjerene visine. Vidljiva je antepozicija trupa L4 kralješka u odnosu na L5 za 5 mm.
  I.v. prostori su srednje široki, dobro gibljivi pri inklinaciji i reklinaciji. Straga na malim zglobovima vidljive su spondilartrotične promjene.”

  Unaprijed hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

  Reply
 13. maja pavlović

  Poštovani
  Imam 39 godina. Od ranih dvadesetih imam povremeno bolove u kralježnici ,2-3 puta godišnje me „uklješti „ ali bolovi nakon nekoliko dana prođu.Unatrag godinu dana povremeno sam znala osjetiti kratku oštru bol u kuku ,obićno pri nekom neuobićajenom pokretu koji zahtjeva rotaciju noge u kuku . Npr.pokušam izvrnuti nogu da bih se izdepilirala sa zadnje strane ..na to nisam puno obračala pažnju,medjutim prije cca 5 mjeseci me zabolilo u desnom kuku i bol nije popustila niti do danas …s obzirom na ranija iskustva čekala sam nekoliko dana da bol prestane .ništa..otišla kod fizioterapeuta na tretman..ništa…brufeni( 400 mg) i kremice ..ništa. Bol ne popušta,lokalizirana je najviše u kuku(donji desni vanjski dio stražnjice) i nutarnjem djelu prepone( u pregibu) intenzivira se sa dužim kretanjem ( nakon cca 20tak min hoda počinjem šepati) ..bol se širi niz cijelu desnu nogu ,vanjskom stranom natkoljenice-bedra uz osječaj kao da boli bedrena kost ..intenzivna je i u koljenu ( kao da boli unutar čašice) i spušta se u skočni zglob i prednji donji dio stopala(jastučići ispod metatarzalnih kostiju)..Često osim bola imam i osječaj utrnutosti noge te žarenja te „klecavi“ osječaj kao da mi oslonac u koljenu i kuku popušta. Neugodno mi je i bolno u određenim pozicijama npr.čućanje i sl. Začudo bol je najintenzivnija u ležanju noću ,tako da nemam odmora,noću se ustajem ,šetam pa opet liježem..ne spavam satima ,ne mogu ležati na boku,niti lijevom niti desnom jer to intenzivira bol …ne pomaže niti jastučić izmedju nogu i sl. Ležim samo na ledjima ali i to je neudobno i bolno. Osječam takodjer da mi je lumbalni dio kralježnice zategnut i ograničenih pokreta.
  Nakon 6 tjedana muke otišla sam kod svoje doktorice opće prakse i iznijela joj sve navedene simptome .Doktorica me pregledala u smislu da mi je u ležećem položaju isprobavala savitljivost podizanjem noge pod kutem od 90 stup. i sl. (nogu sam podigla ,nije zakočena ali je bolno u kuku).Dala mi je dijagnozu išijalgije i prepisala analgetik (ketanol) i rekla da to može potrajati još 4 tj. Ketanol nije pomogao kao ni brufen ali sam izdržala još 4 tj. Nakon toga odlazim ponovno kod dr koja me šalje na rtg ls kralježnice i kukova i mjenja terapiju u kombinaciju brufen 600 + 800 retard.
  Nakon 12 tjedana od početka boli sveukupno dobivam rtg snimku sa sljedećim očitanjem :
  „Na rtg snimci LS kralježnice vidi se uredna mineralizacija i koštana struktura prikazanog segmenta skeleta. Održane visine trupova kralježaka,uz suženja i.v prostora L4-L5 i L5- S1 segmenta. Sakralizacija L5 kralješka .Stražnja IC linija neprekinuta.
  Artrodegenerativne promjene malih i.v zglobova kaudalnih segmenata.
  Na rtg snimci zdjelice s prikazom kukova vidi se početna suženja koksofemoralnih zglobnih tijela izraženije desno,uz subhondralnu sklerozaciju acetabularne zlogbne površine,u smislu koksartroksnih promjena. Uredna mineralizacija i struktura prikazanog dijela segmenta skeleta. Prikazana zglobna tijela su kongruentna. „
  Doktorica opće prakse smatra da navedeno očitanje nije ništa ozbiljno ,da ne trebam specijalistu (ortopeda/neurologa..) kaže da je ovo početna faza i da ću kroz nekoliko godina vjerovatno trebati pomoć specijaliste , moguće i operativni zahvat …i upućuje me na fizikalnu terapiju. Za fizikalnu sam trenunto na listi čekanja.
  Takodjer sam izvadila krv za RF i WR- nalaz u granici normale. CRP mi je 10,6 mg/ l .Klasična krvna slika sve ok.
  Nakon 20 tjedana bol ne popušta ,ne spavam noćima ,osjećam se fizički i mentalno iscrpljeno,gotovo da i nema pomoći od analgetika. U medjuvremenu počinje me boljeti i lijevi kuk( slabijeg intenziteta doduše) Ne mogu vjerovati da je ovo početna faza i da me stalno svakodnevno toliko boli . Ne funkcioniram više kako treba niti kao majka,ni supruga ni domaćica a niti poslovnoZar je stvarno moguće da bih ovako trebala godinama ??!!! da li je moguće da postoji još nešto što nije vidljivo na rentgenu ,uklješten živac ili oštečenje koje izaziva bol? Koljena nisam slikala a i ona bole –jel moguče da osštećenje koljena izaziva bol u kuku ili je obrnuto? Što mi je činiti ?
  Čitala sam na internetu i o proloterapiji i tim putem došla i do vaše stranice,pa me zanima mislite li da bi meni takva terapija bila preporučljiva?
  Bila bih vam zaista zahvalna na odgovoru i savjetu.
  P.s glede obiteljske anamneze –otac( 69) mi ima reumatoidni artritis a majka čeka operaciju kuka(64 g) . Tri mamine sestre su takodjer operirale što koljena što kukove ali sve takodjer u dobi od 60-80 godina.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   nisam sklon misliti da bi vam proloterapija pomogla obzirom da vi a niti ja ne znamo šta vas boli. Vaša liječnica vas očigledno ne doživljava iz prostog neznanja i iz ograničenja koje ima u odnosu na zdravstveni sustav. Ja mislim da je vama potrebna dodatna obrada u ssmislu MR kralježnice i EMNG nogu. To što vi opisujete mi liči na kompresivni sindrom u krlaježnici to jest nešto je pritisnuto s nečim…..i to moramo vidjeti na MR. Ukoliko na MR nema pritiska onda možemo razgovarati o drugim načinima liječenja i tada proloterapija nije isključena….
   LP
   d.r Saftić

   Reply
 14. Antonia

  Poštovani dr. Saftic,
  Molim Vas za mišljenje u vezi rtg nalaza: Na snimkama LS kralježnice vidi se nesrašten dorzalni luk S1 (Spina bifida occulta) i izrazito masivni poprečni nastavci L-5. Znakova drugih degenerativnih ili drugih patoloških promjena ne nalazim.
  Naime, imam 29 god., bolove u lumbalnom dijelu imam godinama, zadnjih par godina sve jače i češće, a posljednjih par mjeseci svakodnevno, uz to više nemogu više od pola sata sjediti, stajati na nogama, niti puno hodati. Uz to osjećam žareću bol u lumbalnom predjelu, također ako neko vrijeme hodam ili stojim na nogama imam osjećaj da mi se kičma ‘nabija’ te nakon toga ako idem sjesti imam jake bolove, ako da se kičma ‘rastvara’.
  Također povremeno osjećam trnce i hladnoću u nogama. Česte glavobolje i urinarne infekcije, ponekad otežano mokrenje.
  Unaprijed zahvaljujem na mišljenju, preporuci za vrstu lječenja.
  Srdačan pozdrav,
  A. P. mag.ing.el.

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana Antonija,
   misli da se kod vas radi o gubitku sagitalnog balansa i DDD na L5/S1.
   MOžemo vam pomoći.
   Dodjit ena pregled sa učinjenim Mr LS krlaježnice.
   LP
   dr. Saftić

   Reply
 15. Jelena

  Poštovani, nakon obavljene MR i rtg krlježnice, mome suprugu postavljena je dg. Spondylosis cervicalis C5-C7,te Compressio medulae spinalis.
  MRI vratne kralježnice: spondiloza C5-C7 sa djelomično svježim hernijama i znakovitom kompresijom kralježnične moždine. Nalaz za operaciju.
  Zanima me koliko je to hitno stanje, te koliko je hitna ta operacija. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  LP JB

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovana,
   sve ovisi o neurološkom statusu…Ukoliko je zadovoljavajući može se čekati no nije previše pametno…
   Lp
   dr. Saftić

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *