Kontakt informacije

Specijalna bolnica Aksis (Poliklinika Vertebris)
Petrovaradinska 1 (8. kat)
10000 Zagreb

tel.: +385 1 3877413
fax.: +385 1 3877414

E-mail: aksis@specijalna-bolnica-aksis.hr
Web: www.specijalna-bolnica-aksis.hr

Inozemni pacijenti/Interntional patients:

Web: Axis Special Hospital Croatia
E-mail: axis@axis-hospital-croatia.com

Možete mi postaviti i kratka pitanja kao komentar na ovoj stranici, ali Vas molim da bude sažeti, precizni i jasni. Nemojte prepisivati cijele nalaze radiologa, navoditi bolesti koje nemaju veze s kralješnicom i slično. Radujem se zanimljivim pitanjima i raspravi!

 

1.087 thoughts on “Kontakt informacije

 1. Nebojša

  Pozdrav doktore,
  Ja sam Nebojša, imam 59 godina, zamolio bih Vas za mišljenje, vezano za problem.
  Vjerovatno ću uskoro doći kod Vas na pregled, ali samo da prokomentarišete ako možete.
  Pao sam na ledu prije dvije godine i udario desnim koljenom, jaka bol u zadnjem dijelu koljena tad, i sad,
  u roku par dana nestanak kvadricepsa desne noge, fizikalne terapije pola godine, banja mjesec dana, i ništa, posle toga bol u lijevoj nozi sa zadnje strane, stezanje i slabost mišića nogu. Kako tad, tako je i sad.
  Rađena je MRI LS dva puta i pokazuje kritičnu stenozu spinalnog kanala 6 mm na nivou L3/L4, na nivou L4/L5 protruzija diska ap 8,4 mm, na nivou L5/S1 degenerativne promjene . Stanje je takvo da i dalje je slabost u nogama i mišićima, trnjenje nogu, teško se penjem uz stepenice, neznam šta da radim, osjećam pritisak u lumbalnom dijelu,ne mogu dugo hodati , niti dugo stajati, jedni su za operaciju, jedni nisu, pa bih zamolio Vaše mišljenje. Htio sam Vam poslati slike sa CD-a ali nešto ne ide.
  Srdačan pozdrav, Nebojša

  Reply
 2. Sanja

  Poštovani,
  Molim Vaše mišljenje nastavno na dolje navedeno te da li Vam se mogu obratiti vezano za navedeno odnosno koje bi bio Vaše rješenje, imam 40 godina i problemi sa trnjenjem donjih ekstremiteta počeli su 2015.g.;
  U segmentu L3-L4 dorzomedijalna protruzija iv diska za 4mm, reduciran prednji subarahnoidalni prostor, reducirani lateralni recesusi obostrano.
  U segmentu L4-L5 dorzomedijalna protruzija iv diska za 7mm, reduciran prednji subarahnoidalni
  prostor, reducirani lateralni recesusi obostrano, kompresija na duralnu vre’ću, kompresija na
  korjenove obostrano. Degenerativne promjene malih apofizarnih iv zglobova. Stenoza spinalnog
  kanala.
  U segmentu L5-S1 dorzomedijalna protruzija iv diska za 6mm, reduciran prednji subarahnoidalni
  prostor, reducirani lateralni recesusi obostrano, kompresija na duralnu vreću, kompresija na
  korjenove obostrano. Degenerativne promjene malih apofizarnih iv zg lobova .
  Hvala Vam!
  S poštovanjem,

  Reply
 3. David

  Pozdrav.Postovani molim vas operiran sam oslobodenje zivca zbog curenja cementa L5s1 i sad nakon tri mj.poslije operacije isti bolovi u lijevoj nozi i jaka bol u bedru koja se siri u lijevu nogu do prstiju a prsti su utrnuti u ledima i vratu bol te mi trnu ruke te jaka bol kog saginjanja. Molim vas da li je to normalno poslije operacije i da li treba vise vremena da bi se osjetilo poboljsanje. Zahvaljujem

  Reply
 4. Siniša

  Poštovani
  Imam 41.g., Prije tri tjedna počeli su bolovi u leđima koji su se preselili na područje desne noge. Primio nekoliko inekcija no bez promjena. Prema uputi fizijatra napravljen MR:
  U segmentu Th11-Th12 nalazi se blagi bulging iv.diska
  U segmentu L4-L5 denostrana foraminalna proturzija iv. diska blago potiskuje korijen živca
  U segmentu L5-S1 reducirana je visina degenerativno promijenjenog iv. diska. Širokobazna dorzomedijana desnostrana paracentralna kaudalno usmjerena ekstruzija obliterira desni lateralni recesus gdje komprimira korijen desnog S1 živca.
  Molim Vaše mišljenje
  Siniša
  Hvala unaprijed

  Reply
 5. Sanda Šikoronja

  Poštovani dr Saftić,
  Slobodna sam zamoliti savjet za majčin slučaj:
  St.post laminectomia L-4-L-5…2011g.
  St.post laminectomia L-3-L-4 l.sin.f. 2/2017.g…..pa 7 mj. nakon toga infarkt i ugradnja biološke valvule….
  Bolovi u križima ne posustaju.
  Nakon zadnjeg nalaza MR od srpnja 2018. g. : Na nivou L3-4: dorzomedijalna i dorzolateralna lijeva, ascendirajuća hernija-ekstruzija diska ( prema dorzalno mjeri oko 9mm, a prema kranijalno oko 11-13mm) širi se u ipsilateralni neuralni foramen i lateralni recesus…. ( lijevostrana opsežna re-hernijacija i.v. diska L3/l$). – indicirana nova operacija.
  Ima li u ovom slučaju nade za eventualni neinvazivni zahvat ili sl. …jer majka (76 g.)se boji/na neki način odbija operaciju u totalnoj narkozi, težak oporavak itd….
  Hvala unaprijed!

  Reply
  1. Robert Saftic

   …naravno da se to može naprviti endoskopski u lokalnoj anesteziji sa velikim uspjehom…
   javite se radi dogovora o detaljima…
   lp

   Reply
   1. Sanda Šikoronja

    Hvala, poštovani,
    javimo se za pregled čim obavi dugo čekanu kardiološku rehabilitaciju u Krapinskima,
    Srdačan pozdrav, Sanda

    Reply
 6. bianca

  Ispričavam se, navela sam pogrešne RTG podatke.
  Alordoza vratn.kralježaka sa antepozicijom C2/C3.
  Diskopatija C5/C6.
  Spondilatropatija C6,C7,Th1.

  Reply
 7. bianca

  Poštovanje

  Imam 37 godina, 160 visina, 57 težina.

  Već 10 godina imam bolove u sredini vrata prilikom saginjanja a nekada i bez razloga. Bol je kratka, dvije sekunde i jaka, kao ubodna. Javljala se dva puta na godinu. Napravila sam RTG vratne kralježnice : antepozicija C1/C2. Diskopatija C4/C5, spondiloatropatija C5/C6 i C6/C7 i C7/Th1. Blaža skolioza torakalne kralježnice.
  Zadnje dvije godine ti bolovi su postali sve češći pa sam ih prije pola godine imala tri mjeseca skoro svaki dan, kada bi se sagnula i kada bi udahnula, posebno ako se sagnem pa udahnem. Jako je neugodna i jaka, ponekad prođe od neofena, a ponekad se samo smanji. Tri mjeseca sam se saginjala tako da bi zadržala dah, pa bi udahnula tek kada se uspravim. Fizijatar je rekao da sigurno nije ništa opasno jer traje već deset godina i ne stvara nikakve dodatne tegobe. Također imam povremeno jako brujanje u desnom uhu koje traje po par mjeseci i prestane svaki put kada pomaknem glavu.
  Prije tri mjeseca pojavila se nelagoda u desnom ramenu i bol u ruci ispod pazuha, i površinska bol i na dodir, i zatezanje šake, također povremeno jako probadanje u palcu. Fizijatar je rekao da je to živac i uputio me na magnetnu rezonancu.
  Nalaz: Primjerena visina trupova, održana je stražnja interkorporalna linija. Uslijed početnog dorzalnog gibusa u razini C4/C5 je početno reduiran prednji likvorski prostor. U segmentima C4-C5 i C5-C6 postoje tek blaga dorzalna ispupčenja iv.diskova. U segmentu C6-C7 se nalazi mala dorzomedijalna protruzija iv.diska. Nema formirane hernije koja bi kompromitirala širinu spinalnog kanala ili neuralnih otvora, odnosno nema znakva kompresije neuralnih struktura. Medula je uredne morfologije i primjerenog intenziteta signala, bez znakova mjelopatije ili žarišnih lezija. Nema tumora intrasoinalno.
  Zanima me zašto me boli živac ako ga ništa ne pritišće, i zašto to traje već tri mjeseca. I što stvara tu jaku bol kroz vrat kada se sagnem ili udahnem koja se sve češće pojavljuje a kažu da vjerojatno nije ništa ozbiljno? Koje daljnje pretrage bi možda trebalo napraviti još. I da li nešto mogu preventivno učiniti, vježbanje?
  Napravljena gastroskopija, štitnjača i sve ostalo je uredu.

  Hvala na odgovoru

  Reply
 8. Ivana

  Poštovani,

  u 6. mesecu 2018. podizala sam težak teret iz leđa i odonda osjećam bol u donjem desnom dijelu leđa koja se s vremenom proširila kroz desnu nogu.

  Odonda osjećam sljedeće simptome: bol desno dolje u leđima, prosijavanje živca kroz desnu nogu (bol se ‘seli’), bol kroz desni dio stražnjice, bol seže do lista s povremenim prosijavanjem do nožnih prstiju.

  Bol me ponekad budi i po noći, ne znam o čemu to ovisi.

  Posljednji nalaz (12/2018) MR-a glasi:

  Kontrolni MR L-S kralježnice 1,5 T sniman standardnim projekcijama u T1, T2 slici te ISO/T2 tehnici u sagitalnim, transverzalnim i koronarnim presjecima uz 3D rekonstrukcije pokazuje:
  Fiziološku lordozu kralježnice.
  Primjerenu visinu trupova kralježaka uz difuzne degenerativne promjene pokrovnih ploha.
  Intervertebralni prostori L4-L5 sniženog MR signala uslijed degenerativnih promjena diska.
  Primjenom 3D/ISO tehnike:
  U segmentu L4-5 dorzalna širokobazna protruzija spondilofit – disk kompleksa za cca 8 mm sa širenjem lateralno u epiduralne neuralne prostore obostrano.
  Duralna vreća i vertebralni kanal primjerene širine.
  Struktura caude equine sačuvana.
  Zaključak: kontrolni MR L-S kralježnice pokazuje u L4-5 segmentu dorzalnu širokobaznu protruziju za cca 8 mm sa suženjem lateralnih epiduralnih neuralnih prostora.
  Nalaz u relativnoj progresiji.

  Ja s ovom boli nekako funkcioniram, idem na posao gdje sjedim 8 sati dnevno, ali bih bol htjela potpuno ukloniti ako je moguće.

  Zadnja dva mjeseca izvodim vježbe istezanja trbušnih i leđnih mišića, ali ne osjećam značajne promjene.

  Bol je i dalje prisutna.

  Molim Vas za savjet, što mi je činiti da se što prije riješim boli jer me ovo polako psihički ‘ubija’.

  Hvala unaprijed.

  Reply
 9. Enes

  Poštovani doktore,
  Zanima me vaše mišljenje. Radio sam MRI LS kicme.
  Imam ekstruziju diska L4/L5 i bulging diska L5/S1.
  Imam bolove u kuku i listu noge. Šta da radim?

  Reply
 10. SANDRA

  Poštovani dr.Saftić
  jučer stigli nalazi MR lumbosakralne kralježnice prikazuju na nivou L5-S1 lijevostranu dorzolateralnu hernijaciju
  diska koji kompromitira korjien lijevog S1 živca.Isti disk prominira i desno dorzolateralno i u kontaktu je s korijenom
  desnog S1 živca.Na nivou L4 -5 nalazi se rascijep lijeve ekstraforaminalne strane fibroznog prstena. Lijeva noga ispod koljena podosta utrnula. Molim Vaše cijenjeno mišljenje
  Unaprijed se zahvaljujem
  Lp

  Reply
 11. Ivana

  Postovani imam bolove u ledima na mjestu rane gdje je op.i duz lijeve noge te utrnutost i stezanje prstiju nemoc micanja prstiju gore dolje a operirana sam jer mi je radena vertebloplastika na L5S1 i dogodilo se curenje cementa na zivac. Ja i poslije op.imam bolove kao i prije op.Da li se tu radi o ostecenju zivca i da li bi mi to moglo ostati trajno.Zahvaljujem

  Reply
 12. Enes

  Pozdrav, imam bolove u srdnjem dijelu ledja (izmedju lopatica) Dva tretmana fizikalni terapija bez poboljšanja, što mi je činiti i dali sarađujete sa nekom klinikom u bih (sarajevo). Vase mišljenje
  Hvala

  Reply
  1. Robert Saftic

   Postovani,
   potrebno je snimiti MR vratne i torakalne kralježnice pa vidjeti o čemu se radi. Možete se javiti u polikliniku AlTawil u Sarajevu…
   LP

   Reply
 13. Natali Fantov

  Poštovani, zovem se Natali. Nakon nove godine imala sam trnce kroz cijelu lijevu stranu tijela(ruka i noga), imala sam dvoslike i kao da mi lijeva ruka nije dio tijela, te uz to užasnu glavobolju kao da će mi eksplodirati glava. Nakon prijema u bolnicu napravili su MR glave i vratne kralježnice. MR glave je uredu međutim MR vratne kralježnice s obzirom ma moje godine(36god) su mi rekli da nije dobar. Radim inače jako težak fizički posao i neznam što dalje da radim. Nalaz: c3-c-4 centralna dorzomedijalna protuzija intervertebralnog diska, c4-c-5 dorzolateralna u lijevo usmjerena protuzija intervertebralnog diska koji imprimira lijevi radikularni recus, c5-c6 dozorlateralna u desno usmjerena hernija intervertebralnog diska AP dijametra oko 3mm koji reducira desni radikularni recus,c6-c7 bulging diska. Ako biste mi mogli dati neki savjet ili vaše mišljenje bila bih jako zahvalna. Lp Natali

  Reply
 14. Mladen

  Postovani,Dr.Robert.S
  Pre 5god Magnetni snimak ,degeneracijom diska te
  Dorzomedijalnom protuzijom za oko 4mm
  Nemogu dugo stajati bolovi u nogama
  Svakodnevno vise manje trpim bolove.
  Vase misljenje
  Hvala

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *